België

Mechelen op zijn best, niet te missen hotspots

16 juni 2021
Haverwerf

Mechelen, de stad van de Maneblussers, is met zijn ligging tussen Antwerpen en Brussel ideaal gelegen voor een mini citytrip. Mechelen heeft de laatste 10 jaar een enorme transformatie ondergaan en evolueerde van een ‘grauwe stad’ naar een hippe en eigentijdse stad. Ons deed het een beetje denken aan de stad Antwerpen maar dan in een compacter formaat. Sinds kort is Mechelen ook een ‘wandelstad’ geworden, wat wil zeggen dat het centrum van 11 u – 18 u autoluw is. Wij spendeerden een weekendje in deze Bourgondische stad en lijsten voor jou graag enkele niet te missen bezienswaardigheden op!

Wist je dat? Mechelen de voormalige Bourgondische hoofdstad van de Nederlanden was?

Pin deze praktische blog & save het voor later!

Pinterest Mechelen Pinterest Mechelen

Bourgondische toppers van de binnenstad

Mechelen heeft zijn naam als ‘wandelstad’ niet gestolen, de compacte stadskern is ideaal om te voet te verkennen. Via onderstaande wandeling passeer je langs de meest iconische gebouwen die de stad te bieden heeft.

Mechelen ontdekken

Een onbekende parel, de Wintertuin van het Ursulineninstituut

Een minder gekend gegeven van Mechelen is de prachtige wintertuin in art nouveau stijl van wereldklasse. De decoratieve afwerking met het kleurrijke glas-in-loodkoepel doet je meteen wegdromen. De wintertuin van het voormalige pensionnat de demoiselles in Onze-Lieve-Vrouw-Waver was anno 1900 een unicum in zijn katholieke context en blijft tot op vandaag verrassen met zijn feeërieke licht- en kleurenspel.

Haverwerf, de 3 trekpleisters

Deze 3 prachtige huisjes vind je op bijna elke postkaart van de stad Mechelen terug. De reliëfs boven de ramen verbeelden de scènes ‘Het aards paradijs’ en ‘De boom der kennis van goed en kwaad’. In het midden staan De Duiveltjes, een van de mooiste houten gevels in ons land.  Vroeger werd hier haver ontscheept en verhandeld maar nu bevindt zich achter deze unieke gevels moderne kantoren.

Haverwerf

De Vismarkt en de Lamotsite

De voormalige brouwerij kreeg een nieuwe functie als modern congrescentrum, alsook werd de Vismarkt omgetoverd tot één van de meest hippe pleinen in Mechelen. Hier vestigden verschillende leuke restaurants, gaande van nonchalante bruine kroegen tot  stijlvol-moderne loungebars, die vaak een terras hebben aan de Dijle. Hier kan je op een zomerse avond genieten van de laatste straaltjes zon!

Vismarkt Mechelen
Vismarkt Mechelen
brouwerij Lamot

Boottochtje op de Binnendijle 

Water in een stad brengt altijd een soort van rust teweeg. Net zoals Brugge en Gent, heeft ook Mechelen ‘water in zijn mars‘. Je kan een boottochtje boeken waarbij je vertrekt van de Haverwerf waarbij je vervolgens door vaart naar de jachthaven tot het keerdok. Op die manier ervaar je de stad op een andere manier en krijg je eveneens wat achtergrond informatie van de stad mee.

Tip: Deze boottochten vinden plaats van april tot eind oktober.

Schepenhuis, het oudste stadhuis van Vlaanderen

Onze stadswandeling starten we bij het gotische Schepenhuis. In de volksmond zal je vaak ook het ‘oud paleis’ horen vallen. De reden hiervoor is dat vroeger, tot 1616, de Grote Raad (het hoogste gerechtshof van de Nederlanden) hier zetelde. Het Schepenhuis bevat een leuk barretje, ‘Bar Klak’ waar je kan genieten van een verfrissend drankje met zicht op zowel de Grote Markt als op de Sint-Romboutstoren. Schol!

Tip voor tijdens jouw wandeling doorheen de stad: hou je ogen goed open, want de Mechelse pleinen en straten bevatten honderden beelden van verschillende kunstenaars die de stad opfleuren.

