IJsland

The Iceland trail – Laugavegur trail, ontdek de puurheid van IJsland

7 september 2020
The Iceland Trail travel base

The Iceland Trail neemt je mee doorheen de ongerepte natuur en spraakmakende landschappen van IJsland, die werkelijk nergens ter wereld te vinden zijn. Uiteraard wisten natuurliefhebbers dit eiland reeds jaren geleden te ontdekken. We kunnen zelfs zeggen dat de grootste bron van inkomsten voor IJsland niet meer het opwekken van natuurlijke energie is, maar wel toerisme! Het zuidelijke deel van het eiland, bevat verschillende mooie bezienswaardigheden, waaronder de bekende ‘The Golden Circle’. De bezienswaardigheden worden verbonden via ‘Route 1’, wat de hoofdweg is in het zuiden, waardoor ze makkelijk te bereiken zijn met de wagen. Wie het echte IJsland wil leren kennen, nemen we graag mee op avontuur!

Over IJsland, het land van vuur en ijs

IJsland als wandelvakantie? Daar zeggen we volmondig ‘ja’ op! IJsland staat gekend vanwege zijn krachtige geisers, impressionante watervallen, eindeloze lavalandschappen, nationale parken en nog veel meer! Wist je dat er zich op het eiland zo’n 130 vulkanen bevinden, waarvan er een 30-tal tot op heden actief zijn? De veelzijdigheid van het land van vuur en ijs valt bijna niet te beschrijven.

Na ons eerste bezoek aan IJsland, wilden we graag meer van het eiland zien. Het echte, ongerepte IJsland waar je de puurheid van de natuur leert kennen, als ook de ruwe weersomstandigheden waarvoor het eiland bekend staat. Onze ultieme uitdaging, de Langavur Trail. Deze 4-daagse trail vanaf Landmannalaugar tot Þórsmörk met zijn lengte van 54 km, neemt je mee langs eindeloze landschappen. Het is een spectaculaire trektocht die zich kan meten met de Inca trail in Peru en de Milford track in Nieuw Zeeland. We kunnen dus besluiten dat de Laugavegur trail één van de mooiste wandelroutes ter wereld is! Dit klinkt veelbelovend toch?

 Dat de IJslandse taal niet makkelijk is, is geen nieuw gegeven. Zo hebben ze zelfs 50 woorden voor ‘sneeuw’ en heeft deze 1000 jaar oude taal minder dan 400 000 sprekers.

The Iceland Trail

The Iceland Trail, de avontuurlijke Laugavegur route

We kunnen ons categoriseren onder ‘avonturiers’, maar gevorderde of ervaren hikers zijn we helaas niet. IJsland is prachtig, maar kan zonder ervaring best lastig en soms zelfs gevaarlijk zijn. Daarom gingen wij op zoek naar een manier om de prachtige Laugavegur route te wandelen met een beetje ondersteuning. De organisatie van TravelBase kwam tijdens deze zoektocht meteen naar boven. De Iceland Trail wordt georganiseerd tijdens de zomermaanden juli en augustus, aangezien de weersomstandigheden dan het beste zijn. 

Hiking Laugavegur trail, hoe ziet jouw wandeling eruit? 

De Laugavegur route neemt je mee langs de meest ongerepte hotspots in IJsland en bestaat uit 4 avontuurlijke dagen waarbij je tussen de 11 en 16 kilometer per dag aflegt. De routes worden met gekleurde paaltjes duidelijk aangegeven, alsook in de ‘trailbook’ die je krijgt voor vertrek. De trail kan je geheel op je eigen tempo wandelen en er wordt nergens tijdsdruk opgelegd. Wil je vroeg in de ochtend vertrekken of slaap je liever iets langer, you choose! Er begeleiden verschillende gidsen de deelnemers tijdens de hike, zo zorgen ze ervoor dat er aan het begin, in het midden en op het einde van de groep een gids begeleidt.

