Spanje

Verrassend Tenerife, 7 niet te missen hoogtepunten

17 oktober 2020
Tenerife unieke bezienswaardigheden

Tenerife wordt vaak gezien als een ‘(winter)bestemming voor de oudere generatie’ of wordt gelinkt aan grote all-inclusive resorts. Wat weinig mensen weten, is dat dit Canarisch eiland gekenmerkt wordt door unieke vegetatie die onder invloed van de warme Sahara lucht weet te gedijen. Wij lieten het drukke Playa de las Américas achter ons en trokken naar het noorden van Tenerife. Het noordelijke deel van het eiland, gelegen tussen het centraal bergmassief waarop de Teide gelegen is en de noordkust van het eiland, staat garant voor weelderige plantengroei en variërende landschappen waarbij je de grote toeristenstroom achter je laat.

highlights Tenerife

Onze favoriete activiteiten op Tenerife

Wist je dat 42% van Tenerife beschermd is en alle bergen op Tenerife vulkanen zijn? Zo kwamen miljoenen jaren geleden verschillende kleine eilanden samen door een onderzeese vulkaanuitbarsting. Deze deed namelijk de aardplaten verschuiven waardoor enkele grote eilanden ontstonden, nu gekend als de ‘Canarische eilanden’, waarvan Tenerife het grootste eiland is met uiteraard een vulkaan in het midden van het eiland.

Pilot whales en dolfijnen spotten in Puerto Colón

Gelegen aan de Atlantische oceaan, voor de kust van Tenerife, vormt de Costa Adeje de thuisbasis voor de short finned Pilot Whale. Hier kunnen deze dieren rustig gedijen in het beschermde nationale park. De short finned pilot whale kan je enkel hier, in Japan alsook in Hawaï ontmoeten. De gewone pilot whale verblijft ook in de Scandinavische landen. Ze migreren vrij weinig en zijn enorm sociaal, daarom is er een grote kans ze te spotten tijdens een excursie. Bij goed weer en rustig water heb je bijna 100% kans om deze dieren te zien. Bij een woelige zee komen de dieren minder graag boven water. Dolfijnen worden ook vaak in deze regio gezien, maar hierbij moet je wel meer geluk hebben.

highlights Tenerife

 Wij kozen voor Big Smile Luxury Charters om onze ‘whale watching’ excursie te ondernemen. Zij staan garant voor kwaliteit met hun 15-meter lange luxueuze zeilboot (Bavaria 49), gelegen in Puerto Colon. Wat ons enorm aanspreekt is dat de excursies altijd in kleine groep gebeuren.

Pilot whales Tenerife

Het Nationale Park de Teide Tenerife, next level stargazing 

El Teide is de grootste vulkaan op het eiland Tenerife met zijn 3718 meter boven zeeniveau. Het unieke vulkaanlandschap is met zijn kraters en versteende lavastromen uniek in Europa en trekt jaarlijks zo’n 4 miljoen toeristen. De eruptie van de El Teide, zo’n 200 jaar geleden, duurde welgeteld 99 dagen en transformeerde het voormalig landschap in een maanlandschap.

Qua vegetatie in Teide Nationaal Park zal je allereerst ‘bushes‘ tegenkomen, deze zijn enkel terug te vinden op een hoogte van meer dan 2000 meter op de eilanden Tenerife en La Palma. In de lente, voornamelijk in de maanden april en mei, krijgt het park een heel ander gezicht met een verscheidenheid aan bloemen die dan in bloei staan.

Wist je dat 90 % van het grondwater afkomstig is van de vegetatie die het water opvangt? Crazy right?!

Teide Nationaal Park Tenerife

Waarom is het Nationale Park de Teide de ideale plek om de sterrenhemel te bekijken?

Teide Nationaal Park is één van de beste locaties ter wereld om de sterren te bestuderen (gekend als ‘stargazing’). Het staat samen met de dessert of Atacama in Chili en Mauona loa en Kia te Hawaii in de top 3 van helderste hemels ter wereld! Ik hoor je al denken, Tenerife met zijn dagelijks vliegverkeer van miljoenen toeristen? Yeah right! Wat je waarschijnlijk niet weet is dat het verboden is te vliegen over het Nationaal Park. Op die manier wordt de luchtvervuiling beperkt en werd er zelfs vastgesteld dat de luchtcondities hier rond de 2000-2300 meter evengoed zijn als in Hawaii op meer dan 4000 meter! Als laatste zit je in het Teide Nationaal Park op een hoogte van meer dan 2000 meter, zodat je boven de wolken uit komt. Deze bevinden zich meestal op een hoogte van 1000-2000 meter.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

