Zuid-Afrika

Onze praktische gids voor de Panorama route in Zuid-Afrika

12 juli 2018
Panorama Route South Africa

De Panorama route is één van de bekendste routes van Zuid-Afrika. Met tientallen adembenemende uitzichtpunten tussen Sabie, Graskop en Blyde River Canyon waarvan de meeste langs de R532 liggen. Je leest enorm veel over deze populaire route, maar voor ons waren er toch enkele zaken die niet altijd duidelijk waren over de uitzichtpunten.

Praktische tips voor je vertrekt naar de Panorama route

Je kan de Panorama route op 1 dag doen, maar dan kan je best je dag vroeg beginnen. De meeste uitzichtpunten zijn geopend vanaf 7 uur.

 Vergeet niet je auto vol te tanken en te bekijken waar onderweg een tankstation te vinden is! Deze route is van het startpunt Three Rondavels tot de Sable falls 180 km lang.
 Aangezien je overal een kleine entrance fee moet betalen (tussen de 10 ZAR – 55 ZAR), kan je best voldoende cash geld op zak hebben.
 Vergeet niet dat de Panorama route de 2depopulairste route in Zuid Afrika is. Hier ben je dus niet alleen .

Wij hebben de hele route op 1 dag gedaan met de nodige aandacht voor foto’s. Hierdoor hebben we spijtig genoeg geen kleinere viewpoints onderweg kunnen bezoeken. Deze worden aangeduid aan de kant van de weg met kleine pijltjes.

Panorama route

Onze Panorama route ervaring

Welke uitzichtpunten je zeker moet bezoeken

Gezien wij van Lowveld Escape in Hoedspruit kwamen, was onze eerste stop van de Panorama route de ‘Three Rondavels’ en de laatste de Mac Mac waterval.

 

Three Rondavels

Deze 3 afgeplatte bergtoppen, ook Three Sisters genoemd, vormen samen met de Bourke’s Luck Potholes 2 geologische wonderen. Qua vorm lijken ze wat op de traditionele Afrikaanse homesteads, wat de typisch Afrikaanse hutjes zijn. Hieraan hebben ze dan ook hun naam te danken!

Panorama route highlights

Three Rondavels

 

Blyde River Canyon

Ons persoonlijk hoogtepunt van de Panorama route! Dit uitzichtpunt ligt bij het uitzichtpunt van de Three Rondavels. Hier heb je een prachtig uitzicht op de 25 km lange Blyde rivier die door de meest groene canyon ter wereld loopt! Van bucket list goals gesproken .

Praktisch:
  • Openingsuren: 7.00u – 17.30u
  • Inkom: 55 ZAR per persoon (prijzen kunnen wijzigen)
  • Ticket is een hele dag geldig

 

Lowveld Field

Dit is een minder bekende stop van de Panorama route en dus ideaal om even te ontsnappen aan de drukte. Hier heb je best wel een mooi uitzicht over de Canyon en in de verte zie je de Blyde rivier lopen.

Praktisch:
  • Openingsuren: 7.00u – 17.00u (maar ze durven vroeger de poort sluiten)
  • Inkom: gratis (prijzen kunnen wijzigen)

 

 

Bourke’s Luck Potholes

Op zo’n 15 km van de Three Rondavels liggen de Bourke’s Luck Potholes. Deze deden ons wat denken aan de Antelope Canyon in Arizona. De naam is afkomstig van Tom Bourke die hier op zoek was naar goud. Het heeft miljoenen jaren geduurd om deze rotsformaties door erosie uit te hollen. Dit door het kolken van de Blyde rivier en de Treur, die hier samenkomen.

Dit is prachtig om zien, maar heel toeristisch. Alles is met bruggen en weggetjes aangelegd, zodat je bijna zou denken dat je in een pretpark aan het wandelen bent . Begrijp me niet verkeerd, maar de Panorama route is het ene natuurwonder na het andere dus na een tijdje geraak je wat ‘immuun’ aan al dat schoon.

 

Praktisch:
  • Openingsuren: 7.00u – 17.30u
  • Inkom: 55 ZAR per persoon (prijzen kunnen wijzigen)
  • Ticket is een hele dag geldig
Panorama route

Bourke’s Luck Potholes

Panorama route Zuid-Afrika

Bourke’s Luck Potholes

 

Lunchen in de Boskombuis

15 km van Bourke’s Luck Potholes richting Graskop ligt het traditionele Afrikaanse restaurant ‘Boskombuis’. Hier kan je terecht voor typisch Afrikaanse gerechten gecombineerd met een prachtig uitzicht. Het is ongeveer 8 euro per persoon voor een gerecht.

