Reistips

12 x typisch Belgische gerechten

4 oktober 2022
Brugse city trip

Wanneer we aan Belgische lekkernijen denken, denken we meteen aan zoetigheden als wafels, chocolade en frieten. Maar wist je dat de Belgische keuken meer biedt dan dit? Zo heeft België tal van topchefs bekroond met een Michelinster en vind je op hun menu vaak tal van traditionele Belgische gerechten. We laten je alvast kennismaken met twaalf van de beste Belgische gerechten, die ook terug te vinden zijn in online Folders in België.

1. Stoofvlees

Stoofvlees is een Vlaams gerecht dat op verschillende manieren wordt klaargemaakt. Iedere familie heeft wel zijn eigen recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Traditioneel wordt stoofvlees gemaakt met rundsvlees in een saus met donker bier, uien, en kruiden als laurier en tijm. In sommige varianten vind je ook wortelen, champignons, spek, rode wijn en sjalotten! De sleutel tot dit gerecht is het lang marineren en de slow cooking bereidingswijze die zorgen voor de smaak en de malsheid van het vlees. Stoofvlees wordt over het algemeen geserveerd met frieten of gekookte aardappelen, groenten en natuurlijk nog meer bier.

2. Witloofrolletjes uit de oven

Hoewel je dit gerecht misschien niet vaak zal aantreffen in een restaurant met een Michelinster, zijn gegratineerde witloofrolletjes uit de oven een populair gerecht in België en meer bepaald Vlaanderen. Witloof wordt hier niet voor niets wit goud genoemd en is ook een Vlaams streekproduct. Het heeft een bijzondere smaak en wordt vaak gecombineerd met groene bladgroenten, veel kaas en gekookte ham. Als ovenschotel wordt het vaak bijgestaan door aardappelpuree.

3. Mosselen met friet

Mosselen en friet is tijdens het zomerseizoen misschien wel het meest verkochte gerecht in restaurants aan de Belgische kust. De beste mosselen worden bereid door ze te koken in witte wijn met sjalotten, peterselie en boter. België zou België niet zijn als ze op bepaalde plaatsen de wijn niet zouden vervangen door Belgisch bier. Ook kan er soms room of groentebouillon worden toegevoegd. De traditionele begeleider van mosselen zijn uiteraard frieten, dé specialiteit van België. In tegenstelling tot frieten in andere landen worden Belgische frieten twee keer gebakken, wat ze hun typische knapperige smaak geeft.

4. Stoemp

Stoemp of hutsepot zoals het in bepaalde regio´s wordt genoemd is een populair wintergerecht. Het bestaat uit aardappelpuree gemengd met een mix van gepureerde groenten. Traditioneel wordt hier vaak witloof, boerenkool, uien, wortelen, raap, spinazie en meer voor gebruikt. Om het geheel wat smeuïger te maken kan extra melk worden toegevoegd. Stoemp wordt vaak gegeten met worst of witte pens. Uiteraard wordt de puree ook overgoten met een heerlijke donkere jus met uitjes.

5. Paling in ’t groen

Paling in ´t groen is een Vlaams gerecht met een rijke traditie. Het is ontstaan toen vissers gingen vissen op paling in de Schelde. Hun vangst bereiden ze met verse kruiden die ze op de oevers vonden, waardoor de saus erg groen kleurde. Tegenwoordig is het gerecht wat geüpgrade en worden kruiden als peterselie, waterkers en basilicum gebruikt. Om de typische groen te kleur te bekomen, voeg je deze kruiden het best pas op het laatst toe. Paling in ´t groen is heerlijk met brood of frieten.