GO WHERE THE STARS TAKE YOU! ?✨ – Last week the stars brought us to Tenerife! Even in my wildest dreams I could not have imagined that I could ever photograph the Milky Way with such a landscape in Europe? Another checked-off bucket list item ! Yiiihaa! ?? ✄┄┄┄┄┄┄┄┄┄┄┄┄ #visit_tenerife #tenerife #belgianblogger #welivetoexplore #travelwithlove #tenerifetag #tenerifephoto #canariasislands #teidelover #parquenacionaldelteide #vialactea #milkyway #cañadasdelteide #milkyway_spain #milkywaychasers #astro_photography_ #astro_photography #amazing_longexpo #longexpohunter #longexpo #nightphotography #fotografianocturna #amazingphotohunter #nightpics #night_excl #nightimages #espacio_longexpo

Een bericht gedeeld door Yannick Merckx (@hetisdemerckx) op

Masca, een pittoresk dorpje met een Machu Picchu feeling

Masca is een klein bergdorpje met amper 99 inwoners gelegen op een hoogte van 650 meter in het Teno-gebergte, dat zich bevindt in het noordwesten van Tenerife. Oorspronkelijk was Masca een Guanche-nederzetting, vóór de Spaanse verovering in 1496. Het dorp ligt een beetje verscholen in een diepe kloof, waardoor het vaak onterecht wordt overgeslagen door toeristen.

De weg vanuit Santiago Del Teide of Buenavista Del Norte is al een kleine onderneming op zich met zijn vele haarspeldbochten. Masca zelf is autovrij dus je kan je best op de kleine parking parkeren en vervolgens het dorpje binnenwandelen. Het pittoreske dorpje bestaat uit een tiental huisjes, enkele kleine restaurantjes en een schattige kerkje maar heeft meer charme dan andere grote dorpen op het eiland. De idyllische ligging aan de voet van het Teno-gebergte maakt dit dorpje nu net zo uniek en deed ons ergens een beetje aan Machu Picchu in Peru denken.

Macca Tenerife
Macca Tenerife
Macca Tenerife

Tip: Ga zeker eens langs bij ‘Chez Arlette’, dit kleine restaurant wordt uitgebaat door een Zwitserse dame. Het beste van al is het prachtige uitzicht vanop het terras over Masca zelf.

Unieke wandelingen in en naar Masca

Wie graag de beentjes strekt, kan een wandeling maken vanuit het Masca dorp naar de Masca-baai doorheen de kloof. Het wordt vaak als één van de mooiste wandelingen van Tenerife genoemd omdat deze kloof tot een halve eeuw geleden nog ongerept bleef. Deze wandeling neemt zo’n 3 tot 4 uur in beslag met een hoogteverschil van 600 meter. Uiteraard kan je ook naar Masca wandelen, hierbij start je in Santiago del Teide en onderneem je een 4 uur durende wandeling.

 Let op voor kleine diefstallen aan het dorpje, zeker als je foto’s aan het maken bent aan de kant van de weg.

La Laguna, het historische centrum met Zuid-Amerikaanse vibes

Het historische San Cristóbal de La Laguna

La Laguna, deze historische en eveneens kleurrijke stad mag niet ontbreken aan jouw bezoek aan Tenerife. San Cristóbal de La Laguna was de voormalige hoofdstad van de Canarische eilanden vanwege zijn interessante ligging. Enerzijds is deze stad niet aan de kust gelegen, zodat bij een inval van piraten er voldoende tijd was om de stad in veiligheid te brengen. Anderzijds was La Laguna één van de weinige steden zonder beschermende buitenmuren. Dit omdat er een natuurlijke bescherming werd gevormd d.m.v. de bergen. Als laatste zal je zien dat in de stad alle straten best breed zijn voor een 16de eeuwse stad. De reden hiervoor is dat er veel zonlicht zou vallen op de straten om de luchtvochtigheid te kunnen aanpakken, aangezien La Laguna werd gebouwd op een ‘lagune van water’.

La Laguna Tenerife

UNESCO Werelderfgoed 

Zo, dat was al een klein deeltje van de rijkelijke geschiedenis van La Laguna. De koloniale architectuur en historische straten doen bij velen meteen denken aan bekende Zuid-Amerikaanse steden zoals Cuba. La Laguna was de éérste koloniale stad buiten Spanje gebouwd, hierdoor diende deze stad als voorbeeld voor verschillende Zuid-Amerikaanse steden. Een deel van de populatie staat ook wel bekend als ‘Indianos’. Dit zijn emigranten die hun geld in Venezuela of Cuba hebben verdiend en daarna terug zijn gekeerd naar de Canarische eilanden om hun kapitaal te investeren.

