Nederland

Vlieland, een weekendje op de Friese Wadden

3 december 2018

Vlieland, aan de rand van werelderfgoed ‘de Waddenzee‘ kan je helemaal tot rust komen. De veelzijdige natuur en eindeloze stranden vormen de ideale combinatie om je geest even te ledigen. De Waddeneilanden zijn gekend onder natuurliefhebbers maar nog niet helemaal bij het grote publiek. De gemoedelijkheid, de natuurlijke dynamiek en prachtige sterrenhemels zijn slechts enkele voorbeelden van wat het mooie Vlieland te beiden heeft. Wij trokken er een weekendje op uit en deden onze laarzen aan om één van de Waddeneilanden te gaan ontdekken.

Op ontdekkingstocht door Vlieland

Vlieland, de Sahara van het Noorden

Vlieland is één van de 5 eilanden van de Wadden en is bovenop autoluw! Er wonen zo’n 1000 mensen die één geheel vormen met de natuur. De hoofdstraat bevat enkele mooie 17de-eeuwse huisjes, boetiekwinkeltjes, hotels en restaurants. Verder zal je op het eiland altijd wel kunnen genieten van een plekje waar je helemaal alleen tot rust kan komen. Het wisselende landschap wordt bepaald door het spel van eb en vloed waarbij de Waddenzee verandert naar een enorme zand- en stikvlakte. Vlieland is perfect voor een weekendje uitwaaien!

Vlieland strand

Vliehors – Vlieland

De 10 leukste dingen te doen op Vlieland

1. De Vliehorsexpres

De Vliehorsexpres is een omgebouwde truck die je de grootste zandvlakte van Europa zal laten zien. Hij vertrekt van Seeduyn naar het meest westelijke punt van de Vliehors, waar je met wat geluk enkele zeehondjes kan spotten en zelfs Texel ziet liggen. Deze enorme zandvlakte, ookwel de Sahara van het Noorden genoemd, is zo’n 25 vierkante kilometer groot waarvan 3/4de nog steeds gebruikt wordt door het ministerie van Defensie als oefengebied. Het is een leuk, maar soms ook ‘bumpy’ ritje waar de mensen van de Vliehoresexpres zullen zorgen voor de nodige ambiance! Er worden enkele stops ingelast waaronder ééntje aan het fotogenieke Drenkelingenhuisje.

Let zeker op de bandensporen van de Vliehorsexpres, deze bevatten namelijk diepe poëtische teksten die je doen nadenken.
Praktisch: Dinsdag, woensdag, donderdag, zaterdag en zondag vertrek om 13.00 u vanaf het strandhotel. Zondag ook om 11 u.
Meer info kan je hier vinden. 

Vlieland activiteiten

De Vliehorsexpres

2. Het Drenkelingenhuisje

Dit kleine bouwwerk was initieel een toevluchtsoord voor zeemannen in nood. Nu functioneert het Drenkelingenhuisje als juttersmuseum en trouwlocatie. Het is zelfs één van de 10 populairste trouwlocaties ter wereld! Alles wat aanspoelt krijgt een tweede leven in het Drenkelingenhuisje. Van tutten tot flessenpost, je vindt het hier allemaal. Wij bezochten het Drenkelingenhuisje met de Vliehorsexpres waarbij de chauffeur ons een enorm interessante uitleg gaf over de geschiedenis van de verschillende zeewaardigheden. Jutten is trouwens enorm populair op Vlieland. Als er iets aanspoelt is heel het eiland in rep en roer! De eilanders zien het als het ware als gratis boodschappen doen op het strand.

Praktisch: van mei tot oktober staat er een jutschutting gemaakt van al het aangespoelde hout op het strand. 

Vlieland

Het Drenkelingenhuisje

3. Wegdromen bij de prachtige sterrenhemel

Op Vlieland is de lucht nog erg zuiver waardoor het de ideale plek is om jezelf te laten betoveren door een prachtige sterrenhemel. Wij zagen in Zuid-Afrika reeds de melkweg met prachtige sterren, maar dit kan dus ook op de Wadden!

