Reisinspiratie

Wat is Airbnb? Hoe werkt het?

16 juli 2020
airbnb

Wat is Airbnb? Een logische vraag als je er nog nooit gebruik hebt van gemaakt. Airbnb is een platform waar je je kamer, appartement of huis kan verhuren of waar je er één kan huren. De oorspronkelijke betekenis is huren van en voor de gewone mens. Een charmant concept waardoor je kan logeren bij locals. Verwacht een hele hoop gastvrijheid, lokale inzichten en een verzorgde ruimte. Door de jaren heen zijn hotels, vakantieparken en bed en breakfasts ook op de Airbnb trein gesprongen. Wat soms wel leidt tot verwarring: Ga je verblijven bij particulieren of grote commerciële verblijven?

Wat betekent Airbnb?

In het hippe San Francisco is Airbnb ontstaan door twee mannen, Joe Gebbia en Brian Chesky voor de geschiedenisfans, die het bedrijf oprichtte in hun gedeelde appartement. Oorspronkelijk had het de naam Airbed and Breakfast. Logisch, want het concept is online bij iemand privé, een Bed and Breakfast boeken. Er is heel wat veranderd voor Airbnb sinds het gedeelde appartementje in San Francisco. Wat eerst een veredelde Couchsurfing was, is nu geëvolueerd tot een volwaardige vakantie website waar je kamers, appartementen, lofts, huizen, villa’s, boomhutten en veel meer kan huren.

Nog maar recentelijk biedt Airbnb ook gidsen, activiteiten, culinaire ervaringen én online ervaringen aan. Airbnb is actief in:

 • bijna 200 landen
 • meer dan 80.000 steden
 • biedt 6 miljoen beschikbare huurplaatsen aan

Als dat je geen zin geeft om te gaan reizen, dan weet ik het ook niet meer.

airbnb

Is Airbnb betrouwbaar?

Voordat ik mijn eerste Airbnb kamer boekte was bovenstaande titel zowat het enigste wat door m’n hoofd spookte. Kortom, ik ga slapen in een huis bij iemand die ik niet ken. Het druist in tegen elk advies dat je als jonge knaap hebt meegekregen van je ouders, niet waar?

 1. Airbnb is review based. Lees dus telkens de reviews grondig na en herbeleef de ervaringen van voorgaande gasten. Bovendien geeft Airbnb ‘badges’ aan verhuurders die reeds een groot aantal huurders over de vloer hebben gehad en waarvan de ervaringen telkens goed waren. Een soort van verzekering dat alles veilig en oké is: De Superhosts.
 2. Bekijk de foto’s grondig en inspecteer in welke mate de foto’s zijn bewerkt of wat voor lenzen er zijn gebruikt om de kamer beter te doen lijken etc. In deze Photoshop tijden weet je maar nooit! Airbnb verplicht de verhuurder om foto’s bij te voegen zodat je weet waaraan je begint.
 3. Check het profiel van de verhuurder. Je kan op de profielfoto klikken van de verhuurder en meer informatie verkrijgen. Daarnaast kan je de verhuurder ook een privé-boodschap sturen om je aankomst aan te kondigen of enkele vragen te stellen. Is je potentiële verhuurder een superhost? Dan mag je 99% zeker zijn dat het een fijne ervaring wordt!

Mijn persoonlijke mening? Ik heb al meer dan vijftien Airbnb ervaringen achter de kiezen zitten en heb me nog nooit onveilig gevoeld. Integendeel, de meeste verhuurders zorgen ervoor dat je verblijf érg memorabel wordt door de gastvrijheid die ze vertonen, het advies dat ze geven en de verrassingen die je staan te wachten bij aankomst. Zonder twijfel vind ik een Airbnb ervaring leuker en authentieker dan een ‘saai’ hotelletje.

Verschillende soorten Airbnb’s

Zeg niet zomaar ‘Airbnb’ tegen elke Airbnb! Daarmee bedoel ik dat de diversiteit bij Airbnb sterk is vermenigvuldigd door de jaren heen. Bij het zoeken van een huisje of appartement heb je nu verschillende opties:

 • Airbnb Plus: Accommodaties die geverifieerd zijn op inrichting en kwaliteit
 • Airbnb Luxe: Luxe accommodaties die zorgvuldig door de huisredacteurs zijn uitgekozen omwille van luxe en gepersonaliseerde services.

