Duitsland

Kuieren in Keulen – highlights citytrip

15 mei 2019
Keulen citytrip

Keulen is niet meteen de bekendste stad van Duitsland, maar fungeert op heden meer als een dynamische, kleinschalige metropool. De stad is niet te vergelijken met andere grootsteden als Berlijn, maar heeft zijn eigen karakteristieken die vooral onder de jongere populatie goed worden ontvangen. Keulen zal je op vlak van cultuur, kunst, wetenschap en uitgangsleven weten te verrassen.

 

Op ontdekkingstocht door Keulen

De ‘innenstadt’ of historische kern fungeert als toeristische hotspot, maar vaak vergeten toeristen dat er veel meer te ontdekken is. Wij gingen op zoek naar de ‘hidden treasures’ van de stad.

Keulen tips

Sunset bij de Dom van Keulen

1. Ehrenfeld, street art en vintage

Ehrenfeld was in het verleden een industriële regio gelegen buiten het stadscentrum, die niet een al te beste reputatie had. Aangezien de ‘innenstadt’ vrij duur is, werd Ehrenfeld gebruikt om betaalbare huizen te bouwen voor de doorsnee bevolking. De laatste 20 jaar is Ehrenfeld geëvolueerd van een ‘verloederde wijk’ tot een hippe, streetart wijk met veel potentieel. Momenteel starten veel ondernemers en startups hier een pop-up om uit te proberen of ze hun online shop ook in een echte winkel kunnen op poten zetten.

De oorsprong van de wereldberoemde ‘Eau de Cologne’

Iedereen kent het wel, de Eau de Cologne van de bomma. Een wondermiddeltje dat meestal ergens in de kast te vinden is. In Ehrenfeld vind je de oude fabriek hiervan. In de jaren 60 was het 4711 gebouw een iconisch en trendy gebouw dat Keulen als stad op de kaart zette. Aangezien de fabriek al jaren niet meer in gebruik is, krijgt het gebouw een nieuw doel en wordt het omgebouwd tot studentenkoten.

Street art & vintage shops

Ehrenfeld is sinds 20 jaar begonnen aan een opmars waarbij het ondergewaardeerde stadsdeel een heel nieuw gezicht krijgt. De vintage shops, hippe lunchplekjes en de gevestigde street art maken van Ehrenfeld een jeugdige plek. Er worden verschillende events georganiseerd zoals de Kunstroute Ehrenfeld in mei waarbij artiesten hun deuren open zetten voor bezoekers. Het uitgelezen moment om je te verdiepen in de kunstwereld.

Cultuur en kunst Ehrenfeld

Grafitti is overal te vinden in Ehrenfeld

Beste en hippe coffee shops in Ehrenfeld

Van Dyck coffeshop

Een coffeeshop met een geschiedenis! Voor het jaar 2010 was de coffeeshop Van Dyck een barber shop. De nieuwe eigenaars wilden graag de “look & feel” behouden maar gaven de shop een nieuwe bestemming. Als je in de shop wandelt, kan je dit volledig beamen. Verdere wordt er ook de nodige aandacht besteed aan de afkomst van de bonen. Deze komen enkel en alleen van Oeganda en zijn eveneens ‘fair trade’ en organisch. Van Dyck heeft zich gespecialiseerd in een bepaalde type koffie, namelijk de 100% robusto. Je leest het goed, deze koffie is “heavy stuff” 😉
AdresSchanzenstrasse 36, Gebäude 31b, 51063 Köln-Mülheim
Keukenvintage shop met stevige koffie

IMG_0063
Keulen Ehrenfeld
IMG_0062
Café Sehnsucht

Een leuk café in Ehrenfeld is café Sehnsucht. Sinds 1982 is het café een gevestigde waarde en legt de focus op het zogenaamde Slow food. Hierbij wordt er belang gehecht aan verantwoorde landbouw, visserij en veehouderij zodat de kwaliteit van het voedsel bewaard wordt.
AdresKörnerstraße 67, 50823 Köln, Duitsland
Keuken: gezond en klassiek

hotspots lunch Keulen

Café Sehnsucht

Edelgrün

De definitie van een hippe lunchplek in Keulen waarbij ze allerlei gezonde maaltijden aanbieden, gaande van fruitige smoothies tot vegan bowls. Het is een mooie plek waar elke vegetariër of vegan zich kan uitleven.
Adres: Venloer Str. 233, 50823 Köln, Duitsland
Keuken: vegan, vegetarisch, internationaal

Hippe lunch in Keulen
hippe lunch in Keulen
Hip lunchen in Keulen

 Andere interessante lunch plekjes: Cafe rotkehlchenBunte burgerAloha pokeRoyal Cupcakes. Al deze etablissementen bevinden zich in de Venloer Strasse.

