Polen

Neder-Silezië, een onontdekte parel in Polen

14 oktober 2023

Polen zit de laatste jaren in de lift als toeristische bestemming. Maar zoals overal ter wereld bevinden de toeristische centra zich vrij geconcentreerd. Denk maar aan Poolse steden zoals Krakau, Gdansk, Warschau,… één voor één prachtige historische steden die enorm veel te bieden hebben, maar er is meer. Wij trokken 1 week naar de regio van Neder-Silezië, want deze regio werd op de kaart gezet vanwege zijn vele paleizen, oude steden, historische cites en is eveneens een ideale culinaire- en fietsbestemming. De lokale bevolking zegt over Neder-Silezië dat het vanalles in zijn mars heeft. Enkel de zee, dat is het enige dat ze niet van hun lijstje kunnen afvinken. Wat deze regio typeert, is dat je hier de geschiedenis als het ware kan voelen. Vervolgens is het eveneens een zomer- en winterbestemming. De winters zijn gemiddeld tussen de -10 tot -12 graden en de hoogste berg is zo’n 1600 meter, dus skiliefhebbers kunnen hierbij een extra land aan hun lijstje toevoegen. Wij lieten ons alvast enkele dagen onderdompelen in de regio door een lokale gids.

De diepgewortelde geschiedenis van Neder-Silezië 

Neder-Silezië situeert zich in het zuidwesten van Polen en speelde een pertinente rol in de geschiedenis van Europa. Het kende een woelige geschiedenis onder de heerschappij van o.a. de Duitsers, Tsjechen, Polen, Habsburgers en Pruisen. Je zal merken dat niet alle gebouwen door de jaren heen even goed zijn onderhouden. Dit omdat in de Duitse periode families niet zeker waren of ze ooit zouden terugkeren naar hun huizen in Polen. Op zijn hoogtepunt zouden er naar eigen zeggen meer dan 800 paleizen en kastelen geweest zijn, maar helaas zijn er veel gesneuveld tijdens de oorlog.

Onze favoriete bezienswaardigheden in Neder-Silezië

Ontdek het wijntoerisme in Polen

First things first, laten we starten met een culinair aspect vanuit de regio namelijk Winnica Niemczańska. Deze leuke plek werd opgestart door een gepassioneerde wijnliefhebber, die er als één van de eerste bij was bij de opstart van het wijntoerisme in de regio. Sinds de klimaatveranderingen 15-20 jaar geleden werd het mogelijk voor het wijntoerisme om ook in Polen wijnbouw te ontwikkelen. Momenteel zijn er zelfs meer dan 40 wijngaarden met in totaal 750 hectaren wijnranken in de regio van Neder-Silezië en kan je een mooie route hiervan maken. Bij Winnica Niemczańska  produceren ze 10 verschillende types wijn en produceren in totaal zo’n 25 000 liter per jaar. Bovendien hebben ze hier ook verschillende spa-faciliteiten en een lekker restaurant. Als je hier gaat eten, kan je zeker forel proberen, deze vis komt uit dit gebied en is werkelijk heerlijk.

Winnica Niemczańska

Adres: Hotel Niemcza Spa ul. Strzelińska 8, 58-230 Niemcza

DSC09829
DSC09795
DSC09845
DSC09790

De tweede meest scheve toren in Europa ‘Leaning tower’

Als je dan toch in de buurt bent, kan je ineens een kijkje gaan nemen in het stadje Ząbkowice Śląskie, gelegen in het zuidelijke deel van Neder-Silezië. Dit schattige stadje werd op de kaart gezet vanwege zijn scheve toren, de enigste die je in Polen zal vinden. Verder kan je ook zeker het mooie stadhuis, kasteel, dr. Frankenstein’s lab en de kamer van regionale overblijfselen hier bezoeken. In het verleden deed de Leaning tower dienst als kerker en gevangenis en kende dus een vrij duister verleden. Je kan de toren bezoeken waarbij je 139 trappen zal moeten overwinnen tot je helemaal boven bent. Van hieruit heb je een mooi uitzicht over de stad, dus zeker de inspanning waard. De eerste informatie over deze toren dateert van 1413 en de hoogstwaarschijnlijke oorzaak dat te toren scheef kwam te staan was een aardbeving in 1590. Hierdoor staat de toren onder een hoek van 2.14 meter deviatie. Vervolgens werd in 1864 het bovenste deel van de toren terug heropgebouwd vanwege een brand die een deel verwoestte. Als gevolg hiervan staat het bovenste deel van de toren terug recht.

