Onze eerste Sri Lanka rondreis, spannend! Zuidoost-Azië is het uitgesproken vakantiegebied van het continent Azië met als grote favoriet Thailand. Sri Lanka maakt deel uit van Zuid-Azië gezien zijn geografische ligging onder India. Massatoerisme is hier, in tegenstelling tot Zuidoost-Azië, nog niet aanwezig. Dit geeft je de mogelijkheid om het land in zijn puurste vorm te leren kennen. Iets wat in vele landen van Zuidoost-Azië helaas niet meer mogelijk is. Wij trokken gedurende 17 dagen door het land van thee en koningssteden.
Onze 17-daagse Sri Lanka rondreis
Colombo, skip it because you will not miss it
Bangkok, Singapore,… we bezochten al verschillende malen enkele belangrijke hoofdsteden in Azië. Colombo is een stad die naar onze mening niet meteen een meerwaarde is voor je rondreis door Sri Lanka. Deze commerciële hoofdstad heeft noch de levendigheid, charme, cultuur of architectuur. Colombo wist ons helaas niet te bekoren waardoor wij ervoor zouden opteren om meteen door te reizen naar het vissersdorp Negombo.
Negombo en zijn traditionele vismarktjes
Deze vissersstad met Nederlandse en Engelse invloeden is gelegen aan de westkust van Sri Lanka op zo’n 40 km van Colombo. Aangezien de luchthaven van Colombo ver buiten het centrum ligt, is de afstand tot Negombo beperkt tot zo’n 7 km. Je kan dus makkelijk van de luchthaven rechtstreeks naar Negombo rijden en hier je tussenstop houden.
De eerste kennismaking met Sri Lanka
Negombo vormt de ideale kennismaking met de cultuur en de vriendelijke inwoners. Het zijn niet de tropische stranden, maar wel de vismarkt die deze plek op de kaart hebben gezet. Op het strand kan je het hele proces van de visvangst volgen: vis wordt aan land gebracht, gewassen, gezouten en wordt daarna op gevlochten kokosbladen gelegd om te drogen. Het hele proces lijkt primitief (wat het ook wel een beetje is) maar is tegelijkertijd ook doordacht. Door het zouten van de vis komen de vogels er niet aan en de kokosbladen zorgen voor verluchting, waardoor het rottingsproces wordt tegengegaan. De waaghalzen onder ons kunnen eens een lokale sardien of anchovis proberen, maar gezien de hygiënische toestand hebben wij er ons niet aan gewaagd
Wie graag nog wat meer van Negombo wil zien, kan altijd eens langs het ‘Dutch Canal’ wandelen dat in der tijd door onze noorderburen werd aangelegd.



Op tempeljacht, welke heilige plaatsen en oude hoofdsteden te bezoeken
Het land van koningssteden
Sri Lanka wordt niet zonder reden ‘de stad van koningssteden‘ genoemd. Met zijn verschilende archeologische sites, stoepa’s en tempelruïnes zie je soms door het bos de bomen niet meer. Verwacht in Sri Lanka geen indrukwekkende of gouden tempels zoals je in Thailand of Indonesië ziet. Dit is belangrijk om in je achterhoofd te houden, anders heb je een grote kans om teleurgesteld te worden. In Sri Lanka is het geloof enorm diep geworteld in de maatschappij en dit voel je bij het bezoeken van de religieuze sites. Sri Lanka staat bekend om zijn vele stoepa’s, wat een Boeddhistische massieve bol is op een vierkante verhoging. Indrukwekkend om zien, maar je hoeft er heus geen 5 te zien aangezien het enkel mogelijk is om er rond te wandelen.

Polonnaruwa – stoepa

Polonnaruwa – Sacred Quadrangle
Anuradhapura of Polonnaruwa, de verschillen tussen deze oude hoofdsteden en werelderfgoed sites
Wij bezochten beide sites, maar persoonlijk zou ik 1 van de 2 kiezen. Anuradhapura heeft meer stoepa’s en is ééntoniger. Polonnaruwe heeft verschillende tempelruïnes van het koninklijk paleis, Lankatilaka Vihara, Gal Vihara, immens grote liggende, zittende en staande boeddhabeelden,.. Deze dateren uit de 10deeeuw en zijn vrij goed bewaard gebleven. Deze site is kleiner dan Anuradhapura en kan met de fiets verkend worden. Polonnaruwa deed me een beetje denken aan de archeologische site van Ayutthaya in Thailand.
Anuradhapura
Openingsuren: 7.00 u – 19.30 u
Inkom: 3750 roepies
Polonnaruwa
Openingsuren: 7.30 u – 18.00 u
Inkom: 3750 roepies

Anuradhapura
Of toch eerder Mihintale?
Ik weet het, dit maakt kiezen er niet bepaald makkelijker op. Onze favoriet is de heilige plek Mihintale die op zo’n 16 km ligt van Anuradhapura. Hier moet je eerst een honderdtal trappen betreden voor je de bergtop met de stoepa en boeddha bereikt. Ga zeker ook naar het hoogste punt van de heilige rots, waar je een prachtig uitzicht hebt over de jungle! Voor de geïnteresseerden in fotografie is Mihintale de mooiste plek. Zeker tijdens zonsondergang maak je hier kans op enkele mooie plaatjes!
Tip: Voorzie witte kledij die zowel schouders al knieën bedekt! Dit wil zeggen geen licht doorschijnende materialen, geen rok met split,…
Openingsuren: vanaf 8.30 u
Inkom: 1500 roepies

