Je hebt eindelijk je Working Holiday Visa beet, joehoe! Maar hoe geraak je in godsnaam aan Working Holiday jobs? Hoe schrijf je je resumé? Moet je een opleiding volgen? Wat is het gemiddelde loon? Wat voor jobs zijn er? Moet accommodatie en eten inbegrepen zijn? Je kan een waslijst aan vragen stellen over Working Holiday jobs in Australië. En terecht! Ons jaar zit er op en we willen onze kennis graag delen.
Goed begonnen is half gewonnen
Of je nu in Australië, België of de Verenigde Staten naar een Working Holiday job zoekt, de basics blijven hetzelfde. Eerst stel je je resumé op voordat je je visum gaat gebruiken:
- Naam, Nationaliteit, Geboortedatum
- Email, Telefoon, Adres
- Rijbewijs, bezit van auto
- Einddatum van visum
- Specifieke certificaten
- Kleine introductie
- Relevante werkervaring
- Opleiding
- Hobby’s
Lijst enkel je relevante werkervaring op. Aangezien geen enkele werkgever wilt weten wat voor kunstcursus je hebt gedaan in 2015. Heb je ooit gewerkt als barman of ober tijdens je studentencarrière? Zet het dan op je resumé!
Verschillende kanalen
Tegenwoordig hebben we het zo makkelijk om aan een job te geraken, doch staan de Facebook groepen vol met klagende, werkloze millennials. Er is een hele waslijst aan methodes om aan Working Holiday jobs te komen:
- Gumtree
- SEEK
- Direct contact
- Netwerk
Dit sociaal netwerk is lekker lui en makkelijk. Ondanks de duizenden groepen die locatiegebonden je helpen om aan Working Holiday jobs te geraken, is het moeilijk om door het bos de bomen te zien. Bovendien heb je groepen voor zowel werkgevers als werknemers die over Working Holiday jobs praten.
-
- Klein introductie van jezelf.
- Lijst je ervaring op.
- Voeg enkele relevante werkfoto’s bij om je geloofwaardigheid op te krikken.
- Post je ad in alle groepen die je kunnen helpen.
- Afwachten.
Gumtree
De Craigslist van Australië. Je vindt er alles op; van auto’s tot huizen, van tweedehands artikelen tot jobs. Kortom, de favoriete app van Working Holiday Visa eigenaars. De werkwijze is hetzelfde als Facebook. Ofwel zoek je naar werkgevers ofwel maak je een persoonlijke advertentie waarin je jezelf voorstelt.
SEEK
Een applicatie die wordt gebruikt door grotere bedrijven. Een soort online interimbureau. Je creëert een standaardprofiel, daaropvolgend vul je je waarden in en aansluitend ga je op zoek naar een job op basis van locatie en sector. Echter hebben wij met deze applicatie geen succes gehad en het lijkt ons voor een Working Holiday reiziger niet de beste keuze.
Direct contact
Lekker old-school en misschien wel de meest efficiënte methode. Indien je weet in welke sector je wil werken, kan je gericht de bedrijven opzoeken waar je wil bij wil werken.
- Google de bedrijven die passen in de sector.
- Bezoek het bedrijf
- Praat met de leidinggevende
- Maak het onderscheid tussen jezelf en de andere backpackers.
True Story! Nadat ik Mandoon Estate een e-mail had gestuurd, gebeld en had gesolliciteerd via SEEK, ging ik langs om de manager te spreken. Ondanks mijn vele pogingen om hun te bereiken, werd ik niet gecontacteerd. Ik vertelde hem mijn mijn verhaal. De manager antwoordde dat hij geen tijd had om alle e-mails en sollicitaties te bekijken en dat mijn volharding bewijs genoeg was om aan mij de job aan te bieden.
Netwerk
Waarschijnlijk het meest waardevolle wat je bezit in je leven. Dit geldt trouwens ook in een ander land. Probeer bovendien bewust telefoonnummers, Instagram’s, Facebook’s en adressen te vragen van je collega’s en nieuwe vrienden. Het is bijzonder fijn om nieuwe kennissen te volgen op social media. Daarbovenop kan het altijd van pas komen later in je reis.
