IJsland

Nordic Nomads, een avontuurlijke rondreis met een 4×4 door IJsland

24 oktober 2021
IJsland

IJsland is één van de mooiste bestemmingen die je je kan wensen op vlak van natuur. De puurheid en het unieke karakter van de landschappen zijn uniek in hun soort. Dit landschap vol contrasten is ongerept en telt veel zwavelpoelen, (actieve) vulkanen, stoombronnen, gletsjers en lavavelden. Wij zijn fan van IJsland en zelfs na ons 3de bezoek aan dit prachtig eiland willen we nog een keertje terugkeren. Na ons wandelavontuur van de Laugevur trail vorig jaar, keerden we dit jaar terug om nog meer van IJsland te ontdekken. Onze vaste partner tijdens deze avonturen is Travelbase. Deze keer trokken we met onze jeep met tent erop langs de befaamde route 1. Deze weg is ook wel gekend als Þjóðvegur 1 of de Hringvegur wat de hoofdweg in IJsland is. Ben je klaar om mee op avontuur te gaan? Ready, set, go!

 

Wil je graag hetzelfde crazy IJslands avontuur als ons beleven? Boek dan HIER je reis!

Nordic Nomads: een 7-daagse roadtrip door IJsland (4×4)

Na een korte vlucht van zo’n 3 uur landen we op de luchthaven van Reykjavik. ‘Gepakt en gezakt’ en helemaal klaar om IJsland te ontdekken! Onze chauffeur stond al klaar om ons naar onze 4×4 jeep te brengen. Onze Dacia Duster met tent op het dak stond al te glimmen in de regen. Jep, IJsland en zijn klimaat, het is een wispelturig iets. Na een korte introductie van onze Ranger Marijn konden we op pad vertrekken. Tijdens je rondreis heb je vaak de keuze tussen een lange en korte route, zodat je zelf je avontuur wat kan ‘shapen’.

Travelbase nordic Nomads IJsland

Dag 1: Keflavik – Gouden cirkel IJsland

Na een vlucht van 3 uur kwamen we aan op de luchthaven van Keflavik, die zich ten westen situeert van de hoofdstad van IJsland Reykjavik. Travelbase verzorgt het transport van de luchthaven naar het startpunt van de rondreis, dus konden we meteen aan ons avontuur beginnen! Na een gezellige babbel met de taxichauffeur werden we afgezet, samen met de andere avonturiers, aan Gardur Old lichthouse waar één van de Rangers ons stond op te wachten. We kregen ter plekke de wagens met tent op het dak toegewezen alsook werden we volledig gebriefd over hoe de komende week eruit zal zien. Je kan de trip trouwens gerust een beetje ‘shapen’. Hiermee bedoel ik dat er op verschillende dagen 2 routes worden voorgesteld, namelijk een korte en een lange. Moest je zelf nog leuke plekjes onderweg spotten, kan je gerust je ding doen!

De dag van aankomst, spring je meteen al je 4×4 in om het begin van de befaamde ‘Golden circle’ aan te vatten. Een goeie tip is om je vlucht naar Reykjavik zo vroeg mogelijk te nemen, zodat je voldoende tijd hebt door de eerste dag van aankomst. Wij kwamen pas in de late namiddag aan, vanwege een vertraging van de vlucht, waardoor we pas rond 17 u onze eerste dag konden starten. Dit was natuurlijk aan de late kant, zeker in het 2de deel van augustus. Dan wordt het namelijk elke dag vroeger en vroeger donker!

IJsland roadtrip

Een eerste kennismaking met IJsland, Gullfoss en Geysir

We moesten dus keuzes maken en die vielen op de gerenommeerde Gullfoss waterval, wat eveneens één van de meest geliefde watervallen van IJsland is. Deze krachtige waterval is enorm impressionant om zien met zijn 140 kubieke meter water dat per seconde doorstroomt. Dichtbij de Gullfoss waterval is er een grotere Geysir. Deze geisers zijn natuurlijke fenomenen die zorgen voor een uniek schouwspel. Gelegen in een geothermisch veld genaamd Haukadalur spuwt hij het heet water uit de diepten van de aarde!

Wist je dat? In 2000, door de gevolgen van een aardbeving, de Grand Geysir 2 dagen tot 122 meter hoog steeg? Hierdoor werd het één van de hoogste geisers ter wereld!

