Kroatië

De natuur rond Zadar; Paklenica, Dugi Otok en Telašćica

26 oktober 2018
regio Zadar

Paklenica nationaal park, de eilanden van Dugi Otok, natuurpark van Telašćica en regio rondom Obrovac zijn maar enkele voorbeelden van mooie plaatsjes in de regio rond Zadar. Kroatië kent een enorm mooie natuur en een veelzijdigheid aan landschappen: van stijle kliffen, prachtige canyons tot turquoise water en romantische baaien.

Wij trokken 5 dagen door de regio van Zadar en gingen op zoek naar mooie plekjes vol pure natuur.

Paklenica nationaal park, de mythe van de Velebit

De Velebit is een mythische Kroatische berg die een veelheid aan geomorfologische fenomenen, een diversiteit aan fauna en flora en ongerepte natuur aanbiedt. Het gebied van het nationaal park Paklenica bestaat vooral uit kalk en dolomieten waardoor verscheide kalkdalen, grotten en holen gevormd worden. Dit resulteert in een mooi en avontuurlijk parcours waar je als wandelaar zeker voldoende prikkeling zal krijgen.

Het gebied verkennen

Het Paklenica nationaal park heeft ongeveer 150 km aan wandelpaden die je van de kalkdalen naar de toppen van de Velebit brengen. Het drukste gebied is dat van de Velika Paklenica Canyon, aangezien dit de eerste regio is die je zal tegenkomen wanneer je het park betreedt. Elke wandelaar kan zijn ding wel vinden in Paklenica. Wij hebben een korte wandeling gemaakt van ongeveer 1 uur, wat zeker en vast haalbaar is voor iedereen. Op deze manier krijg je al een eerste impressie van het Paklenica nationaal park. Uiteraard, hoe dieper men in het park trekt, hoe mooier de landschappen worden. Laat dit voor ons  een extra stimulans zijn om wat meer kilometers op onze teller te zetten.

Een uitdaging voor alpinisten

Waar het park vooral bekend om staat, is vanwege het alpinisme en de sportklimmerij. In het Paklenica nationaal park zijn er namelijk 4000 klimroutes van verschillende niveaus waar je jouw klim- en klauterkunsten goed kan oefenen. Rond 1 mei zijn er enorm veel klimmers te vinden omdat het dan de Internationale klimmersbijeenkomst is en een wedstrijd Big wall speed climbing. Misschien wel een idee om te gaan kijken als je dan in de buurt bent. Er zijn in het park altijd wel mensen aan het klimmen, wat enorm impressionant is om zien.

Vergis je niet van ingang

Het nationaal park heeft 2 verschillende ingangen, waarvan Google maps de 2deals hoofdingang aangeeft. Deze is bereikbaar via een klein weggetje en is geopend van begin mei tot eind oktober. De hoofdingang is het hele jaar geopend voor bezoekers en bevat voldoende parkeermogelijkheid aan de ingang van het park.

 Meer informatie omtrent de bereikbaarheid vind je hier.

Praktische tips:

 • Ga niet alleen de bergen in
 • Draag wandelschoenen, waterafstotende kledij en zonnebrand
 • Voorzie voldoende drinkwater
 • Controleer de weersvoorspelling
 • Maak geen vuur en neem afval mee

Wist je dat? De naam Paklenica afkomstig is van het hars van de zwarte den ‘Paklini’? Hiermee werden schepen ingesmeerd en dit werd ook ingezet in de volksgeneeskunde.

 Conclusie: Een mooi natuurgebied ideaal voor wandelaars, natuurliefhebbers en alpinisten.    

 

De verschillende tinten blauw van Dugi Otok

Dugi Otok is het grootste eiland van de Zadar archipel en is 43 km lang waarvan ongeveer 30% van het gebied beschermd is. Het Natuurpark van Telašćica behoort zelfs tot de hoogste categorie van beschermd natuurgebied in Kroatië. Het eiland staat bekend om zijn mooie stranden en azuurblauwe verborgen baaien, waar je kan genieten van de nodige privacy.

De haven van Sali, Dugi Otok

Transport naar Dugi Otok

Van het vaste land naar Dugi Otok gebeurt via de veerboot die Zadar met Sali, Brbinj en Bozava verbindt. Wij namen de verbinding naar Brbinj die elke dag om 9 u vertrekt vanuit Zadar. Op deze grote ferries rij je met je eigen wagen op zodat je ook je eigen transport hebt op het eiland Dugi Otok. De overzet naar Dugi Otok duurt ongeveer 1 u 45 min en is enorm goed geregeld. Let er wel op dat je ongeveer 15-30 minuten op voorhand bent.

Op het eiland Dugi Otok is de auto de beste manier om jezelf te verplaatsen. De wegen zijn goed aangelegd en tijdens het rijden kan je genieten van de uitzichten over het eiland. Wie het graag wat sportiever aanpakt, kan met de fiets het eiland verkennen.