Schepenhuis Mechelen

Grote Markt van Mechelen, gekleurd door de 16de eeuw renaissance

Het centrale punt van de stad is uiteraard de Grote Markt. Deze wordt gedomineerd door de imposante Sint-Romboutstoren met op de voorgrond de gekleurde karakteristieke 16de-eeuwe gevels van enkele historische huizen. Geloof het of niet, maar Mechelen bevat meer beschermde gevels en gebouwen dan Brugge! Sinds 2004 is de Grote Markt verkeersvrij en elke zaterdag vind je hier een levendige markt terug!

grote markt Mechelen

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Yannick Merckx (@hetisdemerckx)

De Iconische Sint-Romboutstoren

Met zijn 97,30 meter hoogte piekt deze toren uit boven de stad. Sommige beweren dat de toren initieel 167 meter moest worden, maar er wordt gefluisterd dat dit immense gebouw amper funderingen heeft. Dit zou dan ook de reden zijn waardoor er niet verder gebouwd kon worden. Dit prachtige gebouw is zeker een bezoekje waard vanwege zijn vele kunstwerken. Liever wat actie? Je kan de zogenaamde Skywalk doen, die brengt je via 538 treden en  enkele tusssenstops in o.a. de Kraankamer, de Smidse, de Klokkenkamer, de oude Beiaardkamer, de uurwerkkamer, de nieuwe beiaardkamer, de askelder naar het bovenste plateau van de toren. Dit panoramische platform trakteert je op een wijds uitzicht op o.a. de Antwerpse haven en soms zelfs het Brusselse Atomium.

DSC01096
DSC01094
DSC01038

Het stadhuis, een versmelting van 2 tijden

Als je voor het Mechelse stadhuis staat, merk je meteen de combinatie van 2 verschillende bouwstijlen op. De 14de-eeuwse lakenhal springt met zijn vele tierlantijntjes meteen in het oog. Daarentegen staat het Paleis van de Grote Raad, die pas in de 20ste eeuw werd afgewerkt vanwege geldgebrek. Van een tumultueuze geschiedenis gesproken!

Het stadhuis van Mechelen

DSC01125
DSC01141

Niet te missen hotspots in Mechelen

Als we van één ding stonden te kijken in Mechelen, is het van de vele hippe winkels en barretjes die de stad rijk is.

De shopping queens onder ons moeten zich wenden tot de Bruul, IJzerenleen/Guldenstraat, Onze-Lieve-Vrouwstraat en omliggende straten om zich te kunnen uitleven.

 

Origineel shoppen in Mechelen, de leukste adresjes: 

Lily: Life’s little Luxuries: fashion and accessories

Goldfish: Hip clothing for kids and teens

Zoet: Sweets, chocolates and much more sweets

Uma: scandinavian inspired fashion

Supergoods: Eco design store

My Ex Boyfriend: Vintage deco/interieur

HUT: deco, paper goods, books, care products

SCOOP: Conceptstore, platform for upcoming labels

Interieurkabinet/Muuto: First flagshipstore by the Danish Interior label Muuto

Simple: original and creative furniture

page0 2
page0
page0 3

De leukste restaurants en lunchspotjes:

De Fortuyne: charmant en luxueus dineren

De Cirque: één van de best gelegen terrassen van Mechelen, afwisselende kaart

Beans: Bagels en koffie

Bar klak: Heerlijke koffie, lekker gezonde snacks en cocktails

L’artista: Italiaanse keuken

Sister Bean: ontbijt en lunchbar met gezonde slaatjes, toast en broodjes. Ook heerlijke koffie, biologische drankjes en een aanlokkelijke toog vol zoetigheden.

Funky Jungle: cocktails en veganistische snacks/gerechten

De Vleeshalle: foodmarkt met verschillende standhouders

Processed with VSCO with a6 preset
Processed with VSCO with a6 preset
Processed with VSCO with a6 preset

 Wil je nog meer Vlaamse steden ontdekken, ga dan zeker een kijkje nemen naar onze tips van de stad Brugge.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.