Je hebt Australië pas bezocht als je kan zeggen dat je door de Australische Outback bent getrokken. Erdoor reizen is echter niet zonder risico. Het is één van de gevaarlijkste plekken van de wereld en autopech kan een doodsvonnis betekenen. Wees voorbereid en lees deze tips.
Wat is de Outback?
Je hebt steden in Australië, daarna heb je de ‘bush‘ en ga je nog wat verder, dan kom je in de Outback. Ongeveer tachtig procent van Australië kan je Outback noemen. Een grote leegte waar het extreem droog en heet wordt. De Outback vind je terug in zowat elke staat van Australië, met als centrum ‘Uluru‘ of zoals de blanken het noemen: Ayers Rock. Het is een ultiem symbool van de Outback. Het is drie uur rijden van de dichtstbijzijnde stad Alice Springs. (Nou ja, een ‘stad’) Na je trip zie je dan een gigantische rotsblok in de rode omgeving.
Iets in het grote niets.
Wil je de avonturier in jezelf leren kennen, dan is een roadtrip in de Outback de perfecte methode. Wees voorzichtig, want het is absoluut geen sinecure. Hieronder vind je de belangrijkste tips.
1. Voorbereiden op de Outback
Je kan je niet genoeg voorbereiden op de Outback. Het is een uiterst lege en eenzame plek waar je niet wil vastzitten. Hou dus rekening met autopech en neem steeds essentieel gereedschap mee om de meest voorkomende mankementen te repareren. Denk aan:
- Lekke banden
- Overhitte motor (koelvloeistof en motorolie)
Bovendien moet je plannen dat je enkele dagen kan vastzitten zonder dat je een persoon ziet. Wees er zeker van dat je steeds voldoende eten en drinken bijhebt in de auto. Je weet nooit wanneer het noodlot toeslaat! Wij hebben het ook even meegemaakt.
2. Locatie en reisroute delen
Voordat je de Outback betreedt is het een goed idee om je reisroute te delen met vrienden en familie. Deel waar en wanneer je van plan bent om te arriveren. Op deze manier kunnen zij aan de alarmbel trekken als je niet tijdig op je locatie aankomt. Er is geen netwerk en geen internetverbinding in de Outback, het enigste wat je zou kunnen helpen is een satelliettelefoon.
Een satelliettelefoon is echter zeer duur!
3. De Outback vreet tijd
Niet alle wegen in de Outback zijn auto vriendelijk. Het gebeurt wel eens dat je een ‘dirt road’ moet nemen om tot op je bestemming te komen. Ben je van plan om op een camping te slapen? Dan is de kans enorm groot dat je een off road weg moet nemen. Hou er rekening mee dat je geen 110 km/u kan rijden op deze wegen. Honderd kilometer kan snel twee uur of meer in beslag nemen afhankelijk van de staat van de weg.
Zo kregen wij van Google Maps te horen dat onze route van 550 km zogezegd 23 uur ging duren. Dit was achteraf gebleken wel een kleine overschatting van Google. Desondanks neem je deze schatting wel serieus. Het geeft trouwens aan dat er een flinke, ruwe rit staat te wachten.
4. Vliegen in de Outback
In sommige gebieden in de Outback word je aangevallen door de vliegen. Vooral in Western Australia zijn er gebieden waar je zonder vliegennet niet deftig kan functioneren. Ze kruipen in je oren, ogen, neusgaten en mond en kunnen je dag echt naar de knoppen helpen.
Spendeer de tien dollar in K-Mart of in Bunnings en bespaar je de dagelijkse frustratie waarmee je te maken zou hebben.
5. High Clearance
Wil je jezelf een echte Outback reiziger noemen? Dan wil je waarschijnlijk wel eens de ruwe off road wegen proberen temmen. Wees wel zeker dat je voertuig hoog genoeg is. Wanneer je een dirt road neemt, zijn er onnoemelijk veel opspringende steentjes die tegen je chassis stoten. Eén fout steentje op de verkeerde plek kan het einde betekenen van je auto. Dus wees zeker dat je een auto een ‘High Clearance’ heeft voor bepaalde wegen.
Je kan natuurlijk ook als een slak voortbewegen op de weg. Dat hebben we vaak genoeg gezien als er vans zich probeerden een baan te maken door de Outback.