La Laguna Tenerife

Een studentenstad met charme

Wie het nachtleven induikt, waarin leven wordt geblazen door de universiteitsstudenten, zal vaak een Latino ritme in de muziek horen. Je leest het goed, de historische stad La Laguna is eveneens een universiteitsstad, waardoor de stad makkelijk bereikbaar is met de tram. Jaarlijks trekt La Laguna veel Erasmusstudenten aan. Op de Canarische eilanden zijn 2 universiteiten, namelijk hier in La Laguna op Tenerife alsook op Gran Canaria.

Ook op vlak van taal leunt de Spaans gesproken taal op de Canarische eilanden meer aan bij Zuid-Amerikaans Spaans dan het Europese Spaans. Een klein voorbeeld hiervan is, autobus = Guagua.

Bezienswaardigheden in La Laguna Tenerife

Wie door de rijkelijke straten van La Laguna wandelt, zal een opmerkelijk aantal kerken, historische gebouwen met een religieuze oorsprong, kloosters, 17de eeuwse traditionele huizen en paleizen passeren. Er zijn enorm veel historisch-artistieke uitzichten te ontdekken tijdens jouw bezoek aan de stad. Een leuk extraatje, een groot deel van de binnenstad is autoluw of zelfs autovrij. Een goed startpunt voor een wandeling door San Cristóbal de La Laguna is Plaza del Adelantado, op wandelafstand van alle historische gebouwen.We lijsten graag de niet te missen bezienswaardigheden in San Cristóbal de La Laguna op:

 • Kathedraal Santa Iglesia
 • Catedral de San Cristóbal de La Laguna
 • Plaza del Adelantano
 • verschillende traditionele huizen: Riquel House, Mustelier house, Los Sabandenos museum house, Linares house, …
 • Museum of the history of Tenerife
 • Casa Salazar
 • Anaga Natuurpark is een beschermd natuurgebied gelegen op 3 km van het centrum.

Weetje: je zal vaak houten hoeken aan huizen zien, dit was om de hoeken te beschermen voor de koetsen in het verleden.

Garachico, de hotspot voor natuurlijke zwembaden

Gelegen in het noordelijke deel van Tenerife vinden we het mooie Garachico. Omgeven door enerzijds een vredige vallei en anderzijds afgebakend door een grillige kustlijn. Wat maakt Garachico nu zo speciaal? De kleurrijke gebouwen en witgekalkte huisjes zorgen voor de nodige charme, maar wat ons meteen wist aan te spreken zijn de verschillende natuurlijke zwembaden. In het vroege verleden functioneerde Garachico als economisch hart van Tenerife met zijn belangrijke havenstad en handelsplaats waar producten als bananen, tomaten ect werden geëxporteerd naar andere Europese landen. Deze bloeiende plek werd in 1706 bedolven onder de lava na de uitbarsting van de vulkaan El Teide. Het hele dorp werd verwoest, enkel 1 huisje overleefde de eruptie. Vervolgens werd de functie van havenstad verplaatst naar Santa Cruz.

Garachico

Zwemmen in een natuurlijk zwembad

De uitbarsting had niet enkel negatieve gevolgen, zo ontstonden er met de tijd verschillende natuurlijke zwembaden aan de kust die worden omringd door lavasteen. Enkel de trappen, passerellen of trampolines zijn door de mens aangebracht. Een mooie balans tussen het authentieke en het natuurlijke als je het ons vraagt. Deze baden met het kristalheldere water van de Atlantische oceaan zijn niet enkel enorm fotogeniek, maar ook bijzonder op te gaan relaxen in een unieke omgeving. Buiten deze natuurlijke zwembaden is Garachico niet een echte strandbestemming. Wie wil genieten van een dagje aan het strand, kan beter wat verder zoeken aangezien er maar 1 klein vulkanisch strandje is waar je kan gaan zwemmen.

Let op: deze natuurbaden kan je best bezoeken bij laagtij, anders is het waterpeil te hoog en de zee soms te woest.

De mooiste natuurlijke zwembaden in Tenerife:

  • Faro de Buenavista (Del Norte)
  • Punta de Tent
  • El Sauzal
  • Mesas Del Mar
  • Charco el Diablo
  • Los Silos
  • Icod De Los Vinos

Garachico

Black sand beach, de mooiste vulkanische stranden van Tenerife

Tenerife is van oorsprong een vulkanisch eiland, waardoor er veel zwarte zandstranden (de zogenaamde ‘black sand beaches’) te vinden zijn. Deze zwarte lavastranden vinden wij persoonlijke echt prachtig om zien en zijn met hun sterke contrasten een streling voor het oog van menig fotografen. Uiteraard heeft iedereen zijn persoonlijke voorkeur en zijn er ook witte stranden te vinden op Tenerife. Om de toeristen tegemoet te komen liet Tenerife fijn Sahara-zand importeren. Op die manier had iedereen zijn ‘goesting’.

