Welcome to “The Jordan Trail”! Jordanië, een land in het Midden-Oosten dat tot voor kort een onbekende was voor ons. Als ervaren reizigers moeten we toegeven dat het Midden-Oosten nog een vrij onbekend gegeven was voor ons, want Dubai kunnen we moeilijk als voorbeeld nemen. De geuren en kleuren van dit woestijnrijk gebied samen met een gezonde portie avontuur bracht ons tot The Jordan Trail. Deze voormalige handelsroute uit de Klassieke Oudheid zorgde voor het transport van goederen van Egypte & Syrië naar Saudi-Arabië en liep een stuk in Jordanië. Deze route is origineel 650 km lang, waarvan wij uiteraard maar een klein deeltje deden in Jordanië. Klaar om je te laten onderdompelen in de wereld van woestijn, canyons, hummus en traditie? Yalla! (Arabisch voor ‘kom op’)
The Jordan Trail van Travelbase, een onvergetelijk avontuur in Jordanië
Zomaar de woestijn intrekken, is uiteraard geen goed idee. De reisorganisatie Travelbase heeft sinds september 2021 een nieuw concept op poten gezet, namelijk ‘The Jordan Trail‘. Hierbij word je door zowel enkele lokale Bedouin gidsen als een Nederlandstalig team van de organisatie begeleid door het ruwe landschap. Het is géén luxereis, maar een avontuur waarbij je onttrokken wordt van de bewoonde wereld. Laat je helemaal onderdompelen in de authentieke tradities en enorme gastvrijheid. Het Midden-Oosten is zo mooi en Jordanië is een land dat vooral leunt op de inkomsten van toerisme. In tegenstelling tot andere landen word je in Jordanië als toerist heel goed behandeld.
Dag 1: aankomst in Amman – Dana Jordanië
Na een vlucht van iets minder dan 5 uur landen we in de hoofdstad van Jordanië, Amman. Ik moet eerlijk toegeven, van deze stad had ik nog nooit gehoord. Misschien ligt dit aan mijn onoplettendheid in aardrijkskunde maar enfin. Aan de fotografen onder ons, DRONES ZIJN NIET TOEGELATEN. Het is echt een ding. Ze vroegen het ons wel 10 keer dus bij deze, je bent op de hoogte. Na onze vlucht laadden we snel onze bagage in de comfortabele bus om nog enkele uren tot Dana te rijden. Om middernacht kwamen we hier aan. Moe, heel moe! We kregen nog een traditionele maaltijd aangeboden en konden de laatste, voor de aanvang van onze tocht in een echt bed slapen. Heerlijk…
Dag 2: Dana – Wadi Ghuweir
De wekker om 5 u in de ochtend. Ik ga niet zeggen dat dit niet pikte, maar de nodige portie enthousiasme en ‘goesting’ maakte dit al snel goed. Na een lokaal ontbijt werden we met enkele kleine busjes naar het vertrekpunt van de wandeling gebracht. Onze sympathieke gidsen Kees en Kimberly gaven ons tips over hoe onze wandelstokken af te stellen, zorgden ervoor dat iedereen voldoende water mee had en gaven de ondersteuning waar nodig. Hup met de geit!


Een bovenaardse groene oase
Onze eerste kilometers brachten ons na enkele uren naar één van de mooiste locaties van de gehele trail, wat onderdeel is van de Wadi Ghuweir Trail. Na verschillende diepe kloven, die eveneens voor de wegkomen schaduw zorgden, kwamen we aan in een groene oase. Hier viel mijn mond letterlijk van open. Het is, zonder te overdrijven, één van de mooiste plekken die ik ooit heb gezien. Komt het omdat ik dit beeld totaal niet had verwacht hier in Jordanië, ik weet het niet. Deze kloof wordt omringd door palmbomen en groene bosjes, die resulteren in een prachtig beeld.
De verdere tocht brengt je nog tot een waterval, waar je eveneens zou kunnen zwemmen, en een deel van deze hike zal je langs of in een klein beekje lopen. Waterschoenen zijn dus wel handig om mee te nemen. Over het algemeen was de eerste dag fysiek geen zware beproeving, aangezien we grotendeels in de schaduw liepen in de nabijheid van water. Op het einde van de dag arriveerden we in het kamp. Dit is het meest uitgeruste kamp, waar je eveneens nog sanitaire voorzieningen hebt. Deze zal je nadien moeten missen, dus geniet nog even van je laatste douche.


