Leiden is een dynamische stad die ook wel het ‘kleine Amsterdam’ genoemd wordt vanwege zijn vele kanaaltjes en historische karakter. Ook ‘de stad van ontdekkingen’ is een bijnaam die veel in de mond wordt genomen als het over Leiden gaat. Dit omdat de oudste universiteit van Nederland hier gevestigd is en er dus al heel wat wetenschappelijke ontdekkingen zijn gedaan. Wij spendeerden een weekendje in de omgeving rondom Leiden, ookwel gekend als ‘de Streek van Verrassingen’.
Toch liever de stad Leiden intrekken? Lees hier onze tips en wat te doen in de sleutelstad!
Streek van Verrassingen: van Katwijk aan Zee tot Wassenaar
‘De Streek van Verrassingen’ met zijn vele gezichten heeft best wel wat in zijn mars! Wij sprongen de fiets op en kozen enkele leuke plekjes uit voor een weekendje weg! Logeren deden we in een zogenaamd tiny house. Dit Pop Up Streekhuisje met zijn vele kleuren en gezellig karakter trekt werkelijk de aandacht van iedereen. Uniek logeren op zowat elke leuke locatie in Leiden, het is allemaal mogelijk!


Museum Voorlinden, toegankelijke hedendaagse kunst
Dit museum voor moderne en hedendaagse kunst, gevestigd in Wassenaar, is zelfs voor mensen die weinig kennis hebben van kunst. De bijzondere kunstwerken en vooral de interactie met de kunstwerken zijn vrij uniek naar mijn mening. De missie van het museum is om kunst een betekenis te geven voor een breed (inter)nationaal publiek. Ze willen een plek bieden waar mensen graag willen vertoeven en zich laten verrassen. Het is een echte totaalbelevenis van kunst, natuur en architectuur. Je kan er naar hartelust enkele uurtjes ronddwalen en je laten onderdompelen in de moderne kunst. Vooral het zwembad is een echte ‘eyecatcher’. Waarom juist? Ik laat de foto’s voor zich spreken.






Als je dan toch in Wassenaar bent, moet je zeker eens naar het familiestrand gaan. Dit heeft namelijk een Gouden Quality Coast Award mogen ontvangen, wat de belangrijkste Europese prijs voor duurzaam kusttoerisme is. Er zijn 2 parkeerterreinen, 5 strandpaviljoens en een Catamaranschool aanwezig en met zijn 8 kilometer lange kustlijn is steeds plezier gegarandeerd!
Wandeltip: probeer zeker ook de Landgoedwandeling Wassenaar die je meeneemt langs enkele fraaie buitenhuizen en parken als De Paauw en Backershagen. Deze route is 12 km maar kan perfect ingekort worden tot 7,5 km.
Duin & Zeeroute, fietsen doorheen het ‘Leidse’ landschap
Deze mooie fietsroute doorheen verschillende natuurgebieden, waaronder het Nationaal Park Hollandse Duinen, is echt de moeite waard. Je passeert langs Wassenaar, Katwijk, Valkenburg, Oestgeest en Leiden. Het is trouwens één van de 7 Leidse Ommelanden routes die beschikbaar zijn op Belevingsroutes. Tegenwoordig hoor je meer en meer dat Belgische toeristen de Nederlandse kust verkiezen boven de Belgische kust en ik begrijp heel goed waarom. Buiten de niet zo volgebouwde kustlijn heeft Nederland ook een veel beter fietsnetwerk dat je langs alle mooie en vooral rustige plekjes meeneemt. Wij zijn alvast fan!



Surfles bij Surfschool Katwijk
Vroeger was ik een echte ‘waterrat’ zoals we het in het Antwerps durven zeggen. Bijgevolg kan wat extra ‘vitamine zee’ nooit kwaad! Wij gingen onze innerlijke surfer nog eens bovenhalen bij de Surfschool Katwijk! Versta me niet verkeerd, pro surfers zijn we zeker en vast niet maar de goesting is er alvast! We namen een surfles bij de Surfschool Katwijk waarbij je eerst 1 uurtje les krijgt met zowel theoretische als praktische zaken. Nadien is het tijd voor actie en peddel je het water in!




Katwijk aan Zee heeft alles in zijn mars wat een dagje zee doet slagen! Een leuk, groot strand met vele hippe barretjes, pittoreske straatjes en een winkelcentrum en dit allemaal op loopafstand.
Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten, een hoffelijk ontvangst
Je kent het wel, die prachtige vorstelijke kastelen waar vele vrouwen van gaan dromen. Daar hoef je niet altijd ver voor te rijden want in Voorschoten is het Kasteel Duivenvoorde gelegen. Dit kasteel is van 1226 tot 1960 in privébezit geweest waarbij het via vererving telkens werd doorgegeven. Helaas kwam daar in 1960 een einde aan en werd het kasteel onder een stichting gebracht. Op deze manier kon er geld van openbare fondsen vrijgemaakt worden voor de restauratie van het gebouw. Vervolgens ging het museum in 1963 open.




Tip: sinds de coronacrisis werden de klassieke gidstours vervangen door audiotours voor families. Al moet ik toegeven dat luisteren naar een gepassioneerde gids nog steeds mijn voorkeur geniet.
Het prachtige kasteel wordt omgeven door zo’n 260 hectaren landschapspark in Engelse stijl. Hier kan je naar hartelust gaan wandelen, joggen of fietsen en vergeet dan zeker geen bezoekje te brengen aan Hof van Duivenvoorde! Dit bezoekerspaviljoen gelegen op landgoed Duivenvoorde serveert ambachtelijke ontbijtjes en heerlijke lunchgerechtjes. Ideaal om jouw buikje rond te eten! Maak ook zeker kennis met de 2 aanwezige pauwen die op het domein rondlopen en al wel eens om eten komen vragen.
Nog meer kastelen?
Wie maar niet genoeg kan krijgen van kastelen met de nodige pracht en praal kan ervoor kiezen te overnachten in Kasteel de Wittenburg. Dit hotel beschikt over 10 exclusieve hotelkamers die je zal betreden via een rode fluwelen loper. Ga dan zeker eens eten bij het restaurant Sophie aan het kasteel met een prachtige aanpalende tuin. Het is een eigentijdse plek waar je culinair kan genieten van verfijnde gerechten uit de Franse keuken met Aziatische invloeden voor lunch en diner. De oorsprong van het concept van restaurant Sophie is te vinden bij de eerste bewoonster, barones Sophie. Zij maakte vele verre reizen die als inspiratie diene voor de gerechten. We moeten toegeven dat je je hier echt wel even ‘de koning te rijk’ voelt!

Kasteel de Wittenburg
Culinaire tip: restaurant Sophie is echt wel een aanrader!
Geen Reacties