Reistips

Reizen met een elektrische fiets

13 maart 2022

Wij Vlamingen zijn verknocht aan onze fiets. We vinden het geweldig om ons land – en het buitenland – met de fiets te verkennen en de mooiste fietsroutes te ontdekken. De elektrische fiets is dan ook al enkele jaren in opmars, want dat maakt het nog makkelijker om lange fietstochten te maken. Toch wil ik je wijzen op het feit dat een elektrische fiets, en vooral de batterij, best gevaarlijk kan zijn. Een batterijbrand gebeurt sneller en vaker dan je denkt. Ik geef je dan ook enkele tips om in de toekomst superveilige fietstochten te maken met je elektrische fiets, in binnen- én buitenland.

Veiligheid eerst

Ten eerste is het belangrijk dat je een elektrische fiets aankoopt van degelijke kwaliteit, dan zal de batterij ook kwalitatief zijn. In die batterij zitten cellen en hoe beter de kwaliteit van die cellen, hoe kleiner de kans op snelle slijtage. Een andere tip: gebruik de originele oplaadkabel. Laad de batterij ook enkel op als er iemand thuis is en totdat de batterij vol is. Door de batterij op de juiste manier op te laden, zal deze ook langer meegaan. Ben je niet thuis en laat je je batterij liever niet zomaar op je fiets zitten? Dan kan je gebruik maken van accukasten. In deze kasten kan je veilig batterijen opbergen én tegelijkertijd opladen. Je kan er dus de batterij van je elektrische fiets in kwijt, maar ook die van je scooter of zelfs van een drone. Let ook op dat je wat voorzichtig omgaat met zo’n batterij. Vermijd stoten en laat hem niet nat worden, want deze batterij is niet waterdicht. Water kan voor kortsluiting zorgen en zo is een brand snel gebeurd. 

fietsen in de omgeving van knokke

Voorzorgen nemen

Uiteraard wil je een brand te allen tijde vermijden. Thuis een accukast plaatsen, is een mooie oplossing voor een fietsbatterij, maar neem ook andere voorzorgen. Mocht er toch een brand uitbreken wil je niet alleen je fietsbatterij vrijwaren, maar ook andere kostbare spullen. Bewaar belangrijke en waardevolle zaken, zoals documenten van de bank, dierbare foto’s of juwelen, in brandwerende kluizen zodat deze zeker gespaard blijven. Deze tips zijn handig voor thuis, maar als je op reis bent kan je moeilijk je kluis meedoen. Gelukkig zijn er vaak ook kleine kluisjes op hotel waar je belangrijke papieren, zoals vliegtuigtickets, kan wegbergen. Een fietsbatterij past er wellicht niet in, maar misschien beschikt jouw accommodatie wel over een accukast? Tegenwoordig bieden meer en meer hotels en B&B’s elektrische fietsen aan, dus je kan even vragen waar je op een veilige manier je fietsbatterij kan opladen. Zo ben je zeker van een veilige rit!

vervolgens Leiden

Met de fiets door Leiden

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.