Reisinspiratie

15 tips om goedkope vliegtickets te boeken

8 april 2020
tips vliegtickets

Goedkope vliegtickets scoren is vaak één van de grootste struikelblokken tijdens het plannen van jouw reis. Eveneens is je vliegticket altijd een grote hap uit het ‘reisbudget’ dus we proberen de prijs zoveel mogelijk te drukken. Welke periode is het voordeligst om jouw vliegtickets te boeken? Welke sites moet ik hiervoor hanteren? Hoe vind ik de goedkoopste vliegtickets online?

Dit zijn de 15 beste trucs en geheime tips, persoonlijk getest door ons en vele andere ervaren budgetreizigers. Succes!

Hoe & waar de goedkoopste vliegtickets boeken? Start hier je zoektocht naar goedkope vliegtickets

1. Welke websites kan ik best raadplegen?

We leven in een modern tijdperk dus de meeste vliegtickets worden ondertussen online geboekt. Er zijn veel verschillende zoekmachines die je kan raadplegen om vliegtickets te boeken, de ene al wat gekender dan de andere. Vergelijk de verschillende vluchten voor jouw reis en eens je hebt gekozen, surf je best even naar de website van de vliegmaatschappij zelf. Soms vind je hier nog een beter prijs terug.

 Let op: als je werkt met verschillende vluchtmaatschappijen voor een bepaald traject, voorzie voldoende tijd tussen de vluchten. Als je vlucht vertraging heeft, heb je nog wat buffer voor je volgende vlucht. Als je vlucht geannuleerd wordt, heb je een groter probleem… Heb je je tickets geboekt via een tussenpartner (bijvoorbeeld Skyscanner), is het iets ‘moeilijker’ om alles geregeld te krijgen. We spreken helaas uit ervaring.
Wij spelen liever op ‘safe’ en blijven bij éénzelfde vliegtuigmaatschappij voor een bepaald traject, dan draagt deze ook de verantwoordelijkheid als er iets mis gaat.

Er zijn ook enkele enorm goede Belgische websites die al het werk voor jou doen. Onderstaande websites zijn van doorwinterde reizigers (en een klein beetje computernerds ) die zich dagelijks bezig houden met het opsporen van goedkope vliegtickets en de beste deals naar jouw droombestemming. Dit zal jouw portefeuille graag zien komen!

2. Wanneer moet ik mijn vliegtickets boeken?

Er zijn al verschillende onderzoeken gedaan, maar het enige wat je hiervan moet onthouden is dat een vlucht duurder wordt naarmate er minder stoelen beschikbaar zijn. Met uitzondering van de laatste dagen voor vertrek. Dan proberen de vliegmaatschappijen hun vlucht last minute nog zo vol mogelijk te krijgen, door reizigers te lokken met aantrekkelijke prijzen.

Weet je naar waar je naartoe wil en wanneer? Boeken die handel en niet te lang blijven uitstellen. Nu moeten we er wel bij vertellen dat je ook niet té vroeg moet boeken. 6 maanden van tevoren liggen de uiteindelijke prijzen voor een vlucht bijvoorbeeld nog niet altijd vast of moeten er nog vluchten worden ingepland. Bij verschillende vergelijkwebsites wordt er gelukkig aangegeven of men verwacht dat een vlucht al dan niet goedkoper wordt, zodat je weet of  je nog even moet wachten.

3. Surf ‘incognito’ (privévenster)

Het is al lang geen geheim meer, ‘Google knows and tracks everything‘. Je kent het wel, even aan het googelen voor vliegtickets naar het populaire Bali en plotseling staat er over reclame voor vliegtickets naar deze bestemming. Google houdt bij naar waar je zoekt en weet dat je hierin geïnteresseerd bent.
Bij het incognito zoeken (via een privévenster) worden cookies niet opgeslagen en blijven prijzen dus hetzelfde. Laat je dus niet vangen en surf incognito of privé!

