Italië

The Vespa Trip, Amalfikust op zijn best

11 oktober 2020
Amalfikust

De Amalfikust is een unieke streek gelegen in de provincie Salerno en de regio Campanië in Italië. Deze romantische dorpjes zijn te vinden ten zuiden van de Golf van Napels en is een geliefde vakantieplek onder de Italianen, alsook bij andere buitenlandse toeristen. De Amalfi-kust staat garant voor charmante pastelkleurige dorpjes die zich tegen de bergwand worstelen, heerlijk Italiaans eten, soms de nodige portie “mondaine”, verborgen strandjes, en nog zoveel meer. Sinds 1996 staat deze gehele kust op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de rijke culturele geschiedenis en de ruige natuur. In onze ogen is deze streek een echte Italiaanse droomplek, dus laat ons jou meenemen op dit Italiaans avontuur!

The Vespa trip Amalfikust

The Vespa trip Amalfikust

The Vespa Trip (Travelbase)

Hoe beter ‘La Dolce Vita’ ontdekken dan met de iconische Vespa (ook wel “wesp” genoemd). De Amalfikust karakteriseert zich dmv kilometers aan kronkelende baantjes die je langs de bergen en de kust van Amalfi meeneemt. In de dorpjes vind je verschillende kleine steegjes met karakteristieke huisjes, die werkelijk geweldig zijn om door te wandelen en/of te rijden. Wij kozen voor ‘The Vespa trip’ van de organisatie Travelbase zodat we zonder zorgen konden genieten van het prachtige Italië.

Amalfikust

Het mooiste van de Amalfikust: Positano, Amalfi, Minori en Ravello

De aanvang van deze iconische trip, langs de prestigieuze Amalfikust, start meestal in het dromerige Positano. Positano is met zijn kleurrijk palet tegen de rotsen één van de meest bekende stadjes van Amalfi. Het is niet zonder reden dat je in de zomermaanden hier bijna geen enkel hotel binnen geraakt. Wij zouden aanraden om goed op tijd ergens een leuke B&B te boeken, prijskwaliteit gezien zal je hier veel meer voor krijgen. Costiera Amalfitana is ‘zien en gezien’ worden, iets wat geliefd is onder menig bekendheden. Soms kan Amalfi, en zeker Positano, een beetje vergeleken worden met St-Tropez in Frankrijk. Deze regio heeft naar onze mening nog meer te bieden.

Wist je dat deze streek de hoogste concentratie aan Michelinsterren restaurants en vijfsterrenhotels heeft? Dit kleine dorpje heeft dus genoeg om je ogen de kost te geven.

The Vespa trip Amalfikust

Etappe 1: Positano – Ravello – Marina di Praia – Atrani

Het befaamde Positano

De slingerende nauwe kustweg  langs de Tyrreense zee vormt de ideale route om te verkennen met de Vespa. Met de Italiaanse zon op het gezicht, vergezeld door een verfrissend windje, rij je langs diepe kliffen en een azuurblauwe zee. Op de eerste dag leg je zo’n 55 km af waarbij je langs de meest bekende, alsook onze favoriete, plaatsen van de Amalfi-kust rijdt. Zodra je Positano binnenrijdt, word je ondergedompeld in een romantische kleurrijke setting. Maar vergeet niet dat dit stadje best wel klein is dus een bezoekje van 1 dag is zeker mogelijk. Positano bestaat voornamelijk uit kronkelende smalle steegjes en honderden trappen die je langs schilderachtige huisjes brengt. Geeft toe, het heeft iets schattigs .

Positano Amalfi

Misschien nog enkele praktische tips voor jouw bezoek aan Positano:

  • Parkeren in Positano is duur en schaars, zo betaal je 3 euro/uur om je Vespa te parkeren. Je zal zien dat er ook langs de baan geparkeerd kan worden, maar onthou dat de witte en gele vakken voorbehouden zijn voor de residentiële bewoners. Ga je met de auto naar Positano? Er is bijna geen parkeerplek in het stadje zelf en langs de grote weg parkeren raden we ten zeerste af. Je kan best je auto parkeren op één van de overdekte garages, prijzig maar wel veilig.
  • Het bekende Spiaggia Grande, is het ‘grote strand’ in het maritieme hart van Positano alsook één van de grootste stranden aan de Amalfi kust. Nu is ‘groot’ relatief, want dit strand is 300 m lang.
  • La Scogliera, waar de strandbedjes op houten vlonders op de rotsen prijken. Er is ook een stukje vrij strand, waar je je handdoek op de kiezels kan uitspreiden.
Positano Amalfi
Positano Amalfi
Positano Amalfi
Amalfikust