Het is een vrij lang zandweggetje dat initeel tot niets leidt, maar uiteindelijk kom je op de parking van Boskombuis. Het restaurant is gelegen aan een rivier en wordt helemaal omgeven door pure natuur.

Alle gerechten worden bereid door echte Big Momma’s. Wie een foto wil van één van de koks, kan dit best eerst vragen. Niet iedereen is namelijk fan van de camera .

Panorama Route
Panorama route - restaurant
Panorama route
Panorama route

Uitzicht vanaf het Boskombuis restaurant

Panorama route lunch

Boskombuis restaurant

 

 

Lisbon Falls

Dit is de mooiste waterval van de Panorama route en zijn omgeving. Met zijn 94 meter is het de hoogste waterval van de regio Mpumalanga.
 Wie een leuke foto wil, kan best een beetje afdalen. Neem het weggetje aan de linkerkant van het uitkijkpunt waar je tevens ook een veel beter uitzicht hebt op de waterval en de achterliggende bergen.

Praktisch:
  • Openingsuren: 7.00u – 17.30u
  • Inkom: 10 ZAR per persoon (prijzen kunnen wijzigen)
Panorama route waterfall

Lisbon Falls – Panorama route

 

 

Wat is overrated en kan je overslagen?

 

God’s Window

In tegenstelling met de afbeeldingen waarbij ze vaak God’s Window verwarren met Blyde River Canyon, is dit viewpoint niet meer dan een uitkijkpunt over de vlaktes van Lowveld. Wie fan is van indrukwekkende uitzichten, kan beter opteren voor het viewpoint van de Blyde River Canyon.

Lees hier alles over God’s Window en Blyde River Canyon.

Panorama route

God’s Window viewpoint

 

The Pinnacle Rock

We hebben dit viewpoint van de Panorama route gewoon overgeslagen. Aangezien iedereen dit vrij tot zeer teleurstellend vond.

 

Mac Mac Falls

Deze waterval was onze laatste stop maar spijtig genoeg geen hoogtepunt. De Mac Mac falls is een waterval die honderden meters naar beneden stort. Klinkt indrukwekkend, niet? Dit was buiten het hoge hek gerekend waar je achter tralies een foto moet nemen. Bummer…

Panorama route watervallen Zuid-Afrika

Mac Mac falls – Panorama route

 

Een huurwagen is essentieel

Zuid-Afrika is een prachtig uitgestrekt land dat ongeveer 40 keer zo groot als België is. Wie Zuid-Afrika wil ontdekken, is genoodzaakt een auto te huren. Zoals op elke toeristische bestemming is er een uitgebreid aanbod aan autoverhuurbedrijven, waardoor je soms door ‘het bos de bomen niet meer ziet’.

Onze vaste partner voor huurauto’s in het buitenland is Sunny Cars, dit is een Nederlandstalig autoverhuurbedrijf dat zowat overal ter wereld operatief is. Waarom wij nu zo graag met hen samenwerken is vanwege hun ‘all-in formule’. Je hoeft hierbij geen extra verzekeringen af te sluiten, geen verborgen kosten en geen gedoe ter plaatse.

De Panorama route is een 180 km lange route met verschillende indrukwekkende viewpoints over het Zuid-Afrikaanse landschap. De wegen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen best oké, al heb je altijd uitzonderingen. In de bergen rijden is uiteraard niet zonder risico en steenslag valt vaak niet te voorkomen. Daarom zou ik iedereen aanraden om een all-in formule te nemen. Sunny Cars biedt verschillende servicepakketten aan, zoals Premium, Express en Geen Waarborg aan. Op die manier vindt iedereen een pakket dat past bij zijn behoeften en gebruik.

Link: Sunny Cars Zuid-Afrika

Onze Sunny Cars auto

 Al onze foto’s werden genomen met deze camera
 Wie graag nog wat extra literatuur heeft over Zuid-Afrika, kunnen we deze reisgids aanbevelen.
 Wij verbleven in de prachtige villa van Lowveld Escape

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.