Italië

Mijn Venetië gids: 3 dagen in de stad der kanalen

25 september 2018

De zomer loopt bijna op zijn einde en de meesten onder ons zijn klaar om terug te keren naar school of werk. Als je net als ik nog niet klaar bent om afscheid te nemen van die warme, zonnige dagen van de zomer, wat is er een betere manier om aan de realiteit te ontsnappen en naar een van de meest iconische en romantische steden ter wereld te gaan, waar gondels de waterwegen door het prachtige landschap bevaren.

Ja, ik heb het over Venetië. Hoewel ik de stad al heel kort bezocht had, wilde ik graag meer zien van het eiland. Misschien kan ik een ritje maken op een van die gondels, die naar verluidt het symbool van de geschiedenis en traditie van Venetië zijn.

Helaas zijn deze symbolen van geschiedenis en traditie niet zo romantisch als ze in foto’s of films lijken. Ook kunnen ze vrij dure ‘boottaxi’s’ zijn, vanaf 80 euro voor 30 minuten als ze je kunnen afleveren op de plaats waar ze je hebben opgehaald, zo niet: wees bereid om extra te betalen.

 

Reality check

Toerisme is nog steeds één van de belangrijkste industrieën in Venetië en is van vitaal belang voor het voortbestaan van de stad. Het is een mes dat langs 2 kanten snijdt, want  het draagt ook bij aan de ondergang. De lokale bevolking is zichtbaar niet blij met de miljoenen (ongeveer 20 miljoen) toeristen die het eiland elk jaar bezoeken. Om eerlijk te zijn verpest het de romantische sfeer van de stad.

Het voordeel hiervan is dat je geen GPS nodig hebt om je weg naar het San Marco plein te vinden. Als het niet door de vele, licht afgesleten, borden op de gebouwen is, zal het steeds toenemende aantal toeristen je de weg wijzen naar het ‘duivenplein’.

Venetië gids

San Marco square

 

 

MIJN VENETIË GIDS 

San Macro plein

De belangrijkste attractie voor veel toeristen in Venetië is het San Marco plein. Het is omgeven door musea die de moeite waard zijn om te bezoeken, maar in plaats van te veel te betalen voor elk kaartje afzonderlijk, kun je vooraf online een museumpas kopen die u slechts €24,50 kost. Deze pas geeft je niet alleen toegang tot de musea op het plein, maar ook tot het kant- en glasmuseum op (respectievelijk) de eilanden Burano en Murano.

Het Dogepaleis

Als u slechts één museum in Venetië bezoekt, laat het dit paleis in Venetiaanse gotische stijl zijn. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad en diende als residentie van de Doge van Venetië, de hoogste autoriteit van de voormalige Republiek Venetië.

De Brug der Zuchten

Een gang van het Dogepaleis leidt u naar de beroemde Brug der Zuchten, een brug die het paleis verbindt met het gebouw waar de nieuwe gevangenissen waren gehuisvest. De naam dateert uit de Romantiek en verwijst naar de zuchten van de gevangenen toen ze nog een laatste blik werpen op de vrijheid bij het passeren van de rechtszaal naar de cel waarin ze hun straf uitzitten.

Venetië gids

De Brug der Zuchten

De Basiliek van San Marco

Waarschijnlijk de meest overschatte ‘attractie’ als ik eerlijk mag zijn. De toegang is gratis (tenzij je knieën/schouders uit zijn, dan moet je een ‘kimono’ kopen om jezelf te bedekken) maar eenmaal binnen zie je kleine borden met de prijzen om de trap op te gaan, zie je een kamer, …. zelfs zitten op een kerkbank is niet toegestaan tenzij je met een begeleide groep bent. Kortom: niet echt het wachten waard.

Het Correr Museum

Geen wachtrijen en geen verborgen kosten, het Correr Museum heeft een rijke en gevarieerde collectie van zowel de kunst als de geschiedenis van de stad. Deze plek biedt u waarschijnlijk ook het beste uitzicht op het San Marco plein.

Venetië gids

Correr museum

MURANO & BURANO

Als u in Venetië bent, zorg er dan voor dat u de vaporetto – een boottaxi – die je naar de eilanden Murano en Burano neemt.