Dag 2: Gouden cirkel – Vik

Dag 2 is veruit één van de drukste en zwaarste dagen van je trip door IJsland. Niet meteen de 334 km, maar wel de reistijd van 5 u 30 is op zijn minst ‘pittig‘ te noemen. Persoonlijk hadden wij deze graag over 2 dagen verspreid. But okey, let’s move forward! Aangezien deze dag zoveel moois te bieden heeft, zou ik aanraden om zo vroeg mogelijk te vertrekken. Wederom is dit sterk afhankelijk in welke periode je deze reis onderneemt. Als je in juni reist, heb je ongeveer 20 uren licht en dus enorm lange dagen. Dit geeft je uiteraard iets meer tijd om de verschillende bezienswaardigheden te bezoeken. In tegenstelling heb je eind augustus nog maar 14 uren licht, wat je reistijd iets meer beperkt.

IJsland roadtrip
IJsland roadtrip

De mooiste warmwaterbron Hrunalaug

Om deze dag nog een tikkeltje meer ‘spicy’ te maken, maakten wij nog een tussenstop bij Hrunalaug hot spring. Deze is maar enkele kilometers verwijdert van de klassieke Golden circle route en echt prachtig om zien. Deze natuurlijke warmwaterbron is in privé-bezit van een lokale boer, dus heb het nodige respect voor de omgeving. We hadden helaas niet de tijd om alle warmwaterbronnen te bezoeken op IJsland maar van diegenen die we zagen, was dit veruit onze favoriet!

Hrunalaug hot spring

Het onbekende maar magische Gjain

Na ons relaxt bezoekje aan de Hrunalaug hot spring reden we door naar één van de ‘Hidden gems’ in IJsland. Het was voor ons al de 3de maal dat we IJsland bezochten, maar hadden zelfs nog nooit gehoord van deze magische plek genaamd Gjain. Deze prachtige oase fungeerde niet zonder reden als filmlocatie voor een scene in Game of Thrones! Tijdens ons bezoekje kwamen we een local tegen die hiervoor ook geen weet had van deze plek! Deze is best even van de hoofdweg verwijderd, waardoor je een F-road (4×4 only) moet nemen om deze plek te bereiken. Deze IJslandse parel mag je echt niet overslagen! Deze plek wordt gevormd door watervallen, kleine vijvers en vulkanische structuren die in elkaar voort vloeien. Het is echt wondermooi en onbekend, I mean what else do you want?

Gjain IJsland
Gjain IJsland
Gjain IJsland
Gjain IJsland

Na de prachtige oase van Gjain was het tijd om naar de volgende stop te vertrekken, Hjalparfoss. Om eerlijk te zijn, was deze waterval ons ook iets minder bekend. Gelegen vlakbij de hoofdweg met een bijhorende parking is deze waterval zeer gemakkelijk te bezoeken. Het vormt het ontmoetingspunt van de rivieren Fossa en Pjorsa. Mooi om zien, maar onze voorkeur ging stiekem naar de natuurpracht van Gjain.

IJsland

De groene vallei omringd door watervallen, Haifoss

Na onze lunch bij Gjain te hebben gegeten, trokken we terug de F-road op naar één van de bekendste IG plekjes van het hele eiland. De Haifoss waterval is gekend bij elke natuurliefhebber en is eveneens de 3de hoogste waterval van IJsland. De groene vallei (Thjorsardalur) die deze watervallen omringt maakt het plaatje helemaal af. Je leest het goed, watervallen, want er zijn er enkelen! Het uitzicht van bovenuit is enorm mooi, maar je kan ook een mooie wandeling naar de kloof maken en dit natuurgebeuren van bovenuit aanschouwen. Deze wandeling is zo’n 4 km en duurt 1,30 u.

Haifoss IJsland
DSC08674
Haifoss IJsland
Haifoss IJsland

Kvernufoss, de kleinere versie van Seljalandsfoss

De volgende stop op de planning is de beroemde Seljalandsfoss waterval die wederom prachtig is. Deze is aan de weg gelegen van de Gouden cirkel en enorm toeristisch. Wij zagen deze waterval reeds 2 x, dus verkozen we te gaan naar het kleinere broertje Kvernufoss. Deze waterval is naar onze mening even mooi en veel minder bekend onder toeristen. Je zag ook zelfs geen bordje dat de locatie aangeeft, dus dat wil al wel wat zeggen. Toch is deze niet enorm ver gelegen, de Kvernufoss ligt zo’n 600 meter van het einde van het pad aan Skogafoss.

