Dubai

De Ultieme Dubai Reisgids voor iedereen

25 maart 2018

Dubai, de stad die op bijna 50 jaar is uitgegroeid van een kale woestijnvlakte tot het winkelcentrum van het Midden-Oosten. Op dit moment is de stad nog steeds in opbouw, zo verandert het straatbeeld hier om de 6 maanden. Er wordt enorm geleefd naar de Expo die in 2020 hier gaat plaatsvinden. Zo worden er elke dag nieuwe skyscrapers, metrolijnen en shopping malls bijgebouwd. De bewoners speculeren zelfs dat deze mall groter wordt dan de Dubai Mall, die al de grootste ter wereld is!

Voor je vertrekt naar de stad der wolkenkrabbers, heb je hier nog een kort overzicht met informatie over Dubai!

 

In welke regio van Dubai kan je best verblijven?

Dubai wordt onderverdeeld door de Kreek, een smalle baai van de Perzische Golf. Rondom de kreek ligt de havenplaats en het traditionele/oude deel van de stad. Hier vind je bezienswaardigheden als Old Souk in Deira met the gold and spices souk, de Bastakia Quarter en Al Fahidi historical neighbouhood.

Ten zuiden van de Kreek bevinden zich zowat alle bekende en toeristische bezienswaardigheden als de Burj Khalifa, Dubai Mall, Souk al Bahar, Miracle Garden, Burj Al Arab, Dubai Marina met de JBR walk, Mall of the Emirates, The Palm,…

Dubai3
DSC08973

Welke locatie is nu het beste om te verblijven en je hotel te boeken?

Als je ergens wil verblijven waar veel activiteiten en eetgelegenheden zijn, zou ik aanraden om ter hoogte van Dubai Marina (zone 2) te verblijven. Dit is een bruisende, energieke en mooie plek aan de jachthaven van Dubai. Zeker ‘s avonds is het er heel gezellig om te gaan eten of een wandeling te maken. Een andere optie is ter hoogte van de Dubai Mall en de Burj Khalifa (zone 6), wat recht in het centrum is. Zo heb je al 2 hoogtepunten van de stad op wandelafstand en kan je ‘s avonds genieten van de grootste en duurste fontainshow, die zich elke dag afspeelt naast de Burj Khalifa!

Wij verbleven ter hoogte van het metrostation Burjaman (zone 6), dat op de kruising lag met de groene metrolijn. Dit is dichter gelegen bij het traditioneel deel en iets verder van de toeristische attracties. Het viel heus wel mee, zo reden we 20 minuten naar de halte van Burj Khalifa. Het grote nadeel hier is dat er niet zo heel erg veel in de buurt te doen is. Moesten we een 2de keer gaan zouden we opteren voor een hotel dichtbij Dubai Marina of Burj Khalifa!

Dubai jachthaven

Dubai Marina

 

Hoe kan ik me best verplaatsen in Dubai?

 • Taxi : taxi’s zijn over het algemeen niet zo duur. Je kan ze herkennen door hun crème kleur en gekleurd dak. In verschillende taxi’s kan je met de kaart betalen (Visa/Mastercard), wat heel erg handig is! Hou er rekening mee dat de prijzen van de taxi’s aan de hotels iets hoger kunnen zijn. Het standaard starttarief is 6 AED (1,32 euro) en per kilometer 1,60 AED (0,35 euro). Dit zijn de officiële tarieven, maar uit ervaring blijkt dat je rit toch altijd iets duurder is. Om een voorbeeld te geven: wij betaalden 9,84 euro voor een rit van 12 km.
 • Metro : Er zijn 2 actieve metrolijnen, de rode en de groene lijn. De rode lijn is de hoofdlijn, die bijna aan alle toeristische attracties stopt, van Rashidaya tot UAE Exchange. Een dagpas voor metro en bus kost zo’n 5 euro. Als je meer richting de kust of het binnenland wil, zijn er qua metrolijnen nog niet al te veel opties. Enkel aan Dubai Marina kan je de tram nemen richting het strand en de JBR walk.

 Algemeen gezien kan je bijna overal in Dubai met Mastercard of Visa betalen!

Metro Dubai

De 2 metro lijnen

 

Hoe moet ik me in Dubai gedragen, wat zijn de regels?

Er is altijd veel te doen over wat je als Westerling nu precies mag doen en wat niet. De verhalen van Europeanen die in de gevangenis geraken door openbaar dronkenschap ect heeft iedereen al gelezen. Dubai bestaat 80% uit expats, zowel zakenmensen als immigranten uit Europa, Afrika, Azië en Amerika. De originele bevolking, Emerati, vormen 20% van de bevolking en zijn vooral Islamitisch.

Wat moet ik dragen qua kledij in Dubai?

Als je in de straten van Dubai wandelt, zal je grotendeels mannen en toeristen tegenkomen. Islamische bedekte vrouwen zie je, maar heus niet altijd. Uit respect heb ik korte shortjes en rokjes in België gelaten. Je kan dit in Dubai dragen, zeker in de toeristische gebieden, maar dan zal je wat meer bekeken worden door mannen. Ik vond dit overbodig en voorkom dit liever. Begrijp mij niet verkeerd, je hoeft heus niet volledig bedekt rond te lopen. Mijn outfits bestonden vooral uit topjes of t-shirts maar niet met een diepe décoltee of blote buik.

Hoe gedraag ik me in het openbaar?

Als koppel

Als koppel kan je hand in hand lopen op toeristische plaatsen in het centrum van Dubai. Je kan een beetje affectie tonen door een knuffel te geven maar openbaar kussen, hebben wij toch maar niet gedaan.

Alcohol

Wij zijn totaal geen drinkers, dus hebben hier ook geen ervaring mee. Nu lijkt het mij logisch dat openbaar dronkenschap niet in dank wordt aangenomen.

Onderscheid tussen mannen en vrouwen

Hier en daar merk je toch wel het onderscheid tussen mannen en vrouwen. Allereerst zie je in het straatbeeld vooral mannen. Verder worden mannen en vrouwen (en kinderen) in het eerste deel van de metro gescheiden. Wij waren hier niet van op de hoogte en stonden dus beiden in de 1ste ‘vrouwenwagon’. Vooral Yannick kreeg enkele boze blikken toegeworpen. 

In deze blog vind je alles over de highlights van Dubai!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

2 Reacties

 • Antwoorden Onze topactiviteiten in het indrukwekkende Dubai - Het is de Merckx 23 juni 2018 at 16:08

  […] Dubai is een moderne stad die enorm veel te bieden heeft, van enorme shopping malls tot mooie stranden. De hele stad werd op nog geen 50 jaar gebouwd en is geëvolueerd van ongerept woestijngebied tot een indrukwekkende stad met zelfs enkele wereldrecords op zijn naam! Wij verbleven 6 dagen in Dubai en hebben alle info over onze highlights in deze blog opgesomd voor jullie!P.S.: als je nog praktische tips nodig hebt voor vertrek, neem dan zeker eens een kijkje op deze blogpost! […]

 • Antwoorden 8 dingen die je nog niet wist over Dubai - Het is de Merckx 23 juni 2018 at 16:35

  […] meer info over Dubai en de highlights, neem zeker een kijkje op de andere […]

 • Geef een Antwoord.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.