Filipijnen

Reisroute voor de Filipijnen

8 mei 2020
reisroute filipijnen siargao

Een reisroute voor de Filipijnen plannen is geen sinecure. Er is een waslijst aan hoogtepunten die klaar staan om ontdekt te worden. Veel hangt af hoelang je door de Filipijnen kan reizen. Omwille van hun wankele transportmogelijkheden is het belangrijk dat je je reisroute grondig hebt gepland. De Filipijnen tellen meer dan 7000 eilandjes en er worden er nog steeds ontdekt. Je zal moeilijke keuzes moeten maken, maar welke keuze je ook maakt, je zal overrompeld worden door de prachtige natuur van de Filipijnen.

Tips voordat je je reisroute plant

Reistijd

Tussen januari en mei heb je het meeste kans op goed weer. Deze periode wordt bestempeld als het droge seizoen. Pas wel op met bestemmingen zoals Siargao. Omdat dit eiland uiterst oosten ligt in de Filipijnen heb je hier meer kans op regen vanaf april. Laat je niet verrassen door typhoons, cyclonen e.d. en bezoek de Filipijnen niet tussen juli en oktober. Ondanks het tijdig karakter van zo’n regenbui weet je nooit hoe ernstig zo’n natuurverschijnsel kan zijn.

Neem maar het zekere voor het onzekere.

Visum

Een bezoek aan de Filipijnen hoeft geen speciaal visum. Je bent vrij om de Filipijnen te ontdekken voor dertig dagen. Weet je op voorhand dat je langer dit prachtig land wilt bezoeken? Dan vraag je best op voorhang een extensie aan voor 2000 php (of €37).

Budget

Met twee hadden we een totaal budget uitgerekend van maximaal €2000 voor dertig dagen Filipijnen. Dit is inclusief vluchten en inclusief excursies van Coron en El Nido. Overnachtingen gaan tussen de 800 en 1500 php. Uitgebreidere informatie vind je hier terug.

Protip! Je budget (en reisroute) wordt hier gemaakt of gekraakt door je transportkosten. Lees verder voor meer info.

Transport

Je reisroute in de Filipijnen zal vlot of slecht verlopen op basis van je transport. Vluchten gaan sneller maar zijn duurder. In de Filipijnen kan je best je vluchten op voorhand boeken om budgetvriendelijk te blijven. Luchtvaartmaatschappijen die je in het oog moet houden zijn:

Boten zijn trager, maar zijn een pak goedkoper. Bovendien kan je een overnachting besparen als je de nachtboten neemt. Ondanks de budgetvriendelijkheid van de boot is er een belangrijke kanttekening: De boten zijn beperkt beschikbaar afhankelijk van de bestemming.

Transport op de eilanden zijn mogelijk via bus, minibus, vans, jeepneys of tricycles. Hier kom je meer te weten over Filipijnse transportmogelijkheden.

Reisroute 1 Filipijnen – 2 weken

Heb je maar twee weken om de Filipijnen te ontdekken? Dat betekent dat je optimaal gebruik moet maken van je reistijd. Zo weinig mogelijk verplaatsingen dus. Dan raad ik je aan om naar het hoogtepunt te gaan van de Filipijnen en je tijd daarvoor te nemen: Palawan.

 • Dag 1: Brussel – Manila
 • Dag 2: Manila – Puerta Princesa – Port Barton
 • Dag 3 & 4: Port Barton

Port Barton

Relax in Port Barton en verteer je jetlag. Je kan hier een dagje lekker niks doen op Coconut Beach of je kan op expeditie gaan naar Papawyan Falls. De dag daarna kan je gaan ‘islandhoppen’. Je hebt keuze tussen Tour A, B, C of D. Bovendien kan je ook een combinatietour maken waarbij je alle highlights doet.

 • Dag 5: Port Barton – El Nido
 • Dag 6 – 8: El Nido

El Nido

Voor velen is El Nido het hoogtepunt van de Filipijnen. Huur een brommer en rij naar Nacpan Beach. Een uitgestrekt strand waar je moederziel alleen van de natuurlijke pracht kan genieten. Ontdek verder de omgeving en zet ook Duli Beach en Safari Beach op je lijstje. Je hoeft zelfs niet op tour te gaan in El Nido om overtuigd te worden van de natuurlijke pracht.

Om een leuk zicht te krijgen op de baai van El Nido trek je best schoenen aan met een stevige zool. Wandel naar Taraw Cliff en wees voorzichtig. Taraw Cliff bestaat namelijk uit kalkstenen stalagmieten die je wel eens pijn kunnen doen bij een valpartij.

Wil je geen geld uitgeven aan één van de standaard tours? Dan kan je kayakken naar het eiland Cadlao. Neem lunch, snacks en voldoende water mee en organiseer gewoon zelf je tour!

Boek Tour A, B, C of D en ontdek waarom El Nido meermaals als mooiste regio van de wereld is gestemd. Hou er rekening mee dat alle toeristen die naar El Nido gaan, deze tour ook doen. Dit betekent dat je alles gaat delen met andere gevulde bootjes. Verwacht dus geen verlaten valleien of eenzame baaien waar je alleen kan genieten. Wil je toch zo’n ervaring meemaken? Dan zal je een privé-tour moeten boeken die op andere tijdstippen vertrekt zodat je lekker alles voor jezelf kan hebben!