Op basis van deze keuzes zit je natuurlijk ook in een andere budgetklasse. Laat je daardoor zeker niet verrassen. Airbnb kan duurder zijn dan een hotelvakantie.

Daarnaast kan je zeer selectief zijn in de eigenschappen van de woningen. Bij de woningtypes kan je opties als gastsuite, houten huisje, boomhut, loft, resort, chalet en boetiekhotel aanduiden. Dit zijn filterkeuzes die je niet bepaald gaat vinden bij Booking.com.

airbnb room

Hoe werkt Airbnb?

Heel eenvoudig!

 1. Je maakt een account aan via deze link en je ontvangt meteen €35 korting op je eerste reis!
 2. Aanmelden doe je via je Facebook account of via je e-mailadres.
 3. Persoonlijke gegevens vul je aan bij je profielpagina.
 4. Aanmelden is volledig gratis en er wordt niets in rekening gebracht totdat je daadwerkelijk iets boekt.

Probeer volledig te zijn over jezelf bij de persoonlijke gegevens. Airbnb is een ‘two-way street‘. Jij wilt zoveel mogelijk weten over de verhuurder, maar dit geldt ook andersom. Allemaal heel logisch natuurlijk en zo ontstaat er een soort van natuurlijke balans waar de goedheid van de mens in een goed daglicht komt. Hou hier ook rekening mee wanneer je reviews geeft.

Wat Airbnb nog vraagt is een kopie van je identificatiebewijs. Zo krijgt de verhuurder en Airbnb bevestiging van je identiteit. Wanneer er dan iets fout loopt kan de huurder of verhuurder gemakkelijk worden opgespoord en verantwoordelijk worden gehouden.

airbnb camper

Hoe boek je op Airbnb?

 1. Typ de locatie in naar waar je naartoe wil, de data en het aantal gasten
 2. Nadien kan je met de filterfunctie de eigenschappen aanduiden die jij belangrijk vindt
  1. Gehele woning, privé-kamer (je deelt het huis met anderen) of hotelkamer
  2. Hoeveel kamers en bedden je wilt
  3. Welke voorzieningen je wilt (een zwembad? een bad in de badkamer? etc.)
  4. Toegankelijkheid (Als je bijvoorbeeld een rolstoel hebt of slecht te been bent)
 3. Daarna lees je de reviews, bekijk je de foto’s en check je de ligging van je locatie
 4. Contacteer de verhuurder en vertel hen je plannen voor je vakantie
 5. Positief contact gehad? Boeken dan maar!

Dat is het zowat. Heb je nog vragen? Dan kan je deze altijd in de comments zetten of me persoonlijk sturen op instagram: @goossenick.

Persoonlijke Airbnb ervaringen

Een mini-appartement in het centrum van Sevilla, samen met m’n vriendin op verlengd weekend naar Sevilla. Piepklein én charmant. Meer moet dat niet zijn, toch? Kom meer te weten over Sevilla met een stadsgids.

 

Onze tweede thuis in Perth, Western Australia. De gastvrouw werd tijdens onze eerste drie weken in Australië onze tweede mama. Het was er zo fijn dat we de laatste week tijdens ons jaar in Australië nog een week gingen logeren. Met behulp van een Lonely Planet gids kom je meer te weten over het gigantische Australië.

Een appartement dat we zo wouden kopen in Cairns, Queensland, Australië. Op wandelafstand van de zee en het centrum. Een knappe badkamer en kortweg gewoon de perfecte Airbnb ervaring.

Wanneer je Airbnb hosts in de Filipijnen ook je privé-chauffeur, stadsgids en reisgids worden. Bovendien kochten ze voor ons alle locale culinaire specialiteiten zodat we het zeker gingen verder vertellen aan al onze vrienden. Zeker één van de mooiste mensen die ik heb leren kennen! Kom meer te weten over de Filipijnen met deze Lonely Planet gids.

Helemaal overtuigd? Meld je dan aan bij Airbnb met deze link en krijg meteen €35 korting.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.