Skogafoss, één van de grootste watervallen in IJsland

Deze waterval wordt zogoed als overal afgebeeld en is dus een echt icoon in IJsland. Met zijn 25 meter breedte en 60 meter hoogte is deze waterval overweldigend om te zien. Gelegen aan de Route 1 en de bijhorende parking zorgen voor de goede toegankelijkheid van deze waterval. Er gaat zelfs de ronde dat er een schat gelegen zou zijn achter deze machtige waterval. Deze kist zou door een viking zijn gedeponeerd en een paar jaar geleden zijn ontdekt door een kind. Die zou een handvol van de schat meegenomen hebben.

Tip: neem zeker een goede regenjas mee, want de kracht van het water is niet te onderschatten!

Dag 3: Vik – Fossardalur 

Na al dat wonderschoon in het zuiden van IJsland zetten we onze route verder naar het oosten van het eiland. Dit deel is minder toeristisch dan het zuiden van het eiland en bevat daarom maar 1 route. Verder zal je gedurende 300 kilometer niets tegenkomen van dorpjes, dus voorzie zeker voldoende eten, drinken en benzine. Ready for some adventure? Let’s go!

mooiste kamping in IJsland

De meest indrukwekkende groene kloof van Fjadrargljufur

Niet enkel de naam is indrukwekkend om uit te spreken, maar deze spectaculaire kloof is een parel van formaat! Met zijn 100 meter diepte en lengte van 2 kilometer is hij op zijn minst te zeggen ‘immens’. De steile, kronkelende muren die bedekt worden door grasgroen mos en de blauwe Lazy River is enorm fotogeniek. Het zorgt voor een droomachtig beeld dat IJsland weer enorm karakteriseert. Ik zou zeggen, beelden spreken meer dan woorden.

groene kloof van Fjadrargljufur

groene kloof van Fjadrargljufur

Tip: Hou er rekening mee dat het weer in IJsland helaas vaak wisselvallig is en bij regenachtig of mistig weer de zichtbaarheid enorm beperkt is. Het goede nieuws is dat deze ‘mistige’ momenten vaak korte periodes van opklaringen kennen, waardoor je de volledige natuurpracht kan aanschouwen. Verder zijn er 2 manieren om de Fjadrargljufur kloof te bezichtingen, van bovenaf of van onderaan. Als je ervoor kiest om de kloof van onderaan te bezichtigen zal je je avontuurlijke ingesteldheid moeten activeren. Je zal soms een ondiepe rivier moeten oversteken dus voorzie goed schoeisel!

groene kloof van Fjadrargljufur

Svartifoss, de waterval van basaltblokken

IJsland is het land van de watervallen, maar Svartifoss is uniek in zijn soort. Gelegen in Skaftafell National Park is deze waterval verscholen achter prachtig groen. De zwarte rechthoekige stenen zijn basaltblokken die zijn ontstaan door de hitte van de lava en alweer snel werden afgekoeld door het water. Hierdoor kwam deze unieke structuur tot stand! Deze diende eveneens als inspiratie voor het ontwerp van de iconische kerk in Hallgrimskirkja.

Tip: er is een betaalde parking aanwezig aan het Skaftafell National Park (Skaftafell Visitor Information Centre), waarna je ongeveer 30 minuten moet lopen om deze waterval te bezichtigen. Weet dat er een platform aanwezig is, waarvan je een mooi uitzicht hebt op de waterval. Het is dus niet de bedoeling om voor je ‘perfecte foto’ hierover te gaan klimmen om dichterbij de waterval te komen.

Svartifoss, de waterval van basaltblokken

Svartifoss, de waterval van basaltblokken

De gletsjerlagune Jökulsárlón

Gelegen in de Eastfjorden, tussen Route 1 en Vatnajökull, zal je een lagune van ijs tegenkomen. Het helderblauwe lagunawater met zijn honderden ijsblokken is bijna surreëel om zien. Het is het grootste proglaciale meer van IJsland en een aards paradijs voor vogels en zeeleeuwen. Die laatste hebben wij helaas niet gezien, maar dat was ook niet nodig om het plaatje compleet te maken. Eerlijk gezegd had ik niet meteen veel verwacht van ‘een grote plas met wat ijsblokken’ maar ik verzeker je, het is veel meer dan dat!

