Noorwegen

Roadtrip Noorwegen Nordic Nomads, iconische wegen en magische fjorden

12 augustus 2022

Een roadtrip door Noorwegen, het land van de gletsjers en de fjorden. Het is een avontuur dat op ieders bucketlist zou moeten staan. Na onze reis met Nordic Nomads in het ruwe IJsland, kriebelde het om Noorwegen te ontdekken met een 4×4. Over het algemeen staan Scandinavische landen bekend om hun prachtige natuur en dit is in Noorwegen zeker niet anders. Tijdens je rondreis door het land van de vikings en trollen zal je overwelmd worden door immense watervallen, iconische wegen, nauwe bergpassen, majesteuze gletsjers en eindeloze hoogvlaktes. Een scandinavisch avontuur vol verrassingen, dat we maar al te graag delen met jullie!

Praktisch: Noorwegen doorkruisen met de auto

Wat ons meteen opviel, is het uitstekend wegennetwerk van Noorwegen. De wegen zijn allemaal geasfalteerd en in zeer goede staat. Eveneens kronkelen ze langs de prachtigste fjorden en weelderige valleien, waardoor 100 km eerder aanvoelt als 10 km. Je geraakt niet snel verveeld tijdens de route vanwege de variatie aan indrukwekkende landschappen. Een ander aspect zijn de campings die goed onderhouden zijn. Op heel veel locaties zijn er gratis wc’s ter beschikking en 65% van de auto’s die op de Noorse wegen rijden zijn volledig elektrisch! Zelf reden we met een mooi uitgebouwde Toyota RAV hybride wat ervoor zorgde dat ons gemiddeld verbruik vrij laag was (ongeveer 5 L/100 km). Wat een zeer positief punt is, want tanken in Noorwegen is vrij kostelijk. Onze conclusie is dat Noorwegen een perfecte bestemming is om te roadtrippen!

Als laatste zal je tijdens je trip regelmatig een veerboot moeten nemen om de verschillende fjorden te kunnen oversteken. De organisatie van de veerboten gebeurde telkens vlekkeloos, want je nummerplaat wordt uitgelezen en de betaling wordt automatisch in orde gebracht. Dit is wat we noemen ‘zorgeloos reizen’.

Nordic Nomads Noorwegen

Onze (georganiseerde) rondreis door Noorwegen, samen met Nordic Nomads

Zoals je hierboven al kon lezen, is deze reis een concept van Nordic Nomads (wat een onderdeel van de overkoepelende organisatie Travelbase is). Dit wil zeggen dat alles met betrekking tot onze reis reeds geregeld was en we enkel op het juiste vliegtuig moesten stappen. De volledige route werd door een vakkundig team vastgelegd, alsook al het kampeergerief, de huurwagen, de campeerplaatsen, de voedselpakketten (indien je dit wil), …

 

Dag 1: Luchthaven Bergen – Odda

Na een korte vlucht vanuit Schiphol arriveerden we in Bergen, één van de grotere steden in Noorwegen. We werden opgehaald door een busje van de organisatie, die ons binnen de 30 minuten naar het basecamp bracht. Hier kregen we onze volledig uitgeruste (hybride) wagen en stonden we aan de start van ons Noors avontuur. De eerste route tot de gemeente Odda is zo’n 138 km rijden, waarbij we al meteen kennis maakten met enkele typisch Noorse gegevens: de Samnager kerk en de Steindalsfossen. Een tipje van de sluiter van de pracht en praal die Noorwegen te bieden heeft. Je zal tijdens je trip getrakteerd worden op veel karakteristieke kerken, impressionante watervallen, duizelingwekkende gletjers en uitzichten die rechtstreeks uit een boekje lijken te komen. Aangezien we heel vroeg op de luchthaven moesten zijn, waren we best moe en besloten de eerste avond vroeg in bed te kruipen.

Nordic Nomads Noorwegen
Nordic Nomads Noorwegen

Dag 2: Odda – Kvamme

Het zonnetje scheen al lichtjes onze tent binnen. Wat is het toch heerlijk slapen in zo’n daktent! Mij krijg je alvast niet meer in een ‘gewone’ tent. Na een rustig eerste nachtje op camping Eihkamram, waren we helemaal uitgeslapen en klaar om de Noorse natuur in te trekken. Na wat opzoekwerk, besloten we de korte route te doen (255 km – 4. 15 u).

Kennismaken met Skjervfossen

Onze eerste stop, Skjervfossen. Het is een heel impressionante en krachtige waterval gelegen langs de weg in de regio Hordaland en is 150 meter hoog. Er komt dus best wel wat kracht bij aan te pas. We parkeerden ons langs de weg en wandelden een klein beetje omhoog, op zoek naar de beste ‘angle’ om deze krachtpatser in beeld te brengen. Als je een beetje verder doorrijdt naar boven, kan je je iets makkelijker parkeren bovenaan de waterval en genieten van een picnic met een ‘view’.

