Filipijnen

Leuke Weetjes over de Filipijnen

4 april 2020
filipijnen siargao

De Filipijnen zijn een prachtige verzameling eilandjes in Azië. Bijna iedereen die deze plek rondtrekt, vindt de Filipijnen mooier dan Thailand, Indonesië en Maleisië. Er zijn ongewoon veel bezienswaardigheden en de mooiste plekken aanduiden op de kaart is bijna onmogelijk. Van de hoofdstad Manila tot het natuurparadijs Palawan, de lijst is oneindig. In deze post heb ik het over interessante en leuke weetjes die je voorbereiden op een reis in de Filipijnen.

1. Filipijnen en Karaoke

Overal waar je komt in de Filipijnen zal je wel wannabe zangers en zangeressen horen. Op elke hoek hebben ze wel een karaoke machine én ze gebruiken hem ook dagelijks. Bovendien vind je ook live-concerten terug in grote shopping malls en steden zoals Manila of Cebu. Iedereen wilt het hier maken als artiest, tot het ongenoegen van onze oren. Het is echter ‘not done‘ om mensen uit te lachen terwijl ze in de microfoon aan het schateren zijn. Dus hou je op afstand als je jezelf niet kan inhouden. Karaoke zou blijkbaar uitgevonden zijn door de Filipijnen en niet door Japan. Verder wil ik me niet moeien met deze strijd.

2. Nationale sport in de Filipijnen

Ondanks de gemiddelde lengte van 1 meter 60 is de heersende sport basketbal. Het maakt niet uit welk exotisch eiland je hebt gekozen, je zal overal een zelfgemaakte ring zien in de Filipijnen. Overal kennen ze Lebron James en Kobe Bryant. Bovendien zijn we een restaurant tegengekomen op Siargao dat Lebron James & Dwyane Wade heette. De passie voor de Amerikaanse sport is overduidelijk aanwezig. Wees niet verlegen om een potje mee te spelen!

filipijnen basketbal

3. Drinken in de Filipijnen

Aangezien Azië relatief duur is voor alcohol, zijn de Filipijnen een uitzondering. Een biertje kan je hier vinden voor €1,00. Cocktails hebben we zo goedkoop gevonden als €2,80. Wij drinken sowieso niet veel alcohol, maar het kan een groot verschil maken op je budget als je backpackt door de Filipijnen in vergelijking met Indonesië. De goedkope prijs van alcohol heeft te maken met het volgende weetje…

4. Filipijnen zijn Katholieken

Na Brazilië en Mexico zijn de Filipijnen het grootste katholieke land ter wereld met zo’n 80 miljoen gelovigen. In 1521 arriveerde Magellaan en zoals alle ontdekkingsreizigers begon deze direct zijn religie op te dringen. Gedurende hun geschiedenis zijn ze lang een kolonie geweest van Spanje en de Verenigde Staten. Dit verklaart het grote aantal Spaanse woorden in de Filipijnse taal. Alsook de fascinatie met het basketbal en de Amerikaanse cultuur in het algemeen.

5. Internet en Technologie

Niet iedereen loopt hier rond met een smartphone. In de Filipijnen is het nog steeds het tijdperk van de Nokia 3310. Iedereen belt en sms’t nog, wifi is een luxe dat niet zoals in andere plaatsen in Azië al alomtegenwoordig is. In Moalboal staan wifi automaten op straat waar mensen munten moeten induwen om van het internet gebruik te maken. Een SIM kaartje kopen in de Filipijnen is tevens duurder dan in Thailand of Indonesië én ingewikkelder. Tien gigabyte kost je twintig euro en dan heb je geen belwaarde. Niet iedereen heeft mobiel internet, dus een berichtje of een gesprek via WhatsApp is niet vanzelfsprekend. Bovendien kom je vaak groepjes Filipijnen tegen die stiekem gebruik maken van de gratis wifi van een hotel of restaurant.

6. Brood, Bakkers en Filipijnen

Komende van België zijn we verwend als het om brood gaat. Goed nieuws! Want de Filipijnen hebben een broodcultuur. Ga naar het kleine bakkertje en bestel zeker Pan De Sal of Pan De Coco. Het is een soort sandwich dat je zeker zal smaken. Het kost vijf php of tien eurocent. Bovendien bakken ze van ‘s nachts tot ‘s middags zodat ze heel de dag door verse producten hebben. Voor Pan De Sal zal je toch vroeg uit de veren moeten, want dit product verkoopt snel uit!

Pan De Coco verkopen ze ook op het straat. Je komt wel eens een zelfgemaakt oventje tegen. Gemaakt uit oude cocosnoten die ze in brand steken. In het vuur steken ze de Pan De Coco. Eigenlijk exact hetzelfde als Pan De Sal, maar binnenin zit er gesuikerde cocos.