Dag 3: Wadi Feynnan – Teletat
Onze eerste nacht in onze gehuurde tent van Travelbase is goed verlopen, niet te warm of te koud. Wat telkens wel een beetje een ‘koude douche’ was, was die verschrikkelijke wekker die dagelijks om 5.30 u afging. Vanwege de warmte wordt ervoor gekozen de hike telkens vroeg te starten. Ik kan je verzekeren, dat is een goed idee want de temperaturen kunnen best pittig worden bij inspanning. Vandaag hadden we al een pak minder schaduw in vergelijking met dag 2, maar met regelmatige stops lukte dit wel. We werden ook vergezeld door 2 ezeltjes, die de extra watervoorraad dragen. Stilaan kwamen we in het dorre en rotsachtige woestijnlandschap.



Klimmen en klauteren
Het einde van de dag was pittig, met o.a. een stukje ‘klimwerk’ en de laatste kilometers door een hobbelig ‘trollenlandschap’. Deze dag was met zijn 18 kilometer in de benen en 1200 hoogtemeters op zijn minst pittig te noemen. Een fysieke beproeving waarna je moe maar voldaan in het basecamp zal aankomen. Hier ervaarden wij één van de mooiste sunsets, die de gehele hemel goud wist te kleuren.



Dag 4: Teletat Al Sofor – Um Ratam Jordanië
Dag 4 was persoonlijk een moeilijke dag, niet zozeer de intensiteit van de trail, maar de vermoeidheid sloeg toe. Hier en daar wat spierpijn, maar de schoonheid van de landschappen bezorgde ons de nodige drijfveer. Na een uur wandelen kwamen we een prachtige rotsformatie tegen die meteen om een foto vroeg. Geef toe, een echt plaatje toch? Het verdere landschap is heuvelachtig, maar minder zwaar in vergelijking met dag 3. Tussen de valei en de canyons van de Vallei van Moses kom je mooie rotsformaties tegen. De gidsen zorgen voor voldoende rustmomenten, zodat iedereen op zijn eigen tempo de trail kan afleggen.
Teamspirit & back to basics
De teamspirit in onze groep was ongelooflijk. Iedereen zorgde voor iedereen en stond meteen paraat om te helpen. Het ‘back to basics concept’ brengt iets los bij mensen. De dag werd afgerond met een laatste pittig klim- en klauterstukje. Dat begon, na enkele dagen, precies een beetje de ‘rode draad’ te worden. Vaak zijn de mooiste stukjes aan het einde van de dag. Enerzijds ben je moe, maar anderzijds begint de zon te settelen waardoor het landschap een zachte en warme gloed krijgt. Het basecamp ligt wat hoger, waardoor je ook hier kan genieten van een mooie zonsondergang. Het is een vrij uitgestrekt gebied, dus je kan je tentje of slaapplek opzetten waar je maar wil.



Dag 5: Um Ratam- Al Baydha
Na een geweldige nacht was het tijd voor de voorlaatste dag hiken. Stilaan kwamen we steeds meer de bewoonde wereld in. Bewoond moet je niet te letterlijk nemen. Hiermee bedoel ik dat we soms andere wandelaars tegen kwamen en zelfs 1 x een luxueus hotel op een toplocatie in de woestijn. Aangezien de vermoeidheid bij vele was toegeslagen, alsook de temperaturen vrij hoog klommen, koos onze gids voor de trail met wat minder hoogtemeters. Een rustig landschap dat je op een rustig tempo kan doorkruisen. Ideaal om net dat tikkeltje meer te genieten van dat wonderbaarlijke landschap. ‘s Avonds heb je eveneens de optie om in een ‘grot’ te slapen. Dit is wel een door mensen uitgebouwde grot maar wie liever in zijn tentje wil slapen, kan dat ook. Het kamp ligt hier tussen 2 grote rotscreaties waar je bovenop je tentje kan installeren en waar je kan genieten van de ondergaande zon achter het lokale dorpje.