Skjervfossen Noorwegen

Stegastein viewpoint, de Noorse sneeuwroute in Aurland

Na wat bochtenwerk, arriveerden we aan het Stegastein viewpoint. Van hieruit heb je een prachtig zicht over de fjorden op een hoogte van 650 meter. Het is werkelijk een prachtig stukje architectuur, maar je zal merken doorheen de reis dat Noorwegen best impressionante constructies heeft! Het is niet zonder reden dat bijna iedere toeristenbus hier stop. Wil je hier ‘alleen’ zijn, kan je best vroeg in de ochtend of eerder tegen de avond komen.

P.S.: Ze hebben hier ook een panoramische wc, dus wie op een ‘iconische’ manier zijn behoefte wil doen. This is your chance!

Nordic Nomads - de mooiste roadtrip door Noorwegen Stegastein viewpoint

Vedahaugane, van een groen naar een sneeuwbedekt landschap

We startten eerder onze dag in een ‘bosrijke omgeving’, maar als we dieper Aurland inreden, kwamen we in een totaal ander landschap terecht. Het deed ons toch wat aan IJsland denken. Eindeloze wegen die een met sneeuw bedekt landschap doorkruisen. Je voelt je een beetje in een andere wereld, helemaal afgelegen met hier en daar een schattig Noors houten huisje. Ter hoogte van het Hornsvatnet meer heb je een mooi uitzicht over de vallei met enkele kleine huisjes op de voorgrond en de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond. Dat is wat we ‘picture perfect’ noemen.

Borgund Stave Church en het kronkelende pad

De voorlaatste stop van vandaag is de Borgund Stave Church. Deze kerk dateert uit 1180 en werd gewijd aan apostel Andreas. Ze is één van de meest karakteristieke staafkerken in Noorwegen. Achterin, een beetje verstopt, zal je na een korte wandeling een prachtig kronkelende weg vinden die zijn weg vervolgt tussen de verschillende bergen. Helaas hadden we niet de tijd om de volledige wandelroute te stoppen, maar de start hiervan leek alvast veelbelovend!

Overnachten deden we op één van de grotere campings tijdens deze reis, Laerdal holiday & Leasure park. Hier is eveneens een restaurant aanwezig voor wie liever eens ‘vast’ voedsel wil nuttigen.

Stegastein viewpoint
DSC03055

Dag 3: Kvamme – Folldal

Nu is het hoogtijd om de Noorse bergen te gaan verkennen. Vandaag staat er een pittige rit op het programma. Je kan wederom kiezen tussen een korte route van 360 km (5.30 u) of een lange route van 470 km (6.40u).

Skjolden Noorwegen

Het mystieke Bøverdalen, puur Noorwegen

Na een korte stop in Skjolden aan het rustige meer en de waterval, passeerden we de eerste officiële tussenstop in Bøverdalen, de rustplaats Mefjellet bij Sognefjellsvegen. Gezien de hoogte kan het hier regelmatig mistig zijn. Ook zonder zon is het een mooie plek, maar onze voorkeur ging eerder naar het mystieke Bøverdalen. Om één of andere reden, voelde dit voor ons aan als het ‘echte Noorwegen’. Don’t ask me why… Het meer met de laaghangende wolken wordt helemaal omgeven door fjorden en enkele karakteristieke huisjes. Het deed ons, als fotograaf en content creator, toch een beetje watertanden. Als je een beetje verder rijdt tot de splitsing van Sognefjellsvegen en Leidalsvegen, arriveer je aan een aangelegd uitzichtpunt waar je een goed uitzicht hebt over het dal.

DSC03165
Noorwegen de mooiste routes
Nordic Nomads Noorwegen

Freewheelen in de regio tussen Venabu en Falldal

Deze parochiekerk passer je als je naar Venabu rijdt. Laten we stellen dat bijna alle kerken in Noorwegen fotogeniek zijn, dus wij reden al snel door richting Venabu. Als je op de Rondevegen rijdt richting het ‘centrum’ van Venabu heb je een mooi uitzicht op de verschillende bergen die de regio rijk is. Vervolgens zetten we onze wagen op de parking van de KIWI supermarkt want van hieruit kon je een beetje afdalen richting het kleine riviertje, wat resulteerde in een prachtig shot.

Nordic Nomads Noorwegen

Sohlbergplassen tijdens zonsondergang 

Weeral een prachtig voorbeeld van een uitwijkplatform om “u” tegen te zeggen. Het betonnen pad kronkelt tussen de torenhoge dennenbomen, waar tijdens de late namiddag of avond de zon zorgt voor een mooi schaduwspel. De architect CarlViggo Hølmebakk ontwierp de Sohlbergplassen in 2006 en werd vernoemd naar een Noorse artiest Harald Sohlberg, die het schilderij “Winternacht in Rondane” maakte. Heerlijk genieten van het uitzicht op het Atnasjøenmeer.