Mihintale in Sri Lanka

De witte boeddha in Mihintale


De leeuwenrots van Sigiriya of toch eerder het kleine broertje Pidurangala rock
De befaamde Leeuwenrots van Sigiriya
De Leeuwenrots van Sigiriya is één van de meest bekende plekken van heel Sri Lanka. Het is indrukwekkend om zien en er hangt een mooie geschiedenis aan vast. Koning Kashyapa verbleef hier verschillende jaren en het paleis heeft een prachtige uitzicht over de jungle, kleurrijke fresco’s van de maagden en heerlijke luxueuze baden. Dit verhaal heeft ook een keerzijde, hij vermoorde zijn vader en nam de troon over van zijn broer Mogallana. Uiteraard vreesde hij de wraak van zijn broer, die hem pas 11 jaar later kwam opzoeken. Op dit moment pleegde koning Kashyapa zelfmoord.

Bijna op de top van de Lion’s rock in Sigiriya

Het uitzicht vanaf het hoogste punt van Lion’s rock

Het aantal toeristen als je rond de middag gaat
Wie de Leeuwenrots in Sigiriya wil bezoeken kan best zo vroeg mogelijk of tegen sluitingstijd gaan, gezien het dan minder druk is en de temperaturen koel zijn.
Openingsuren: 7.00 u – 17.30 u
Inkom: 4000 roepies (30 dollar)

Aapjes aan de Lion’s rock
Het kleinere maar mooiere broertje Pidurangala rock
Aangezien drukte niet echt ons ding is, gingen we op zoek naar een mooi alternatief. Hierbij vonden we het kleine broertje Pidurangala rock dat zo’n 2 km ten noorden ligt van Sigiriya. Enkele voordelen van Pidurangala rock:
- 1/10 de van de prijs van Sigiriya rock
- adembenemend zicht op Sigiriya rock
- minder toeristisch wat zorgt voor een authentiekere ervaring
- beter voor foto’s
Wat mis je bij het overslagen van je bezoek aan de Leeuwenrots:
- de geschiedenis en het verhaal van Sigiriya rock
- de leeuwenpoten en fresco’s van de maagden
Openingsuren: er zijn geen officiële openingsuren
Inkom: 500 roepies (3 euro)
De magische treinreis van Kandy naar Nuwara Eliya
Eén van de meest ‘Instagrammable’ treinreizen ter wereld is die van Kandy naar Nuwara Eliya. Niet omdat de trein zo luxueus of comfortabel is, maar wel vanwege de prachtige uitzichten. Doorheen de rit zie en voel je het klimaat veranderen, wat resulteert in een gevarieerd aanbod aan landschappen! De treinreis zelf duurt zo’n 4 uur, waarbij je uit het raam de mooie natuur kan bewonderen. Vaak staan de deuren ook open zodat je zelfs even je hoofd kan buiten hangen. Pas hier wel mee op want er zijn al verschillende toeristen op die manier verongelukt! Welke klasse moet ik nemen?
- 1eklasse: De meest luxuleuze klasse waar je goede stoelen en airconditioning hebt. Om deze reden zijn ook de ramen en deuren gesloten. Lees: hier kan je niet de typische Instagramfoto maken
.
- 2eklasse: De populairste klasse onder toeristen. Je hebt hier ook een ventilator en de ramen zijn open. Hier heb je de mogelijkheid een stoel te reserveren, waardoor je plaats gegarandeerd wordt.
- 3eklasse: de goedkoopste ticketjes, waarbij je volledig tussen de locals zit. Hier zijn de ramen en deuren open, maar wees er zeker van dat je opgepropt zal zitten!
Via www.visitsrilankatours.co.uk kan je online je tickets reserveren.
Tip: neem een truitje mee want gedurende de treinreis kan het in de bergen een stuk kouder zijn dan in Kandy! Als je van Kandy naar Nuwara Eliya reist, heeft de rechterkant het mooiste uitzicht!
Kandy, de spirituele stad van Sri Lanka
Kandy is het geografische middelpunt van het eiland en fungeert als culturele en spirituele stad van Sri Lanka. Het is één van de grotere steden met centraal een enorm groot meer wat de stad een grote portie charme geeft. Gezien zijn centrale en hogere ligging is er ook een vochtiger en koeler klimaat aanwezig. Dit is zeker en vast geen minpunt aangezien het soms wel puffen kan zijn in de rest van het land.
Tempel van de Heilige Tand
Hier wordt één van de heiligste relikwieën van Boeddha bewaard, namelijk zijn tand. Deze zou op het 1steverdiep liggen in de 7dekist, maar deze krijg je niet te zien. Elke dag worden er 3 ceremonies georganiseerd om 5 u – 9.30 u en 19 u. Wij woonden een ceremonie bij, wat een dubbel gevoel gaf. Enerzijds is het uniek om aan deze belevenis te mogen deelnemen, maar anderzijds is het enorm druk waardoor je weinig tot niets van de tempel ziet.