Een privé-tour kost je 8000 php (€140) per boot en een ‘toeristische’ tour kost je tussen de 1200 en 1500 php per persoon. Deze tours kan je overal in El Nido boeken.

el nido reisroute filipijnen

 • Dag 9-13: El Nido – Coron

Als afsluiter ga je op avontuur. Van El Nido naar Coron is een expeditie op een boot van maximaal twintig personen. De hele dag breng je bijna door op een boot en ontdek je de prachtige regio. ‘s Avonds kom je aan op eilanden waar je dan in tentjes of hutjes slaapt. Verwacht hier niets meer dan de noodzakelijke dingen om te overleven. Enkel jij en de natuur voor een paar dagen. Maar dat maakt het juist zo speciaal!

 • Dag 13 – 14: Nachtferry Coron – Manila
 • Dag 14: Manila – Brussel

reisroute filipijnen 1

Reisroute 2 Filipijnen – 3 weken

Met drie weken kan je je reisroute in de Filipijnen al flink uitbreiden. Onderstaande route is een uitbreiding van route 1. Dus ook hier mis je het hoogtepunt van de Filipijnen niet.

 • Dag 1: Brussel – Manila
 • Dag 2: Manila – Cebu – Moalboal
 • Dag 3 – 5: Watervallen van Cebu

Vanuit Moalboal kan je met een brommer het zuiden van Cebu ontdekken. Je kan hier drie dagen aan een stuk op jacht gaan naar een oneindig aanbod van watervallen. Hier vind je een lijst van mijn favoriete watervallen in Cebu.

 • Dag 6: Cebu – Bohol
 • Dag 7 & 8: Bohol

Bohol heeft genoeg activiteiten om je wel vijf dagen bezig te houden maar aangezien het strakke schema zal je keuzes moeten maken. De ‘Chocolate Hills‘ zijn een trekpleister, maar vergeet zeker geen kijkje te nemen naar de rijstvelden van Bohol. Alsook het ‘Man Made Forest‘ laat je mond open vallen. Hou je van stranden? Trek er dan op uit en steek het water over naar Panglao voor palmbomen en witte stranden.

bohol chocolate hills

 • Dag 9: Bohol – Puerta Princessa – Port Barton
 • Dag 10: Port Barton
 • Dag 11: Port Barton – El Nido
 • Dag 12 – 15: El Nido
 • Dag 16 – 20: El Nido – Coron
 • Dag 20 – 21: Coron – Manila
 • Dag 21: Manila – Brussel

reisroute 2 filipijnen

Reisroute 3 Filipijnen – 3 weken

Het kan zijn dat je je hart hebt verloren aan de Filipijnen na reisroute 1 te volgen. Volledig begrijpbaar. Hieronder is een reisroute voor drie weken waarbij je Palawan niet doet.

 • Dag 1: Brussel – Manila
 • Dag 2: Manila – Cebu – Moalboal
 • Dag 3 – 4: Cebu
 • Dag 5: Cebu – Bohol
 • Dag 6 – 8: Bohol
 • Dag 9: Bohol – Siquijor
 • Dag 10 – 12: Siquijor

Siquijor staat bekend als een eiland vol mystiek. Hebben de Filipijnen last van een langdurige ziekte of blessure? Dan durven ze wel eens naar hier te komen om aan de sjamaan raad te vragen. Laat dit je zeker niet afschrikken om dit eiland te bezoeken. Zoals elke bestemming in de Filipijnen heeft dit recht en reden om op je reisroute te staan. San Juan kan je als uitvalsbasis nemen om het eiland te ontdekken. Neem een kijkje bij de Cambugahay Falls, Lugnason Falls, Lagdaan Falls en ga lekker relaxen op Paliton Beach en Salagdoong Beach. Verder kan je Mt. Badilaan beklimmen of ondergronds gaan in Cantabon Cave.

 • Dag 13: Siquijor – Dumaguette
 • Dag 14: Dumaguette 

Dumaguette kan wel eens je favoriete bestemming worden. Buiten een mooie boulevard waar je bij aankomst nog kan op paraderen is het aangeraden om de dag daarop een bootje te nemen naar de Manjuyod Sandbar. Het wordt wel eens de Malediven van de Filipijnen genoemd.

Protip! Kijk snel even de getijden na, anders is het niet zo spectaculair.

 • Dag 15: Apo Island

Nu je toch in Dumaguette bent kan je even Apo Island gaan ontdekken. Een klein eilandje omringd door witte stranden en palmbomen. Ideaal om je backpack avontuur te onderbreken en een dag met je voetjes omhoog te liggen.

apo island reisroute filipijnen

 • Dag 16: Dumaguette – Siargao
 • Dag 17 -20: Siargao

Siargao is de hotspot van de Filipijnen op de moment. Voordat de modale toerist hier aanspoelde was het vooral een surfersparadijs en dat is het nog steeds. Een ideale plek om te leren surfen omdat er hier ‘surfbreaks’ zijn voor alle niveaus. Daarnaast heeft Siargao de grootste densiteit van palmbomen en dat is er aan te zien. Een ritje op de brommer is hier de hoofdattractie. Blijf niet rond het drukke General Luna zitten en ga zeker op ontdekking in het noorden waar je tussen de jungle nog verlaten stranden kan ontdekken.

reisroute siargao filipijnen

 • Dag 21: Siargao – Manila – Brussel

reisroute 3 filipijnen

Wil je meer informatie ivm reisroutes in de Filipijnen? Aarzel dan niet om me te contacteren op goossenick@hotmail.be. Meer over de Filipijnen vind je hier.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.