Sohlbergplassen Noorwegen Nordic Nomads

Sohlbergplassen Noorwegen Nordic Nomads

Dag 4: Folldal – Nesset

Snohetta viewpoint, een architecturaal hoogstandje

De parking van Snohetta vieuwpoint ligt een beetje hogerop en is omgeven door palen die geïnspireerd zijn op de omheining die 800 jaar geleden gebruikt werd om rendieren te vangen. Van hieruit is het een korte klim naar boven, al moet ik toegeven dat het toch iets zwaarder was dan initieel gedacht. Dit observatiepaviljoen met uitzicht op de Tverrtjelletberg in Hjerkind werd ontworpen in opdacht van het Noors wild rendiercentrum. Je kan zowel het gebouw als de regio rondom verkennen. Hou er rekening mee dat het hier best winderig kan zijn en voorzie jezelf van een kap of muts!

DSC03369
DSC03353
DSC03377

Magalaupet, de kolkende rivier doorheen de Kliffen van Oppdal

Een halfuurtje verderop, arriveerden we bij Megalaupet. De kleine ‘parking’ doet nietsvermoedend denken aan een kolkende rivier die zich doorheen de eeuwen een baan heeft gevormd door de stenen. De kracht van het helderblauwe water en de gevormde rotsen zorgen voor een mooi beeld om vast te leggen. Maar let op, hier wil je zeker niet invallen!

DSC03340
de mooiste route Noorwegen

Vinnufossen, de 6de grootste waterval ter wereld 

Groot, groter, grootst! Deze waterval is een echte eyecatcher en mag niet aan je roadtrip door Noorwegen ontbreken. Met zijn 860 meter is hij de 6de grootste waterval ter wereld! Zoals overal in Noorwegen is ook hier een parking voorzien, waar je nadien een zeer korte hike onderneemt. Kort, maar met de nodige hoogtemeters sta je op enkele minuten op een mooi plekje aan de waterval. Het water zoekt kronkelend zijn weg naar beneden, waarbij soms de vergelijking met een ‘paardenstaart’ gemaakt wordt. In mijn opinie is dit zelfs mooier dan 1 kolos water dat naar beneden stroomt.

Vinufossen Noorwegen

Dag 5: Nesset – Valldal

Vandaag gaan we een heel ander gezicht van Noorwegen ontdekken. We trekken namelijk richting de Noorse kust! Klaar om een stevig staaltje wegenbouw te ontdekken die de verschillende eilanden met elkaar verbindt. Uiteraard ook even genieten van het zand tussen de tenen en de typerende frisse wind in het gezicht. 

Atlantic road Noorwegen
Atlantic road Noorwegen
Atlantic road Noorwegen
Atlantic road Noorwegen

The Atlantic Road, van Kårvåg naar Averøya tot Vevang

Dronepiloten, this is your time to shine! Deze route is één van de mooiste routes ter wereld. 8 kilometer en 8 bruggen waarbij je de Atlantische oceaan doorkruist, geweldig toch! Scherpe bochten, unieke brugconstructies en een ruig landschap. Je kan je bijna overal aan de kant van de weg zetten om even te genieten van de verschillende uitzichten. Dit landschap komt vooral uit de lucht helemaal tot zijn recht en is zeker één van de meest unieke wegen die wij tot op heden zagen. Wie wil kan hier verschillende wandelingen maken om het gebied te ontdekken, maar helaas hadden wij hier te weinig tijd voor en moesten we onze trip verderzetten.

Atlantic road Noorwegen

Rampestreken en het prachtige landschap van Andalsnes

Na te hebben geproefd van de Noorse kuststreek, reden we terug het binnenland in. Persoonlijk had ik deze regio niet zo impressionant verwacht. We hebben ons verschillende keren aan de kant van de weg gezet om even het prachtige landschap in beeld te brengen. Meren die een spiegel vormen voor de immense bergketens en resulteren in een schilderachtig landschap. Het lijkt wel rechtstreeks vanuit een boek te komen. Je hebt hier eveneens een indrukwekkend uitzichtpunt op het bergdorp Andalsnes. Dit is 537 meter gelegen boven de zeespiegel en is bereikbaar vanuit Romsdalstrappa. Vervolgens zal je de stijle trap moeten trotseren om na 1u30 het uitkijkpunt Rampestreken te bereiken.

