Kenia

Kenia, het land van de safari

9 januari 2019
safari Kenia

Op safari in Kenia, yes! Kenia is een land van diversiteit en veelzijdigheid. Wie had gedacht dat een avontuurlijke vakantie, waarbij men oog in oog komt de staan met ‘the big five’, gecombineerd kan worden met een strandvakantie op één van de mooiste stranden ter wereld? Klinkt als muziek in de oren, niet? Wij gingen 1 week het land van ‘The big five & the good life’ ontdekken en lieten ons verleiden door de prachtige natuur, diepgewortelde cultuur en vriendelijkheid van de lokale bevolking.

Kenia, wild, puur en ongerept

Kenia is een land dat gekend is vanwege zijn prachtige fauna en flora. Het is eveneens één van de uitgelezen landen voor safari’s bij uitstek! Buiten ‘The Big five’ kan je in Kenia ook genieten van ‘The Good life’. Beeld je in dat je aan een tropisch hagelwit strand ligt en af en toe een duik kan nemen in het turquoise water van de Indische oceaan.

Op safari in Kenia

Er zijn 48 verschillende nationale parken waar je een grote kans hebt om de Big Five tegen het lijf te lopen. Neem dit niet te letterlijk want alle safari’s gebeuren met een game drive. Dit kan een omgebouwde jeep zijn of een typisch Afrikaans busje waarmee je langs de rode Afrikaanse aarde van de steppe zal rijden.

Tsavo National Park, het grootste park van Kenia

Tsavo National Park is gelegen tussen de steden Mombassa en Nairobi en wordt verdeeld door de spoorweg in Tsavo East en Tsavo West, waarover de populaties wilde dieren worden verdeeld. Tsavo West is het grootste deel waarbij de lokale bevolking zorgt voor zowel de natuur als de dieren. Het landschap wordt gekenmerkt door vlakke uitgestrekte savannes met uitzicht op de Taiti Hills. Wat ons enorm opviel is de grote hoeveelheid respect dat de lokale bevolking heeft t.o.v. de natuur en de dieren. Ze plaatsen het welzijn van de natuur voorop en maken dit ook duidelijk aan de toeristen. Iets wat wij enorm wisten te appreciëren.

Wij zagen in Tsavo National Park verschillende dieren als meerdere kuddes olifanten, leeuwen, impala’s, gnoes, bamboons, giraffen, zebra’s,antilopen … Zo zagen we 3 dieren van the big 5! De Keniaanse gidsen kennen het park als hun broekzak en spotten de dieren enorm snel. Ze zullen een enorme hulp zijn tijdens de zoektocht naar wilde dieren.

Niet enkel de dieren zijn enorm impressionant, ook het landschap en de vegetatie van Tsavo National Park wist ons te bekoren. Het uitgestrekte Yatta-plateau is een fascinerende formatie gemaakt van gesmolten gesteente van Ol Doinyo Sabuk Mountain. Verder kan je de enorme rots ‘Mudanda Rock’ in de vlaktes van Tsavo niet missen. Deze werd vroeger door de lokale stammen gebruikt als uitkijkpost en is momenteel een trekpleister voor allerlei dieren.

safari Tsavo National Park
safari Tsavo National Park
Kenia Tsavo East safari

Waterbokken op pad

Maasai Mara National Reserve, aanschouw de massale seizoenstrek van de gnoes en de zebra’s

Het 2de en waarschijnlijk één van de meest indrukwekkende safariparken is Maasai Mara National Reserve. Dit mede vanwege de jaarlijkse spectaculaire trek van honderdduizenden gnoes en zebra’s. Vanuit Diani Beach, Mombassa en Nairobi is het mogelijk om een excursie te boeken naar dit park. Hier hangt uiteraard wel een stevig prijskaartje aan vast, aangezien je met een klein vliegtuig naar het park moet vliegen. De beste en meest efficiënte optie is vertrekken vanuit Nairobi, van hieruit zal de trip korter en goedkoper zijn.

Amboseli National Park, de besneeuwde toppen van de Kilimanjaro

Het 3de park is Amboseli National Park. Dit park is misschien wel het meest fotogenieke park vanwege zijn uitzicht op de besneeuwde pieken van de Kilimanjaro. Het is een vrij klein reservaat maar bevat wel enkele unieke zaken zoals de sterk bedreigde zwarte neushoorn en enorm veel olifantenkuddes.

safari Kenia

Amboseli National Park @Unsplash

Korte samenvatting

  • Tsavo National Park: het grootste wildlife park van Kenia
  • Maasai Mara National Reserve: aanschouw de grote seizoenstrek en een enorme variatie aan dieren
  • Amboseli National Park: meest fotografisch park vanwege de omgeving, natuur en bergen

Overnachting, kiezen voor een lodge of tent

Wie voor de echte safari ervaring wil gaan, kan ervoor kiezen om te overnachten in een lodge of een tent. Wij verbleven in de prachtige Saravo Salt Lick lodge. Het is één van de 3 lodges in Tsavo West. Deze lodge ligt in het midden van de Taita hills sanctuary. Dit is een privé sanctuary van 28.000 hectare grenzend aan Tsavo West National Park. De lodge staat volledig op palen en is gelegen aan een waterreservoir waardoor er een grote kans is dat je wilde dieren van kortbij kan spotten. Geef toe, opstaan en een kudde olifanten zien drinken en spelen maakt je dag meteen goed!

We gaan eerlijk zijn, glamping in het wild staat momenteel enorm hoog op het lijstje!

Tsavo National Park lodge

Saravo Salt Lick lodge

 

Veiligheid in Kenia

Kenia is een land dat tot op heden nog veel armoede kent, zo leeft bijna 40% van de bevolking onder de armoedegrens.  De bevolking werkt vaak in slechte werkomstandigheden, er is geen sociale zekerheid, weinig arbeidskansen in de formele sector en een lage onderwijsgraad. Hierdoor geraken veel jonge mensen in het drugsmilieu verzeild. Hierdoor wordt het afgeraden om ‘s nachts als toerist over het straat te lopen. Overdag is er in de toeristische gebieden niet echt een probleem. Uiteraard moet je niet gaan ‘paraderen’ met dure spullen op straat, wees gewoon op je hoede. De meeste hotels zetten security in om de veiligheid 100% te kunnen garanderen. Eerlijk gezegd hebben we ons nooit onveilig gevoeld.

Kenia veiligheid

De lokale bevolking

Contact

Saravo Salt Lick lodge

Adres: Tsavo National Park, Taita Hills -Taita Mwatate Road, West Of Road A23,Taveta County

Telefoon: +254 728 608 765

Emailcentralreservations@sarovahotels.com

Websitewww.sarovahotels.com

Kenia safari

Een kudde olifanten aan het ontspannen na hun bad

Kenia safari

De zanderige wegen door het park

Deze reis werd mogelijk gemaakt door TUI Belgium.

 Wij bezochten ook befaamde Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika, lees hier alles over!

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.