Limburg bevat zoveel moois op allerlei vlakken. Denk maar aan de magische bloesems in Haspengouw of aan het historische erfgoed in Tongeren. Even de batterij opladen in het groen, want het is hier wel echt een fiets- en wandelparadijs. Limburg telt namelijk zo’n 2000 km fietspaden die je meenemen langs mijnerfgoed, kunst, kastelen, erfgoedlocaties,… Als er iets is wat we hebben geleerd tijdens de Coronaperiode is het leren appreciëren van de natuur in eigen land. Wij trokken op verkenning in Limburg!


De mooiste locaties in Limburg voor een weekendje weg
Wijnkasteel Genoels-Elderen, Limburg op zijn grootst
Een entree om “u” tegen te zeggen. Nadat we de parking betraden van het Wijnkasteel Genoels-Elderen, werd stukje voor stukje het kasteel zichtbaar. Dit is op zijn minst een pareltje te noemen. Het witte symmetrische gebouw in neoclassicistische stijl staat prominent achter de prachtige rozentuin te glunderen. Met zijn 250 jaar aan geschiedenis is het een indrukwekkend gebouw om zien. In de zomer kan je in de rozentuin genieten van een terrasje met wat knabbeltjes, heerlijk! Maar nu is het tijd om één van de grootste wijngaarden van België te ontdekken!
De geschiedenis van wijn in België
Op Wijnkasteel Genoels-Elderen startten we met een uitgebreide rondleiding onder leiding van een gedreven gids, waarvoor wijn geen enkel geheim meer had. Hij vertelde ons dat het de Romeinen waren, die wijn naar het noorden van Europa brachten. Dit via het verre en warme Italië naar het noordelijke België. Wat de reden hiervoor was? Ze wilden simpelweg niet meer met vaten zeulen, dus besloten hier wijngaarden aan te leggen. In 1900 kocht de eigenaar van de horecaketen Hanos dit prachtige kasteel met bijhorende grond. Initieel was het niet het plan om wijn te gaan te produceren. Nadat hij restanten van wijn in de kelder zag liggen besloot hij wijn te gaan maken. Momenteel wordt het kasteel uitgebaat door de 2de generatie, namelijk dochter Joyce en haar man.
Wit, blauw en gouden Chardonnay, met Belgische wortels
Op de 20 hectaren wijngaard, wat naar Belgische normen veel is, worden vooral witte Chardonnay druiven gebruikt. Dit is een type druif die in koudere delen beter functioneert. Ze heeft enkel licht nodig en geen rechtstreekse zon in tegenstelling tot een rode druif. Wisten jullie dat de grond hier in Limburg gelijkaardig is aan die van Frankrijk? Deze bestaat uit leem, kalk en mergel. Eén van de belangrijke pijlers van het wijnkasteel Genoels-Elderen is dat ze enkel biodynamische wijn produceren. Dit wil zeggen dat er geen pesticiden worden gebruikt noch op het veld, noch in de kelder. Het hele proces wordt van A tot Z op verschillende zaken gecontroleerd. Vervolgens worden er geen sulfieten (toevoegsels om te bewaren) toegevoegd. In het sap wordt de snelheid ingecalculeerd om de natuurlijke sulfaten te behouden. Al hun inspanningen werden beloond met de prijs ‘Concours mondial de Bruxelles grand medaille d’or 2021’.




Tongeren, de oudste stad van België
Deze historische stad was ons nog vrij onbekend, maar wat een prachtige binnenstad heeft Tongeren! We werden meteen verliefd op de historische gevels, smalle kasseistraten en schilderachtige pleintjes die mooi versmelten met hedendaagse verschijnselen. In een ver verleden was Tongeren een belangrijke stad binnen het Romeinse Rijk, waardoor er tot op vandaag nog veel sporen van archeologische sites te vinden zijn. Zo staat nog 1/3de van de oorspronkelijke omwalling overeind. Als je deze wil bezichtigen, kan dit best langs de Caesarlaan en Legioenenlaan.
Wist je dat? Tongeren kent een typisch ‘dam patroon’ als we naar het stratenpatroon kijken. Net zoals in New York!



