België

Wat te doen in Oostende (city guide)

26 juli 2020

Oostende, gekend als ‘De Stad aan Zee‘, is de grootste badplaats van de Belgische kust en organiseert het hele jaar door activiteiten. De stad is bij ons gekend terein, maar ook veel andere Belgische en Nederlandse toeristen wisten reeds hun weg naar Oostende te vinden. De faciliteiten die de stad te bieden heeft, de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer en nabije ligging aan het historische Brugge zijn maar enkele troeven. Genoeg leuke dingen te doen en te beleven in Oostende, wij nemen jullie graag mee!

Pin deze praktische blog & save het voor later!

De leukste dingen te doen in Oostende

Surf’s up! Surfen in Oostende

Geef toe, de grootste troef van de Belgische kust is en blijft de zee. Wij vonden het dus hoogtijd om eens te leren surfen en de golven van de Noordzee te trotseren. Wie wil (leren) surfen in Oostende kan terecht bij surfclub Inside – Outside vzw. Deze club is een gevestigde waarde in de stad, aangezien deze zich sinds 1976 reeds vestigde op het strand. Wij kozen om te leren surfen, uiteraard kan je hier ook andere watersporten beoefenen zoals windsurfen, kitesurfen, golfsurfer en zwaardbootzeilen.

Tijdens je eerste surfles zal je ervan versteld staan hoeveel je op 1 u kan leren! De les start met een korte initiatie van de basistechnieken op het strand. Deze zal je later nodig hebben in het water. Onze instructeur Rob wist dit met de nodige portie humor goed aan te leren, waardoor we al snel het water in konden. Na welgeteld 1 uur stonden we op onze plank, enkele kleine golven te nemen. Talent of beginnersgeluk, wie zal het zeggen.

 Locatie: Koningin Astridlaan 9, 8400 Oostende

 Wie graag zelf een surfles wil volgen, moet zeker informeren naar Rob (0479/80 67 03).

Domein Raversyde, de restanten van een eindeloze verdedigingslinie

Tussen Oostende en Middelkerke is het Provinciedomein Raversyde gelegen, wat een kruispunt is van geschiedenis en natuur. Dit landschap, bekleed met heuvelachtige duinen, bevat het openluchtmuseum Atlantikwall wat in een vorig leven een Duitse verdedigingslinie was. Momenteel zijn hier nog 60 bunkers, kilometerslange ondergrondse gangen, observatieposten en geschutstellingen te vinden.

Krijg je maar niet genoeg van de woelige geschiedenis die hier heeft plaatsgevonden? Dan kan je gaan rondstruinen in de verdwenen vissersnederzetting Walraversijde ANNO 1465, wat één van de best bestudeerde middeleeuwse vissersgemeenschappen in Europa is.

Wie niet meteen getriggerd word door de oorlogshistorie, kan hier uiteraard ook rustig wandelen of fietsen. Dit kan in het natuurpark van Raversyde, wat zo’n 50 hectare groot is. Hier kan men genieten van een afwisselend landschap dat elk seizoen een ander gezicht heeft. Van zomerse hooilanden tot bossen die resulteren in een kleurenpracht tijdens de herfst.

 Locatie: Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende

Het James Ensorhuis, de creatieve kunstgeschiedenis herbeleven

Na een lange sluiting vol renovatiewerken is het James Ensorhuis in Oostende eindelijk terug open voor publiek. Dit gloednieuwe belevingscentrum neemt je mee in het verleden van de befaamde kunstschilder James Ensor, wie eveneens één van de belangrijkste vernieuwers van de moderne kunst in België is. Het voormalige James Ensorhuis bleek te klein te zijn, daarom werd in 2016 het aanpalend ‘Hotel Providence’ gekocht. Op die manier kreeg het James Ensorhuis een locatie naar waarde. Tijdens je bezoek word je meegenomen in de spraakmakende leefwereld van deze Oostendse kunstenaar. Gaande van zijn werken tot zijn persoonlijk leven, waardoor je notie krijgt van zijn blik op de samenleving en kunstwereld. Hij is een deviante individualist die zich afgewezen voelde door de kunstwereld, wat zich eveneens uitte in zijn werken. Deze conflictsituatie gaf hij weer door middel van maskers, skeletten, de dood, carnaval en travestieten om de maatschappij voor schut te zetten.

James Ensor heeft doorheen de hele stad Oostende zijn sporen nagelaten, dit kan je ontdekken tijdens de interactieve Ensorwandeling. Hier wordt meer de nadruk gelegd op Ensor zijn stempel in het huidige Oostende. Je krijgt na je bezoek aan het James Ensorhuis een code waarmee je de app kan downloaden en je kan starten aan je wandeling. Dit is een gratis extraatje dat je krijgt bij je bezoek of je kan enkel de wandeling doen en eenmalig €5 hiervoor betalen.

