Zweden

The Canoe Trip, Zweden op zijn avontuurlijkst (Travelbase)

18 september 2018

The Canoe Trip is ideaal voor wie op zoek is naar een speciale en avontuurlijke vakantie! Even weg van alle rush die dagelijks aan je voorbij gaat. Wij gingen een week lang kanoën en wildkamperen in de mooie natuur van het Zweedse Värmland! Het werd een trip vol met avontuur, survival, vriendschap en pure natuur.

Zweden, het land van rode stuga’s en de eland

Het mooie Scandinavië heeft niet enkel indrukwekkende fauna en flora, maar wordt ook vaak als een dure bestemming gezien. Dit was een vooroordeel dat ook wij hadden. Wat weinig mensen weten is dat Zweden het goedkoopste Scandinavische land is, wat een meevaller! Een reden te meer om het mooie Zweden te gaan verkennen.

Zweden kent namelijk het ‘Allemansrecht’ wat wil zeggen dat je (bijna) overal je tent mag opzetten, een duik kan nemen, gaan wandelen of varen in de vrije natuur. Hou hierbij wel in het achterhoofd dat je respectvol moet omgaan met de natuur. Dit wil zeggen geen afval achterlaten of zomaar hout gaan kappen.

The Canoe Trip

Als de natuur gaat slapen, krijg je dit mooie plaatje te zien

The Canoe Trip, klaar om je grenzen (letterlijk en figuurlijk) te verleggen

De meeste jongeren onder ons kennen wel het concept van Travelbase, waarvan de bekendste trip de ‘Barcelona Express’ is. Het doel is al liftend en zo snel mogelijk op een bepaalde bestemming te geraken.

De organisatie heeft nog veel meer leuke trips, waar ‘The Canoe Trip’ er eentje van is! Deze 7-daagse trip per kano door het Zweedse Värmland leek ons de ideale uitdaging om als doorwinterde reizigers aan te gaan. Wij, een kano, een map en de ongerepte natuur van Värmland. Sounds as a plan, right?

Er zijn verschillende trajecten uitgestippeld door de organisatie zelf, zodat je kan kiezen uit verschillende moeilijkheidsgraden. Zo vaar je van eiland tot eiland door de ruwe natuur op de grens van Noorwegen en Zweden. De planning heb je volledig zelf in handen want vrijheid staat centraal tijdens deze trip. Als je een dag slecht weer hebt of geen zin om te varen, kan je een shortcut nemen. Wie het juist heel sportief wil aanpakken kan de extensions volgen.

Als laatste zijn er zogenaamde ‘shelters’ aanwezig, waar je legaal vuur mag maken en kan overnachten. Dit is de uitgelezen plek om gezellig samen aan het kampvuur bij te kletsen met een fris pintje bier of een warme tas thee.

 Leave no trace, je mag absoluut geen afval achterlaten. Enerzijds uit respect voor de natuur maar anderzijds omdat je een fikse boete kan krijgen van zo’n 530 euro.

The Canoe Trip

Het meer bij Basecamp North

 

Een goede voorbereiding is essentieel

Als dummie kampeerders en kanoers moesten we ons goed voorbereiden. Yannick had al eens een kampeertrip naar Noorwegen ondernomen samen met een vriend. Een gouden tip is om te investeren in goed materiaal. Bekijk op voorhand de weersvoorspellingen zodat je weet tot welke temperatuur het afkoelt ‘s nachts, of er veel regen verwacht wordt,… Op die manier kan je je optimaal voorbereiden op een weekje kamperen in de wildernis!

Wij hebben een apart artikel geschreven hoe je je best kan voorbereiden op een kampeer/canoetrip!

The Canoe Trip

Mijn dagelijkse kop thee in de ochtend

Basecamp North, één grote familie

Na een lange busrit naar het hoge noorden kwamen we aan op één van de 2 basecampen van ‘The Canoe Trip’. Wij verbleven op het grootste kamp, namelijk Basecamp North. Dit kamp is eigendom van de bekende Zweedse avonturier Preben. Deze levende legende heeft al tal van avonturen en survivals ondernomen en is een vaste waarde in Värmland. De eerste dag gaat alles gemoedelijk, tentje opstellen en je mede-canoeers leren kennen. Het Basekamp is je thuisbasis voor vertrek en bij aankomst. You will love it, zeker als je 6 dagen op het water hebt liggen dobberen. Het moment dat je terug een normale douche kan nemen,  is op het allerminst ‘goddelijk’ te noemen .