gletsjerlagune Jökulsárlón

Diamond Beach, een schitterend schouwspel 

Na je bezoekje aan de prachtige gletsjerlagune van Jökulsárlón, steek je Route 1 over naar het enorm populaire Diamond Beach. Dit is een plek waar zo goed als ieder fotograaf het automatisch warm van krijgt. Nu ja, ik moet toegeven dat ik letterlijk het van bijna elke locatie warm kreeg in IJsland maar enfin. Dit gitzwarte strand ligt bezaaid met honderden en misschien wel duizenden ijsblokken die afhankelijk van het licht een net iets andere kleur krijgen. Ze liggen ook altijd anders verspreid waardoor je telkens een ander beeld zal krijgen. IJsland kent verschillende zwarte stranden, denk maar aan het bekende ‘Black Sand beach’. Het zwarte zand is afkomstig van de basaltlava. De lava koelt na contact met de zee zo snel af dat het meteen uiteenvalt in puin.

gletsjerlagune Jökulsárlón
diamond beach IJsland
diamond beach IJsland

Tip: Wie geluk heeft, zou hier ook zeehonden kunnen spotten!

De droom van elke fotograaf, het strand van Stokksnes en Vestrahorn

Buiten Diamond Beach staat het strand van Stokksnes bij elke fotograaf op zijn wishlist. Gelegen in het zuidoosten van het eiland vind je het schiereiland Stokksnes met een prachtig panorama op de steile kliffen van de Vestrahorn. Deze zijn namelijk zo’n 454 meter hoog. Het is een plek die bijna als onwerkelijk aanvoelt. Het contrasterende zwarte zand tegenover de groene grassen en het witschuimend water, het is een plaatje dat je niet vaak tegenkomt. De Vestrahorn is een berg die 10 miljoen jaar oud is en bestaat uit gabbro, het hoofdbestanddeel van de onderste laag van de oceanische korst.

Vlak voor de kust liggen enkele eilandjes waar vaak zeehonden op te zien zijn en deze keer hebben we er zelf ééntje gezien! Verder ligt aan het einde van de weg een NAVO-radarstation. Wie een drone heeft kan eveneens een prachtige foto maken van de weg met de bergketens op de achtergrond. Helaas begaf onze drone het hier, dus hebben wij dit niet kunnen vastleggen. Hou er rekening mee dat deze plek helaas vaak mistig is of er laaghangende wolken zijn. Hierdoor wordt het zicht op de majestueuze Vestrahorn belemmerd. Laten we zeggen dat dit weer een reden is om nog een keertje terug te keren naar IJsland.

DSC09361
Stokksness IJsland
Stokksness IJsland

Dag 4: Fossardalur – Myvatn

Helaas zijn we al in de helft van onze rondreis door IJsland. De natuurpracht die we reeds hebben gezien is bijna niet te beschrijven. Bijgevolg waren we heel benieuwd of het oosten en het noorden van het eiland onze verwachtingen nog zal kunnen overtreffen. We will see! Op deze 4de dag staan er weer enkele pareltjes op de planning in het noordoosten van het eiland. Aangezien we ons meer en meer ‘remote’ begeven, is er ook maar 1 route. Het veranderende landschap toont ons weer dat dit deel van IJsland ons zal trakteren op nog enkele pareltjes!

Myvatn meer IJsland

Seyðisfjörður, het charmante dorpje met de blauwe kerk

Onze eerste stop op de vierde dag is Seyðisfjörður, deze wordt vaak benoemd als ‘mooiste fjord in het oosten‘. De landschappen zorgen weer voor een volledig andere vibe, waarbij we toch weer enkele keren onze wagen langs de weg parkeerden om het landschap even vast te leggen. Het bekendste gebouw van Seyðisfjörður is zonder twijfel de baby blauwe kerk met regenboogpad ervoor. De charme van het dorp en de fotogenieke kerk zijn schattig, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dit iets minder vond. Toen we net het dorpje binnenreden, zagen we plotseling een mooie waterval aan onze rechterzijde. Ik hoor jullie al denken, ‘surprise surprise, een waterval’. Geen idee wat de precieze naam is van deze waterval, maar we hebben toch enkele mooie foto’s kunnen vastleggen.