4. Zeehondjes spotten

Op de zandplaat tussen Vlieland en Terschellingen liggen meestal tientallen zeehonden te snoezen. Er zijn verschillende mogelijkheden om bij de zeehonden te komen zoals o.a. een zeehondenexcursie. Hierbij ga je met een klein bootje te water om zo dicht mogelijk bij de diertjes te geraken. Een leuke activiteit om met kinderen te doen.

Vlieland activiteiten

Zeehondjes spotten op Vlieland

5. Je papillen prikkelen met de traditionele zeewierkaas in de Kaasbunker

Zeewier en kaas, je zou het niet denken maar het is een geslaagde combinatie. Het is een creatie en geheim recept van Nils Koster, een Vlielandse kaasmaker in hart en nieren. Vlieland is een eiland zonder melkvee, maar met enkele bijzondere eilandproducten. Nils zijn doel was om ‘iets van het eiland’ te verwerken in de kaas, waarbij de keuze op zeewier viel. Tijdens de rondleiding kan je verschillende speciale kazen proeven waarbij Nils een goede en interessante uitleg geeft over de verschillende processen.

Praktisch:Sinds 2015 is bovenop de hoogtste duin (Vuurboetsduin) van Vlieland de Kaasbunker gevestigd. Iedere zaterdag van 10.30 u tot 12.00 u en iedere woensdag van 14.00 u tot 16.00 u. Let op want Google Maps is niet altijd even precies op Vlieland!
Meer info kan je hier vinden.

Vlieland kaasbunker
DSC00892
Vlieland bezienswaardigheden

6. De Jan van Vlieland-fietsroute langs de vuurtoren

Jan van Vlieland verhuurt kwalitatieve fietsen waarmee je heel het eiland kan verkennen. De fiets vormt namelijk het ideale transportmiddel op Vlieland. Jan stelde zelfs een eigen fietsroute samen langs enkele leuke en mooie plekjes op het eiland. Hou wel in het achterhoofd dat de weg niet altijd even ‘vlak’ verloopt .

Meer info kan je hier vinden.

7. Tijd voor wat actie met het blokarten

Strand en wind zijn 2 zaken die je nodig hebt om te gaan blokarten. Vlieland Outdoor Center is al jaar en dag een vast waarde voor activiteiten op het strand, op zee, in de duinen en bossen. Blokarten is in een driewieler buggy met zeil die je over het Vlielands strand laat meenemen door de wind. Een activiteit die leuk en amusant is voor jong en oud!

Vlieland Outdoor Center is gelegen aan het Noordzeestrand en is het hele jaar geopend. 1 uur blokarten kost €30 per uur per karretje.
Meer info kan je hier vinden.

8. De Wad wandeling met Gerrit de Oesterman

De Wad wandeling is geen doorsnee wandeling. Je gaat een overtocht maken op het wad tijdens laagwater en Gerrit zal je alle geheimen van het wad vertellen. Gerrit is namelijk een Vlielander, jutter en visserman. De oesterliefhebbers onder ons zullen de wandeling zeker ‘smaken’ . Er gaat toch niets boven een versgeplukte oester, niet?

9. Volgels spotten

Vlieland is een heus paradijs voor vogelliefhebbers. Er zijn meer dan 185 verschillende vogelsoorten op het eiland aanwezig die je kan spotten vanuit één van de vele vogelaarshutten op het eiland. In de lente is het erg druk op de Wadden, want dan is het broedseizoen en komen er zo’n 300 000 dieren naar het Waddengebied. Er is zelfs een gratis app “Wadvogels” die je zal helpen bij het herkennen van de vele vogels.

