Nederland

Texel, een weekendje weg naar de Waddeneilanden

3 juli 2019

Texel is het grootste en eveneens het bekendste eiland van de Waddeneilanden. Met zijn afwisselend landschap, uitgestrekte bossen, duinen, polders en 35 km strand zullen natuurliefhebbers en wandelaars het hier zeker naar hun zin hebben. Het is niet alleen een populaire vakantiebestemming onder Nederlandse toeristen, maar trekt eveneens toeristen vanuit alle hoeken van de wereld aan.

 

Wat te doen op Texel, onze 5 favoriete activiteiten

Kennismaken met de koning van het eiland, de Schotse hooglander

Deze impressionante koe graast niet alleen op de Schotse hooglanden, maar is ook terug te vinden in de bossen en duinen van het eiland Texel! Ze lopen hier vaak los rond, aangezien ze meestal niet agressief zijn, al kan je best 20 meter afstand houden. Deze dieren zijn enorm fotogeniek en geven het Texelse landschap net dat tikkeltje meer. Zowel in het gebied van ‘Den Hoorn’ (thv paal 9) als in het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’ kan je deze mooie dieren terugvinden.

 

De waddenexcursie, een must-do tijdens je bezoek

 De Waddeneilanden zouden de wadden niet zijn zonder zijn prachtige en unieke fauna en flora. De waddenexcursie is een must-do als je op het eiland Texel verblijft. Onder begeleiding van een gids wordt je wegwijs gemaakt in de wereld van de Waddenzee en de polders. Je maakt een mooie wandeling over de polders waarbij er de nodige info wordt gegeven over de zee en bijhorende dieren. Van de voortplanting van de kokkers tot de visdoeven. De excursie duurt gemiddeld 1,5 uur.

 Neem zeker hoge plastiek botten mee, je zal ze nodig hebben!

 Wie een excursie wil boeken, kan dat doen via Ecomar. Deze hebben eveneens een leuk museum en staan in voor de verzorging en opvang van jonge of verzwakte zeehonden en vogels.

IMG_20190615_124630
IMG_20190615_125837
burst
IMG_20190615_132931

                             

 

De iconische rode vuurtoren van Texel

Op het meest nooderlijke punt van Texel, ter hoogte van Cocksdorp, staat de prachtige vuurtoren aan de Waddenzee. Het Texelse strand geeft je meteen een momentje om te relaxen door de frisse zeelucht en eindeloze ruimte.

De vuurtoren van 45 meter boven het zeeniveau is te vinden op het meest noordelijke puntje van Texel. Deze felrode toren is gekend onder de fotografen vanwege zijn mooie uiterlijk. In het verleden zijn er voor de kust van Texel veel schepen vergaan, waardoor in 1864 deze vuurtoren gezet werd ter bescherming van de zeevarenden. Helaas werd de vuurtoren zwaar beschadigd tijdens de 2de Wereldoorlog waardoor er een nieuwe wand gebouwd moest worden. De binnenkant is gelukkig nog origineel!

 €4,50 en voor kinderen onder de 4 jaar gratis

 

De duinen van Texel, waar nieuw leven ontstaat

Het helmgras bedekt de duinen om deze te beschermen. In de maanden maart t.e.m. september fungeren de duinen vaak als broedgebied voor zo’n 60 soorten vogels waaronder de lepelaar en de zilvermeer. Uiteraard worden de broedplaatsen beschermd en afgeschermd voor toeristen. Gelieve dit ook te respecteren. 

Texel, de duinen waar de vogels broeden en de Schotse Hooglanders grazen

Nood aan wat meer adrenaline?

Wil je graag wat nieuws proberen met de nodige portie uitdaging? Probeer dan zeker eens een surfles te nemen! Liever op een boot? Dan kan je de zee onveilig maken met een catamaran.