Nordic Nomads Noorwegen
Nordic Nomads Noorwegen

Trollstigen – Road 63

Na de Atlantic road is Trollstigen zonder twijfel één van de meest bekende toeristische route van Noorwegen. Deze panoramische route, die ookwel gekend staat als ‘Trollenladder’, bevat 11 haarspeldbochten om ‘u’ tegen te zeggen. Vervolgens passeer je nog enkele watervallen die deze route helemaal af maken. Bijkomend werden hier voldoende plaatsen langs de weg voorzien, zodat je de weg zeker goed kan vastleggen op foto. Als je verder rijdt op de weg kom je aan bij de beroemde Geirangerfjord, misschien wel de mooiste fjord van Noorwegen. Bij Isterdalsvegen heb je een prachtig uitkijkpunt Trollstigheim. Buiten de prachtige architectuur van het geheel is het ook een mooi gebied om te gaan hiken.

Trollstigen Noorwegen
Trollstigen Noorwegen
Trollstigen Noorwegen
Trollstigen Noorwegen

Dag 6: Valldal – Sande

Vandaag is er maar één route voorzien. We startten onze dag met een kajaktocht in Valldal. Dit was een excursie die je bij Nordic Nomads kan vastleggen. Met een gids en kleine groep van 6 mensen trokken we de Norddalsfjorden op. Deze regio is vrij mild qua klimaat aangezien het water vrij lang de warmte van de zomer tijdens de winter afgeeft. Men wist ons ook te vertellen dat de fjord hier zo’n 300 meter diep is en hier een eeuwenoude legende de ronde doet. Het verhaal van “Olaf the holy Viking king“. Hij was namelijk de eerste Viking koning die de bevolking wilde bekeren tot het Christendom. Andere Vikings waren het hiermee niet eens en stuurden een zeemonster op hem af toen hij in de Noorse fjord aan het zeilen was. De legende luidt dat hij zijn geest gaf aan de zeeslang, waarvan je de afdruk in de rotsen tot op heden kan terugvinden.

Wist je dat? Valldal de meest noordelijk gelegen exporteur van aardbeien is?

Valldal Noorwegen
IMG_4173-2
DSC03959
DJI_0014

 

Geirangerfjorden, de locatie waar ettelijke cruiseschepen aanmeren

Rustig vervolgen we de route naar één van de meest toeristische locaties tijdens onze roadtrip, Geirangerfjord. Het uitzicht op deze diepblauwe fjord is niet voor niets onderdeel van het werelderfgoedlijst van UNESCO en eveneens één van de meest bekende fjorden van heel Noorwegen. Vanaf de haarspeldbochten op de Ørnevegen kan je al het eerste beeld vastleggen vanop het Ørnevegen view point. Wij reden verder naar beneden tot het dorpje. Hier kan het best druk zijn, aangezien hier menig cruiseschip aanmeert. Wie zijn sportieve zelf wil challengen, kan nog een wandeling maken van 327 treden die je naar enkele hoogtevlaktes en bruisende watervallen brengt. Vervolgens heb je ook nog Flydalsjuvet viewpoint dat je een uitzicht geeft op de fjord en het meer, maar dit keer vanuit het oogpunt van het dorpje zelf.

DSC03975
DSC03944
Atlantic road Noorwegen
DSC04068

Road 258, de prachtige route van Grote tot Videsæter

Deze route tussen Oost- en West-Noorwegen is 27 km lang en neemt je mee langs unieke winterse landschappen en het kleine dorpje Hjelle. Deze weg werd ooit met de hand aangelegd en brengt je naar een besneeuwd landschap waar je zelfs een skilift zal passeren. In Grotli maakten we enkele stops om de grootheid van dit landschap op te nemen. Gewoonweg heerlijk die afwisseling in landschappen hier in Noorwegen.

Road 258 Noorwegen
Road 258 Noorwegen

Dag 7: Sande – Bergen

Helaas pindakaas, we starten onze laatste dag in het prachtige Noorwegen. Je kan wederom kiezen tussen een lange route van 335 km met enkele tussenstops in de natuur of een korte route van 190 km waarbij je tijd hebt om de stad Bergen te ontdekken. Aangezien wij echte natuurliefhebbers zijn, kozen we ervoor om onze laatste uren verder in de natuur te spenderen. We hebben ons niet zo zeer gehouden aan de vooropgestelde routes maar stopten hier en daar aan een mooi plekje. Gewoon rustig ‘uitbollen’, letterlijk en figuurlijk. Als laatste eindhalte, arriveerden we in de stad Bergen. Deze stad vormt het hart van de Noorse fjorden vanwege zijn ligging tussen de 7 bergen. Bergen is vrij bekend vanwege zijn historisch centrum ‘Bryggen‘ met tallozen middeleeuwse Hanze-gebouwen en allerhande kleurrijke gebouwen met houten gevels.

Bergen, de ideale tussenstop

 Ben je op zoek naar nog meer avontuur? Wij maakten ook een indrukwekkende roadtrip, samen met Nordic Nomads doorheen het prachtige IJsland. Lees hier meer over ons avontuur!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.