Jamaica

Veiligheid in Jamaica – de do’s en don’ts van Jamaica

21 augustus 2019

Hoe zit het precies met de veiligheid in Jamaica? Een vraag die wel eens meteen naar boven komt als men over deze tropische bestemming spreekt. Wat zijn de do’s en don’ts? Is Jamaica veilig of zelfs gevaarlijk? Hoe zit het precies met het reisadvies en waar moet je op letten? In deze blog vind je de nodige informatie omtrent veiligheid in Jamaica en onze persoonlijke ervaringen hiermee.

Is Jamaica veilig om te reizen?

Jamaica is een prachtig eiland met zoveel natuurpracht, interessante culturen en enorme gastvrijheid. Onder de Caribische zon kan je volledig tot rust komen en voelen levensgenieters zich in hun nopjes. Natuurliefhebbers kunnen genieten van de tropische Blue Mountains tot de befaamde Black River.

Onder de Belgische reizigers is Jamaica als bestemming volgens ons sterk ondergewaardeerd. Het grootste struikelblok is het verkeerde idee omtrent veiligheid.

Veiligheid in Jamaica –  in de grote steden

Zoals overal ter wereld moet men in grote steden, ook in onze grote steden, dus ook in Kingston en Montego Bay,… goed uit je doppen kijken voor o.a. zakkenrollers en pickpockets. Hoewel het een stuk beter gaat dan zo’n 20 jaar geleden, is en blijft Jamaica een arm land met een grote werkloosheid. Toeristen worden geviseerd om snel aan geld te komen. Opzichtige en waardevolle spullen (dure sieraden, horloges,…) heb je op een vakantie in Jamaica eigenlijk niet nodig. Als je deze toch meeneemt, laat ze dan gewoon in het kluisje op de hotelkamer achter. Op eenzame stranden is het best om geen spullen onbewaakt achter te laten.

Zwaar geweld komt wel minder voor en speelt zich vooral af tussen bendes van de lokale bevolking. Deze concentreren zich in de buitenwijken en ghetto’s, dit zijn wijken waar de gegoede Jamaicaan al niet komt. Deze wijken zijn moeilijk te bereiken en heb je als bezoeker eveneens niets te zoeken. Als toerist vermijd je deze plaatsen best en zeker in de avond/nacht, aangezien dan de meeste berovingen plaatsvinden. Indien je toch jezelf moet verplaatsen, opteer voor de JUTA- en JCAL-taxi’s.

Om aan geld te komen zullen verschillende locals je benaderen om iets te verkopen. Ben je niet geïnteresseerd dan is een vriendelijk “No thank you” voldoende. Omdat respect erg belangrijk is in Jamaica, respecteert men het woord “No” en zullen zij het niet nogmaals vragen.

Kortom Jamaicanen zijn ontzettend behulpzaam, spontaan en erg nieuwsgierig. Kijk dus niet op als er iemand je wil helpen. Verder volg je best je buikgevoel.

IMG_5970
IMG_0928-2
veiligheid in Jamaica
Corona reizen

Wanneer is het orkaanseizoen

Jamaica ligt in een gebied met een vrij hoge orkaanactiviteit. Het orkaanseizoen loopt van juni tot en met november met de grootste kans in de maanden september en oktober. Vanwege de ligging van het eiland zijn de orkanen die tot op het eiland geraken vaak al sterk in kracht afgenomen. Verder nog is de afstand naar Jamaica over water meestal te klein om flink in kracht toe te nemen. De laatste grote orkaan die het reggae eiland trof was in 1988.

Enkele laatste tips voor jouw vertrek

 • Inentingen: zijn voor Jamaica niet verplicht.
 • Ben je binnen 6 weken voor aankomst in een Gele Koorts regio geweest (Azië, Afrika, Midden- en Zuid Amerika, Dominicaanse Republiek (geldt niet voor een tussenstop), Haïti, Trinidad & Tobago) dan moet je kunnen aantonen dat je hiervoor bent ingeënt.
 • Reisdocumenten: een geldig paspoort dat na aankomst in Nederland / België nog 6 maanden geldig is.
 • Vliegreis: vanuit de hele wereld landen dagelijks  vliegtuigen op de 2 internationale luchthavens in Montego Bay en Kingston. TUIFly BE : dinsdag en vrijdag van Brussel naar Montego Bay (stop in Santo Domingo / Varadero). Zomer 2019 op dinsdag en vrijdag van Brussel naar Montego Bay (stop in Cancun of Santo Domingo).
 • Tijdverschil: – 7 uur (zomer) of – 6 uur (winter)
 • Hoogseizoen op Jamaica begint kort voor Kerst en loopt tot Pasen.
 • Elektriciteit: 110 volt en 220 volt in sommige hotels. Adapters met platte polen zijn nodig.
 • Fooicultuur: 10-15%
 • De meeste stranden in Jamaica zijn openbaar. De Jamaicanen en toeristen kunnen officieel langs de vloedlijn lopen. Verschillende mooie stranden in Montego Bay, Negril en Ocho Rios zijn eigendom van de hotelcomplexen. De openbare stranden zijn smal, kort en drukbezet waarbij meestal  een toegangsprijs wordt gevraagd. Daarvoor worden deze onderhouden en schoongemaakt voor een comfortabel verblijf.
 • Hoe Jamaica het beste beleven? Een rondreis waarbij je 2 of meer regio’s combineert afhankelijk van je beschikbare tijd.  Het eiland is te groot om vanuit één te plek te ontdekken – van west naar oost ongeveer 7-8 uur rijden. Voor een rondreis per auto zijn minimaal 2 weken nodig om in een rustig en relaxt tempo de zes regio’s van Jamaica te bereizen.
 • Jamaica heeft meer dan 120 bezienswaardigheden. Je grootste uitdaging op het eiland is hoeveel en welke hoogtepunten je gaat bezoeken.
 • Hotspots voor natuurliefhebbers: het tropisch regenwoud (the Cockpit Country), The Blue Mountains (UNESCO Werelderfgoed), Hollywell National Park, de YS-falls of het Great Morass, de wetlands aan de Delta van Black River met alligators en visarenden.
 • Sinds 6 augustus 1962 is Jamaica een onafhankelijk land.

reizen Jamaica

 

Lees hier alles over onze highlights van Jamaica!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

1 Reactie

 • Antwoorden Rani Permentier 23 augustus 2019 at 13:40

  Ziet er mooi uit, maar nu niet meteen een land dat mij heel erg aanspreekt.
  Jullie foto’s en video’s zien er wel top uit!

 • Geef een Antwoord.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.