Onze favoriete zwarte vulkanische stranden op Tenerife:

 • Gelegen in het Parque Rural de Anaga, aan de noordoostkust van het eiland vinden we Playa de Benijo. Eenzaamheid en sereniteit zijn hier te vinden waardoor dit strand onze nummer 1 favoriet is!
 • Gelegen tussen Playa de las Arenas en Buenavista vinden we de mooie baai Buenavista del Norte. Hier kan je genieten van onvergetelijke zonsondergangen boven het Teno-massief.
 • Vlakbij het toeristische centrum Puerto de la Cruz in het noorden van het eiland Tenerife, bevindt zich Playa Jardin. Omringd door kleurrijke bloemen, alsook een mooi uitzicht op El Teide moesten we deze plek toch ook toevoegen aan het lijstje.
 • Playa de Las Gaviotas Tenerife, deze baai van zwart lavazand is minder druk en iets natuurlijker dan het naburige Teresitas. Verder is dit strand geliefd onder  natuurliefhebbers, bodyboarders en nudisten.
 • Rambla De Castro, geleden in het noorden van Tenerife, is een zwart zandstrand dat eveneens beschermd is. Het heeft zijn charme met zijn weelderige vegetatie en de steile kliffen.

Extra tip voor wijnliefhebbers, Bodegas Monje

Als je aan Tenerife denkt, denk je niet meteen aan een diepgewortelde wijncultuur. Eén van de pioneers op vlak van Canarische wijnen is de Monje familie. Zij zijn sinds de 18de eeuw al een gegeven in de wereld van wijnen. Momenteel is de 5de generatie van de familie actief in het bedrijf.

Bodegas Monje Tenerife

De locatie van Bodegas Monje is gewoonweg prachtig! Het is gelegen tussen de zee en de bergen, op een hoogte van 600 meter boven de zeespiegel, met een panoramisch uitzicht over de Orotava. De eerste wijnranken zijn er meer dan een halve eeuw oud en werden rechtstreeks aangelegd in de vulkanische grond, iets wat vrij uniek is. Hier werken ze met 6 druivensoorten, namelijk Listan zwart en wit, negramoll, tintilla, zwarte Vijariego en Marmajuelo. Meestal produceert Bodegas Monje rode wijnen met minerale en fruitige aroma’s.

Tip: Bodegas Monje heeft een Wine Club waar je je eigen wijncollectie kan opslagen, alsook organiseren ze jaarlijks een event genaamd ‘wine & sex’.

Bodegas Monje Tenerife

GF Victoria Tenerife, luxueus vertoeven in Costa Adeje

Gelegen in het bruisende centrum, vlakbij Plaza del Duque (high-end winkelcentrum), van de Costa Adeje ligt het GF Victoria hotel. Op slechts 150 meter ligt het mooie strand “Playa del Duque”, een wit zandstrand dat alle nodige faciliteiten aanbiedt. Het luxueuze GF Victoria 5* hotel is zowel voor koppels als voor gezinnen een goede match. Kwaliteit staat hier voorop, wat zich wist te vertalen in een bekroning met de Condé Nast Johansens 2020 Excellence Awards.

DSC03133
GF Victoria Tenerife

Kinderen gaan zich geen seconde vervelen met de verscheidenheid aan faciliteiten zoals een prachtig familiezwembad, een familie spa, en er is zelfs een waterpark! Er is zelfs nog meer, je bengels kunnen zich uitleven in de avonturenzone met klimmuren, hangbruggen en verschillende boomhutten.

Geniet je van een welverdiende vakantie met je partner? Dan kan je genieten van een fruitige cocktail in de chill-out sky bar genaamd Zambra op het dak met een zwembad voor alleen volwassenen. Dit unieke zwembad heeft een een glazen bodem alsookeen transparante wand. GF Victoria weet van uitpakken! Ga zeker ook eens een kijkje nemen in de Bio-Spa Victoria of de Japanse tuin als je even wil relaxen. Wie nood heeft aan fysieke activiteit, kan de kcal gaan verbranden in de fitnessruimte of op één van de multifunctionele velden.

GF Victoria Tenerife
GF Victoria Tenerife
DSC03117

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.