Laugavegur trail map

laugavegur trail map

DAG 1: Landmannalaugar – Hrafntinnusker (10,3 km)

Landmannalauger, één van de mooiste startplekjes die je kan hebben. Wist je dat Landmann “de weg van de warmwaterbronnen” wil zeggen? Alvast een tipje van de sluier voor je aan jouw hike doorheen de ruwe natuur van IJsland begint. Nu moeten we eerlijk zijn, de eerste dag is best pittig. Je kan je verwachten aan veel ‘ups’ and ‘downs’ waarbij je wandelt langs actieve zwavelpoelen en warme stoombronnen. Jouw 1ste dag kan je best starten met een verfrissende dip in de natuurlijke hot spring. Deze People’s Pool is gelegen naast het Laugahraun lavaveld en het is er het hele jaar door tussen de 36° en 40° graden. Geniet ervan want de komende dagen ga je geen hot springs meer tegenkomen! Op de eerste uren van de trail staan er al enkele unieke landschappen op de planning waaronder de kleurrijke Rhyolite hills, die je meteen doen verliefd worden op het eiland.

Overnachten doe je in Hrafntinnusker (na een week konden we deze naam nog steeds niet uitspreken ), ook wel gekend als ‘rampkamp‘. Aangezien het kamp gelegen is op een hoogte van 1070 m zijn de weersomstandigheden vaak ruig.

landmannalaugar ijsland

Het startpunt van de Laugavegur route in Landmannalaugar

 Landmannalaugar tips:
  • Er zijn geen verharde wegen naar Landmannalaugar. De weg naar Landmannalaugar is een F-weg, wat wil zeggen dat je een 4×4 voertuig nodig hebt. Je bent ongeveer 3 uur en 15 minuten onderweg naar Landmannalaugar als je vertrekt vanuit Reykjavík.
  • De beste periode om Landmannalaugar te bezoeken is tussen half juni tot begin september. Gedurende deze periode is het klimaat het best en zijn de F-wegen geopend. Onze voorkeur gaat uit naar de maand juli, aangezien de ‘Alaskan lupine’ in bloei staat. Deze paarse bloem is een Canadese bloem en is prachtig om te zien, maar zorgt voor zware concurrentie voor andere planten in IJsland.
  • Buiten de Laugavegur trail, zijn er nog verschillende dagwandelingen die starten in Landmannalaugar:
    Laugahraun tour 4,3 km
    Blahnúkúr, ook wel de Blue Peak genoemd, wordt vaak als één van de mooiste wandelingen geacht. Je beklimt een dode vulkaan die je nadien trakteert op een adembenemend uitzicht. Let op, het gezegde ‘the beautiful view comes after hardest climb’ is hier zeker van toepassing. Afstand: 6,1 km
    – Gelegen naast de Blahnúkúr ligt de Brennisteinsalda, ook wel de zwavelgolf genoemd. Deze hike is iets gemakkelijker en ook voor beginnende klimmers mogelijk. Afstand: 6,5 km
    – 
    Ljótipollur, ook wel de ‘lelijke plas’ genoemd. Dit pad neemt je mee rond een vulkanische krater en is zeer dicht gelegen aan de camping Landmannalaugar. Afstand: 13,3 km
    – Een halve kilometer voor je de camping bereikt, ligt de vulkanische krater Stútur. De aarde is roodbruin en bedekt met felgroen mos wat een totaal nieuw beeld geeft. Afstand: 0,5 km

Het eerste kamp van Landmannalaugar IJsland

IJsland

DAG 2: Hraftinnusker – Alftavatn- Hvanngil (11,3 km)