Texel

Texel vanop de rug van een paard

Van rustgevende boswandelingen tot actieve strandwandelingen te paard, we moeten toegeven het heeft iets.In het Nationaal park ‘Duinen van Texel’ is het gewoonweg genieten van de rust en veelzijdige plantengroei. De bosrit is voor zowel gevorderde als beginnelingen, waarbij gekozen kan worden tussen een duur van 1 uur en 2 uur.Wisten jullie dat er in de periode van 1898 tot 1935 zo’n 450 hectaren bos werd aangeplant?

Liever achter een paard dan erop? De Jan Plezier is sinds 1928 een gevestigde waarde op Texel. Hij organiseert huifkartochten en ruitertochten. Deze gaan over het strand, door de Duinen, de Nederlanden, de May, de Slufter,…

 Manege Elzenhof is een familiebedrijf dat meer dan 80 paarden heeft en zowel strandritten, rondritten als rijlessen organiseert.

IMG_20190616_141626
IMG_20190616_150357
IMG_20190616_150436

 

 

Enkele prakische zaken voor jouw bezoek aan Texel

Hoe er geraken?

Teso veerhaven Den Helder

Van Den Helder op het vasteland tot het Waddeneiland Texel is het ongeveer 20 minutenvaren. Op deze boot kan je met de wagen rijden en tijdens de rit genieten van een knabbeltje of koffie. Voor je het weet ben je al aan de overkant ;).

Adres: Havenplein 3, 1781 AB Den Helder

Prijzen:

 vrijdag, zaterdag, zondag of maandag: 37 euro per auto

 dinsdag, woensdag of donderdag: 25 euro per auto

 

Hoe het eiland verkennen?

Net als in de rest van Nederland is op Texel de fiets of te voet de beste manier om het eiland te verkennen. Texel heeft ruim 135 kilometer aan fietspaden, die je van de Waddenzee tot de Texelse bossen brengt. De fiets vorm een ideaal vervoersmiddel om je op een aangename manier de verschillende aspecten van het eiland te laten zien. Zowel gewone als elektrische fietsen kan je zowat overal op Texel huren, dus je hoeft niet meteen je eigen fietsen mee te nemen.

Wie toch liever de auto neemt, koopt best een Texel e-vignet om zorgeloos te parkeren. Dit is een digitaal parkeerbewijs waarbij je je kenteken invult online en de gewenste parkeerduur ingeeft en vervolgens betaalt. Het openbaar vervoer op Texel is perfect geregeld. De Texelhopper brengt ja vanaf de Veerhaven via Den Burg centrum naar De Koog (wat eveneens de badplaats van het eiland is). Verder kan je met kleine busjes je verder verplaatsen over het hele eiland. Als je het eiland Texel verlaat, kan je gratis gebruik maken van lijn 33. Die brengt je van de boot naar station Den Helder.

 TexelHopper: Enkele reis, ongeacht afstand €3 – Dagkaart €7,5 – Gezinskaart €17,50

Texel

Accommodatie: Waar verblijven?

Wij verbleven in het noordelijke deel van het eiland, ter hoogte van Cocksdorp in het Molenbos hotel. Een verzorgd hotel dat onderdeel is van De Krim Texel. Op die manier kunnen de gasten van Molenbos genieten van de verschillende fasciliteiten van De Krim als het zwembad, de golfbaan, speelterrein, …

 

Andere leuke bezienswaardigheden op Texel

  • Bezoek de kaasboerderij Wezenspyk-Texel en maak kennis met het ambachtelijke kaasmaken
  • Vaar mee met schipper Herman of Frido, de befaamde garnalenvissers van de Waddenzee
  • Ontdek het Museum Kaap Skil en verdiep je in de Gouden eeuw
  • Maak kennis met de schattigste inwoners van Texel op de zeehondentocht
  • Bij een bezoekje aan de Waddeneilanden moet je eens een kijkje gaan nemen in het Schipbreuk- en Juttersmuseum

 

 Een laatste tip: wie op zoek is naar een leuk lokaal product, moet zeker de Texelse wol proberen!

>> Ben je op zoek naar een rustiger en minder gekend eiland, lees hier onze blog over Vlieland!

 

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.