Murano staat bekend om zijn glaswerk: Murano glas. Venetiaanse glasmakers werden in 1291 ‘gedwongen’ om naar Murano te verhuizen toen de Venetiaanse Republiek vreesde voor brand en dus voor de vernietiging van de voornamelijk houten gebouwen van de stad. Vandaag de dag wordt Murano-glas overal op beide eilanden verkocht, nog steeds met behulp van de eeuwenoude technieken, van hedendaagse kunstglas en glassieraden tot Murano-glaskroonluchters en wijnstoppers.

Als u meer van de glaskunst wilt ontdekken, bezoek dan zeker het glasmuseum op het eiland. De toegang is inbegrepen in de hierboven genoemde museumpas.

Na een bezoek aan Murano, hop terug op de vaporetto en maak je weg naar Burano. Als je google deze plaats, zult u zien waarom het zo populair is bij de Instragram bloggers. Naast het kantwerk staat Burano bekend om zijn felgekleurde huizen die voor ongelooflijke foto’s zorgen. De primaire economie van dit eiland? Je raadt het al: toerisme.

cityguide Venice
venetie_burano2

 

Enkele tips omtrent restaurants

Venetië staat bekend om zijn hoge prijzen en de overbelasting van toeristen. Als je zin hebt in een drankje op het  San Marco plein, betaal je niet alleen voor de drank en de coperto (Italiaanse service fee). U betaalt de kosten voor het live kwartet dat op de achtergrond speelt, de eetlepel die u gebruikte om uw koffie te roeren, het uitzicht dat u kreeg terwijl u op het beroemde plein zat, ….

U kunt echter genieten van goed Italiaans eten in Venetië voor minder dan de prijs van een koffie op het San Marco-plein ;-).

Enkele tips:

 1. Zoek naar plaatsen verder weg van het San Marco plein; hoe dichter, hoe meer je betaalt voor je pasta.
 2. Durf vragen stellen! Ja, misschien zijn ze een beetje geïrriteerd als je vraagt hoeveel de coperto is, maar dat zal je ook zijn als je de rekening gepresenteerd krijgt.
 3. Informeer jezelf! Niets erger dan hongerig op zoek gaan naar een fatsoenlijke plek om te eten in een stad waar zelfs de lucht te duur is. Daarom hou ik ervan om altijd een lijst voor te bereiden  van een paar plaatsen die ik eerder heb bekeken, zodat ik in ieder geval weet dat ik de eerste paar dagen van mijn vakantie geen voedselvergiftiging heb.
Venetië gids

Time for pizza

Deze restaurants stonden op mijn lijstje – Venetië gids:

 • Pizzaria All’ Anfora: Wie fan is van gigantische pizza’s moet hier zijn
  Lista Vecchia dei Bari 122330174 Venice
 • Dal Moro’s: Gelegen in een klein straatje in Venetië, maar dit leuke plekje heeft altijd een wachtrij voor de deur staan. Heb je zin in een snelle, goede, eerlijke pasta gecombineerd met een glimlach is deze plek ideaal.
  Calle Casseleria, 5324, 30122 Venice
 • Restaurant alla Vecchia Pescheria (Murano): Murano heeft een paar restaurants in de hoofdstraten die vrij duur zijn en een slechte kwaliteit serveren. Als u door de straten van het eiland loopt, kunt u deze kleine plaats vinden die vrij verborgen is voor het oog, maar die de beste pasta all’arrabiata van het eiland heeft.
  Campiello della Pescheria, 4, 30141 Venice
 • Hard Rock Cafe Venice: Schokkend genoeg de duurste maaltijd die we gegeten hadden in Venetië! Maar zoals altijd laat Hard Rock Café me nooit in de steek als het gaat om lekker eten, vriendelijke bediening en goede muziek.
  Bacino Orseolo, 1192, 30124 San Marco, Venice
 • (Trattoria) Pizzeria Ristorante Da Sara: Laat de geheime tuin je niet verleiden om te denken dat deze plek prijzig is. Pasta’s, pizza’s, de beste bruschetta die ik ooit heb gehad – en ik hou normaal gesproken niet eens van tomaten – en een shot Limoncello: wat anders?
  Calle S. Pantalon, 3748/3818, 30123 Sestiere Dorsoduro, Venice

 

Hopelijk hebben jullie genoten van  ‘Mijn Venetië gids’!

Liefs, Karo

@karoelisabeth

 

 More into nature? We went to South Tirol in Italy and loved it in every way. Here you can read everything about it.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.