Leaning tower in Ząbkowice Śląskie

Adres: Świętego Wojciecha 7, 57-200 Ząbkowice Śląskie, Polen 

DSC09876
Neder-Silezië Polen
Neder-Silezië Polen

Het paleis van Marianne van Oranje Nassau in Kamieniec Zabkowicki 

Met zijn 27000 m2 oppervlakte is dit immense paleis het 5de grootste gebouw van Polen. Dit architecturale hoogstandje werd ontworpen door architect Karl Friedrich Schinkel en vormt één van de mooiste neogotische residenties in Midden-Europa. Bijgevolg is dit paleis met zijn prachtige tuin één van de grootste toeristische trekpleisters in Neder-Silezië. Daarom kon dit gebouw niet aan ons bezoek aan de regio ontbreken. De bouw duurde vele jaren en werd in 1857 voltooid, helaas werd nadien het gebouw tot twee maal toe in brand gestoken en leeggeroofd door Sovjetsoldaten. Tijdens ons bezoek in 2023 was het paleis en de tuin nog volop in renovatie, maar deze zouden klaar zijn in april 2024. Er worden hier dagelijks gegidste rondleidingen georganiseerd.

Het palein van Marianne van Oranje Nassau

Adres: Pałac Marianny Orańskiej, Zamkowa, 57-230 Kamieniec Ząbkowicki

Kasteel Marianne van Oranje-Nassau Polen
Kasteel Marianne van Oranje-Nassau Polen
Kasteel Marianne van Oranje-Nassau Polen

De goudmijn in Zloty Stok Mine

Van de pracht en praal van het immense paleis van Marianne van Oranje, naar het ondergrondse gangensysteem van de goudmijn in Zloty Stok. Zoals je merkt, is er aan geschiedenis geen tekort in deze regio. Hier graven we, letterlijk en figuurlijk, in de woelige historie van de mijnen. Deze goudmijn wordt momenteel uitgebaat door een gepassioneerde vrouw met haar kinderen. Ze maakte haar levenswerk van deze plek en zette het op de radar van vele toeristen. Wij deden hier een gegidste rondleiding. Op die manier krijg je de belangrijkste details en inzichten mee.

Een korte introductie tot Zloty Stok Mine

Alles startte hier met het goud dat werd gevonden in de rivier. Dit vormde het startschot om te beginnen graven. Helaas kende de mijn een tragisch verleden, want een deel hiervan stortte in vanwege instabiliteit met helaas vele doden tot gevolg. Vervolgens lieten ook vele anderen hun leven hier, aangezien er hier Arsenicum gevonden werd. Dit is een soort vergif, waarvan ze destijds nog niet wisten dat het vergif was. De goudmijn was vele jaren onder heerschappij van de Duitsers, vanaf 1945 kwam dit terug in de handen van de Poolse bevolking. Uiteindelijk werd de mijn in 1961 definitief gesloten en in 1996 geopend voor toeristen.

Leuk weetje: In één van de ondergrondse gangen zal je een grote kubus ‘goud’ zien, dit is een visualisatie van de 16 ton goud dat hier gedurende 700 jaar werd ontgonnen.

Zloty Stok Mine

Adres: Złota 7, 57-250 Złoty Stok, Polen

Zloty Potok (Neder-Silezië) goudmijn
Zloty Potok (Neder-Silezië) goudmijn

Książ Castle, de meest populaire bezienswaardigheid van Neder-Silezië 

Last but not least, Książ Castle in Walbrzych. Laat ons eerst starten met enkele mooie cijfers voor dit impressionante kasteel. Zo is dit het grootste kasteel van Neder-Silezië en het 3de grootste in Polen. Verder zijn hier 3 hotels gevestigd en bijkomend is het de nummer 1 toeristische attractie van de regio met zijn 500 000 bezoekers per jaar. Je kan hier best een dagje voor inplannen want buiten het kasteel zelf, heb je nog het palm house, ondergrond tunnelsysteem en Mausoleum.