DSC09401
IJsland blauwe kerk

Hengifoss en Litlanesfoss, de rode draad

Hengifoss is net zoals Svartifoss een unieke waterval vanwege zijn geschiedenis en karakteristieke uiterlijk. Deze waterval bevat rode lijnen die volledig natuurlijk tot stand kwamen door afzetting van vulkanische as en basaltlava. Na verschillende processen oxideert de lavastroom en kleurt rood. We zouden bijna als ‘rode draad’ (letterlijk en figuurlijk) het basaltgesteente kunnen nemen bij al deze wonderbaarlijke verschijnselen. Achter de Hengifoss waterval ligt het Lagarfljot meer alsook een kleine grot. Schijn bedriegt, want vanaf de weg lijkt de waterval niet meer ver weg. Maar de weg is vrij lang en gaat op en neer, een goede wandeling zullen we zeggen! Deze waterval vonden wij voornamelijk van bovenuit mooi!

Stuðlagil canyon, de kloof van basaltkolommen

Na ons bezoek aan de groene kloof van Fjadrargljufur, waren we enorm benieuwd naar de Stuðlagil canyon. We hadden deze canyon al verschillende malen op sociale media zien verschijnen met de indrukwekkende kolommen en turquoise water. Bij aankomst bleek al snel dat er, zoals bij veel zaken in IJsland, 2 opties waren. Er is een parking voorzien waarbij je de canyon van bovenuit via een aangelegd platform kan bewonderen, maar dit is niet het mooiste viewpoint. Welke opties en wandelroutes er precies zijn om de kloof in al zijn glorie te bezichtigen, vind je hier.

Hverir, hete bronnen in een kleurrijk jasje

Als laatste stop, reden we naar Hverir. Het kleurrijke roos-blauwe maanlandschap kwam dichter en dichter, terwijl de stank ook meer dominant werd. Ja hoor, dit prachtige landschap heeft wel degelijk een geurtje, en meer bepaald een zwavelgeurtje. Deze geothermische plaats vol solfataren, stoompluimen, fumarolen en kokende modderpotten is uniek in zijn soort. In het verleden werd dit gevormd vanwege zijn locatie boven het mid-Atlantische breuksysteem.
Nadat we geparkeerd hadden, lieten we ons verrassen door het bovennatuurlijk landschap. De grond heeft allerlei tinten oranje, bruin, rood, grijs en geel. Het pruttelende modder van de modderpoelen zorgen voor een bijzonder achtergrondgeluid. De nabijgelegen Námafjall berg van zo’n 430 meter is te beklimmen en geeft je vervolgens een fraai uitzicht over Hverir.

DSC09595
Hverir

Let op: alle geothermische bronnen in het veld zijn afgezet met dun touw. Aangezien deze bronnen gloeiendheet zijn kan je beter niet te dicht komen.

Tip: dichtbij Hverir is ligt Grjótagjá, een kleine grot, die je kan bezoeken. Hou er rekening mee dat je hier niet mag zwemmen!

IJsland rood landschap

Dag 5: Myvatn – Husavik 

Het Myvatn meer, het is een kampeerplek die lang zal bijblijven. Het wordt niet zonder reden het muggenmeer op IJsland genoemd, want in de zomer komen de vele muggenlarven in het water massaal uit en zweven boven het meer. Bijkomend worden ze ook aangetrokken door CO2. Het enige voordeel is dat deze soort niet prikt en als het donker wordt, verdwijnen ze ook plotseling. Het is een mooie plek, maar stiekem was ik blij dat we afscheid konden nemen van die verschrikkelijke muggen. Dag 5 is een rustigere dag met zo’n 188 km op de planning.

Skútustaðagígar, het kratergebied van IJsland

De regio rond het Myvarn meer is zeer vulkanisch en ligt bezaaid met gigantische pseudo-kraters. In dit prachtige gebied maakten we maar al te graag een ontspannende wandeling tussen deze ongewone formaties. Van bovenuit is de beste manier om de schoonheid van deze regio in kaart te brengen. Na je wandeling kan je nog een bezoekje brengen aan Krafla, deze vulkaan en vulkanisch systeem heeft een diameter van 25 kilometer en was in de jaren 70′ nog meermaals actief geweest!