Dag 6: Al Baydha – Petra
De laatste dag hiken was aangebroken! Onze laatste hike ging regelrecht naar Petra. Hierbij volg je met de volledige groep een aangelegde route, waarbij je ‘langs achteren’ het befaamde Petra ziet. Op die manier ontwijk je een groot deel van de toeristenstroom die dagelijks binnengeloodst wordt. Petra is één van de 7 wereldwonderen, waarbij je als eerste ‘the Monastery’ (“Ad Deir’ in het Arabisch) zal bewonderen. De inheemse bedoeïenen gaven deze naam vanwege de kruisen die op de binnenmuur waren gegraveerd tijdens het christelijke gebruik in de Byzantijnse tijd. Het gebouw is best impressionant met zijn gevel van 47 m breed en 48 m hoog. Nadien, rond het midden van de 1ste eeuw na Christus, zal de grote zaal uit de berg gehouwen worden.
Na het nodige aantal foto’s te hebben genomen, wandelen we door naar beneden richting het centrum van Petra. De oude stad bezoeken, deden we ‘s morgenvroeg tegen openingstijd om wederom de grote toeristenmassa te ontlopen. De trail richting het centrum was verbazingwekkend mooi. Eerst passeerden we de verschillende lokale kraampjes, waar ze allerlei spulletjes verkopen en nadien nam onze gids nog een ‘off road’ route (naar mijn gevoel toch). Hierbij wandelenden we langs zijn ouderlijk huis, dat eigenlijk een grot was. Weliswaar een ‘aangeklede’ grot maar dit was toch vrij onwerkelijk om zien. De kamelen staan hier voor de deur en de kinderen spelen in het rond.
‘s Avonds overnachten we in een mooi hotel in het centrum van Petra. We trakteerden onszelf op een welverdiende Hamam en lekker diner!




Dag 7: Petra – Amman
Last but nog least, Petra! Deze keer gaan we, niet via de achterdeur, maar via de toeristische inkom naar ‘The Treasury’ (Al Khazneh in het Arabisch). Deze magnifieke plek is meer dan 2000 jaar oud en werd gebouwd door de Nabateeërs in het hart van de Shara bergen. Petra heeft zijn rijkdom vergaard vanwege zijn vitale locatie op de grote handelsroute tussen het oude Mesopotamië en Egypte.



Wanneer The Treasury in Petra, Jordanië bezoeken?
Een gouden tip, bezoek Petra tegen openingstijd (6.00 u)! Je zal ervan verbaasd zijn hoe groot de historische cite van Petra is. Om een idee te geven, er zijn 8 wandelroutes gaande van 1,5 km tot 10 km. Als je deze wil ondernemen, kan je best wandelschoenen dragen. Vervolgens is de afstand van de inkom van Petra tot het historische bouwwerk ‘The Treasury’ zo’n 3 kilometer. Wie liever niet wandelt, kan betalen om met het paard tot daar te rijden of een golfkarretje nemen. De laatste meters wandel je door een kloof en komt de façade van de Schatkist of Al Khazna tevoorschijn. Dit prachtige bouwwerk van 40 meter hoog, versierd met Korinthische kapitelen, friezen, figuren en meer. Hoewel de oorspronkelijke functie nog steeds een mysterie is, werd The Treasury waarschijnlijk gebouwd in de 1e eeuw voor Christus.




