België

Tips voor een weekendje Brugge (city guide)

17 mei 2021
Brugge

Zin in een weekendje weg? Brugge, het Venetië van het het Noorden,  is internationaal gekend vanwege zijn historische straten, kronkelende grachten, sierlijke zwanen en charmante 16de eeuwse beschermde Vlaamse trapgevels. Wat moet je doen wanneer je 2 of 3 dagen in deze Belgische stad bent? Onze tips voor een weekendje Brugge lees je hier!

Pin deze praktische blog & save het voor later!

Pinterest Brugge Pinterest Brugge

Wat doen tijdens een citytrip in Brugge?

In de historische binnenstad loop je van de ene mooie gracht naar de andere en word je omringd door kleurige oude gebouwen. Brugge is ‘groots’, maar eigenlijk ook relatief ‘klein’. Het stadscentrum kent namelijk maar zo’n 20 000 inwoners. Tussen al deze Middeleeuwse gebouwen is er op bijna elke straathoek een leuk café waar je kan genieten van een Brugse Zot of een Straffe Hendrik of een chocolade winkel. Sounds almost like heaven! Uiteraard zijn er in Brugge veel hotspots en winkels waar je kan vertoeven, maar onze favoriete activiteiten in de stad vind je hieronder!

Wist je dat? Soms zal je boven de deuren van de Brugse huizen een leeuwtje opmerken. De Bruggelingen geloofden dat dit de boze geesten buiten hield.

Brugse huizen

De Brugse reien, maak kennis met het echte Brugge

Om een eerste impressie te krijgen van de stad boekten wij een boottochtje! De kanaaltjes zijn geprivatiseerd dus er zullen geen andere ‘zondagsvaarders’ jouw tripje kunnen verstoren. Zo konden we de prachtige, historische vakwerkhuizen van dichtbij bewonderen terwijl onze gids wat meer informatie gaf. We vaarden langs zowat alle bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft, zoals het Sint-Janshospitaal, de oudste familiebrouwerij De Halve Maan, het oude sashuis, de Sint-Salvatorskathedraal, het Belfort, de Vissersmarkt,… Op die manier konden we eveneens ons oriëntatievermogen al wat op de proef stellen.

Brugge
Brugse city trip
Brugse city trip

Lake of Love Brugge a.k.a. het Minnewaterpark

Onze tour doorheen Brugge startte in het Minnewaterpark, wat meteen een schot in de roos was vanwege het rustige, groene en gezellige karakter. Dit meer staat gekend als ‘the lake of love’ en is gelegen in het zuiden van de historische binnenstad. Voor de nieuwsgierigen onder ons, de naam is afkomstig van het middeleeuwse volksgeloof in ‘minnen’ of watergeesten, die bij voorkeur onder bruggen vertoefden.

Brugge Minnewater

 

Begijnhof Brugge

Begijnhof Ten Wijngaerde en de zusters van de Orde van Sint- Benedictus

Op een boogscheut van het sierlijke Minnewaterpark, is het prinselijke Begijnhof gelegen. Deze intieme 17de eeuwse huiskamers worden omgeven door een prachtig park dat in het voorjaar gekleurd wordt door de paaslelies. Wij konden er gelukkig nog een laatste glimp van opvangen en dit moesten we uiteraard even vastleggen op foto. Het pittoreske karakter en de intimiteit is ideaal om even te ontsnappen aan de drukte van de stadskern. Let op dat je de rust niet verstoord door luidruchtig te zijn.

Brugse Begijnhof

Wandelen langs de molens op de Kruisvest te Brugge

Deze promenade gelegen aan de Brugse omwalling bevat nog 4 overblijvende molens, de Sint-Janshuismolen, de Koeleweimolen, de Bonne-Chièremolen, de Nieuwe Papegaai.  Enkel de Sint-Janhuysmolen kan je nog bezoeken. Het is er heerlijk rondkuieren zeker als het mooi weer is!

Bonifaciusbrug, de jonge liefdesbrug

Onze volgende romantische stop was op de Bonifaciusbrug. Deze locatie fungeert als een echte magneet voor huwelijksfotografen. Het mag dan wel één van Brugges jongste bruggen zijn, maar daarom niet minderwaardig! Het kleine bruggetje is gelegen tussen het Gruuthusepaleis, het Arentshof en de statige Onze-Lieve-Vrouwekerk. Vergeet zeker je partner hier geen kus te geven en zet Brugge in vuur en vlam! Ik moet toegeven dat het wel een idylische setting is met de reien en de goedbewaarde 15de eeuwse vakwerkhuizen op de achtergrond.

brugge onze lieve vrouwekerk
brugge bonifaciusbrug

Ontdek het Belgische bierlandschap 

Gelukkig is het centrum van Brugge niet bepaald groot, waardoor wij alles te voet aflegden. Na enkele uurtjes was het toch tijd om eventjes bij te tanken. Het Brugse bier staat gekend als ‘het blonde goud’ dus dit gingen we graag uittesten. We wandelden door naar de oudste familiebrouwerij van de stad, ‘De Halve Maan’, waar ze Straffe Hendrik en Brugse Zot brouwen. 

Tip: vergeet niet het dakterras op te gaan, hier heb je namelijk een prachtig zicht over Brugge!

Wist je dat Brugge zo’n 27 katholieke kerken heeft, maar enkel 2 brouwerijen? Krijg je maar niet genoeg van de Brugse biertjes, dan kan je ook nog eens een bezoekje brengen aan de andere Brugse brouwerij, Bourgogne de Flandres. Hier brouwen ze Den Bruinen Os op zolder, die geblend wordt met lambiek van Brouwerij Timmermans.

Tip: Biercafé ‘t Brugs Beertje is een sfeervol biercafé met zo’n 300 Belgische Bieren. Iets wat de Bruggelingen heel erg trots op zijn!

De avond zien vallen aan de Rozenhoedkaai

Onze dag eindigen, deden we aan de Rozenhoedkaai. Dit is één van de favoriete plekjes van menig fotografen. Het kabbelende water, de gezellige drukte van de stad, het prachtige uitzicht op de Belfort-toren en de Middeleeuwse vakwerkhuizen is een echt plaatje. De zon gaat achter de Belfort-toren onder en zorgt ’s avonds voor een warme gloed die over de stad heen valt.

Brugse city trip

Jan van Eyckplein, van bruisende haven naar ideale chilspot

Wat in de geschiedenis het kloppend economisch hart van de stad vormde, is nu de ideale plek om even een terrasje te doen. In de 11de-13 de eeuw beleefde de stad gouden eeuwen vanwege de goede connectie met de Noordzee. Na deze periode van economische welvaart werden alle houten kantelbruggen vervangen door stenen exemplaren omdat er geen handel meer werd gedreven. Dit plein is trouwens heel makkelijk te herkennen vanwege het standbeeld van de wereldbefaamde meesterschilder Jan van Eyck.

sint jansplein brugge

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Yannick Merckx (@hetisdemerckx)

De wachttoren van het Belfort

Het Belfort is één van de gebouwen die de Brugse skyline domineert. Met zijn 84 meter hoog, trakteert hij jou op een adembenemend zicht over Brugge en de stadsrand. Je zal dan wel even de 366 trappen moeten beklimmen, maar je weet wat ze zeggen ‘The Most Beautiful View Comes After the Hardest Climb’. Hou er wel rekening mee dat je niet bovenaan staat als de 47 beiaardklokken gaan luiden, want dan zal je een definitief ‘cadeau’ meenemen naar huis.

DSC08652
DSC09280

 Wil je nog meer Belgische steden leren kennen? Ontdek ze hier!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.