6. Gentse waterzooi

Gentse waterzooi is een soort stoofpot dat voorkomt in heel België, maar eigenlijk afkomstig is uit Gent, zoals de naam doet vermoeden. Zooien is een oud woord voor koken en dat is precies wat het gerecht is. Een soepachtig geheel van vis gecombineerd met groenten als wortelen, prei en aardappelen. De ´soep´ wordt verdikt met room en eieren en eventueel boter. Tegenwoordig wordt de vis vaak vervangen door kip. Het wordt geserveerd met geroosterd stokbrood zodat je op het einde van de maaltijd je hele bord kan opdweilen.

 

7. Tomaat garnaal

Garnalen zijn een delicatesse in België. Zeker in de kuststeden vind je ze vaak op de menu, alsook in nabijgelegen steden als Brugge. Garnalen kunnen op restaurant worden besteld in de vorm van garnaalkroketten (een andere delicatesse), maar misschien nog eerder als tomaat garnaal. Tomaat garnaal of tomate crevette zoals je het vaak op het menu zal lezen is een tomaat die wordt opgevuld met een garnaalsalade. Het gerecht is ontstaan omdat vroeger vissers garnalen te paard gingen oogsten langs de Belgische kust. Een traditie die je vandaag de dag enkel nog in de kuststad Oostduinkerke kan bewonderen.

sint jansplein brugge

8. Asperges à la Flamande

Asperges à la Flamande of Asperges op zijn Vlaams zijn een typisch Vlaams gerecht. Het wordt ook heel vaak op de menu geplaatst bij tal van met Michelinster bekroonde restaurants in België. Waarom? Asperges zijn niet gemakkelijk te kweken en zijn daarom een luxueus ingrediënt. Zo kan je gerechten met asperges enkel maar in mei en juni eten. Het is dan ook geen goedkoop gerecht, maar de zachte en zoete smaak van de witte asperges maakt het iedere euro dik waard. Asperges à la Flamande wordt bereid met hardgekookte eieren en een botersaus. Afhankelijk van de chef kan je er ook ham, zalm of garnalen bij vinden.

9. Vol-au-vent

Vol-au-vent, koninginnehapje, ragu, deze heerlijke Belgische specialiteit staat bekend onder tal van namen. Het gerecht wordt vaak geserveerd als voorgerecht op feestelijke aangelegenheden, maar is ook terug te vinden op menu´s, vaak in combinatie met friet. Het bestaat uit een bladerdeeg pasteitje opgevuld met kip, vleesballetjes, champignons en dat in een romige saus. In sommige gevallen vind je in de saus ook wortel, prei en laurier.

10. Cuberdons

Niet echt een gerecht, maar deze populaire zoetigheid is een ware delicatesse uit Gent. De cuberdon of ´neuzen´ zoals ze worden genoemd bestaan uit een paarse suikerachtige harde buitenkant en is opgevuld met een frambozenvulling. Je vindt ze ook in andere smaken, al is de paarse neus de bekendste. Deze snoepjes vind je ook enkel maar in België omdat ze zo moeilijk houdbaar zijn. Net daarom worden ze zelden geëxporteerd. Je eet de snoepjes best zo snel mogelijk op want na een tijdje gaat de buitenkant te hard worden. Maar wedden dat je het zo ver niet laat komen?

11. Limburgse vlaai

Wafels en chocolade zijn geen onbekenden als nagerecht. De Limburgse vlaai is dat misschien wel voor buitenlanders. Een vlaai is een typisch Limburgs gebak dat bestaat uit een luchtige bodem en opgevuld is met vruchten of een bavarois. Oorspronkelijk werden ze verkocht op het station van Weert, maar ondertussen zijn ze een specialiteit in Belgisch Limburg geworden.

12. Mattentaarten

Aan gebakjes en taarten geen gebrek in België. Van de heerlijke lukken uit het West-Vlaamse Lo-Reninge tot de appeltaarten van Aarschot. Toch gaan we voor een ander streekgerecht: de mattentaarten van Geraardsbergen. Een mattentaart is een nagerecht bestaande uit bladerdeeg. Daarin wordt een ´mat´ gemaakt met ingrediënten als melk, karnemelk, eieren en amandelen.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.