Het romantische Ravello

Gelegen tussen Atrani en Amalfi ligt het romantische Ravello. Dit kleine dorp, gelegen tegen de hellingen van de Valle del Dragone, laat je al even proeven van de charme van het Italiaanse binnenland. Het schattige Ravello kan misschien niet uitpakken met veel inwoners, maar dit dorpje heeft het mooiste uitzicht aan de Amalfikust.

Ravello kreeg in 1997 zelfs een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Zo kan je hier verschillende impressionante bouwwerken bezoeken zoals de 3 verschillende kerken, waarvan één kathedraal (Il Duomo) zelf dateert uit de 11de eeuw. Verder is Villa Rufolo (1270) met zijn prachtige tuinen en uitzichten zeker een bezoekje waard. Wist je dat precies op deze plek Richard Wagner zijn inspiratie haalde voor de opera Parsifal? Hier vindt elk jaar het Ravello Festival plaats waar er een eerbetoon wordt betuigd aan de klassieke muziek. Als laatste vinden we één van de mooiste paleishotels van Amalfi in Ravello, namelijk Villa Cimbrone. Hun terras ‘Terrazzo dell’lnfinito’, omgeven door Engelse tuinen, heeft een eindeloos uitzicht over de zee en de zuidelijke kustlijn.

Ravello Amalfi

Marina di Praia, de strandbaai aan Praiano 

Langs de kustlijn van Amalfi vind je tientallen verborgen en minder verbogen strandbaaien. Marina di Praia is een karakteristiek strand, gelegen in het onderste deel van Praiano en is de enige aanlegplaats van het oude Plagiunum. Gezien Marina di Praia gelegen is tussen twee rotsen, is het strand slechts enkele uren per dag verlicht. Het is eveneens een vertrekpunt voor verschillende boottochten, maar bij het vallen van de avond gebeurt de echte magie. De oude lokale vissers komen hier samen om te gaan vissen naar lokale inktvissen. Een oud gegeven dat nog altijd in stand wordt gehouden.

 Wie wil kan hier ook een bootje huren.

 Ben je meer fan van wat meer afgelegen plaatsen? Stop dan aan Cala di Furore. De Fiordo di Furore is jammer genoeg niet meer toegankelijk wegens afbrokkelende rotsen.

Amalfi, de parel van de Amalfikust

Amalfi is sinds 839 een gevestigde waarde, grotendeels vanwege zijn strategische handelsligging naar o.a. Afrika en Klein Azië, langs de betoverende Amalfikust. Het stadscentrum straalt één en al Italiaanse charme uit met het aantrekkelijke Piazza del Duomo, de Kathedraal van Amalfi, levendige terrasjes, pastelkleurige gevels, bebloemde balkons en kronkelende straatjes.

 Neem een ijsje en bestel een limoncello of Aperol Spritz. Tijdens je trip door de Costiera Amalfitana, kan je de citroenbomen niet missen. Het zachte klimaat, de zee en de vruchtbare vulkanische grond zorgen voor de uitstekende kwaliteit van de grote citroenen met een dikke schil. Deze citroenen vormen het perfecte ingrediënt om het bekende Italiaanse drankje limoncello te maken.

Amalfi

Atrani, onze persoonlijke favoriet van de Amalfikust

Atrani is een kustvissersdorp met veelkleurige huizen met minder dan duizend inwoners en is het volgende dorpje na het bekende Amalfi. Het ligt in de scheiding van twee steile kliffen aan de kust van de Tyrreense Zee. Het is een van de meest idyllische en pittoreske omgevingen in Italië. Doorheen de smalle straatjes ontdek je de dertiende-eeuwse barokke kerken en piazza’s met spuwende fonteinen. Het is niet voor niets dat deze schilderachtige straten van Atrani en de prachtige kust vaak gekozen worden als locatie voor tal van films.

