Een kampeertrip is een unieke en originele vakantie waarbij avontuur meestal centraal staat. Back to basics is in deze hectische tijden een concept dat steeds vaker boven water komt drijven! Iedereen wil tijdens zijn vakantie even ontsnappen aan alle rush en genieten van de nodige rust.
Met onze eerste kampeertrip was meteen de toon gezet, wij gingen namelijk een week lang kanoën en wildkamperen in de mooie natuur van het Zweedse Värmland!
Zweden, het land van rode stuga’s en de eland
Het mooie Scandinavië heeft niet enkel indrukwekkende fauna en flora, maar wordt ook vaak als een dure bestemming gezien. Dit was een vooroordeel dat ook wij hadden. Wat weinig mensen weten is dat Zweden het goedkoopste Scandinavische land is, wat een meevaller! Een reden te meer om het mooie Zweden te gaan verkennen.
Zweden kent namelijk het ‘Allemansrecht’ wat wil zeggen dat je (bijna) overal je tent mag opzetten, een duik kan nemen, gaan wandelen of varen in de vrije natuur. Hou hierbij wel in het achterhoofd dat je respectvol moet omgaan met de natuur. Dit wil zeggen geen afval achterlaten of zomaar hout gaan kappen.

De Zweedse natuur
Preparation is the key
Uiteraard moet er bij een kampeertrip met meer zaken rekening gehouden worden in vergelijking met een vakantie waarbij je verblijft in een hotel. Een goede voorbereiding is essentieel en zal zeker ten goede komen tijdens jouw kampeertrip.
Een gouden tip is om te investeren in goed materiaal. Bekijk op voorhand de weersvoorspellingen zodat je weet tot welke temperatuur het afkoelt ‘s nachts, of er veel regen verwacht wordt,… Op die manier kan je je optimaal voorbereiden op een weekje kamperen in de wildernis!

Gezellig aan het kampvuur
Een lijst met materiaal en benodigdheden om te gaan kamperen
Voor noobs kan het soms moeilijk zijn om zich optimaal voor te bereiden op een kampeertrip. Er moet rekening gehouden worden met zoveel zaken! Aangezien we dit zelf zo hebben ervaren, hebben we een overzicht samengesteld om jullie te helpen bij het kiezen van je kampeermateriaal en benodigdheden.
Persoonlijk vind ik het enorm handig als alles terug te vinden is in 1 winkel. Langs de andere kant, het prijskaartje voor wie alles nieuw moet aankopen kan best hoog oplopen. Vandaar het belangrijk is om naar de prijs-kwaliteit te kijken. Ga je recreatief kamperen, wild kamperen, kamperen gecombineerd met wateractiviteiten of misschien zelfs ‘next level‘ kamperen?
Ons overzicht is opgesteld op basis van een kampeertrip, gecombineerd met een kanotrip in Zweden. Wij haalden alle kampeerspullen uit de sportwinkelketen Decathlon, die iedereen wel zal kennen. Je zou het bijna ‘kamperen met Decathlon’ kunnen noemen .