Schatten van het TESEUM, periodes van bloei en verval
Deze archeologische site met ondergrondse schatten is zeker een bezoekje waard. Stiekem zijn wij niet altijd de grootste fan van archeologische sites, maar in Tongeren wisten ze het goed aan te pakken! We werden via een multimediaguide langs verschillende eeuwenoude muren en funderingen gegidst. Hierbij werd ook telkens een woordje uitleg en/of een boeiend verhaal toegevoegd. Wij doken de 2000 jaar oude geschiedenis in van de Romeinse heersers en lieten ons meeslepen met de Franse revolutie.
De rommelmarkt met Internationale allures
De rommelmarkt van Tongeren is her en der bekend. Ja hoor, ‘DE’ antiekmarkt want het is de grootste antiekmarkt van de Benelux. Ze komen werkelijk van overal naar deze antiekmarkt. Al meer dan 30 jaar vindt elke zondagmorgen de antiek- en brocantemarkt plaats. Gaande van de Leopoldwal, Veemarkt, Maastrichterstraat, de Schiervelstraat, Clarissenstraat en Eburonenhal en telkens van 6.00 u tot 13.00 u. De echte kenners staan hier soms al voor 6 u in de ochtend om de meest waardevolle spullen op de kop te tikken. Snuisteren tussen verschillende antieke schatten van de 350 standhouders en antiekzaken, op zoek naar dat ene ding dat je zo graag wil hebben. Het is een echte sport!



Het schattige begijnhof
Ons favoriete plekje in Tongeren is zonder twijfel het begijnhof. Dit ‘stadje in de stad’ staat op Unesco-werelderfgoed en we snappen heel goed waarom! De schattige straatjes langs de Sint-Catharinakerk en het pleintje ‘Onder de Linde’ zijn gewoonweg geweldig. De begijntjes kozen niet voor een huwelijk of een kloosterleven. Ze bouwden een zelfstandig leven op in de ommuurde site aan de Moerenpoort. Vervolgens hebben deze dames in de geschiedenis niet ondergedaan. Zo betaalden ze de Fransen tijdens de Franse revolutie zodat ze het begijnhof in Tongeren niet zouden platbranden.
Tip: Op zoek naar een leuke B&B? Dan kunnen we jullie zeker en vast Maison Margiet aanbevelen!
De mergelgrotten van Zichen-Zussen-Bolder, een bewogen verleden
Verscholen in een doodgewone woonwijk in Riemst liggen de mergelgrotten. Nadat we geparkeerd hadden, werden we verwelkomd door de zoon van de voormalige eigenaar van deze unieke grotten. Mergel is een combinatie van kalk met nog andere zaken en deze grotten werden volledig uitgegraven door mensen. Wisten jullie dat er zo’n 300 km aan gangen aanwezig zijn en dat er welgeteld 82 verschillende grotten? Schijn bedriegt he! Hou er wel rekening mee dat er nu nog maar 2 grotten ‘veilig zijn verklaard’ en te bezoeken zijn.
De functie van de mergelgrotten
In het verleden werden deze mergelgrotten veel gebruikt voor championteelt, wat overwaaide van Frankrijk. Dit kende zijn hoogtepunt in de jaren ’50, waarbij 85 % van de Belgische productie champignons van deze streek kwamen. Op heden hebben deze grotten niet meer echt een specifieke functie, maar worden gebruikt als vleermuizen reservaat of toeristische attractie. De gehele geschiedenis werd vol kleur verteld door deze sympathieke jongeman die het werk van zijn opa levend houdt. Je zal in de grotten zelf meer dan 200 tekeningen vinden die werden aangebracht d.m.v. houtskool.




De mooiste wandelingen in Limburg
Onze favoriet bij uitstek om te gaan wandelen of fietsen is Haspengouw. Deze fruitstreek met vele boomgaarden, akkers, weilanden en bossen is enorm fotogeniek. Tussendoor fiets of wandel je langs een landelijk dorp waar je hoogstwaarschijnlijk de boer aan het werk zal zien. Weet je wat ook nog een voordeel is? Het is een relatief vlak gebied! Via deze link kan je al de mooiste fietsroutes van Limburg ontdekken met handige fietsrouteplanner.
Tip: in het bloesemseizoen kan je gebruik maken van de online bloesemmeter. Zo kan je de ontwikkeling van de bloesems op de voet volgen!




Zuid-Limburg heeft ook veel mooie plekjes! Lees hier onze tips voor het heuvelland.

Geen Reacties