Etappe 2: Villaggio Monte Faito – Bad van de Koningin

Tijdens etappe 2 trekken we het Italiaanse binnenland in en ontsnappen we aan de grootste drukte. We rijden naar het bergdorpje Village Monte Faito met zo’n 100 inwoners, een lokaal bergdorpje op de Faito berg. Hier word je getrakteerd op een mooi uitzicht op Sorrento, Napels en de Vesuvius. Deze mooie route is ideaal om te ondernemen op een warme zomerdag, aangezien je deels doorheen een bos rijdt die voor de nodige verkoeling zorgt. Wie geluk heeft kan kennismaken met de lokale herder, een oude man met een 7-tal honden die zorgen voor zijn schapen. Prachtig om te zien hoe deze eeuwenoude tradities in ere worden gehouden.

DJI_0203
The Vespa Trip Travelbase
The Vespa Trip Travelbase

Na het mooie uitzicht op Villaggio Monte Faito rijden we via talloze kronkelende bergwegen door naar Bagni Della Regina Giovanni. De plaats waar vroeger koningin Giovanna met haar dienaars naast de ruïnes ging baden. Het azuurblauwe water wist de laatste jaren menig toeristen aan te trekken en is tot op heden een echte toeristische trekpleister. We raden aan om vroeg in de ochtend te gaan als je even wil genieten van de rust.

Tip: om deze mooie plek te bereiken, volg je een smal pad dat start aan de Sorrento Cape dat je blijft volgen tot je de deur met ‘privaat domein’ tegenkomt. Links hiervan is een klein poortje dat je tot de Bagni Della Regino Giovanni brengt.

Kortom, de 2de etappe van The Vespa Trip laat je kennismaken met het rustige Italiaanse binnenland. Verwacht je aan kleine dorpjes, kronkelende wegen en nu en dan een ontspannende tussenstop om te genieten.

Etappe 3: Sorrento – Pompei – Vesuvius

Pompei, de historische schat van Italië

De 3de, alsook laatste etappe van The Vespa Trip, zorgt voor de nodig portie historie. De laatste route neemt je mee naar de bekende stad Pompeï en de impressionante Vesuvius vulkaan. Herinener je je nog de geschiedenislessen over de Grieken en de Romeinen? Iedereen weet dat in het verre verleden Pompeï in amper 2 dagen onder het puin werd gelegd vanwege de uitbarsting van de Vesuvius vulkaan. De meeste bewoners waren de stad al ontvlucht, maar naar schatting 2.000 mensen die door omstandigheden waren achtergebleven, maakten geen schijn van kans en stierven door de vallende brokstukken of het gas. Doordat de stad tot de 18de eeuw onder een dikke laag vulkanische massa heeft gelegen, is de gehele stad enorm goed bewaard gebleven.

Een bezoek aan Pompeii

Pompeii is enorm groot, dus het gebruik van Google Maps is sterk aan te raden, anders loop je gegarandeerd verloren. Zoals je zal merken, staan er gidsen aan de ingang die je proberen een tour te verkopen. Wij zijn van mening dat je met de hulp van Google zelf de tour kan ondernemen. Hou er rekening mee dat de temperaturen overdag best hoog kunnen oplopen. Daarom is het aangeraden om voldoende drinken mee te nemen of een hoedje op te zetten.

Pompeii

Vesuvius, de actieve vulkaan van Italië 

Je kan Vesuvius en Pompei combineren, maar dan staat er wel een pittig dagje voor de deur. Wie dit toch graag wil doen, kan best vroeg naar Pompeii vertrekken en rond de middag doorrijden naar de vulkaan Vesuvius. Wie de krater van de Vesuvius vulkaan wil bezoeken, zal een toegangsticket van €10.00 betalen en zijn wandelschoenen moeten aantrekken. Nu moet ik eerlijk zijn, de beklimming is best oké om te ondernemen met een normale sportieve schoen. Tijdens deze wandeltocht kijk je uit op de jongste lavastroom, daterend uit 1944. Als je geluk hebt met het weer, heb je een mooi uitzicht op de Amalfikust.

Waar kan ik me inschrijven voor deze trip langs de Amalfikust?

Ben je helemaal klaar om je te laten onderdompelen in La Bella Vita? Alle nodige informatie vind je op The Vespa Trip. Hier kan je eveneens pre-registreren, alsook meteen inschrijven!

 Amalfikust the vespa trip review
Op zoek naar nog een uniek avontuur? Lees dan zeker ons verhaal over The Iceland Trail!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.