IMG_3998
IJsland kraters
IJsland kraters

Detifoss en Selfoss, de spectaculairste watervallen van het noorden

Deze watervallen functioneren een beetje als broer en zus, waarbij Detifoss de grote broer is. Dit vanwege zijn impressionante afmetingen, want deze waterval is 45 meter hoog en 100 meter breed. Om deze 2 noordelijke watervallen te bereiken zal je je even moeten wagen aan het desolaat maanlandschap. Ik moet toegeven die rust en oneindigheid, het heeft iets. Aangekomen aan Detifoss werden we bijna omvergeblazen door het uitzicht, maar vooral van de enorm wind die er was. Na letterlijk enkele malen te gaan zitten, in een poging om wat meer stabiliteit te hebben, gingen we naar Detifoss. Aangedreven door de machtige gletsjerrivier Jökulsá á Fjöllum, wat eveneens de tweede langste rivier van IJsland is, bevat deze waterval een enorme kracht. De donderende watervallen met een indrukwekkende stroom in de Jökulsárgljúfur kloof  geeft je meteen een ‘wow momentje’. Vanwege de vele mist van het water is er vaak een regenboog te zien, wat het plaatje nog net dat tikkeltje magischer maakte!

Na Detifoss reden we nog even langs Selfoss, deze waterval is op iets meer dan één kilometer verwijderd. Na een korte wandeling word je beloond met een mooi zicht op de waterval omgeven door basaltkolommen.

IJsland
DSC09841-2

Nog meer watervallen, Hafragilsfoss

Nummer 3 van de watervallen gelegen in het gebied van Jökulsárgljúfur. Persoonlijk vinden wij het mooiste uitzicht vanaf de oostkant. De weg ernaartoe is wat moeilijker want dit is een gravelweg. Het is de kleinste waterval maar daarom niet minderwaardig! Deze heeft namelijk het mooiste uitzicht op de Jökulsárgljúfur canyon.

Tip: je kan ook nog een tussenstop inlassen tijden de Diamond circle route, bij de Ásbyrgi Canyon. Deze wordt ook soms ‘Shelter of the Gods’ genoemd vanwege de legende dat het achtbenige paard Sleipnir één van zijn hoeven in de bodem zette toen hij door de lucht reed. Het gewicht van de hoef was zwaar genoeg om een afdruk achter te laten van 1 bij 3 kilometer.

Papegaaiduikers spotten aan Hringsbjarg

We komen aan bij het noordelijke puntje van je rondreis door IJsland, Hringsbjarg. Het is de laatste stop voor we arriveerden op parking Camping 66.12 Noord. In de zomermaanden, van mei tot eind augustus, nestelen hier de Atlantische papegaaiduikers. Deze vogels hebben de grootste kolonie in IJsland, maar ook de Hebriden zijn een bekend gebied waar zij leven. Helaas bezochten wij IJsland eind augustus waardoor we ze net gemist hadden.

Na een ontspannend dagje, dat mag na die drukke dagen ook wel eens, arriveerden we op Camping 66.12 Noord. Op deze camping werden we enorm vriendelijk onthaald door de eigenaars. Zulke vriendelijke en gastvrije mensen! Hier werden we getrakteerd op de mooiste sunset van de hele week! Tentje opgezet, lekkere maaltijd en gewoonweg genieten van de warme zon die het landschap highlighted! Cheers!

camping noorden IJSland
camping noorden IJSland

Dag 6: Skagafjordur

Na de Golden circle en de Diamond circle reden we door een rustiger landschap, geen kleurrijke bergen of kraters meer. Deze dag kan je een beetje naar wens invullen. Wij gingen in de ochtend whale watchen en in de namiddag een paardrijtocht maken met de karakteristieke IJslanders. Voor mij was dit echt een bucketlist item, gezien mijn voorliefde voor paarden. Een mooi gevulde dag met unieke activiteiten stond ons te wachten en wij konden niet wachten om de dag aan te vatten!

Whale watching in het noorden

Ochtendstond heeft goud in de mond! In de ochtend heb je namelijk meer kans om walvissen en andere zeedieren te zien. Althans dat liet ik me toch wijsmaken. Wij boekten onze tour met de organisatie Gentle Giants. Na een uitgebreide uitleg en helemaal ingepakt tegen de koude, gingen we het water op. Uiteraard kan je de natuur nooit voorspellen en dien je soms wel wat geduld uit te oefenen. Maar na enige tijd werd ons geduld toch uiteindelijk beloond! We zagen een familie dolfijnen die enorm speels door het water zwommen, echt magisch om deze dieren zo vrij in hun habitat te zien! Verder zagen we ook kort enkele walvissen kort maar die konden we helaas niet goed vastleggen.

gentle giants whale watching IJsland
gentle giants whale watching IJsland
gentle giants whale watching IJsland
DSC00309