Tempel van de Heilige Tand in Kandy

De ceremonie in de Tempel van de Heilige Tand in Kandy

Tempel van de Heilige Tand in de ochtends
Leuk weetje: De grootste olifant die alle optochten deed voor de tempel is gestorven en staat hier opgezet. Als je goed ziet, zie je een vloeiende traan wat een teken van verdriet zou zijn geweest dat hij het Boeddhisme niet meer kon dienen.
Openingsuren: 5.30 u – 20.00 u
Inkom: 1500 roepies
Royal Botanic Gardens
Deze tuinen van zo’n 60 hectaren worden ook wel de botanische tuinen van Peradeniya genoemd. Het is de perfecte plek om even te ontsnappen aan de stadsdrukte van Kandy. Je kan hier genieten van alle rust, je kennis van de menig plantensoorten verrijken of kennis maken met de verschillende apenfamilies die hier leven. Ideaal om als uitstap in te plannen tussen enkele drukke dagen.
Openingsuren: 7.30 u – 18.00 u, de uren zijn seizoensafhankelijk. Het café en restaurant is open van 10.00 u – 17.00 u
Inkom: 1500 roepies
Meer informatie: http://www.botanicgardens.gov.lk Royal Botanic Gardens van Kandy De apenfamilie in de Royal Botanic Gardens van Kandy – Sri Lanka rondreis
De sfeervolle lokale marktjes
Een echte aanrader als je in Kandy verblijft zijn de lokale marktjes. Hier kan je allerlei zaken vinden als groenten, fruit, vlees, vis, textiel, … Het is heus niet de bedoeling om meteen iets te kopen, maar vooral om de lokale cultuur op te snuiven en eventueel je onderhandelvaardigheden te testen. Wij waren het meest onder de indruk van de barre omstandigheden waarin vlees en vis bereid en verkocht werd. Als vegetarisch persoon kan dit best choquerend zijn, gezien er hele delen van een dier ter plekke verwerkt worden. Deze taferelen hielden onze aandacht toch even vast. Op het moment dat de local merkt dat hij je aandacht heeft, begint hij met een enorme trots zijn werk te laten zien.


Udawalawe Nationaal Park, een Sri Lankaanse safari
We deden reeds enkele Afrikaanse safari’s in Zuid-Afrika, maar een Aziatische safari was voor ons een nieuw concept. Sri Lanka is gekend omwille van zijn vele nationale parken. Yala nationaal park en Udawalawe nationaal park zijn de 2 bekendste. Yala is enorm populair vanwege zijn grote populatie aan luipaarden maar enorm druk. Vandaar dat onze keuze naar het Udawalawe Nationaal park ging, waar er grote populaties olifanten en krokodillen leven. Verder leven er verschillende apensoorten, allerlei reptielen, buffels en menig bijzondere vogelsoorten. Het voordeel van dit park is dat het vooral bestaat uit kale vlaktes en lage struiken, wat het spotten van dieren veel makkelijker maakt. Anders dan in Afrika, hier ben je verplicht van een jeep te huren met driver. Deze functioneren ook als gids en houden hun ogen open voor zowel kleine als grote dieren. Zonder onze bestuurder hadden we waarschijnlijk de helft van wat we gezien hadden, niet gezien.
Openingsuren: 6.00 u – 18.00 u
Inkom: 14 euro + huur van een jeep (max. 6 pers.)

Eén van de vele families olifanten in Udawalawe Nationaal Park – Sri Lanka rondreis




De charmante havenstad Galle
Galle is de hoofdstad van de Zuidelijke Provincie op Sri Lanka. Het voelt een beetje aan als thuiskomen in Galle, aangezien dit UNESCO-stadje in de 17de en 18de eeuw een Nederlandse kolonie is geweest. Deze invloeden zijn nog steeds duidelijk aanwezig met het Nederlands fort, de Nederlandse huisjes en een museum waar een oude dame elke dag aan het kantklossen is. Galle is zeker een bezoekje waard en kon ons bekoren met zijn hippe restaurantjes, kleurrijke straatjes en fijne boetiekjes met handgemaakte spullen.

De havenstad Galle in Sri Lanka – Sri Lanka rondreis

De hippe gevels in Galle

De Nederlandse invloeden als kantklossen in Galle

Deze fotogenieke man moesten we wel een mooi plaatsje geven
Relaxen op één van de tropische stranden
Hier wijden we graag over uit in een andere blogpost die snel online kom!
Deze blogpost en Sri Lanka rondreis is mogelijk gemaakt door een samenwerking met TUI België.
Materiaal
In deze blog heb ik gebruik gemaakt van het volgende materiaal:
Als je iets koopt via één van deze linken, steun je onze blog hiermee! Ben je eerder geïnteresseerd in een land als Indonesië, klik hier voor meer informatie!
Geen Reacties