Heerlijk!

filipijnen pan de coco

7. Vechtende Filipijnen

Neen, de Filipijnen zelf vechten niet en zijn zeker niet agressief van aard. Wat ze wel graag doen is anderen zien vechten. Er zijn namelijk veel ‘cockfights‘ in de Filipijnen. Je kan op straat de hanen van de locals zien zitten in kleine kooien. Ze wassen ze, voeden ze, trainen ze voor de competitie. Er wordt bovendien veel geld gewed op zulke gevechten. Als je rijdt van Cebu City naar Moalboal op Cebu zul je ongetwijfeld ‘Cockfight Arenas’ zien langs de baan.

Ook spinnen worden gebruikt om te vechten. Dit wordt gedaan door de kinderen. Ze gebruiken een luciferdoosje om hun beste spinnen op te sluiten. Voor het gevecht gebruiken ze een stokje waar ze de twee ‘atleten’ op zetten. Ze duwen ze naar elkaar toe en beginnen dan te vechten. Het is heel cool om te zien hoe de kinderen de spinnen kunnen controleren om op het stokje te blijven! Ik zag mijn eerste wedstrijd in Socorro, Bucas Grande.

8. Palmbomen en Cocosnoten

We zijn al op veel plekken geweest dat je exotisch kan noemen, maar de Filipijnen staan ongetwijfeld op nummer één. Je ziet hier zoveel palmbomen dat je moet oppassen waar je wandelt zodat je geen cocosnoten op je hoofd krijgt. Vooral in Leyte, waar we de walvishaai zijn gaan spotten en in Siargao was de densiteit van de palmbomen ongelooflijk. Als je op deze bestemming bent, moet je ongetwijfeld de locale cocosnoot producten proeven:

 • Pan de Coco
 • Cocosnootijs
 • Cocos Cocktails
 • Cocos wafels
 • Cocos Ferrero Rochers

filipijnen palmbomen

9. Filipijnse Export

Ben je al in de Filipijnen geweest? Dan is het geen verrassing dat de Filipijnen nummer één zijn in export van exotisch fruit. Mangos, papayas en natuurlijk cocosnoten zijn de drie vruchten die ze het meest exporteren. Vanwege deze expertise aten we hier bijna dagelijks mangos. Veruit de beste die we ooit hebben gegeten!

10. Filipijnen en eilanden

Ongetwijfeld heb je het al ergens vernomen dat de Filipijnen bestaan uit meer dan 7000 eilanden. Buiten Luzon met de hoofdstad Manila en Mindanao bestaan de Filipijnen hoofdzakelijk uit eilandjes. Wat mij vooral opvalt is dat meer dan 2000 eilanden onbewoond en onbenoemd zijn gebleven. Er is dus nog tijd voor aspirant ontdekkingsreizigers om een kolonie op te starten.

bucas grande

11. Nationaal fruit van de Filipijnen

De calamansi is het nationaal fruit van de Filipijnen. Het lijkt sterk op een limoen, maar dan kleiner en zoeter. Eén kleine calamansi kan een glas water omtoveren tot een gezonde limonade. Bovendien is het ideaal om een calamansi te gebruiken in een rode curry. Kortweg, een perfecte vrucht om gerechten op smaak te brengen in de keuken. Je vindt het fruit op alle markten in de Filipijnen. Het is bovendien het enigste land waar ik ben geweest waar ik van de calamansi heb gehoord?

Mijn favoriet waren de cocktails met calamansi. Een beetje gin, honing, calamansi en aanlengen met water. Simpel, lekker én goedkoop (€1,30).

12. Vriendelijke kwallen

Een van de populairste bezienswaardigheden in de Filipijnen is het Jellyfish Sanctuary. Van mei tot juli zitten er wel tot vijftien miljoen kwallen in de regio van de Bucas Grande eilanden nabij Siargao. Je kan er mee zwemmen want ze zijn goedaardig. Hun felle gele kleur geeft een goed contrast met het felblauwe meer. Het is een once in a lifetime activiteit dat je moet gedaan hebben. Je hoeft zelfs niet op een Bucas Grande Tour te gaan, om ze te kunnen spotten. Ik verbleef in het Enchanted Cove Resort waar ze gewoon zwemmen voor de deur.

jellyfish lake filipijnen

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

1 Reactie

 • Antwoorden Neri 6 februari 2022 at 16:19

  Heel leuk om te weten dat je de Filipijnen zo een mooie land vond! Nu gebruik mijn dochter je “weetjes “ voor haar spreekbeurt…zelfs ik vind deze site leuk en ik ben Filipijns van origine.

 • Geef een Antwoord.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.