Het landschap trotseren met IJslanders

Na onze interessante ochtend op het water reden we na een korte koffiepauze door naar de manege. Honderden IJslanders stonden te grazen in de wei en onze paardjes stonden al klaar. 1..2..3… en hop! Klaar om de IJslandse natuur in te trekken. Met de zon op ons gezicht reden we een rustig tochtje met af en toe een pittige galop ertussen, gewoonweg zalig!

paardrijden in IJsland met IJslanders
paardrijden in IJsland met IJslanders
paardrijden in IJsland met IJslanders

Godafoss, the beauty van IJsland

Het was al late namiddag als we gedaan hadden met paardrijden, dus bezochten we enkel nog de Godafoss waterval. Deze staat bij de lokale bevolking gekend als ‘the beauty’ en Dettifoss als ‘the beast’. Zeker tijdens de sunset is de waterval nog net dat tikkeltje magischer! Deze waterval is gelegen in het uiterste noorden van het eiland en verwerkt het water dat van een gigantische gletsjer komt over de Skjalfandafjlot. In de winter zijn zelfs een deel van de watervallen bevroren!

Godefoss waterval noorden IJsland

Dag 7: Kerlingarfjöll – Reykjavik 

Jammer maar helaas, de laatste dag. Bij dag 7 heb je weer 2 opties, waarvan beiden een prachtig highlights bevatten. Wij kozen voor de lange route via Kerlingarfjöll, aangezien deze plek al enkele jaren op onze ‘bucketlist’ stond. De andere route neemt je mee langs een prachtige waterval Glymur en een kleurrijke krater Grabrok, die al door menig fotografen werd vastgelegd. Kiezen is verliezen zeggen ze, maar nu hebben we weer een reden om nog eens terug te komen.

IJSland

Hveravellir, een geothermische oase in het midden van een woestijn

Onze laatste dag, dat moest ééntje zijn om nooit te vergeten! Vroeg in de ochtend, rond 5 u vertrokken we samen met 2 andere reizigers richting Hveravellir. Na 200 km desolate woestijn arriveerden we bij de geothermische oase tussen de hooglanden van IJsland. Het weer was grauw, maar op één of andere manier paste dit ook wel bij het landschap. Via de houten loopbruggen kan je door het kleurrijke gebied van geisers, fumarolen en andere warmwaterbronnen wandelen. Wie zijn badpak mee heeft, kan even genieten van de natuurlijk verwarmde jacuzzi.

DSC00610
IMG_3957-2
IMG_51266
Hveravellir

Kerlingarfjöll, het mooiste en kleurrijkste landschap van IJsland 

Geen tijd te verliezen, want we moesten onze tocht verderzetten naar Kerlingarfjöll. De weg naar Hveravellir is een zogenaamde F-road, wat wil zeggen dat deze enkele toegankelijk is met een 4×4. Ze hadden ons op voorhand gewaarschuwd voor deze weg, aangezien hier veel mensen platte band krijgen. Het eerste deel is makkelijk te bereiken, maar hoe dichter je bij Kerlingarfjöll komt, hoe slechter de weg wordt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de laatste kilometers er niet bepaald gerust in was, maar we hebben doorgezet! Uiteindelijk kom je aan bij deze magische plek en word je met verstomming geslagen. Het bergachtige landschap met rode kleur, afkomstig van de ryolietsteen en dampen, is werkelijk prachtig. Deze regio maakt deel uit van 100 km2 tuya vulkanen. Ik kan hier nog tientallen omschrijvingen geven van hoe mooi dit landschap wel is, maar ik zou zeggen laat de foto’s spreken!

Kerlingarfjöll
Kerlingarfjöll
Kerlingarfjöll
DSC00775

Reykjavik, tijd om terug te keren

Aan alle mooie verhalen komen helaas een einde. Na een prachtige rondreis door IJsland is het tijd om terug te keren naar België. Na een vermoeiende maar prachtige reis arriveerden we terug in de hoofdstad van IJsland, Reykjavik. Tijd om eens lekker te gaan eten en hierna vroeg in bed te kruipen, want we hadden een vroege vlucht de dag nadien richting België.

IJsland, je hebt ons weer een prachtige tijd gegeven. Verder willen we ook graag de organisatie van Travelbase bedanken voor deze prachtige reis!

 Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer van IJsland zien? Hier vind je alle informatie over onze 7-daagse trektocht door IJsland!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.