Laos

Wat je moet weten voor je vertrekt naar Luang Prabang

12 februari 2018

Laos was voor ons nog onbekend terrein. Het enige dat wij over Laos wisten, was dat er veel backpackers naar toe gaan, die vooral geïnteresseerd zijn in de natuur. Wij kozen ervoor om het unieke stadje Luang Prabang te gaan ontdekken. Luang Prabang is een stadje in centraal Noord Laos dat sinds 1995 toegevoegd is aan het UNESCO werelderfgoed. Gezien zijn rijke geschiedenis als Franse kolonie zijn er tot op heden wel wat Franse invloeden terug te vinden. Deze invloeden vind je terug in de levensstijl, de gerechten, de verschillende Franse bakkertjes,… Een verse croissant als ontbijt in Azië, dat kan je niet overal!

 

Is Luang Prabang iets voor mij?

Luang Prabang kan je best omschrijven als een klein, gezellig en mooi Aziatisch stadje met duidelijk Franse invloeden. Gezien zijn ligging tussen Thailand, Vietnam en Cambodja is er geen zee in Laos, maar Luang Prabang ligt wel tussen 2 bekende rivieren, namelijk de Mekong en de Nam Khan Rivier. Hier kan je trouwens prachtige ‘sunset cruises’ doen!

De stad is, zoals je hierboven al las, staat Laos op de werelderfgoedlijst van UNESCO door zijn vele boeddhistische tempels en rijke geschiedenis. Luang Prabang is één van de meest toeristische plaatsen in Loas, samen met Vang Vieng (bekend onder de backpackers vanwege het tubing) en de hoofdstad Vientiane. Nu mag je het woord ‘toeristisch’ wel met een korrel zout nemen, want het toerisme in Laos is nog niet zo ontwikkeld als bijvoorbeeld in Thailand. Je zal zeker en vast wel andere toeristen tegenkomen, maar je zal niet vaak moeten aanschuiven voor een bepaalde bezienswaardigheid. Je merkt dat Luang Prabang vrij afhankelijk is van het toerisme, zo zijn er enorm veel leuke en moderne restaurants en barretjes. De accommodaties in Laos zijn vaak in een typisch koloniale stijl wat een bepaalde vibe creëert.

De tempel naast het nationaal museum

Hoeveel dagen moet ik in Luang Prabang inplannen?

Luang Prabang zelf is niet zo groot, namelijk 16.875 km² wat overeenkomt met 1/12de van Antwerpen. Je kan binnen het centrum alles perfect te voet doen. Er zijn verschillende hotels die gratis fietsen uitlenen, waarmee je op een leuke en snelle manier het stadje kan verkennen.

Wij verbleven hier in totaal 4 dagen, wat zeker voldoende was om Luang Prabang zelf te verkennen en bezichtigen. Je kan dit ook op een kortere periode doen, dan ligt je reistempo net iets hoger. De belangrijkste tempels van Luang Prabang kunnen in principe op 1 à 2 dagen ingepland worden (Phousi Hill, Vat Xiengthong, National Museum, That Makmo,…). Verder kan je voor een tripje naar de bekende Kuang Si Falls en de Pak Ou Cave tours ook best 1 dag voorzien.

Wat er precies allemaal te zien en te doen is in Laos, lees je in onze blogpost over de bezienswaardigheden van Laos.

Map Luang Prabang Laos

De kaart van Luang Prabang

Hoeveel budget moet ik voorzien?

De lokale munteenheid van Laos is KIP, 1 euro komt ongeveer overeen met 10 000 KIP. Zoals bijna overal in Zuidoost Azië, buiten Singapore, is het hier erg goedkoop! Zo ga je uit eten voor gemiddeld 75 000 KIP per persoon in een ‘chiquer’ restaurant en de inkom voor een tempel ligt meestal tussen de 20 000 – 30 000 KIP.
Qua accommodatie kan je zo goedkoop of zo duur gaan als je wil. Je kan overnachten in een hostel wat 5-10 euro per nacht kost of in een gezellig boutique hotel voor 30 euro per nacht.

Dagelijkse kosten
Backpacker Midrange Top end
Accomodatie Hostel €5-10 Hotel €15 – €45 Boutique hotel of resort > €50
Eten en drinken Locale restaurants en streetfood €2-5 Deftig restaurant €5-€10 Gastronomisch restaurant > €15
Transport Lokale tuktuks/busjes €5 Locale excursie €25 Georganiseerde excursies > €30

 

Wat is de beste periode om naar Loas, Luang Prabang te reizen?

De beste reistijd is van november t.e.m. februari, aangezien er dan de kleinste kans op neerslag is en de temperaturen gemiddeld rond de 27 graden zijn. Laos heeft een tropisch savanne klimaat, waarbij de regenperiode start in mei t.e.m. november. Voor meer informatie over het klimaat kan je altijd hier terecht.

Heb ik een visum nodig?

Je hebt inderdaad een visum nodig als je naar Laos reist.

Verplichte documenten:

  • paspoort dat na vertrek nog minimaal zes maanden geldig is
  • < 30 dagen heb je een visum nodig dat je kan aanvragen op de grensovergang of de luchthaven. Afhankelijk van welk land je afkomstig bent, betaal je tussen de $30 – $40. Indien je een pasfoto vergeten bent, kan je deze altijd laten maken bij de ambassade zelf. Hiervoor rekenen ze $1 aan.
  • > 30 dagen dien je een visum aan te vragen bij de ambassade van Laos

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

1 Reactie

  • Antwoorden Wat te doen in Luang Prabang - Het is de Merckx 23 juni 2018 at 19:15

    […]  Alle praktische tips kan je lezen op deze blogpost. […]

  • Geef een Antwoord.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.