4. Stel een prijsalarm in 

Op verschillende sites zoals o.a. Skyscanner, kan je een prijsalarm instellen zodat je altijd op de hoogte bent van prijsveranderingen. Dit doe je nadat je een zoekopdracht hebt opgezet (vertrek – aankomst – data). Google Flights heeft een gelijkaardig systeem waarbij ze je laten weten wanneer de prijzen het laagste zijn (of duurder worden). Verder gaat Google net een stapje verder en kan je zelfs de historiek van de prijzen van een bepaalde vlucht opvragen.

5. Welke dagen zijn het goedkoopst om te vertrekken? 

Er gaan in de wereld van de reizigers allerlei verhalen rond. Dinsdag of woensdag zouden de beste dagen zijn, maar helaas zijn dit allemaal assumpties. De enige regel die we in wat achting kunnen nemen is dat doordeweeks vliegen goedkoper is dan in het weekend. Vervolgens zijn hele vroege vluchten doorgaans goedkoper omdat ze minder snel vol komen te zitten dan latere vluchten. De beste manier om de goedkoopste moment te identificeren, is via websites als vliegtickets.nl en cheaptickets. Deze zullen automatisch de goedkoopste datum selecteren bij jouw reis.

 Heb je alle tijd van de wereld (you Lucky bastard!)? Dan kan je zoeken in Skyscanner naar ‘De hele maand’ > ‘Goedkoopste maand’. Op die manier vind je de goedkoopste periode om naar je bestemming naar keuze te vliegen.

6. Optimaliseer jouw ‘hubs’ en haal meer uit je vakantie

Een verre reis in het vooruitzicht? Staar je dan niet helemaal blind op het aantal tussentops (de zogenaamde hubs). Je kunt ervoor kiezen om meerdere reisbestemmingen met elkaar te combineren tijdens één enkele reis. In sommige gevallen kan een tussenstop een grote meerwaarde vormen aan jouw reis en is het eveneens interessant voor de portefeuille. Omdat vluchten met meerdere tussenstops algemeen gezien minder populair zijn, worden deze vaak iets goedkoper aangeboden. Je kan dit meteen aan het aangename koppelen en je reis verlengen met een snelle citytrip (uiteraard als de tussentop lang genoeg is).

Neem nu het voorbeeld van een vlucht naar Indonesië. Je vliegt van Brussel naar Indonesië met een tussenstop in Singapore (via Singapore Airlines). Deze impressionante, architecturale stad is echt een bezoekje waard! Zorg voor een langere tussenstop of extra dag in Singapore, 2 bestemmingen worden hierbij gecombineerd! 2 vliegen in 1 klap dus!

7. Kortingscodes, de beste vriend van elke reiziger

Tussen alle luchtvaartmaatschappijen in de wereld wordt er behoorlijk wat geconcurreerd, wat resulteert in vele acties en kortingscodes. Hierdoor kan jij goedkoper naar een bestemming toe vliegen. Op de pagina Lastminutes van Cheaptickets kan je dit perfect opvolgen. Deze kortingscode zijn online te vinden via sites als  Ticketspy en HolidayGuru.

Zoek in Google bijvoorbeeld “kortingscode wtc.nl” en je komt al snel een kortingscode tegen!

8. Error fares, geliefd onder de reizigers

Een “Error fare” is wanneer een airline/luchtvaartmaatschappij een fout maakt of een extreem goedkope vlucht aanbiedt. Dit zelf opvolgen is enorm moeilijk, omdat je vaak enorm snel moet handelen (fouten m.b.t. de prijs worden namelijk snel gecorrigeerd). Het beste is om gebruik te maken van gespecialiseerde websites die al dit werk voor jou doen en je inlichten over de zogenaamde ‘error fares’.

Let wel op: er is steeds de mogelijkheid dat de maatschappij een error fare annuleert.

