Duitsland

Saarland, de meest kleurrijke bezienswaardigheden

14 oktober 2019
Corona reizen 2020

Saarland is niet enkel de hoofdstad van Saarbrücken, maar is eveneens een prachtig gebied om tijdens de herfst te ontdekken. Gezien de geografische locatie heeft Saarland zowel Franse als Luxemburge invloeden. Op zo’n 3,5 uur rijden (360 km) vind je deze prachtige veelzijdige regio gelegen aan de Saar. Wandelen en fietsen door de indrukwekkende natuur. Of liever verdwalen in de smalle straten met de romantische witgepleisterde huizen die meteen een sfeervol dorpsbeeld geven.

 

Saarland op zijn best: de mooiste bezienswaardigheden 

Duitsland wordt vaak geassocieerd als een ‘grijze bestemming‘. Sommige Belgische reizigers nemen vaak al lachend in de mond ’50 shades of GREYmany’. Een enorm spijtig gegeven aangezien Duitsland enorm mooie natuur en karakteristieke dorpen te bieden heeft! Zeker tijdens de herfstperiode krijg je een prachtig kleurenpalet voorgeschoteld, wat meteen een glimlach op het gezicht van fotografen en natuurliefhebbers tovert.

Start met een gezonde portie Duitse geschiedenis, Völklinger Hütte (UNESCO heritage)

Het landschap van Völklingen wordt gedomineerd door de enorme ijzersmelterij ‘Völklinger Hütte’. Dit gigantisch staal- en hoogovencomplex is een toonaangevend gegeven uit de tijd van de Industrialisatie. Bijna de hele bevolking (17 500 werknemers) van de Saarregio werkte toen in de staalindustrie, waardoor tot op heden de oudere bevolking nog steeds een speciale band heeft met de Völklinger Hütte. Het is als het ware een soort van monument voor hen waar ze enorm fier op zijn. In het jaar 1994 werd Völkelinger Hütte deel van het UNESCO WERELDERFGOED.

 Völklinger Hütte

Völklinger Hütte

Op een bepaald moment functioneerde de fabriek niet meer efficiënt waardoor de productie gelimiteerd werd. De familie Röchling zorgde voor een belangrijke optimalisatie en eveneens technisch meesterwerk d.m.v. de zogenaamde ‘inclined lift‘. Deze vooruitstrevende lift bevoorraadde het hoogovenpark met zijn zes gigantische hoogovens, wat meteen de staalproductie ten goede kwam.

 Sinds 1986 wordt het industrieel verleden gecombineerd met moderne exposities en concerten.

 Wist je dat zelfs enkele gidsen hier zelf gewerkt hebben?

 Adres: Rathausstraße 75-79, 66333 Völklingen

DSC01416
saarland Völklinger Hütte
Völklinger Hütte
Völklinger Hütte

 

Kleurenpracht in het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald

Deze fascinerende bossen van het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald zijn gelegen tussen het Saarland en de Rijnland-Palts. Ze vormen de perfecte locatie voor natuurliefhebbers en fotografen met zijn groene beuken, mystieke venen en kronkelende wegen. Niet enkel indrukwekkende flora, maar ook fauna als zwarte ooievaars, wilde katten, vleermuizen en enkele zeldzame insecten zijn hier te vinden. Zo is er zelfs een 10 hectare groot wildpark waar er wolven te zien zijn!

Saarland
Saarland
Saarland

Aan wandelroutes is er keuze genoeg! 410 kilometer wandelroutes langs prachtige fauna, diepe dalen en uitgestrekte meren waarbij men kan genieten van alle rust. Wij vonden het geweldig om te kunnen genieten van de natuur, zonder veel andere wandelaars tegen te komen. Niet zo een fan van wandelen? Te paard kan je de natuur helemaal opnemen tijdens de 80 kilometer lange route tussen Nonnweiler en Mörschied.

 Adres: Brückener Str. 24, 55765 Birkenfeld

saarland

De kronkelende banen in het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald

De Amerikaanse versie van de ‘horseshoe bend’, Saarschleife (Saar bow) en Baumwipfelpad 

Het wandelpad ‘Treetop walk Saarschleife ‘baant zich een weg langs de toppen van verschillende bomen als beuken, eiken en sparren. Met een variërende hoogte van 3 tot 23 meter, wandel je via het Baumwipfelpad naar het ultieme hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk). Eens boven aangekomen heb je een prachtig zicht over het natuurpark Saar-Hunsrück met de indrukwekkende Saarschleife vallei. Het doet meteen denken aan de groene versie van de Amerikaanse horseshoe bend. Het water van de rivier ‘de Saar’ heeft zich gedurende de jaren een weg door het landschap gebaand. Het is een prachtig natuurfenomeen dat nog mooier is tijdens de ochtend. Je ziet dan de omgeving ontwaken en vaak zorgen de aanwezige wolken voor een mystieke sfeer!

