Filipijnen

Snorkelen met de Walvishaai in de Filipijnen

29 maart 2020
walvishaai

De walvishaaien zijn een delicaat onderwerp. Enerzijds is het één van de mooiste vissen op aarde en anderzijds wordt het beschouwd als een paradepaardje voor diegene die hun Instagram feed willen pimpen. De walvishaai wordt vaak opgezocht door de mens in Thailand, Australië en Mexico. Sinds 2011 behoren de Filipijnen daar ook bij door hun onverwacht optreden in Oslob.

Oslob

Het moet een waanzin moment geweest zijn voor de Filipijnen om de walvishaai te zien verschijnen voor de eerste keer. De pracht en schoonheid van het dier zal hen met verstomming hebben geslagen. Daarbovenop de financiële kansen dat zo’n toeristentrekker met zich meebrengt. Ondanks de pracht van de natuur is Oslob een fabriek geworden. Toeristen betalen €30 en krijgen hiervoor een garantie voor een prachtige foto met een prachtig, exclusief dier.

Kortom, Instagram likes verzekerd!

whalesharks oslob

De duistere kant is dat de zogenaamde gidsen de walvishaaien voederen met diepgevroren garnalen. Hierdoor kunnen ze de aanwezigheid van de walvishaai een volledig jaar garanderen. Een walvishaai migreert echter van plek tot plek op zoek naar de meest smakelijke maaltijd. Hiervoor trekt hij de hele wereld rond. De mensen moeien zich met hun ecosysteem. Daardoor blijft de walvishaai op één plek en tenslotte wordt het afhankelijk van toerisme. Bovendien vertoont de walvishaai abnormaal gedrag in Oslob. Het verticaal zweven in het water om het voedsel van de oppervlakte op te vissen is daar een goed voorbeeld van.

Onwetende toeristen die zich enkel begeven naar Oslob om een gave foto te creëeren hebben geen enkel idee wat het betekent voor de grootste vissen ter wereld.

  • Check je ego
  • Denk na
  • Ga niet naar Oslob

Leyte

Een echte reiziger beseft dat het bloed, zweet en tranen moet offeren om iets uniek mee te maken. Een prachtig beest zoals de walvishaai moet een beloning zijn na een gedogen kruistocht, toch!?

Hoe geraak je in Leyte?

Vanuit Cebu kan je een ferry nemen naar Hilongos of Maasin. De ferry duurt ongeveer vijf uur en het ‘tourist ticket’ kost je 495 php of 8,5 euro. Het ‘tourist ticket’ geeft je een bed, een deken en airconditioning. Naar onze mening is deze ‘luxe’ allemaal niet nodig en kan je evengoed een ‘deck’ ticket kopen. Bovendien spendeerde we de meeste tijd in de cafetaria en wanneer deze sloot, verplaatsten we ons naar het dek. In ieder geval lag onze backpack tenminste comfortabel op het bedje.

cebu boot

Bij aankomst in zowel Hilongos of Maasin zal je busjes zien staan. Naargelang je accommodatie stap je op de desbetreffende bus. Heb je een Airbnb? Vraag dan desnoods je host om je te komen ophalen. Aangezien toerisme quasi onbestaand is in Leyte. Zijn de Airbnb hosts de meest gastvrije mensen op deze aardbol.

Indien je snel op Leyte wil geraken kan je vliegen naar Tabaclan. Echter hou er rekening mee dat je vanuit de luchthaven nog 3,5 uur moet rijden om tot op je bestemming te komen. Aangezien de luchthaven van Leyte zich helemaal in het noorden van het eiland bevindt.

Waar verblijf je in Leyte?

Moet ik daarop nog antwoorden? Zoals je hierboven hebt kunnen lezen raad ik je enkel en alleen deze Airbnb aan. Onze hosts waren van een andere planeet:

  • Ze zijn ons komen ophalen aan de ferry
  • Hebben ons daarna naar een take-away tent gebracht
  • Vervolgens brachten ze ons naar het resort waar de walvishaai tour begon
  • Daaropvolgend kwamen ze ons halen nadat de tour afgelopen was
  • Bovendien gingen ze met ons naar de bakker
  • Daarenboven kochten ze voedsel voor een hele dag voor ons
  • Tenslotte dropten ze ons bij de busterminal om door te gaan

airbnb leyte

Dit was onze laatste ervaring met de mensheid voor de COVID-19 crisis. We kunnen zeggen dat we eindigden op een hoge noot:

Indien je nog geen Airbnb account hebt, kan je via deze link een korting krijgen op je eerste verblijf van €30. Is Airbnb niets voor jou? Dan kan je in principe verblijven bij de organisatoren van de walvishaai excursie. Het Padre Burgos Castle Resort. Ondanks de populariteit van de walvishaai is de keuze zeer beperkt zowel op Booking als op Airbnb.

Waar boek je je walvishaai excursie?

Wij hebben onze excursie geboekt bij het Padre Burgos Castle Resort. De kostprijs voor een volledige dagtour bedraagt 3750 php of een kleine 70 euro. Hoewel de dure prijs, is er een garantie dat je maar met maximum zes personen in de boot zal zitten. In principe een privé-excursie dus. Wij zaten bovendien maar met drie op de boot .