 Locatie: Vlaanderenstraat 29 (hoek Vlaanderenstraat – Van Iseghemlaan), 8400 Oostende

 Inkom € 12

Winkelen op zondag, shoppen 7/7

Zondag rustdag? Ik dacht het niet! In Oostende zijn de meeste winkels in het stadscentrum en in de Torhoutsesteenweg ook op zondag open. We kunnen het winkelgebied van Oostende indelen in 5 straten, namelijk de Kapellestraat, Adolf Buylstraat, Christinastraat, Van Iseghemlaan & Leopold II laan en de Wittenonnenstraat. Iedere straat heeft zowat zijn eigen vibe, waardoor er voor ieder wat wils is!

 • Kapellestraat, de grootste winkel- en eveneens autovrije straat van Oostende waar vele grote winkelketens zich wisten te vestigen. Denk hierbij aan Zara, Rituals, en vele anderen.
 • Adolf Buylstraat, de vroegere Weststraat is iets kleinschaliger dan de Kapellestraat. Hier vind je leuke boetiekjes en toffe ketens die vaak te vinden zijn in prachtige historische panden uit de Belle Epoque.
 • Christinastraat, een straat die intimiteit uitstraalt. De kleine en gezellige winkels zijn uniek in hun soort
 • Van Iseghemlaan & Leopold II laan, de plek waar je exclusieve winkels zal ontdekken. Dames, ga zeker een kijkje nemen bij Pied de Poule. Een prachtig winkeltje, maar je zal wel iets dieper in je portefeuille moeten duiken.
 • Wittenonnenstraat, staat gekend als de straat waar alle lokale Oostendse winkeltjes zich bevinden. Enkele voorbeelden zijn Michelle, World of Rascals en vele meer.

Zeilschip Mercator

Op deze prestigieuze driemaster Mercator kan je een interactieve rondleiding volgen waarbij je wordt ondergedompeld in het leven van deze historische Barkentijn. Dit schip werd gebouwd door de Belgische Staat en was een gemengd schip. Hij heeft verschillende kruistochten ondernomen en werd uiteindelijk na de 41ste kruistocht uit de vaart genomen.

Uitwaaien op de Oosteroever

Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad? Dan is de Oosteroever de ideale plek om te gaan uitwaaien en te genieten van de rust en de natuur. Dit is het gebied tussen de havenmond, de Spuikom en een duinengordel. De Oosteroever omvat voornamelijk havengebied en duinlandschap. Je kan de Oosteroever makkelijk bereiken met de gratis overzetboot, waar je eveneens ook fietsen mee kan vervoeren.

vuurtoren Oostende

Wat is er nu precies te zien of te beleven op de Oosteroever?

Fort Napoleon

Het fort is één van de laatste restanten die het belang aantonen van Oostende als vestingstad in het verleden. Momenteel heeft het gebouw een heel nieuw gezicht, aangezien het de locatie biedt voor vele exposities zoals “20 jaar Vlaamse Film” en vele meer. Ga zeker een kijkje nemen op de website om te kijken welke expo’s of activiteiten er momenteel worden georganiseerd.

Fort Napoleon Oostende Expo

De Vuurtoren 

Deze vuurtoren staat gekend als “Lange Nelle” en is gelegen op de oostzijde van de havengeul. Hij is 65 meter hoog en wordt omringd door mooie duinen, waarlangs vissers de haven binnen varen. Wist je dat de Lange Nelle samen met de vuurtorens van Nieuwpoort en Blankenberge de enige nog werkende vuurtorens langs de Belgische kust zijn? Ik denk dat het eveneens de meest gefotografeerde vuurtoren van de kust is!

De Halve Maan

De vorm van een halve cirkel is verantwoordelijk voor de naam ‘De Halve Maan’. Als we de geschiedenis induiken, zien we dat dit de enige nog bewaarde Flaksite in België is van de Duitse kustverdediging Atlantikwall uit 1942-1944.

The Chrystal Ship, Oostende door een kunstzinnige bril

Deze gratis kleurrijk kunstroute is een initiatief van The Chrystal Ship vzw in samenwerking met Toerisme Oostende. Ontdek street art van zowel nationale als internationale kunstenaars verspreid doorheen de hele stad. Deze 57 muurschilderingen vormen samen een mooi artistiek parcours waardoor je de stad in een ander perspectief leert kennen!

The Chrystal Ship Oostende

De verschillende stranden en beachbars in Oostende

Oostende heeft zo’n 7 kilometer strand wat gemiddeld 80 meter breed is. Er zijn 10 stranden te vinden in De Stad aan Zee:

 1. Strand Raversijde
 2. Mariakerke Centrum 
 3. Sportstrand
 4. Mariakerke Oost
 5. Strand Thermae Palace
 6. Groeistrand
 7. Groot strand
 8. Klein strand
 9. Oosteroever
 10. Phare East

 Wie met zijn hond naar Oostende komt, moet er rekening mee houden dat honden verboden zijn op het strand vanaf de Paasvakantie t.e.m. 1 oktober! Buiten deze periode zijn onze geliefde viervoeters uiteraard meer dan welkom.