Saarschleife (Saar bow)

Saarschleife (Saar bow) op een mistige ochtend

Tip: Het mooiste zicht heb je van de ‘Cloef viewpoint‘ in Orscholz! Wie liever met zijn voetjes op de grond blijft, kan ervoor kiezen om naar Niedaltdorf te gaan. Hier bevindt zich een druipsteengrot met stalagmieten, stalactieten en verkalkte planten.

 Adres: Zwischen Mettlach, Orscholz und Dreisbach, 66693 Mettlach – Orscholz

Saarland

Saarschleife (Saar bow)

Saarbow

Cloef viewpoint

Erlebniszentrum Villeroy & Boch, diepgewortelde Duitse cultuur

Iedereen kent het befaamde Duitse merk Villeroy & Boch wel. Het ‘goede servies’ dat zondag bij de grootouders altijd op tafel werd gezet. Achter de imposante gevel van de voormalige benedictijner abdij in Mettlach vind je het museum van Villeroy & Boch. De volledige geschiedenis van aardewerk, interieurdecoratie, sanitair & huishoudartikelen. Een interessante tussenstop om je algemene kennis wat bij te schaven.

Na al deze informatie dorst gekregen? Breng dat zeker een bezoekje aan het museumcafé in de stijl van de Melkfabriek van Dresden. De 15 000 handbeschilderde tegels werden gemaakt met als inspiratie de originele exemplaren uit de negentiende eeuw. De babyblauwe kronkelende figuren vormen een mooi verhaal. De ideale omgeving om te smullen van een lekker stukje taart en een warme chocomelk!

 Adres: Saaruferstraße 1-3, Alte Abtei, 66693 Mettlach

Villeroy and Bosch
Villeroy and Bosch
DSC01455

Het unieke zicht van Saarpolygon 

Dit monument is te vinden in Ensdorf. ‘Polygon’ is Grieks voor niet-gespecificeerde veelhoek en is een verwijzing/herdenking naar de periode van de kolenmijnindustrie. Saarland was verantwoordelijk voor de steenkoolproductie voor verschillende landen. Deze periode werd afgesloten in 2012 waardoor tot op heden veel inwoners zich verbonden voelen met de  geschiedenis van de mijnbouw. De locatie van Saarpolygon werd zorgvuldig uitgekozen waarbij de keuze viel op de top van de Bergwerk Saar-kolenmijn. Het Saarpolygon zelf is zo’n 30 meter hoog en is toegankelijk via een uitwijkplatform. Van op de top (150 meter) heb je een adembenemend 180° uitzicht op de  Saarvallei. Als de zichtbaarheid goed is, kan je soms tot Frankrijk en Luxemburg zien.

 Fotografieliefhebbers kunnen best Saarpolygon bezoeken tijdens golden hour.

 Adres: Bei Fußenkreuz, 66806 Ensdorf

Saarpolygon

Saarpolygon van bovenuit

Op zoek naar een uniek verblijf?

La Maison hotel****

Wie in Saarlouis (Saarland) wil overnachten, moet zeker eens een kijkje nemen naar La Maison hotel. Dit magnifieke 4-sterren hotel maakt deel uit van ‘Design hotels‘. Traditie, moderniteit en karakter vloeien mooi samen tot één geheel waarbij de ervaring van de gast centraal staat. De kwalitatieve architectuur en Duitse gastvrijheid vormen een combinatie die elke gast weet te appreciëren.

Niet enkel het hotel is ‘het neusje van de zalm’, maar ook het LOUIS restaurant is om duimen en vingers van af te lekken! Het restaurant ontving zelf zijn eerste Michelin ster. De locatie in de voormalige rechtzaal zorgt met zijn hoge plafonds, smaakvolle inrichting en intieme sfeer voor een mooie omkadering. De kok Martin Stopp is werkelijk een genie met smaken en kleuren. De gerechten vormen een prachtig geheel die je culinaire ervaring tot een hoger niveau tilt!

 Adres: Prälat-Subtil-Ring 22, 66740 Saarlouis

LOUIS restaurant La maison hotel
LOUIS restaurant La maison hotel
LOUIS restaurant La maison hotel

Seezeitlodge****aan de Bostalsee

De Bostalsee is een mooi stuwmeer gelegen in Nohfelden en wordt omringd door de charmante natuur van het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald. De locatie van de Seezeitlodge is werkelijk subliem, midden in de ongerepte natuur. Verder is het gebouw op zich ook best impressionant. De creatieve ideeën van architecten en ontwerpers uit verschillende hoeken van de wereld smolten samen tot een gebalanceerd geheel. Er is een intense verbinding tussen de natuur en het gevoel van geborgenheid, wat een perfecte combinatie vormt voor een welness hotel. Dit hotel staat bekend vanwege zijn luxueuze spa die gasten vanuit heel Duitsland aantrekt.

 Adres: Am Bostalsee 1, 66625 Gonnesweiler

seezeitlodge bostalsee

Seezeitlodge Bostalsee, een uniek verblijf

saarland bezienswaardigheden

De zonsondergang aan de Bostalsee vormt een prachtig kleurenpalet

 

 Meer in de ‘mood’ voor een citytrip? Lees hier onze Berlijn reisgids!

Deze blog was is samenwerking met het toerisme van Duitsland!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.