 

2. De Innenstadt, het toeristisch centrum van Keulen

Gezien er door de oorlog ongeveer 90% van het stadscentrum van Keulen vernield werd, zijn er in de Innenstadt meer ‘nieuwere’ gebouwen te zien uit de jaren 50 in vergelijking met de buitenwijken van de stad als Ehrenfeld. Met zijn 2 000 jaren oude erfgoed is het de oudste grote stad in Duitsland.

Where to do Cologne

Die Innenstadt van Keulen

De kleurrijke huisjes van Altstadt

Je bezoek aan Keulen is niet compleet zonder een kijkje te gaan nemen naar de kleurrijke huisjes in het hartje van de stad. Deze pastelkleurige vintage huisjes zijn gelegen aan de Fischmarkt en worden omgeven door verschillende restaurantjes en barretjes.

Keulen

De iconische kleurrijke huisjes in de Altstadt

De iconische Kölner Dom

De stad Keulen wordt gedefinieerd door de grote kathedraal de Kölner Dom. Dit bouwwerk maakt deel uit van UNESCO World heritage site en is de grootste kathedraal van Duitsland. De Dom van Keulen kende een woelige geschiedenis vanwege de vele obstakels. Het duurde 630 jaar om de kathedraal af te werken en eigenlijk is ze nog steeds niet volledig af. De inwoners van Keulen zeggen ookwel eens dat de kathedraal pas af is als de wereld ten einde is. Een vrij donkere gedachte die eigenlijk wil zeggen dat de kathedraal van Keulen een bouwwerk is waar altijd aan gewerkt zal worden. De Dom van Keulen kent veel overeenkomsten met de Notre Dame in Parijs, aangezien deze als voorbeeld fungeerde voor de bouw van de Dom. Het is met zijn 6 miljoen toeristen de populairste bezienswaardigheid van heel Duitsland!

Keulen bezienswaardigheden

Dom van Keulen

IMG_0073
Keulen bezienswaardigheden
Dom Keulen
IMG_0077

 

Rheinauhafen, Altstadt-Süd

Dit gloednieuwe deel van Keulen ligt aan de rivier de Rijn en vormt de uitvalsbasis voor gallerijen, showrooms en restaurants. Vooral zijn futuristische architectuur wist ons te bekoren. De glazen gebouwen aan het water, ookwel gekend als Kranhäuser, definiëren de skyline van Rheinauhafen. Enkele andere interessante attracties gelegen in Rheinauhafen zijn het Chocolade museum en het German Sports and Olympic museum.

Keulen architectuur

Rheinauhafen in Keulen ontdekken met de fiets

 

3. De Belgische Wijk

In deze trendy wijk werden de straatnamen vernoemd naar Belgische steden en plaatsen. Jaren gelden trokken een handvol artiesten en clubs naar deze wijk aangezien het centrum van Keulen te duur was geworden. Het is een verborgen Parijs voor shopping liefhebbers. Er zijn hier vooral old school boetiekjes en leuke shops te vinden, waar je urenlang in kan neuzen.

Leuke hotspots in Keulen Belgisches Viertel

Die Markthalle
Hallmakenreuter
Café Waschsalon 
Reissdorf Paerschen
Kompact records

 

Bereikbaarheid

Eén van de grote pluspunten van Keulen is de centrale ligging van het station. Vanuit Brussel-Zuid sta je op iets minder dan 2 uur in het centrum van Keulen, waarbij je bijna op de Dom van Keulen botst. De Thalys is een zeer aangename manier om de Duitse steden te ontdekken.

Thalys heeft een uiterst goede verbinding van Brussel tot Keulen

 Wie op zoek is naar een goede en interessante gids in Keulen, contacteer zeker Jesse Von Laufenberg (info@koelntourismus.de).

 Deze blogpost werd mogelijk gemaakt in samenwerking met tourism Germany.

 Op zoek naar nog een leuke stad in Duitsland, lees hier alles over Hannover!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

1 Reactie

  • Antwoorden 8 x Instagram spots en fotografie in Keulen | Het is de Merckx 28 mei 2019 at 15:10

    […] je meer weten over ons bezoek aan de stad Keulen? Lees hier […]

  • Geef een Antwoord.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.