Laos

Wat te doen in Luang Prabang

18 februari 2018

Laos was voor ons nog volledig onbekend terrein. Het enige wat ons bekend was over Laos, is dat het een populaire bestemming is bij backpackers. Wij kozen ervoor om het unieke stadje Luang Prabang te gaan ontdekken. Luang Prabang is een klein stadje in centraal Laos dat sinds 1995 toegevoegd is aan de UNESCO werelderfgoed. Gezien zijn rijke geschiedenis als Franse kolonie zijn er tot op heden heel wat Franse invloeden terug te vinden. Deze vind je terug in de levensstijl, de gerechten, verschillende Franse bakkertjes,… Een verse croissant als ontbijt in Azië, dan kan je niet overal!

 

De populairste bezienswaardigheden van Luang Prabang

Kuang Si Watervallen

Deze watervallen liggen ongeveer op ongeveer 45 minuten (23 km) rijden van het centrum van Luang Prabang. De 2 populairste en makkelijkste opties zijn:

  • een brommer huren en er zelf naartoe rijden, dit kost ongeveer 80 000 KIP per dag
  • een rondtrip met een privé tuktuk kost tussen de 180 000 – 200 000 KIP, waarbij de chauffeur op je zal wachten om te terug te brengen naar je hotel.

Kuang Si Bear Rescue Center

Eerst kom je in het Kuang Si Bear Rescue Center, dit is een opvangcentrum voor Aziatische zwarte beren. Deze beren hebben allemaal een verleden van mishandeling. In de Chinese geneeskunde gelooft men namelijk in de helende werking van de galvloeistof van de beren. Daarom sluiten ze de beren op zodat de galvloeistof kan worden afgetapt, wat tevens een heel pijnlijke procedure is.

Kuang Si Watervallen

Na het Kuang Si Bear Rescue Center, kom je aan bij de Kuang Si watervallen. Deze watervallen zijn één van de grootste en bekendste tufsteenwatervallen van Zuidoost-Azië! Na onze rondreis door Indonesië hadden we wel al wat mooie watervallen gezien, maar we moeten toegeven dat deze wel erg speciaal is!
Op bepaalde plaatsen is het toegestaan om te zwemmen, maar niet overal. Er zijn kleedkamers voorzien, dus je hoeft je badkledij niet een hele dag te dragen. Als je wat verder door loopt, kom je eerste langs een restaurant en vervolgens langs een houten brug. Deze brug staat recht voor de grootste waterval van wel 60 meter, echt heel impressionant!

Tip: Wij vonden de meest indrukwekkende plek boven aan de waterval. Je kan deze plek bereiken door even ‘off road’ te gaan van de aangelegde weg. Dit plekje is vooral gekend onder de backpackers. Bovenaan heb je een prachtig zicht over de waterval en het park!

Openingsuren: 8.00u – 17.30u, het beste moment is rond 11 u voor alle toeristische bussen arriveren.
Inkom: 20 000 KIP voor Kuang Si Watervallen, Kuang Si Bear Rescue Center en Butterfly Park.

De grote waterval vanaf de houten brug

 

Night Market

De night market vindt elke avond plaats op Sisavangvong Road, net achter het Lao National Tourism Office. De hele straat staat vol met allerlei standjes waar ze verschillende lokale producten verkopen, van traditionele kledij tot leuke souvenirs. In deze straat zijn ook erg veel leuke en gezellige restaurantjes, dus wie niet geïnteresseerd is in ‘streetfood’ kan altijd daar terecht. Het is een vrij toeristische markt, maar wij vonden het wel gezellig om eens door te lopen.

Openingsuren: 17.00u – 22.00u
Inkom: gratis

 

Phu Si Hill

In het centrum van Luang Prabang ligt de Phu Si Hill, een 100-meter hoge berg met op de top een 24 meter hoge gouden stulpa, genaamd That Chomsi. Er zijn verschillende boeddhistische tempels en monumenten op deze berg die de ‘beklimming’ wat aangenamer maken. Deze berg heeft wel 355 trappen, maar het goede nieuws is dat je niet perse in goede conditie moet zijn om de top te bereiken.
Het beste moment om de Phu Si Hill te bezichtigen is rond zonsondergang of zonsopgang. Dan heb je een prachtige warme gloed over heel Luang Prabang, wat het uitzicht toch dat tikkeltje meer geeft . Een 2de voordeel van in de ochtend te gaan is dat dit de minst drukke periode van de dag is.

 Tip: het is een leuke plek om je drone eens te laten opstijgen!

Openingsuren: er zijn geen officieel openingsuren, maar laten we zeggen 6.30u – 19.00u
Inkom: 25 000 KIP

Phu SI Hill

Uitzicht vanaf de Mount Phu Si

 

Sunset Cruise op de Mekong rivier

Dit soort cruises worden onder andere aangeboden door hotels, aangezien deze vaak een eigen boot hebben. De Mekong rivier is één van de belangrijkste rivieren van Azië en loopt o.a. langs Luang Prabang. Afhankelijk in welk seizoen je in Laos verblijft, is het uur van vertrek anders. Wij vertrokken om 16.00u, aangezien de sunset rond 18.00 u was. Meestal krijg je wat water en iets kleins om te eten, maar je kan altijd nog iets op de boot kopen.

Het is een ontspannende en leuke avondactiviteit. De sunsets die wij hadden in Luang Prabang waren echt prachtig!

Mekong river sunset

Sunset bij de Mekong Rivier

Ochtendritueel van de monniken

Het ochtendritueel van de monniken wordt ook wel de ‘Tak Bat’ genoemd, waarbij de monniken rond 5.30u blootsvoets door de stad lopen van oost naar west. De bevolking en de toeristen geven hen rijst of andere etenswaren. Dit wordt in elke blog aangehaald als een ‘must do’ als je in Luang Prabang bent. Als we eerlijk zijn, vonden we dit wel een beetje ‘overrated‘. Zeker als je geen binding hebt met het boeddhisme en het tijdens de koudere maanden nog helemaal donker is.

Let op: Als je deze religieuze gelegenheid wil bijwonen, zorg ervoor dat je respectvol gekleed bent en je voldoende afstand houdt met de monniken (hen in de ogen kijken of aanraken is strikt verboden).

De Bamboo Brug

Deze brug wordt elke jaar opnieuw gebouwd door telkens een andere familie. Het is een verbinding van Luang Prabang, over de Nam Khan rivier, naar ‘de andere kant’ waar alle authentieke huisjes zijn. De bamboo bridge kan enkel tijdens het droge seizoen gebouwd worden wanneer het water laag genoeg staat. Geloof het of niet, deze brug wordt op enkele dagen gebouwd. Nu moet ik toegeven dat ik tijdens het wandelen mij niet altijd even veilig of stabiel voelde .

Het is tevens de ideale plek voor mooie sunsets te bezichtigen! Er zijn er meerdere bruggetjes maar degene die je onderaan op de foto ziet, ligt net op de kruising met de Mekong rivier. De ideale spot om een leuke foto te nemen! Als je vroeg vroeg in de ochtend gaat, kan je zelfs de monniken naar school zien gaan.

Inkom: 10 000 KIP
Openingsuren: er zijn geen officiële openingsuren

Luang Prabang bamboo bridge

Bamboo bridge

 Alle praktische tips kan je lezen op deze blogpost.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.