Basecamp North

Onze vriend voor de komende week 😉

Mr. Mortenson, het Zweedse icoon op vlak van survival

Met zijn 86 levensjaren op de teller ontbreekt hem zeker geen ervaring. Deze doorwinterde ex-paracommando bouwde eigenhandig de eerste shelters in Värmland en kent alles van deze regio. Hij is de man die iedereen zal klaarstomen en een gedisciplineerde uitleg zal geven voor vertrek.

De 2de dag is het zover, om 9 u verzamelden we met de hele groep op het basecamp. Alle praktische zaken worden uitvoerig besproken zoals de basis van het kanovaren, hoe je moet sturen en hoe je moet ‘overleven’. Telkens als we het woord ‘overleven’ gebruikten, moest Preben lachen. ‘Kamperen mensen, overleven is iets anders’ .

Safety first

Veiligheid is de prioriteit van Preben en zijn team, daarom is iedereen verplicht een zwemvest te dragen. Verder krijg je een gps-tracker mee met SOS-knop, deze is enkel te gebruiken als je in levensgevaar bent! Voor andere zaken kan je gewoon één van de rangers bellen.

Ik heb geen kano-ervaring, is dat een probleem?

Geen paniek, wij hadden voor de start van de trip ook geen ervaring. Dit is zeker en vast geen vereiste! Een gezonde portie doorzettingsvermogen helpt je doorheen de trip .

De start van een groot avontuur door de Zweedse natuur

Goed begonnen is half gewonnen

Vol goede moed startten we onze trip door Värmland. Het weer zag er veelbelovend uit en we konden na enkele minuutjes peddelen onze jassen al uit doen. De route was duidelijk en ons oriëntatievermogen zat goed. Alle factoren zagen er gunstig uit. Na ongeveer één uurtje peddelen was de map in het water gevallen, zonder dat we het merkten . Even paniek, maar we wisten de weg dus no worries. Bovenstaande uitspraak was voor ons duidelijk niet van toepassing.

Wij vaarden trouwens ‘clockwise‘ waardoor onze eerste dag op Iron lake bestond uit 15 km kanoën en 3 km landtransport. Ik moet eerlijk toegeven, die landtransporten vielen in het begin zwaar. Het is wat zoeken naar de beste houding om je kano te transporteren. Eens deze gevonden is, ben je vertrokken.
Oh, belangrijk om te melden, je krijgt wieltjes mee om je kano te vervoeren .

Het verdere verloop van onze trip

Van Iron Lake naar Harnasfjorden, een dag die me eeuwig zal bijblijven. Het regende en het bleef regenen, maar dat hield ons niet tegen om enkel kilometers te gaan kanoën met bijhorende landtransporten. Iedereen loopt telkens op dezelfde knelpunten vast, wat als voordeel heeft dat je elkaar kan helpen. Op sommige plekken was het niet altijd makkelijk om je kano uit het water te hijsen en waren een extra paar handen meer dan welkom.

 

Welke dieren leven daar in Värmland?

Wilde zwijnen, bevers, wolven, de bruine beer en de befaamde moose leven allemaal in Värmland. Nu zal je denken, damn! We moeten eerlijk toegeven, geen enkel van deze dieren hebben we gezien. Misschien maar beter zo . Al was een Zweedse moose wel uniek geweest.

Tip: Het kan ook aan ons hebben gelegen, je moet namelijk heel stil zijn om een moose te spotten! Volgende keer wat minder praten en meer kijken .

@unsplash

Een Zweedse Moose, spijtig genoeg niet door ons gefotografeerd

Nuttige zaken om mee te nemen op jouw camping trip

Lees hier alles over de praktische kant van jouw camping/canoe trip!

 

Toekomstige leuke trips van Route du Soleil

Ik kon het niet laten om al eens te gaan piepen naar de toekomstige trips van Travelbase, waarbij er ééntje meteen mijn aandacht trok ‘The TUKTUK Trip” doorheen Sri Lanka! Wat een geweldige, avontuurlijke en authentieke manier om het prachtige Sri Lanka te verkennen.

The Canoe Trip

De prachtige natuur van Värmland, Zweden

Deze trip was in samenwerking met Travelbase.

Materiaal

In deze blog heb ik gebruik gemaakt van het volgende materiaal:

Als je iets koopt via één van deze linken, steun je onze blog hiermee!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.