Książ Castle Neder-Silezië Polen

Het Książ Castle

Dit kasteel is werkelijk één van de mooiste in zijn soort. Gebouwd in de late 13de eeuw door de Poolse prins Bolka I en nadien voornamelijk onder invloed van de familie Hochberg. Dit was de 3de rijkste Duitse familie die voornamelijk hun fortuin wisten te vergaren met de mijnbouw. Het was eveneens princes Daisy, het werkelijke icoon van het kasteel, die van het kasteel een internationale hotspot maakte. Ze liet 3 dikke dagboeken na waardoor we tot op heden veel van haar weten. Zo weten we dus ook dat het kasteel verschillende keren onder vuur werd genomen en heropgebouwd, waardoor er een duidelijk mix van stijlen te zien is. We hebben de Middeleeuwse toren die samenvloeit met invloeden vanuit de Barok en Renaissance. Elke eeuw kreeg het kasteel een ander gezicht en kreeg het kasteel nieuwe vleugels. Sinds 1964 is men bezig met het kasteel te renoveren, wat tot op heden nog niet afgerond werd. Het kasteel is werkelijk immens! Het heeft 5 verdiepen boven de grond en 7 verdiepen onder de grond. Hier lees je meer over bij het ‘ondergronds tunnelsysteem’.

Książ Castle Neder-Silezië Polen
Książ Castle Neder-Silezië Polen
Książ Castle Neder-Silezië Polen
Książ Castle Neder-Silezië Polen
Książ Castle Neder-Silezië Polen
Książ Castle Neder-Silezië Polen

De invloed van Hitler, een Nasi-Duits monumentaal project

Nadat de familie Hochberg het kasteel moesten achterlaten na een economische crisis, nam het Sovjet leger in 1945-1946 Książ Castle over. Ze wilden hier namelijk het hoofdkwartier van buitenlandse zaken maken en plunderden vele delen van het kasteel. Vervolgens startten ze ook met het bouwen van een ondergronds tunnelsysteem en twee nabijgelegen werkkampen voor slaven en gevangenen.

Palm house botanische tuin Książ kasteel

Het donkere deel van Książ Castle, onderdeel van het mysterieuze “Riese” complex

Op een diepte tussen de 15 en 50 meter bevindt zich een uitgebreid ondergronds tunnelsysteem van in totaal zo’n 300 m2. De tunnels zijn ook uitermate groot in afmetingen, deze zijn namelijk 6 meter breed en 5 meter hoog. Iets wat niet bepaald standaard is. Hierdoor zijn er verschillende theorieën omtrent het doel van het complex. Als eerste dacht men dat ze hier bezig waren met de ontwikkeling van een soort ‘miracle oorlogswapen’. Verder bestaat er ook de legende van de ‘gouden trein’ gelegen tussen Wroclaw en Walbrzych in de jaren 40. Aan boord zou er een ongelooflijke buit liggen, van maar liefst 300 ton goud en juwelen. Helaas heeft men dit verhaald nooit hard kunnen maken. Als laatste kon het tunnelsysteem ook functioneren als een soort ondergrondse bunker met verschillende technische ruimtes.

Palm huis en de botanische tuinen van Książ

Gelegen op zo’n 25 minuutjes wandelen liggen de mooie botanische tuinen van het kasteel. Men wist ons te zeggen dat het de grootste botanische tuin van Polen is en deze eveneens de grootste Bonzai collectie bevat. Je vindt hier een Japanse tuin, rozentuin, fruit- en groentetuin,… Ideaal om even de rust op te zoeken en te genieten van de 250 soorten planten die hier te vinden zijn.

WAŁBRZYCH PALM HOUSE

Adres: ul. Wrocławska 158, 58-306 Wałbrzych

Srebrna Górą Fort, het fort in de wolken

Dit fort dateert vanuit de tijd van Napoleon en is gelegen tussen de Barskia bergen. Na vele jaren van verwoesting werd in 1966 terug leven geblazen in het gebouw. Sinds 2006 is men gestart met drastische renovatiewerken waarbij ook accomodaties zoals een hostel en een restaurant zal openen. Wij wilden ons graag wat verdiepen in de geschiedenis van deze locatie, dus maakten wij een rondleiding met een audioguide. Heel praktisch!

Srebrna Górą Fort

Adres: Twierdza Srebrna Góra sp. z o.o. ul. Kręta 4, 57-215 Srebrna Góra

Srebrna Górą Fort Neder-Silecie Pole

default

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.