Reisinspiratie

9 redenen waarom reizen je een betere mens maakt

9 oktober 2020
reizen een betere mens

Vooraleer we de verschillende redenen op gaan lijsten is het belangrijk dat we een onderscheid maken tussen reizen en ‘op vakantie gaan’. Van twee weken op je luie ‘derriere’ te zitten op een wit strand, ga je je persoonlijkheid niet ontwikkelen. Ondanks dat je je batterijen wel helemaal oplaadt, ga je de wereld niet ontdekken of in contact komen met nieuwe mensen, culturen etc. Hier gaat het om het duiken in het onbekende. Je backpack inpakken terwijl je niet goed weet wat er allemaal op je af gaat komen.

1. Zelfvertrouwen

De meest onzekere persoon zal na zijn/haar eerste backpack ervaring zelfzekerder terugkomen. Tijdens een avontuurlijke reis moet je vaak uit je comfort zone stappen om de weg te vragen, hulp te roepen of gewoon dingen te doen waarvan je niet wist dat je ze kon.

Lees hier hoe we stieren bijeendreven in het midden van de Australische Outback.

Panoroma route

Blyde River Canyon viewpoint – Panorama route

2. Bredere kijk op de wereld – respect

Reizen naar eender welke hoek van de wereld verplicht je om je ogen, oren (en soms neus) wijd open te zetten om de mensen te verstaan, te begrijpen en om je in te leven. Cultuur, afkomst, lengte, gewicht, nationaliteit en huidskleur zijn allemaal variabelen die er niet toe doen als je je plots in een benarde situatie bevindt.
Daarnaast dwingt reizen respect af bij alle mensen uit alle soorten klassen. De diversiteit aan mensen waarmee je in contact komt tijdens het reizen is waanzinnig groot. Je krijgt perspectieven en wereldbeelden te zien die je nooit zou kunnen ervaren als je thuis zou blijven. Elke cultuur en bevolking heeft tradities die ze gepassioneerd beleven en beschermen. Deze ontdekken geeft je een andere kijk op de wereld.
reizen cultuur

3. Meer geduld

Reis je vaak naar het buitenland? Dan weet je alvast dat daar niet alles zo gestructureerd en gedisciplineerd is. Van de Spaanse ‘manana‘ in Sevilla tot het Australische ‘no worries mate‘ in Perth, hoe dichter bij de evenaar hoe minder zorgen over deadlines etc. Dan nog maar te zwijgen over het ontbreken van stiptheid in Azië als je het openbaar vervoer wil nemen. Dit geldt niet in Singapore, waar alles atypisch Aziatisch is. Kortom, reizen test je geduld. Met als gevolg dat je bij je terugkeer je ogen opentrekt hoe stipt en gestructureerd hier alles verloopt. Wat ook leidt tot stress en burn-outs in de Westerse wereld. Wie het beste systeem heeft, daar ga ik niet op antwoorden.
reizen
jeshoots-com-mSESwdMZr-A-unsplash
vliegtuig

4. Minder materialistisch

Om te reizen heb je amper iets nodig. Van zodra dit doordringt ga je vaak een minder materialistische kijk op de wereld hebben. Er gaat niets boven een trip naar de natuur, moederziel alleen in een geïsoleerd stuk van een uitgestrekt land waar je enkel moet denken aan je maaltijden om rond te komen. Daarnaast is het genieten van de golven van de zee, de zon en de rust rondom je. Het is tijdens zulke reizen dat je soms nadenkt waarom je een Playstation in huis hebt, waarom je de nieuwste smartphone hebt gekocht of waarom je de design salontafel aankocht i.p.v de goedkope versie.
Een goed verhaal vertellen is één van de eigenschappen die een mens, mens maakt. Ik heb het al lang voor me uitgemaakt wat de financiële prioriteit krijgt in m’n leven: Reizen. Waarom? Door te reizen ontmoet je nieuwe mensen, leer je nieuwe vaardigheden, ontdek je mooie plekken en leer je jezelf kennen wanneer het oncomfortabel wordt. Reizen is niet altijd rozengeur en maneschijn. Ondanks de moeilijke tijden ben je toch verplicht om op dat moment door te stoten op een vreemde locatie met onbekende mensen. Zulke ervaringen worden ongetwijfeld waardevolle herinneringen.
Zandspruit Bush & Aero Estate

