Een roadtrip in Australië is een must voor elke backpacker. Heb je de kaart reeds grondig bekeken? Is je reisroute helemaal uitgestippeld? Sta je klaar om te backpacken naar de mooiste bezienswaardigheden van de oostkust, westkust of Gold Coast? Tijd om even te overlopen wat er belangrijk is aan je roadtrip in Australië. Van Melbourne tot Cairns of van Sydney naar Perth, hieronder staan enkele tips die je leven kunnen redden in Australië.
‘s Nachts rijden in Australië
Elke Aussie zal je dit beamen: “Don’t drive at night.” Neem dit advies alsjeblief serieus en ga niet op pad in het donker. Bij zonsopgang en zonsondergang zijn de kangoeroes het meest actief. Ze worden aangetrokken door het licht van je koplampen en springen op de baan. Zo’n situatie kan je roadtrip in Australië snel laten eindigen. Ook wilde honden (dingos), koeien en emus kunnen op de baan komen. Dit is levensgevaarlijk en ik kan uit ervaring garanderen dat je reflexen je niet kunnen redden.
Wij hebben zelf één keer een kangoeroe aangereden. Al een geluk was de kangoeroe ongedeerd en kwamen wij er vanaf met een kleine bluts in de auto. Alsook hebben we een aanrijding met een wilde hond op het nippertje kunnen ontwijken.
Protip! Kom je toch in een situatie terecht waarbij een kangoeroe op de baan staat, zet je lichten uit zodat je hem/haar niet verblind. Daardoor kan de kangoeroe wegspringen. De kangoeroe gaat bovendien de richting uit naar waar zijn staart wijst.
Groenten en fruit
Australië heeft nogal een slecht verleden met import. Kikkers die een plaag worden, konijnen die muteren en veel meer. Dit land heeft een zeer divers ecosysteem dat tevens fragile is. Reis je van staat tot staat, zorg er dan voor dat je geen fruit of groenten meeneemt over de staatsgrens. De kans is groot dat er geen controle is, maar je wil niet de persoon zijn die verantwoordelijk is om een heel ecosysteem te vernietigen. Fruit en groenten kunnen kleine insecten bevatten die ziektes en/of bacteriën meedragen die hele oogsten mis kunnen laten lopen.
Extra brandstof
Australië is groot, heel groot. Ga je op roadtrip in Australië? Aan de oostkust geraak je vrij gemakkelijk van tankstation tot tankstation. Ben je echter van plan om de Outback in te gaan of een roadtrip in Western Australia te starten? Dan is het een slim idee om een extra jerrycan benzine mee te brengen. Soms ben je wel driehonderd kilometer op de baan zonder een tankstation tegen te komen. Het is een vereiste om extra brandstof mee te nemen als je de Outback intrekt. Je wil echt niet meemaken, wat wij hebben meegemaakt.
Protip! Bovendien kan de benzine heel duur worden in afgelegen plekken. Als je het goed plant, kan je goedkoper tanken en dure tankstations overslaan door slim gebruik van je jerrycans.
Kampvuurtjes in Australië
Je hebt het ongetwijfeld al wel gehoord in de media. Australië is een broeikast voor bosbranden. Elk jaar komt het wel op nieuws dat er een grote bosbrand is in Australië. Het spijtige aan deze verhalen is dat de oorzaak meestal de mens is. Een kampvuur is écht géén goed idee hier. De grond, de bladeren, het hout en al de rest is hier zodanig droog dat deze elementen amper een vonkje nodig hebben om te branden. Zelf zijn we geen experts in het starten van een vuurtje, maar in Australië is iedereen een potentiële ‘firestarter‘.
Ik heb ook wat te bekennen: Toen onze roadtrip erop zat, wou ik de jerrycans ‘uitspoelen’ met wat water zodat onze auto geen geur van benzine zou hebben. Nadien goot ik het water willekeurig in een bosje. Omdat dit bosje zodanig droog was, reageerde de benzine met het hout en begon het te smeulen. Daarna was ik minstens een half uur paniekerig bezig om het hout te blussen. Ik heb me nog nooit zo dom gevoeld.
Een auto kopen in Australië
Het is misschien niet mooi om te zeggen, maar ga er maar van uit dat backpackers de grootste leugenaars zijn wanneer je een auto gaat kopen. Het is een frustrerende zoektocht in een te groot aanbod van rommel. Je bent op zoek naar een budget auto dat tien jaar oud is en dat grote afstanden moet afleggen in afgelegen gebied. Je moet kieskeurig zijn voor je roadtrip in Australië.
Mijn snelle tips:
- Laten checken door een zelfstandige garagist
- Blijf weg van grote garages
- Leer de basis van een motor voor je naar Australië gaat
- Een dagelijkse routine om water, olie, banden en radiator te checken
- Aankoop doe je in een drukke stad (groot aanbod)
- Verkoop doe je in een kleine stad (klein aanbod)
Wij hadden geluk en konden een auto kopen van een bevriend Belgisch koppel.
Offroad Australië
Het is een heel romantisch idee om offroad te gaan tijdens je roadtrip in Australië. Bovendien is het vaak nodig om bepaalde campingplaatsen te bereiken. Echter moet je de volgende vragen stellen voordat je een beslissing neemt:
- Is je auto geschikt om offroad te gaan?
- Heb je ervaring met offroad wegen?
- Is je bandenspanning aangepast aan de weg?
- Hoe ver is de afstand en hoelang ga je erover doen?
- Heb je voldoende water en benzine mee?
- Een All Wheel Drive auto is geen offroad wagen!
We hebben voldoende backpackers gezien die vast zaten met hun wagen. De kosten om je uit het zand te trekken of om je auto te komen repareren zijn astronomisch hoog in afgelegen plekken. Denk altijd twee keer na of het de moeite is om offroad te gaan.
Denk eraan, hier zijn mensen al gestorven.
Onderschat de hitte niet in Australië
De zon in Australië is anders. Geloof ons, wij zijn een koppel dat gemakkelijk een hele dag kunnen zonnen zonder nare verschijnselen. In Australië hebben we een heel jaar lang geen enkele keer doelbewust een dag onder de zon gelegen. Zorg dat je telkens bent ingesmeerd met factor 50. Ben je een lange tijd in de zon, bedek je dan volledig. Er lopen genoeg voorbeelden rond in Australië wat de zon kan doen met je huid. Bovendien is huidkanker zeer voorkomend in Down Under.
Neem altijd voldoende water mee. Ook al staat er maar een kleine wandeling op de planning, je weet nooit wat er kan gebeuren. Investeren in een goede drinkbus is geen overbodige luxe hier. In de Outback kan het zodanig warm en droog zijn, dat je zweet zelfs opdroogt nog voordat het aan de oppervlakte komt. Héél gevaarlijk voor uitdroging zonder dat je het beseft.
Protip! Koop in ‘Woolworths‘ een grote fles zonnebrand van factor 50 voor maar 9 dollar. Je zal het nodig hebben.
Reizen met basistools in Australië
Ga je op roadtrip in Australië? Koop dan een basiskit dat je nodig kan hebben als je pech hebt onderweg. Tools die je kan gebruiken bij een lekke band:
- Een krik om je auto op te krikken
- Sleutel om de bouten van je band los te maken
- Kleine compressor om je bandenspanning aan te passen aan de weg
Zorg er ook voor dat je voldoende koelvloeistof en olie bijhebt in geval van nood. Bovendien kan je hiermee misschien een andere gestrande backpacker helpen. Heb je zin in iets luchtere weetjes van Australië? Dan kan je hier verder lezen.
Geen Reacties