Puur als maatstaf, in Australië kost zo’n excursie bovendien 350 AUD of 195 euro en dan zit je met een stuk of tien man op de boot.

Protip! Het Padre Burgos Castle Resort laat maximum zes man op hun boot. Dit betekent dat je zelfs bij een Full Booking een leuke ervaring gaat hebben.

walvishaai padre burgos

Een tweede optie is je tocht boeken bij Peter’s Dive Resort. Deze organisatie is goedkoper en vraagt 2750 php of een kleine 50 euro. Tijdens onze excursie lagen we in het water met de boot van Peter’s Dive Resort en zij hadden 16 personen aan boord. Maak maar zelf de afweging wat voor dag jij wilt.

Je derde optie is om rechtstreeks naar Pintuyan te gaan. Daar kan je horen achter iemand die met z’n boot bereid is om je tot bij de ‘spotters’ te brengen. Deze optie is geen aanrader. Aangezien je hier geen briefing krijgt, geen verzekering, geen materiaal en je onofficieel bezig bent. Ik kan dit enkel aanraden als je in Leyte al een walvishaai tour hebt gedaan en je wil voor de tweede keer. Op die manier ben je al gebriefd geweest en weet je perfect wat er van jou verwacht wordt. Je zal enkel de kosten moeten dragen van je boot en enkele spotters. Reken op een 1000 php of 18 euro.

Walvishaaien spotten!

Ongeacht welke optie je kiest je dag gaat er gelijkaardig uitzien. ‘s Ochtends begint je dag om 8u. Je wordt gebriefd in verband met enkele belangrijke zaken:

  • Raak de walvishaaien niet aan
  • Geen flits op je camera
  • Hou 4 meter afstand ten alle tijden
  • Spring in het water met je vinnen naar beneden gericht (voor het lawaai)
  • Er is GEEN garantie om ze te zien

Je krijgt je snorkel en je springt op de boot. Eén rechte lijn naar de baai van Pintuyan. Er is een kans dat je de walvishaaien op een andere plek ziet dus wees altijd klaar om in het water te springen. Wij kregen een andere soort show. Een hele school dolfijnen besloot om met ons mee te zwemmen. Onder, naast en voor de boot sprongen ze gelukkig in het rond. Het moeten er wel een stuk of twintig zijn geweest. Onze tour was nu al een succes!

dolfijnen leyte

Bij aankomst in Pintuyan heb je een mooi zicht op de baai. De heuvels vol met palmbomen lopen steil af naar het strand waar de walvishaaien maar een honderd of tweehonderd meter van het vasteland zitten rond te zwemmen. Rondom zie je kleinere bootjes met ‘spotters’. Zij houden de stroming in het oog en steken hun hoofd in het water om de walvishaaien te zoeken. Wij dachten dat het eerst een mop was, maar het is dus wel degelijk zo dat ze de walvishaaien vinden

whaleshark spotter

De boten mogen hier niet langer dan drie uur zijn. Dit is de wet. Je zwemt dus niet drie uur aan een stuk met walvishaaien. Na een kleine tien minuten was het al zo ver. Onze kapitein doet teken dat we ons moeten begeven naar de voorkant van de boot. Vliezen en snorkel zitten nog niet deftig op m’n hoofd en we springen al in het water. Drie grote slokken zeewater verder en we zien hem al passeren.

Magnifiek!

We zijn maar met drie in het water en de walvishaai zweeft gracieus door het water. Het trekt zich niets aan van onze aanwezigheid en dobbert verder. De rust is maar van korte duur wanneer een familie ook in het water springt waardoor de walvishaai een tempoversnelling inzet en duikt naar beneden.

Onze eerste interactie zit erop.

We willen meer!

Al snel komt de boot van Peter’s Dive Resort en we beseffen al snel dat de volgende interactie iets drukker gaat zijn. Een twintigtal minuten later doen de spotters in de verte teken dat we moeten komen. Hier komt ronde twee!

walvishaai leyte

Tijdens deze zwemsessie besloot een toerist van Peter’s Dive Resort de walvishaai aan te raken. De marine bioloog (die nota bene altijd aanwezig is) gaf hem een felle preek en hij mocht voor de rest van de dag op de boot blijven zitten. Zo hebben we het graag!

Protip! Geduld! De meeste toeristen proberen als een gek bij de walvishaai te blijven. Een betere tactiek is om naar de spotters te kijken. Zij geven teken waar je naartoe moet zwemmen of waar je moet blijven om het beste zicht te hebben.

Zoals gezegd waren we met drie op de boot. Onze andere toerist was een Franse duiker die heel de wereld rondreist om de mooiste onderwater ervaringen te creëeren. Hieronder kan je zijn video zien van onze dagtrip.

 

Al onze blogposts over de Filipijnen vind je hier. Kom je van Cebu? Er is daar vanalles te doen en te zien. Hier lees je er meer over. Vergeet zeker niet de watervallen op je lijstje te zetten.

 

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.