Het natuurpark van Telašćica

De regio rond het natuurpark van Telašćica definieert zich door zijn steile en fascinerende kliffen, wat in contrast is met de andere kant van het eiland waar je lange zandstranden vindt. De kliffen zijn zo’n 161 meter hoog en 80 meter diep onder het zeeniveau. Het natuurreservaat staat eveneens in contact met 2 andere beschermde gebieden, namelijk het Nationaal park Kornati en de Sit-Zuz eilandengroep. Wie goed kan tellen zal 13 eilandjes en 6 eilandjes binnen de baai zelf zien. Persoonlijk vond ik het uitzicht over de verschillende kleine eilandjes enorm mooi, het deed me een beetje denken aan Indonesië op één of andere manier.

Het zoutmeer Mir heeft een oppervlakte van 230 000 m2 en een diepte van 10 meter. Door de geomorfologie kunnen de temperaturen in de zomer oplopen tot 33°C en in de winter dalen tot onder het vriespunt. Ideaal om eens in te gaan zwemmen in de zomer, want door het hoge zoutgehalte blijf je enorm makkelijk drijven.

Het is wel aan te raden om waterschoentjes te dragen, want de stenen kunnen nogal pijnlijk zijn.

 Bij helder weer kan je soms de kust van Italië zien!

Het natuurpark van Telašćica

De hoge kliffen van Telašćica

De verschillende eilanden rond Dugi Otok

De mooiste standen van Dugi Otok

Sakarun is één van de mooie witte stranden op Dugi Otok waar de Kroaten erg fier op zijn. Het is een zandstand in het noordwesten van het eiland van zo’n 800 meter lang waar je kan genieten van het azuurblauwe water. In de directe omgeving liggen enkele dorpjes als Veli Rat, Verunic, Soline en Božava. Wij waren hier in de maand oktober en het was hier enorm rustig! Zo lagen er maar een 4-tal mensen op het strand waardoor je meteen tot rust kon komen. Het strand wordt omgeven door pijnbomen die natuurlijke schaduw bieden, ideaal om een siesta in te lassen tijdens het warmste deel van de dag.

Onze top 3 stranden van Dugi Otok:

 1. Sakarun
 2. Veli zal
 3. Brbiscica

Het strand van Sakarun, Dugi Otok

Bezienswaardigheden op Dugi Otok

 1. De vuurtoren in Veli Rat
 2. Het romantische stadje Sali (tip: het restaurant “Kornat” serveert lekkere en verse gerechten inclusief een mooi uitzicht op de haven)
 3. Cave Strasna pec
 4. De immense kliffen in het natuurpark van Telašćica
 5. De vuurtoren Tajer
 6. Het zoutmeer Mir

DSC09228
DSC09289
regio zadar

Tijd voor avontuur, raften op de Zrmanja!

Tijd om wat adrenaline op te wekken. Wij gingen voor de eerste keer in ons leven raften! De regio rondom Obrovac bevat enorm mooie natuur en rivieren waarvan de Zrmanja rivier er eentje van is. Wij gingen raften met ‘Riva rafting centar’, een organisatie die zowel rafting, kajak tochten, stand up paddling, jeep safaris als paardrijden organiseert. Ze geven al het materiaal dat je nodig hebt om te raften als waterschoenen, veiligheidsvest, helm, neopreen pak,…

Zodra je helemaal in outfit bent, wordt er nog een uitleg gegeven over het parcours en het raften zelf. Per 2 ga je in een bootje en de hele groep wordt begeleid door 2 professionele rafters die je zullen helpen indien nodig. Wie onervaren is op het water moet zeker geen schrik hebben. De 14,5 km lange trail wordt gemiddeld afgelegd in 3 – 4 uur afhankelijk van het fitheidsniveau van de groep. Het traject geeft voldoende afwisseling tussen rust en avontuur met als persoonlijk hoogtepunt de prachtige waterval Veliki Buk!

Dit bericht bekijken op Instagram

WHEN CROATIA WELCOMES YOU WITH THIS INCREDIBLE WATERFALL 💦, NEVER EXPECTED TO FIND THIS SO CLOSE BY 🇭🇷🙌🏼 ➳ Croatia is known for its beautiful islands and clear blue water 💧 But when you drive a bit more inland you will be surprised by the beautiful nature 🍃, mountains ⛰, waterfalls and lakes 👀💡Everyone knows the famous Krka waterfalls but did you already know this beauty?😉 :::::::::::::::::: P.S.: safety first ☝🏼 I’m still wearing my life jacket because we were rafting with @riva_rafting_centar 🚣🏼‍♂️💥 #obrovac #rivaraftingcentar #zadar_region #belgianblogger #croatia #wonderlustcroatia #crostagram #croatia_photography #reisblogger #hetisdemerckxincroatia #waterfallscroatia

Een bericht gedeeld door Lesley van Loon (@lesleystraveldiary) op

 

 Wie meer wil weten over de regio rond Zadar (Pag, Nin), lees hier meer!

Materiaal

In deze blog heb ik gebruik gemaakt van het volgende materiaal:

Als je iets koopt via één van deze linken, steun je onze blog hiermee!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.