3 belangrijke pijlers
De 3 belangrijkste zaken zijn eveneens de meest dure zaken: een praktische tent, een warme slaapzak en een comfortabel slaapmatje.
Een praktische tent
Wij reizen altijd met 2, maar verkozen een tent voor 3 personen. Hiervoor kampeerden we altijd in een tent voor 2 personen, die eveneens geen voortent had, waardoor onze spullen buiten moesten liggen. Opteer om deze reden zeker voor een tent met voortent of ééntje die net wat groter is. Het is een persoonlijke keuze, ga je voor een kleinere tent met meestal een lichter gewicht of voor meer comfort. Vaak wordt als richtlijn 3kg max voor een 2 persoonstent genomen. Hou er zeker rekening mee dat een natte tent heel wat gewicht kan winnen! Als laatste is het ook belangrijk dat je kan rechtzitten in je tent. Dit maakt alles veel makkelijker.
Wij hebben de Quechua trekkingtent QUICK HIKER 3 PERSONEN GROEN een week uitgebreid getest in de Zweedse natuur. Deze test was zeker ruim genoeg en is makkelijk op te stellen. Verder heeft hij ons een week lang droog gehouden ondanks de regen!
Voor specifieke informatie omtrent tenten, surf je best naar deze gespecialiseerde site.
Een warme slaapzak
Als professionele koukleum was een warme slaapzak ‘een must’. Welk type slaapzak te kiezen voor jouw kampeertrip, is zeer afhankelijk van de bestemming en het weer. Daarom is het belangrijk om jezelf goed te informeren over de weersomstandigheden zodat je weet wat voor type slaapzak te kiezen. Voorzie altijd wat marge op je slaapzak. Hiermee bedoel ik dat je de nachttemperatuur moet weten en hiermee rekening houdt. Voor zomerse bergtochten, niet op extreme hoogte, is een slaapzak tussen de 0° – 5°C normaal gezien voldoende. In de periode tussen november en maart voorzie je best een slaapzak tot -10°C en voor winterse kampeertochten kan je beter opteren voor een comforttemperatuut van -15°C.
Wij gebruikten de Forclaz 500 0° & Forclaz 900 0° voor onze kampeertrip in Zweden. Zoals jullie zien is er een vrij groot prijsverschil tussen deze 2 slaapzakken. Het verschil zit namelijk in het gewicht, de compactheid en het type dons. Zo is de Forclaz 900 0° gevuld met eendendons en eendenveren, waar de Forclaz 500° met synthetisch materiaal gevuld en 80% zwaarder is.
Een comfortabel slaapmatje
Een goede nachtrust is enorm belangrijk als je gaat kamperen, want meestal zijn je dagen gevuld met activiteiten of avontuurlijke zaken. Een slaapmatje kiezen is eveneens een persoonlijke keuze waarbij comfort, duurzaamheid, prijs en gewicht moeten worden afgewogen. Een 2de aspect is de temperatuur, het type terrein en je lichaamscondities.
De ondergrond in het Zweedse Värmland was meestal dennengrond met wortels en was dus vrij zacht. Wij kozen voor het slaapmatje van Forclaz Trek 700 air & de Forclaz Trek 500 zelfopblazend.
Vergeet zeker ook niet een opblaasbaar kussen mee te nemen! Dit is vrij compact en aangenaam om op te slapen. Uiteraard wie op elke gram moet kijken, kan altijd een trui oprollen en dit als kussen gebruiken.
Algemene benodigdheden
-
- een touw om te gebruiken als wasdraad
- een leuke hangmat om uren in te chillen
- goede en waterdichte wandelschoenen, geen lichte sportschoenen
- sneldrogende kledij
- zeep + shampoo + afwasmiddel combo
- microvezelhanddoek
- eventueel thermisch ondergoed (warme materialen als merino wol)
- eventueel een extra zeil om onder je tent te leggen, om op te zitten, boven je tent te spannen tussen 2 bomen
- zakmes + multifunctioneel mes + zaag + schepje
- kookgerei + gasvuurtje + aansteker + bestek + borden (peper en zout)
- een poncho
- voldoende sokken
- een goede hoofdlamp
- klein medische EHBO-kit
- informeer je of het water in rivieren en meren drinkbaar is, zo niet moet je chloortabletjes voorzien
- …
Wie zoals ons op kanotrip gaat
- waterdicht etui dat je rond je nek kan hangen, om je gsm of kaart op te bergen.
- voldoende vuilniszakken voor zowel afval als in je rugzak te steken (een extra beveiliging kan nooit kwaad)
- waterdichte tas duffle bag om je kledij en belangrijke spullen droog te houden
Wildkamperen met power
Eén week kamperen zonder elektriciteit ter beschikking is een hele opdracht voor ons. Camera’s en gsm’s moeten opgeladen worden, maar je kan uiteraard geen tientallen powerbanken meenemen. Een duurzame en ecologische oplossing zoeken is de boodschap! Wij kwamen op die manier bij WakaWaka die alle energie voorzien via zonne-energie. Ze hebben een uitgebreid aanbod van een basis solar lamp tot 4 zonnepanelen met 2 USB-poorten.
Wij kozen voor de Waka Waka power +, wat een powerbank is van 3000 mAh (1,5 x opladen van een smartphone) met een lamp die 200 uur lang helder licht geeft. Je kan deze zowat overal zetten of hangen waar je volle zon hebt maar hou er rekening mee dat het 12-18 uur duurt om de Waka Waka Power + op te laden in vol zonlicht.

Onze WakaWaka’s aan het opladen in het zonlicht
Benieuwd naar de details van onze kampeertrip, lees hier alles over onze Zweedse avonturen!
Materiaal
In deze blog heb ik gebruik gemaakt van het volgende materiaal:
Als je iets koopt via één van deze linken, steun je onze blog hiermee!
Geen Reacties