9. Een korte trip gepland, handbagage is jouw beste vriend

Op heden moet je bijna altijd bijbetalen als je een koffer mee wil meenemen, wat jouw reis wederom wat duurder maakt. Handbagage wordt tegenwoordig, vooral bij low cost airlines als Ryanair, ook aangerekend. Meestal liggen de prijzen hier wel een stuk lager. Bij internationale vluchten is de handbagage (bijna) altijd gratis.

 Check wel altijd de afmetingen van je handbagage en persoonlijke item, dit kan per maatschappij enorm verschillen!

10. Overweeg een ‘open jaw’ ticket

Een open jaw vliegticket is een retourvlucht waar je vanaf of naar een andere luchthaven terugvliegt. Op die manier combineer je verschillende luchthavens, wat soms voordeliger kan zijn dan een normale retour. Dit is niet altijd het geval, maar zeker en vast de moeite waard om eens te na te kijken. Uiteraard wie zelf met de wagen naar de luchthaven rijdt, is dit geen optie.

11. Bekijk vluchten over de grens en alternatieve luchthavens

Reizen gaat vaak over flexibiliteit, zowel in data als in luchthavens. De Belgische reizigers vertrekken meestal van de luchthaven van Zaventem, maar soms kan het al eens voordeliger zijn om te vertrekken vanuit de luchthaven van Charleroi, Oostende, Antwerpen en Eindhoven voor Europese vluchten. Voor Internationale vluchten kan je kijken naar Parijs of Schiphol Amsterdam. Deze steden liggen iets verder weg, maar zijn makkelijk bereikbaar met de trein/thalys. Deze bijhorende transportkosten wegen vaak op tov de meerprijs voor je vliegticket!

12. Schrijf je in voor nieuwsbrieven en volg op sociale media 

Op die manier blijf je helemaal up-to-date van alle acties, kortingen en promoties die lopende zijn. Zo kan je snel inspelen als er een deal plaatsvindt!

Zo heeft KLM twee keer per jaar de bekende Werelddealweken en kon je bij Qatar Airways meedoen aan hun ‘Treasure hunt’, waarbij je met een beetje gelukt vliegtickets voor €30 kon scoren. Ook low-budget maatschappijen zoals Easyjet en Transavia hebben regelmatig supergoede deals. Tijd om je mailbox iets vaker te checken.

13. Wees flexibel en pin niet vast op een bepaalde datum

Misschien wel de klassieker der klassiekers, maar het blijft van groot belang. Uiteraard is dit helaas niet altijd mogelijk. Als je niet gebonden bent aan een bepaalde dag, zoek op ‘flexibele data’. Een vliegticket kan namelijk veel goedkoper zijn als jij een week eerder vliegt of op een ‘onaantrekkelijk’ tijdstip. Zoek ook op de dagen rond je initiële vertrekdatum, want vooral op intercontinentale vluchten scheelt dat soms honderden euro’s!

14. De 24-uurs regel

Heb je je tickets net geboekt en kijk je ze nog eens na. Blijkbaar zijn deze ineens goedkoper geworden? Je kan dan bellen naar de desbetreffende luchtvaartmaatschappij en de boeking annuleren. Dit kan vaak tot 24 uur (of 48 uur) na het boeken zonder extra kosten. Vervolgens kan je een ander, goedkopere ticket boeken.

15. Check vliegticketwebsites om 1 uur ‘s nachts

Persoonlijk hebben we deze tip zelf nog niet uitgetest, maar volgens The Guardian zouden elke ochtend de vluchtsystemen opnieuw worden ingeladen met vrije stoelen, die on hold stonden, en om 1 uur ‘s nachts weergegeven. Deze stoelen zouden dan voor een voordeligere prijs verkocht worden.

 Op zoek naar de leukste cadeau’s voor reizigers? Je vindt ze hier.
tips voor het vinden van goedkope vliegtickets

tips voor het vinden van goedkope vliegtickets

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.