10. Een rustgevende wandeling door de Kroon’s Polders

Naast het befaamde Posthuys en grenzend aan de Waddenzee ligt het natuurgebied van de Kroon’s Polders. De polders zijn een unieke plek voor fauna en flora vanwege de overgang van een zoute- naar een zoete omgeving. Het zoete water zorgt voor een andere vegetatie in vergelijking met het zoute water van de Waddenzee. Vogelliefhebbers nemen best een verrekijker mee, want er is een grote kans dat je enkele leuke vogels zal spotten! Je kan de wandeling zo kort of zo lang maken je zelf wilt! Cranberry’s kan je hier gewoon tijdens het wandelen plukken, dat tussendoortje kan je dus ook thuis laten .

Leuk weetje: tussen de Kroon’s Polders en het Posthuys woont Aki, een 81-jarige kranige dame die elke dag het hele eiland rond wandelt. Wie wil, kan altijd haar vergezellen!

Hoe je verplaatsen op Vlieland

Vlieland is autoluw, wat wil zeggen dat je geen gemotoriseerde voertuigen mag meenemen naar het eiland. Wie toch zijn auto of brommer wil meenemen moet een T-ontheffing aanvragen bij de gemeente Vlieland. Persoonlijk zou ik dit niet aanraden, omdat het de charme van het eiland wegneemt. De meeste mensen verplaatsen zich met de fiets, wat naar onze mening de beste manier is. Genieten van de omgeving terwijl je in beweging blijft!

Hoe geraak je op Vlieland?

Met de auto kan je tot Harlingen rijden en daar de veerboot nemen. Rederij Doeksen is de veerdienst die naar Terschellingen en Vlieland vaart. De boten zijn enorm groot en zijn van alle comfort voorzien. Er is een klein restaurant waar je een knabbeltje of lichte maaltijd kan kopen. Wie met de auto naar Vlieland wil, kan dit uiteraard ook.

Firma Zeelen is een bedrijf gespecialiseerd in o.a. bagagevervoer. Ze brengen je bagage naar je vakantiebestemming.

 Meer informatie over de tarieven vind je hier

Onze favoriete restaurants

Restaurant Zuiver

Wie luxueus maar zeer betaalbaar wil dineren, moet zeker een bezoekje brengen aan restaurant ‘Zuiver’. Dit restaurant werkt enkel met 5-gangen menu’s waar ze er telkens in slagen om je smaakpapillen te verrassen. Ze werken enkel met pure en eerlijke producten die zoveel mogelijk zelf gemaakt worden. Dit smaak je waardoor het onze absolute favoriet van Vlieland is!

Vlieland Wadden
Vlieland Wadden
DSC01049

Het restaurant van hotel Zeezicht

Dit à la carte restaurant wist ons met zijn lekkere lunch gerechtjes, met een  bourgondische tint, zeker te bekoren. Wij kozen voor de dagsoep met verse garnaalkroketjes. Het water komt ons al terug in de mond!

DSC00903
Vlieland

Het restaurant van WestCord Strandhotel Seeduyn Vlieland

Een lekkere lunch of diner met gepaste wijn, daarvoor kan je terecht in de Brassery van het Westcord Strandhotel Seeduyn. Vooral zijn pastagerechten zijn subliem! Deze worden op de authentieke Italiaanse wijze bereid, een aanrader dus!

Overnachten op Vlieland

Wij verbleven in het mooie 4* hotel WestCord hotels Seeduyn. De rustige locatie aan de zee zonder verkeer maakt het een aangename plek om een weekendje te vertoeven.

Gouden tip: In juli en augustus kan je waddenhoppen met de Eilandhopper ‘Willem Jacob‘. Dit wil zeggen dat op bepaalde tijden de 5 eilanden onderling bereikbaar zijn, zo kan je ze allemaal op een rij bezoeken!

 Wil je graag een weekendje weg, maar dichter bij huis? Lees hier onze blog over Beringen, Limburg.

Bekijk hier onze vlog over Vlieland

Materiaal

In deze blog heb ik gebruik gemaakt van het volgende materiaal:

Als je iets koopt via één van deze linken, steun je onze blog hiermee!

Deze blogpost was in samenwerking met Wadtodo & Vlieland!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.