Het prachtige uitzicht op de kleine Drakensbergen

5. Easy going – relaxed – chill

Wat is het ergste dat kan gebeuren? Deze vraag zul je je wel moeten stellen als je gaat rondtrekken. Snel ga je beseffen dat er zaken zijn waarover je weinig controle hebt. Laat die dingen los. Je wordt vanzelf een ‘easy going’ persoon met deze filosofie. Controleer de zaken die je kan controleren en al de rest laat je gewoon voor wat het is. Maak je daar niet druk om.
Wanneer we zonder benzine kwamen te zitten in het midden van de Australische Outback kwam dit goed van pas. We panikeerden niet en stelden ons de vraag: “Wat kunnen wij op dit moment doen?” Het antwoord was zeer simpel. Rustig in de auto blijven zitten en wachten tot er voorbijgangers kwamen.
Ontdek hier hoe het verder verliep met ons.
Vanzelf word je iemand die makkelijk in de omgang is.
Voor meer informatie over deze levensstijl kan ik je stoïcijnse literatuur aanraden. Bijvoorbeeld The Obstacle is the Way door Ryan Holiday of Meditations door Marcus Aurelius.
relax reizen
relax reizen
relax reizen

6. Avontuurlijker

De meeste mensen moeten elke dag van 9 tot 5 aan een bureau zitten en gaan dan een gestructureerd schema volgen in de fitness of laten zich commanderen in hun favoriete sport. Wanneer ze op vakantie gaan, boeken ze een geplande reis of een all-in waarin geen enkel sprankeltje avontuur ligt.
Op hun 70ste stellen ze zich dan de vraag waar de tijd is heengegaan.
Wees niet zo’n persoon.
Ga op avontuur, ga naar het onbekende, leef het cliché en ga uit je comfort zone. Ik beloof het je, ik zweer het je, het gaat de beste tijd worden van je leven. En als het dan tegenvalt, dan heb je wel een sterk verhaal voor de volgende familiebijeenkomst.

 

7. Socialer

Neem je je backpack mee naar de verste uithoek in de wereld, dan moet je wel sociaal doen. Hoe je het ook draait of keert, je bent afhankelijk van andere mensen om je weg te vinden. Dus oefen alvast je ‘people skills‘ als je naar Indonesië, de Filipijnen of Thailand afzakt want van een leien dakje zal het niet gaan. Het leuke aan zulke ervaring is dat je ongetwijfeld vlotter zal zijn als je terug thuiskomt. De barrière om vreemde mensen aan te spreken zal veel lager zijn voor je vertrek op reis. Hoe meer je op reis gaat, hoe beter je hierin gaat worden.
Dus wat is de boodschap? Veel op reis gaan!

8. Gelukkiger

Nu, dit is natuurlijk zeer persoonlijk gebonden, maar op pad gaan geeft me een natuurlijke ‘high‘. De overvloed aan nieuwe impulsen en ervaringen geven een stroom aan adrenaline en gezonde bundel aan amfetamines naar m’n hersenen waardoor ik een constante staat van geluk ben. Het enige nadeel kan het thuiskomen zijn, waar het contrast van sleur en ritme je potentieel kunnen laten crashen met als gevolg de zogenaamde ‘travel blues‘.

fremantle containers

9. Leren leven in het moment

Eén van de belangrijkste dingen die je leert tijdens het reizen is ongetwijfeld leren leven in het moment. Een zware wandeling door de jungle maken en daarna op de top van een berg staan waardoor je van een waanzinnig view kan genieten is onbeschrijfelijk. Zulke momenten maken het leven waardevol. Een uitdaging aangaan met Moeder Natuur en nadien triomferen leidt tot een zorgeloos moment. Alle stress en problemen zijn een minuut weg wanneer je even één bent met de natuur. Daarom is het waardevol om de tijd te nemen om op nieuwe avonturen te gaan. De hikes, de beklimmingen, de reizen etc zijn fysiek vermoeiend maar mentaal zijn de batterijen helemaal opgeladen.

Sunrise hike Saalbach

Voor een zonsopgang als deze mag je me elke dag om 4 uur wakker maken

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.