Wie met zijn voetjes in het zand zit, heeft af en toe nood aan wat verfrissing. Die je kan je vinden in één van de 10 beachbars die Oostende rijk is:

 1. Marie-K
 2. Buddha Mar
 3. Surfclub Outside
 4. Standbar Pier
 5. Blue Buddha Beach Club (onze persoonlijke favoriet)
 6. Strandbar Lida
 7. Bondi Beach
 8. Polé Polé Beach
 9. Petite Plage
 10. Phare East

het strand van Oostende

 

Praktische tips voor tijdens je verblijf

Parkeren in Oostende (bereikbaarheid)

In Oostende kan je op bepaalde locaties nog gratis parkeren. Dit is mogelijk als je een klein beetje buiten het centrum gaat.

 • Maria-Hendrikapark – Iependreef: volledig gratis parkeren aan de rand van de stand. Wie zijn fietsen mee heeft, is binnen 10 minuutjes aan het Kursaal van Oostende.
 • Randparking Oosteroever – Ankerstraat: je kan ervoor kiezen je aan de andere kant, de Oosteroever, te parkeren. Als je de gratis overzetboot neemt, ben je binnen 15 minuten in het bruisende centrum van Oostende.
 • In de straten tussen de paardenrenbaan en het zwembad kan je ook vaak nog gratis parkeren

Betalen parkeren is uiteraard ook mogelijk:

 • Zeepark
 • Kursaal parking
 • Visserskaai
 • Centrumparking
 • Parking Mijnplein
 • Sea’rena- Northlaan (Mariakerke)
 • Koninginnelaan
 • Station-Zee-Konterdamkaai

Gaan eten in Oostende (restaurants voor zowel ontbijt, lunch als diner)

Een geslaagd weekendje gaat hand in hand met lekker eten. Uiteraard zijn er vele leuke en lekkere plekjes om te gaan eten. Wij lijsten graag onze persoonlijke favorieten voor jullie op.

 Lekker gaan eten in Oostende, hier vind je onze favoriete adresjes.

Overnachten in Oostende

Op zoek naar een leuk en hip hotel of verblijf in Oostende? Van hippe hotels tot kleinere B&B’s, dit zijn de beste hotels en B&B in Oostende.

1.Upstairs

Wie trendy en goedkoop wil overnachten in Oostende, Upstairs is ‘the place to be’! De locatie is ideaal gezien de centrale ligging in het bruisende centrum van de stad.  Het is een verzamelplaats voor wereldreizigers, citytrippers, artiesten, creatievelingen of gewoon de buurman om de hoek.

Klaar voor een weekendje Oostende? Bij Upstairs kan je al logeren vanaf  € 73

2. C-hotels Andromeda Hotel

Dit 4-sterren hotel straalt klasse en sereniteit uit. Er is een welness met zwembad, jacuzzi, sauna en fitness aanwezig. Vervolgens is Hotel Andromeda ideaal voor zakelijke bijeenkomsten.

Eén nacht in een tweepersoonskamer van het Andromeda hotel aan de kust, kost je € 137

3. Hotel Le Parisien

Nooit gedacht dat Oostende en Parijs samen zouden gaan? Dit hotel bewijst het tegendeel! Gelegen op de Groentemarkt in Oostende zorgt Le Parisien voor dat tikkeltje charme. Dit hotel is, met zijn 24 kamers in het prachtige herenhuis, sinds 2005 zelfs een beschermd monument.

Voor een ontspannende overnachting in dit hotel met Franse invloeden, betaal je  € 90 per nacht in een tweepersoonskamer.

verblijven in Oostende

4. B&B ‘t Kruishof

Gastvrijheid is iets wat reizigers altijd weten te smaken. Deze landelijke B&B wordt uitgebaat door het sympathieke koppel Luc en Karoline. Ze gaven deze oude koeienstal een hele nieuwe bestemming.

In B&B ‘t Kruishof, kan je vanaf € 112 overnachten aan zee in een tweepersoonskamer. 

verblijven in Oostende

5. Hotel Louisa

Dit hotel wist met zijn Art Deco stijl vele reizigers te bekoren. Het hotel werd recent gerenoveerd en ligt zo’n 200 meter van de zee. Ideaal!

Voor € 80 in een tweepersoonskamer kan je hier overnachten aan zee.

verblijven in Oostende

6. Ostend Hotel

Dit lokale en knusse hotel is bezig met een facelift, vraag daarom naar een nieuwe/gerenoveerde kamer. Op 100 meter van het strand en zeer kindvriendelijk.

Eén nacht in een tweepersoonskamer in Hotel Belle Dune, kost je € 83.

verblijven in Oostende

7. Leopold Hotel Ostend

Dit kleinschalige boutique hotel ligt op 150 meter van het strand en heeft zijn charme grotendeels te danken aan de frivole Art Deco stijl. Nog een pluspunt, ze serveren er Starbucks koffie 😉

Overnachten in het Leopold Hotel Oostende kan al vanaf € 78 .

verblijven in Oostende

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.