Na een tamelijk rustige nacht in Hraftinnusker staat een nieuwe dag vol avontuur voor de deur. De ochtend zag er al veelbelovend uit met de zon die de heuvels rondom het kamp verwarmde. Achteraf bekeken is dit de dag met het meeste aantal hoogtepunten op de teller. Het eerste deel van de hike is wat ‘golvend’, maar best ontspannend om te lopen. De variatie van lavastromen, ijsbruggen en 490 hoogtemeters brengt je al snel naar een prachtig uitzicht op de gekleurde bergen van Landmannalaugar. De ideale plek om even bij te tanken. Het 2de deel van deze trail brengt je stilaan naar een totaal ander landschap. De regio van Alftavatn bevat enorm veel groen en is bekend vanwege zijn magische meer. De uitzichten zijn fenomenaal en deden ons zelfs ergens denken aan Hawaii. I know, de vergelijking klinkt misschien een beetje vreemd. Ik zou zeggen let the pictures speak for themselves! P.S.: op het einde van de dag zal je je eerste (kleine) rivier oversteek maken!

IJsland Laugavegur

The Iceland Trail

Het Hvanngil hut is gelegen aan het Alftavatn meer en heeft zelfs een klein restaurantje waar je kan genieten van een verse maaltijd. Een enorm mooie plek om te overnachten!

The Iceland Trail

DAG 3: Alftavatn – Emstrur (16,2 km)

Tijd om afscheid te nemen van het sprookjesachtige Alftavatn meer. De hike van Alftavatn – Emstrur is best lang en ééntonig. Vaak wordt dit benoemd als ‘a reflecting landscape’. Je zal een groot deel van de dag doorbrengen in eindeloze donkere lavavelden van Mælifellssandur, waar maar weinig fauna en flora kan overleven. Het kan een beetje vergeleken worden met een zwarte woestijn van vulkanisch zand, waar maar geen einde aan lijkt te komen. Vóór je deze donkere velden betreedt, zal je je moeten wagen aan 2 rivier crossings. Ik moet toegeven, de 2de was best pittig! De combinatie van ijskoud water met best een sterke stroming, vormden een eerste uitdaging! Uiteraard hangt het er allemaal vanaf hoe hoog de rivier staat. Na een ‘verfrissende’ oversteek, passeer je eveneens de eerste waterval en eindig je in Emstrur. Hier heb je een prachtig uitzicht op de gletsjer.

 Tip: dichtbij het kamp is de Markarfljót canyon gelegen. Volgens vele één van de mooiste canyons van IJsland!

De Botnar hut is het kamp waar we onze 4de overnachting hebben doorgemaakt. Hier is een klein winkeltje aanwezig, waar je wat lekkers kan kopen (het is er wel best prijzig).

The Iceland Trail

DAG 4: Emstrur – Pórsmörk (16,2 km)

Als laatste dag staat de wandeling van Emstrur naar het bewoonde Pórsmörk op de planning. Een trail die je meeneemt langs grillig gevormde maanlandschappen, beschutte dalen, diepe kloven alsook de eerste IJslandse bossen, gekend als het ‘Bos van Thor’. Deze dag bestaat voornamelijk uit afdalingen, zo’n 400 meter in totaal, alsook de oversteek van de laatste rivier. Tijdens de eerste uren van de hike word je vergezeld door de Mýrdalsjökull glacier en vervolgens door de wereldberoemde gletsjer Eyjafjallajökull. Deze zorgde in 2010 met zijn uitbarsting voor het stilleggen van het hele vliegverkeer. Voor we het Bos van Thor induiken, wat eveneens de betekenis is van Þórsmörk, moesten we de voetjes nogmaals nat maken. Na de laatste rivieroversteek van de Krossá, arriveer je dus in het Bos van Thor, wat een beschermd natuurgebied is met menig berkenbomen. Dit is vrij uitzonderlijk voor IJsland, aangezien meestal bomen niet overleven vanwege de kou en de sterke wind. Hier worden de bomen omgeven door hoge bergtoppen die bescherming bieden.

Na zo’n 54 km in de beentjes, komen we aan het eindpunt van de Laugavedur trail, namelijk Pórsmörk. Hier voel je meer en meer terug de aanwezigheid van de bewoonde wereld. Trakteer jezelf op een verse hamburger en een verfrissende douche, je zal je herboren voelen!

