Frankrijk

Straatsburg, de mooiste kerstmarkt van Europa

13 januari 2022

Straatsburg is de stad bij uitstek om te bezoeken tijdens Kerstmis. Een periode waarbij alles draait om familie en gezellig samenzijn. Hierbij komen lekker eten, cadeautjes en uiteraard ook kerstmarkten bij aan te pas. In België hebben we een aantal leuke kerstmarkten maar een weekendje weg en ergens anders de gezelligheid opzoeken, heeft ook zijn charme. Wij gingen op zoek naar de mooiste kerstmarkt van Europa en kwamen terecht bij Straatsburg of Strasbourg. Klaar voor een onderdompeling in kerststallen, glühwein, en gezelligheid?

@hetisdemerckx This is your sign to visit the Christmas market of…. #traveltok #reistip #reistok #reistip #kerstmarkt #strasbourg ♬ Infinity – Jaymes Young

De beste Kerstmarkt van Europa, welkom in Straatsburg!

Zin om even andere oorden op te zoeken die niet al te ver weg zijn? Op amper 4 u rijden met de Thalys kom je aan in het mooie Straatsburg. Hier staat één van de meest spraakmakende kerstmarkten in een authentieke historische setting. Het is niet voor niets dat Straatsburg tot mooiste kerstmarkt is uitgeroepen door CNN. Deze kerstmarkt vindt al plaats sinds 1570 en wordt ieder jaar gehouden tussen eind november en 31 december. Verspreidt over het historisch centrum vind je honderden marktjes rond de kathedraal en op nog op 12 andere locaties van de stad. Deze markt is, met zijn 300 chalets, echt legendarisch te noemen. Er is voor ieder wat wils te vinden. Zo vind je er een breed scala aan kerstartikelen, waaronder knutselgerief, eten en drinken en de traditionele Elzasser kerstversiering.

Strasbourg-12
Strasbourg-11

Strasbourg, 20 eeuwen aan geschiedenis

De hoofdstad van de Elzas heeft met zijn Middeleeuws karakter enorm veel charme en geschiedenis in zijn mars. Zo zijn er nog verschillende authentieke elementen terug te vinden zoals het marteltuig, waarbij gevangenen in een kooi werden gestoken en ondergedompeld. Verder zijn ook de lokale ambachten van de Elzas her en der bekend. Denk maar aan het handgemaakt servies, kristal- en aardewerk,…

Het Middeleeuwse ‘La Petit France’

Als we door de stad wandelen, komen we al snel aan in La Petit France. Dit is zonder twijfel het meest bekendste plaatje van Strasbourg, aangezien hier de middeleeuwse elementen het best behouden zijn. Als we even de geschiedenis induiken naar het ontstaan van deze plek merken we al snel een donker kantje. Dit eiland is namelijk ontstaan door de ziekte van Syfilis. De zieken werden bijeen geplaatst zodat deze geïsoleerd werden van de rest van de bevolking en de verspreiding van de ziekte kon beperkt worden. Tot zover het duistere kantje van La Petit France. Op heden zien we enkel nog de historische huizen die iets romantisch en sprookjesachtig hebben. Wisten jullie dat sommige van deze huizen dateren van de 15de eeuw? Deze werden toen vervaardigd uit stenen, houtsnijwerk, traditionele loodramen met gotische gebeeldhouwde stenen. Knap staaltje vakwerk noem ik dat!

Straatsburg Strasbourg

Waarom de kerstmarkten van Straatsburg bezoeken?

Een leuke verscheidenheid aan kerstmarkten

In Straatsburg vindt de kerstmarkt niet plaats op één locatie, maar op wel 12 verschillende locaties! Dit zorgt voor een grote verscheidenheid aan leuke kerstkraampjes, gaande van de traditionele en historische tot de grilligere en meer alternatieve kraampjes. Alle kerstmarkten bevinden zich op korte loopafstand van elkaar en palmen zowat heel het oude stadscentrum in. Je zal gegarandeerd je ogen uitkijken.

Bovendien bevindt Straatsburg zich in de nabijheid van verschillende andere uitstekende kerstmarkten in de Elzas. Denk maar aan de kerstmarkten in Colmar. Deze zijn heel makkelijk te bezoeken vanuit Straatsburg.

Strasbourg-3
Strasbourg-8

De kerstversiering is op een ongekend niveau

Waar je ook loopt, overal zie je kerstversiering. Niet alleen op de kerstmarkten ook alle huizen, restaurants, winkels dragen hun steentje bij tot de magische wereld van Kerstmis. De versieringen wisselen zich af met kleine kerstballetjes tot grote teddyberen en pratende kerstmannen. Echt indrukwekkend om zien!

 

Strasbourg-7
Strasbourg-6

De beste kerstmarkten in Straatsburg

Alle kerstmarkten liggen verspreid in de oude binnenstad, ook wel gekend als Grande Île.  De verschillende kerstmarkten kan je opdelen op basis van de grootte:

Grote kerstmarkten in Straatsburg:

 • Place de la Cathédrale de Strasbourg
 • Place Kléber (where the Christmas Tree is)
 • Place Gutenberg Christmas market
 • Place Broglie Christkindelsmärik
 • Place du Château

Kleine kerstmarkten in Straatsburg:

 • Place du Marché aux Poisson
 • Place du Temple Neuf
 • Place Saint Thomas
 • Place des Meuniers
 • Place Benjamin-Zix
 • Place Grimmeissen

Hieronder vind je alle locaties aangeduid op de kaart van Straatsburg:

 

Waar verblijven in Straatsburg?

Het historische centrum van Straatsburg is een absolute aanrader om te verblijven. Wij verbleven in het EtC…Hôtel – Strasbourg Hyper Centre. Op vlak van prijs-kwaliteit was dit zeker in orde. Onderstaande lijstjes geven jou enkele suggesties, afhankelijk van jouw budget:

Aanbevolen hotel in Straatsburg:

Goedkope hotels in Straatsburg:

Luxe hotels in Straatsburg:

Hoe Straatsburg bereiken? 

De rechtstreekse verbinding van Brussel-Zuid naar Straatsburg met de hogesnelheidstrein is veruit de comfortabelste manier om in Straatsburg te geraken. Zo sta je op minder dan 4 u in het epicentrum van alle kerstmarkten. Via de website van b-europe kan je eenvoudig de verschillende opties bekijken. Wees er wel tijdig bij, want ieder jaar zijn de plaatsen schaars. Zeker tussen kerst en nieuwjaar!

Straatsburg Station

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.