6. Outback Stations
Soms hoor je Aussies wel eens praten dat je na het volgende ‘cattlestation’ naar rechts moet afslaan. Denk dan niet dat je er bijna bent. Sommige cattlestations in Australië zijn groter dan bepaalde Europese landen. Google grondig voordat je je route plant!
Bovendien zijn niet alle cattlestations volledig omheind. Dat kan ervoor zorgen dat je koeien en stieren langs de baan ziet staan. ‘s Avonds durven ze ook in het midden van de baan staan. Bovendien kunnen ze ook een visite brengen op campings en rest area’s. Je hoeft geen bang te hebben hoor, koeien en stieren zijn (meestal) niet geïnteresseerd in jouw camping maaltijd. Meer over cattlestations vind je hier.
7. Outback Engels
Ten eerste is de taal in Australië toch wat anders dan het modale Engels dat we horen op de televisie en radio. Bovendien is een marathon Home & Away of Neighbours kijken, niet voldoende om je kennis van de Aussie ‘slang’ (dialect) naar een hoger niveau te tillen. En nu heb ik het nog over de Aussies in de dichtbevolkte steden.
Wanneer je je bevindt in de Outback valt de intonatie weg, woorden worden korter en zinnen worden zelfs niet afgewerkt. Wat kan leiden tot veel “I’m sorry I didn’t quite catch that?” en “Excuse me?”
Verwacht tevens niet dat ze het in tweede instantie duidelijker gaan zeggen. Dit kan wel tot misverstanden leiden. Al goed werken er veel backpackers in de ‘roadhouses‘ waarmee je wél mee kan communiceren. Begrijp me nochtans niet verkeerd, ik heb heerlijke mensen leren kennen in de Outback!
Laat het accent je niet tegenhouden om te praten met de mensen hier. Ze hebben een droge humor en kunnen best tegen een verbaal stootje. Wees wel bereid om een verbaal stootje terug te krijgen!
8. Roadtrains in de Outback
Ben jij zo’n chauffeur die zijn/haar ogen dichtknijpt wanneer je een voorbijkomende vrachtwagen kruist? Indien van wel, kruip dan niet achter het stuur in de Outback. Hier krijg je te maken met vrachtwagens die langer zijn dan een Olympisch zwembad. Vrachtwagens met maar liefst vier leggers vliegen hier aan 120km/uur door het stof.
Ze kunnen (en zullen) niet uitwijken of stoppen. Daar maken ze ook geen uitzonderingen op. Als je niet zeker bent van je rijkunsten is het dus best aangeraden om je even aan de kant te zetten zodat de ‘Roadtrain’ voorbij kan scheuren. Bevind je je op een dirt road? Dan moet je aan de kant staan. Het opwaaiend stof en steentjes kan zeer snel je voorruit beschadigen. Wij hebben twee ruiten zien beschadigd worden van collega’s.
Protip! Wil je een roadtrain inhalen? Wacht op een recht stuk baan. Wacht tot de chauffeur zijn richtingsaanwijzers aanzet en je een teken geeft dat het veilig is om in te halen. Een roadtrain inhalen kan tot dertig seconden duren.
9. Apps Apps Apps
In deze tijd kan je vaak beroep doen op je smartphone om je uit een wrange situatie te redden. Spijtig genoeg is er amper of geen bereik in de Outback. Enkele nuttige apps die je kunnen helpen zonder bereik zijn:
Maps.me: Download offline de volledige kaart van Australië. Een uiterst bruikbare app dat je wat zekerheid geeft in de eenzame Outback
Wikicamps: Vind geschikte campingplaatsen tot diep in de Outback. Het kost zeven dollar voor een jaarabonnement. Waarschijnlijk de beste zeven dollar die je gaat spenderen in Australië.
10. Racisme in de Outback
Reizen in de Outback lijkt soms op het betreden van een tijdmachine. Spijtig genoeg is ook de mentaliteit blijven hangen van sommige mensen. Racisme vind je overal, maar we hebben nog nooit zulke schokkende uitspraken en straffe meningen gehoord als in de Outback. Ik heb vaak tegen m’n partner gezegd dat het uiterst moeilijk moet zijn voor gekleurde backpackers om hier te reizen of te werken met een working holiday visum.
Geen Reacties