Weten wat je wilt
Wij begonnen ons Working Holiday avontuur met de mindset: “een job is een job, alles is goed voor ons.” Wij dachten dat we hierdoor een voorsprong gingen hebben op de concurrentie, maar nu denken we daar anders over. Australië is een gigantisch eiland dat mensen nodig heeft om te werken. Daardoor is er een overvloed aan werk in veel sectors. Social media zorgt voor een verzadiging aan aanbod en je kan door het bos de bomen niet meer zien.
Weten wat je wilt zal er voor zorgen dat je gericht kan zoeken naar een job in Australië. Eerst bezoek je de juiste Facebookgroepen, daarnaast vink je de juiste filters aan en/of contacteert de relevante mensen. Bovendien zal het je een pak tijd en frustratie besparen. Wees niet bang dat de job duizenden kilometers ver is. Als de werkgever iemand nodig heeft, zal die de nodige moeite doen om je op te halen.
Eigen transport
Of je in bezit bent van een auto of niet zal een groot verschil maken in je aanbod van jobs. De meeste werkgevers die een 9 to 5 aanbieden zullen je vragen of je eigen transport hebt. Outback Jobs zijn zeer moeilijk zonder eigen transport. Je zal wel op een cattlestation, dairy farm of mining camp geraken, maar je beslissingsvrijheid om weg te gaan is onbestaand.
True Story! Voor onze roadtrip met onze ouders hadden we onze auto verkocht om een vierzitter te kunnen huren. Nadien moesten we opgehaald worden door de werkgever van onze nieuwe job. Desondanks dat we maar 80km verwijderd waren van Karijini National Park, hebben we het park nooit kunnen herbezoeken wegens een gebrek aan eigen transport.
Specifieke vereisten
Voor je je blind staart op je droomjob is het belangrijk om weten dat bepaalde jobs specifieke vereisten hebben. Voorts zijn enkele voorbeelden:
- Horeca: Responsible Serving Training (RSA). Een online, interactieve, staatsgebonden cursus waar je leert hoe je moet omgaan met dronkenlappen in Australië.
- Bouw: White Card. Een certificaat dat je online kan behalen waarin je grotendeels kennis meekrijgt in verband met veiligheid. Rijbewijs, Alcoholtest, Drugstest, Zonwerende kledij
- Cattlestation: Rijbewijs
- Mining: White Card, Rijbewijs, Alcoholtest, Drugtest, Fitheidstest, Bewijs van Goedgedrag en Zeden, Specifiek certificaten.
- Cleaning: Alcoholtest, Drugtest, Bewijs van goed gedrag en zeden
- Fruitpicking: Zonwerende kledij
- Au Pair: Gedrag van goed gedrag en zeden
Know your rights!
Lonen en recht op vakantiedagen etc. zijn bij wet vastgelegd in Australië. Bovendien heb je betaald voor je Working Holiday Visa en je deel aan de staat gegeven. Aangezien je een Australische burger bent voor een jaar, heb je evenveel recht op bepaalde zaken dan een modale Australiër.
Wees strict en correct wanneer het komt op zaken als:
- Loon: Uurloon, dagloon, casual rate of flate rate. Aangezien er een minimumloon is vastgesteld in Australië geldt dit ook voor Working Holiday backpackers. Werk je op zaterdagen, zondagen of feestdagen? Kijk dan na of je sector extra uitbetalingen heeft. Kijk altijd even na op de Fair Work website of je correct wordt betaald.
- Accommodatie en eten: Is er sprake van accommodatie bij je werkgever? Creëer dan duidelijkheid of je voor accommodatie moet betalen of niet. Kortom, schrijf het neer in je contract zodat er geen discussie achteraf mogelijk is.
Bereid je voor.
Wil je nog meer te weten komen over het Working Holiday Visa? Klik dan hier voor meer informatie.
Trouwens, weet je misschien niet goed hoe je moet pakken voor je op reis vertrekt naar Australië voor een jaar? Klik dan hier.
Geen Reacties