Oostenrijk

Saalbach sunrise hike, het ultieme hoogtepunt

24 juni 2018

De Saalbach sunrise hike op de Hochkogel was ons persoonlijk hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk. De zon zien opgaan tussen de bergen, die ontwaken op een donzig wolkenbed. Het valt bijna niet te beschrijven, maar ik ga toch mijn best doen om dit zo goed mogelijk over te brengen . 

Saalbach sunrise hike

Zonsopgang op de Hochkogel in Saalbach

4 uur, Goeiemorgen deze morgen!

Je leest het goed, om 4 uur ’s ochtends stonden we klaar om te vertrekken voor onze sunrise hike. Het was vrij pijnlijk om zo vroeg te moeten opstaan, maar het was voor het goede doel! 

De Hochkogel, een berg in het Oostenrijkse Saalbach is 2.249 m hoog en is ideaal om te genieten van een magische sunrise. Wij hebben een klein beetje ‘vals gespeeld’, aangezien de lokale boer ons met zijn auto tot 3/4de van de berg bracht . Er is een geasfalteerde weg aanwezig, die tot bijna aan de top loopt, maar deze is eigendom van enkele Saalbachse boeren. Normaal gezien kan of mag je niet helemaal tot boven rijden, tenzij je misschien iets met de lokale boer kan regelen .

Wie de volledige wandeling wil doen moet de Schattberg X-Press nemen, via Marxtenscharte en Seetörl naar Hochkogel. De volledige wandeling duurt ongeveer 3 uur enkel.

Na de nodige inspanning komt het adembenemende uitzicht! Uiteraard zijn de weercondities een bepalende factor voor het zicht. Hou dus zeker de weersvoorspellingen in de gaten, anders kan je wandeling wel tot een ‘bummer’ uitdraaien. Wij hadden heel erg veel geluk met het weer en werden werkelijk omver geblazen door het uitzicht. De bergtoppen worden omringd door het ochtendnevel en de wolken, waarover stilaan de zon komt piepen. Het was bijna magisch!  

Wie meer praktische informatie wil, kan deze hier vinden.

Voor wie:

 • een degelijke basis conditie is nodig als je de volledige hike wil doen (ongeveer 6 uur heen en terug)
 • als je enkel het einde van de wandeling doet, is het voor iedereen doenbaar

Nuttige tips:

 • trek wandelschoenen aan, het kan drassig zijn en vaak is de ondergrond in de bergen niet effen. Een stevige zool is dus geen overbodige luxe (sneakers en basic sportschoenen zijn af te raden)
 • bekijk op voorhand de weersverwachtingen, zodat je kan inschatten wat je best kan aantrekken
 • een warme trui en jas zijn aan te raden, zeker als je wat langer stil staat
 • zoek op over hoe best een sunrise te fotograferen, zodat je zeker ‘het golden shot’ hebt!
 • lamp/petsel zodat je beide handen vrij hebt
 • plan hoelang je er op jouw tempo ongeveer over gaat doen, zodat je zeker niet te laat aan komt. Wij proberen altijd ongeveer 30 minuten op voorhand te zijn, zodat je rustig alle voorbereidingen kan treffen voor de zonsopgang
 • je kan best altijd met een 2de persoon hiken voor de veiligheid

Extra praktische tip:

 • je kan met je JOKER kaart gratis alle liften gebruiken, zodat je op alle niveau’s je wandeling kan starten

Sunrise hike naar de Tristkogel

De Tristkogel op 2,095 meter boven het zeeniveau is een van de indrukwekkende summits van de regio. Deze sunrise hike werd initieel georganiseerd, maar onze gids vertelde ons dat deze wandeling niet meer gedaan wordt. Enerzijds omdat het landschap telkens verandert en niet altijd veilig is, anderzijds omdat deze hike heel ‘advanced’ is. Met zijn stijle hellingen en en lange klim is dit zeker en vast niet voor dummies .

Deze blogpost was in samenwerking met Saalbach Hinterglemm.

Saalbach sunrise hike

Voor een zonsopgang als deze mag je me elke dag om 4 uur wakker maken

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

2 Reacties

 • Antwoorden Pagina niet gevonden - Het is de Merckx 25 juni 2018 at 00:55

  […] Saalbach sunrise hike, het ultieme hoogtepunt […]

 • Antwoorden In de zomer naar Saalbach Hinterglemm - Het is de Merckx 25 juni 2018 at 00:56

  […] 4 uur ’s ochtends uit ons bed om te starten aan een sunrise wandeling op de Hochkogel. Lees hier onze ervaring en praktische […]

 • Geef een Antwoord.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.