IJsland Laugavegur trail The Iceland Trail

 

Wat is The Iceland Trail – praktisch

Is deze avontuurlijke trip iets voor mij? Hoe zwaar is The Iceland Trail? 

The Iceland Trail neemt je mee langs één van de meest bekende en indrukwekkende trails ooit, de Laugavegur route doorheen IJsland. Het spreekt voor zich dat dit geen luxereisje is. Een gezonde portie basisconditie, zin voor avontuur en liefde voor natuur zijn 3 essentiële componenten om deze trip te doen slagen. Je hoeft heus geen doorgedreven sporter te zijn om de hike te kunnen voltooien, maar een goede basisconditie is op zijn plaats. Laten we dit meteen duidelijk stellen. IJsland is uniek, maar soms kunnen de weersomstandigheden best pittig zijn. Dit maakt de hike soms iets zwaarder. Vergeet niet dat je overnacht in een tentje, dus geen luxe accommodatie of dagdagelijkse douches. Hiken voor beginners? Met goed materiaal en voldoende basisconditie zou ik zeggen ‘ja’.

Algemeen kunnen we stellen dat deze trip voor een heel groot publiek toegankelijk is! Indien je nog meer vragen hebt, kan je hiervoor altijd terecht bij TravelBase.

Hoe zit het met eten? 

Aangezien je in ‘the middle of nowhere’ zit, zijn er uiteraard geen supermarkten of restaurants waar je kan gaan eten. Al je eten moet op voorhand geregeld zijn en dien je mee te nemen tijdens de hike. Uiteraard kan je dit zelf voorzien, maar er is ook de mogelijkheid om een Adventure foodpack aan te kopen. Deze zal je voorzien van ontbijt, lunch en diner. Hier dient men enkel kokend water aan toe te voegen, een 10-tal minuutjes wachten en klaar! We zouden wel adviseren wat extra powerbars, koekjes, … te voorzien en drinken kan je elke ochtend aan de shelter gratis bijvullen.

Hoe zit het met kamperen? 

Je slaapt vijf nachten in een tentje nabij een shelter die alle sanitaire faciliteiten voorziet. Let op dat er géén elektriciteit aanwezig is. Indien je geen tent hebt, kan je bij de organisatie van Travelbase een all-seasons tent huren.

Hoeveel kost deze reis? 

De Iceland Trail kost €490. Wat zit hier precies in?

  • 5 kampeer-overnachtingen
  • interne transporten per 4×4 bus
  • een trailbook
  • een GPS-tracker
  • begeleiding van enkele ervaren gidsen

Wat zit hier niet in:

  • een retourticket naar Reykjavik
  • de overnachting voor en na de trail. Wie graag low budget gaat, kan ervoor kiezen te overnachten op de Reykjavik campsite voor €19. Uiteraard kan je ook voor meer luxe gaan en een hotel in de stad boeken.
  • landtransport/bagagetransport van je backpack. Wie het niet ziet zitten 54 km te wandelen met zijn hele ‘hebben en houden’ op de rug, kan ervoor kiezen zijn rugzak mee te geven met een jeep die zorgt voor het transport van de ene shelter naar de andere. Dit kost voor de hele trip €75.
  • Survival Foodpack/Adventure food. Wie geen idee heeft wat te voorzien qua eten, bestelt best een foodpack bij de organisatie 95€.
    Let op: neem zeker nog wat extra powerbars mee! Je energiepeil daalt enorm snel tijdens het hiken.
  • Bezit je zelf niet over een geschikte tent? Dan kan je kampeermateriaal huren voor 65€

Waar kan ik me inschrijven?

Ben je helemaal klaar voor dit groots avontuur door IJsland. Alle nodige informatie vind je op The Iceland Trail. Hier kan je eveneens pre-registreren, alsook meteen inschrijven!

> Enjoy the Adventure, you definitely won’t regret! <<

The Iceland Trail

 Hier lees je alle leuke weetjes over het fantastische IJsland.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.