Waar kan je de beste foto maken van The Treasury in Petra?
Voor het bouwwerk staan verschillende kamelen waarmee je een foto kan maken tegen betaling. De prijzen variëren sterk tussen de 5-20 Jordaanse Dinar dus onderhandelen is de boodschap! Verder zijn er op sociale media, Instagram en TikTok, 2 bekende viewpoints populair geworden. Deze zijn echter niet volledig ‘legaal’ en vragen best hoge prijzen voor het maken van de typische foto. Wij staan niet achter dergelijke concepten dus ondernamen wij één van de hikes die eindigt in een prachtig uitzicht op The Treasury in Petra. De Al-Khubtha trail is zo’n 3.5 km lang, maar je hoeft hem niet helemaal te doen als je enkel van het mooie uitzicht op The Treasury wil genieten. Het is best wel een pittige klim dus wees voorbereid. Hier zal je eveneens een leuk barretje tegenkomen, waar je gratis een foto kan nemen als je een drankje nuttigt. Dit barretje is al jarenlang, sinds 1997 in handen van dezelfde familie en is één van de legele barretjes in Petra. De andere fotolocaties in Petra zijn voornamelijk ontstaan in 2016, gezien de hype op sociale media.
De mooiste plekjes in Amman
Amman is de hoofdstad van Jordanië waar je eveneens je vlucht terug zal nemen. De laaste dag heb je nog een mooie dag om deze grote stad te ontdekken. Je kan gerust alles te voet doen waarbij volgende bezienswaardigheden het meest populair zijn.
- De Citadel van Amman
- Downtown Amman
- Het Romeinse amfitheater
- Weids uitzicht over de stad vanaf dakterras of skybar (een goed restaurant met prachtig uitzicht is District rooftop)
- King Abdullah I Moskee
- Rainbow Street
- De lokale souk (Souq El Sukkar, Gold Souq,…)



Praktische informatie over The Jordan trail, wat is belangrijk om weten voor vertrek
Hoe zwaar is The Jordan Trail in Jordanië?
Als je een goede basisconditie is, is de trail zeker doenbaar. De combinatie van de hitte en hoogtemeters zijn soms pittig, maar er worden voldoende pauze’s door de gidsen ingelast zodat je tijd hebt om even op adem te komen en te drinken. Je wandelt de route van Dana naar Petra. Je leert de verschillende gezichten van Jordanië kennen, alsook de gastvrijheid van de lokale bevolking. De wandeling gaat door verschillende canyons, kloven en valleien. Het is dus niet zo dat je constant in een vlak woestijnlandschap aan het wandelen bent. Dit is een route van ongeveer 75 kilometer en per dag leg je zo’n 11 tot 18 kilometer te voet af. In totaal ben je 5 dagen aan het wandelen. Na deze 5 dagen heb je een vrije dag om bij te komen van de tocht en kan je op je gemak Petra verkennen.
Slapen en eten tijdens The Jordan Trail
Comfort tijdens The Jordan Trail is basis. Het is een beetje back-to-basic tijdens de trail. Slapen doe je in je tent, die je ofwel zelf meeneemt of kan huren bij de organisatie. De sanitaire voorzieningen zijn aanwezig enkel de eerste nacht van de trail, maar de dagen nadien is er geen mogelijkheid meer om te douchen of stromend water. Er worden wel basis wc’s in een tent geïnstalleerd zodat je niet telkens een rots moet gaan zoeken. Je kunt je op het eind van de dag verfrissen met het water dat wordt meegebracht door de jeeps. Tijdens de trail neem je je eigen water mee en er wordt extra water gedragen door de ezels. In de ochtend krijg je telkens een lokaal ontbijt aangeboden, alsook je lunchbox.
Het eten in Jordanië is geweldig. De gehele trail is er een kookploeg mee die je elke ochtend en avond zal voorzien van verse, lokale maaltijden. Wij zijn alvast fan van hun traditionele soep! De avonden worden bestaan meestal uit een ontspannende yoga sessie, gevolgd door de heerlijke maaltijd die je zoals 1 grote familie zal nuttigen. De ideale moment om even te reflecteren over je avontuurlijke dag.
In welke periode kan je The Jordan Trail best lopen?
De beste periodes om Jordanië te bezoeken en The Jordan Trail te lopen zijn in de lente (maart-april) en de herfst (oktober-november). Gewoonweg om de reden dat dan de temperaturen nog niet te hoog zijn en het aangenaam is om te wandelen.
Ben je helemaal warm gelopen voor the Jordan Trail en graag deze trail gaan lopen? Schrijf je dan snel HIER in want er is maar beperkt plek per datum!

Geen Reacties