Australië

Whitsundays – Paradijs op Aarde

4 februari 2020
whitsundays

De Whitsundays, een bucket list bestemming, een must-do als je in Australië geraakt. Het witste strand ter wereld, daarnaast de mooiste getijden en daarbovenop de meest luxueuze hotels in haar omgeving. Hoewel deze eilandengroep populair is bij honeymooners en rijkelui, komen ook jonge gezinnen en backpackers hier aan hun trekken. Kortom, je kan deze prachtbestemming bezoeken met alle budgetten. Wij vonden het enorm moeilijk om de Whitsundays te plannen. Het internet kon ons niet duidelijk zeggen hoe je eraan begint om deze exotische plek te ontdekken. Hopelijk is het na deze post poepsimpel.

Wat zijn de Whitsundays?

Laat me toe om even Wikipedia te spelen. De Whitsundays zijn een eilandengroep aan de Oostkust van Australië, gelegen in de staat Queensland. Om deze trekpleister te bezoeken fungeert Airlie Beach als havenstad. De eilandengroep werd ontdekt door kapitein James Cook die er tijdens Pinksteren langs vaarde. Whitsunday is daarvan de Engelse vertaling. De Whitsundays zijn een verzameling van maar liefst 74 wondermooie eilanden die aansluiten aan het Great Barrier Reef. Desondanks dit groot aantal zijn er slechts enkele beschikbaar voor het grote publiek.

De bekendste eilanden zijn:

 • Whitsunday Island
 • Hamilton Island
 • Daydream Island
 • Hayman Island
 • Long Island

whitsundays horizontal

Hoe bereik je de Whitsundays?

 • Vanuit Cairns rij je naar Airlie Beach. Een afstand van 622km of 7 uur rijden.
 • Vanuit Brisbane is het een lange tocht. Je rijdt 12 uur en legt 1100km af.
 • De dichtstbijzijnde luchthaven is Proserpine Airport. Daarvan is het een half uurtje rijden naar Airlie Beach.
 • Rechtstreeks vliegen op de Whitsundays doe je naar Hamilton Island Airport.

Hoe haal je het meeste uit de Whitsundays?

Je eerste nacht boek je hoogstwaarschijnlijk aan Airlie Beach. Ofwel boek je op voorhand ofwel wacht je tot op het laatste moment om een goede deal te scoren. De locale bevolking is hier massaal aanwezig op Airbnb. Hoewel je dure penthouses kan vinden, zijn er ook kamers bij gezinnen. Kortom, de hele prijsklasse is aanwezig. Bovendien konden wij last minute voor een prijsje een loft op de kop tikken. Daarnaast heeft Airlie Beach twee havens: Abell Port Marina en Port of Airlie.

 • Abell Port Marina: Deze haven wordt gebruikt door particulieren en voorts alle andere touroperators.
 • Port of Airlie: Hoewel deze haven nog nieuw lijkt, is de haven in handen van het grootste bedrijf van de Whitsundays, Cruise Whitsundays.

Desondanks al deze informatie, hoe ga je nu te werk om de meest indrukwekkende archipel van Australië te ontdekken? Hieronder zijn je opties:

Tours

Je blijft meerdere nachten op Airlie Beach en je boekt tours in de hoofdstraat. Wanneer je alles wat je wil zien in de omgeving van de Whitsundays hebt opgelijst, kan je ermee naar meerdere touroperators gaan die je de beste tour zullen voorschotelen.  Aangezien dit een toeristische trekpleister is, is er een waaier aan mogelijkheden:

whitsunday whitehaven boats

Eilanden

Je hoeft niet te kiezen uit de 74 eilanden, aangezien de meeste eilanden in privé handen zijn of ze zijn een no limits natuurreservaat. Wil je enkele dagen op de Whitsundays verblijven heb je keuze tussen:

Hamilton Island is de meest voor de hand liggende keuze. Aangezien het eiland maar een uurtje van Airlie Beach ligt. Bovendien biedt Hamilton Island de meeste accommodaties aan van alle eilanden. Zowel via de commerciële websites als Airbnb kan je boeken. Dit eiland staat bekend om de golfbuggy’s die er rond rijden en de relaxte sfeer. Indien je accommodatie boekt, is de kans erg groot dat er een golfbuggy standaard bijzit. Hamilton Island heeft winkels, restaurants en een supermarkt, dus het Robinson Crusoë gevoel moet je hier niet echt verwachten. Bovendien komen hier toeristen vooral voor huwelijken, feestjes, business en gezinsvakanties. Kortom, voor ieders wat wils.

Protip! Indien je een verblijf hebt gevonden waar je geïnteresseerd in bent, ga dan eens op zoek of je de directe website vindt van het verblijf. Voorts contacteer je de eigenaars direct en meestal kan je voor een goedkopere prijs boeken.

 

Daydream Island is exclusief gebonden aan een luxeresort met 280 kamers. Hoewel het resort veel meer in z’n mars heeft, is hun grootste publiekstrekker toch de Live Reef. Daydream Island biedt kamers aan waar je de pracht en praal van het koraal vanuit je bed kan bewonderen. Alsook zijn er drie restaurants nabijgelegen en beschikbaar voor de gasten. Bovendien biedt het resort exclusieve tours aan om de Whitsundays te ontdekken.

Hayman Island is één van de meest exclusieve eilanden op deze aardbol. De goedkoopste overnachting die je kan vinden is rond de 1.000 dollar per nacht. Daarvoor word je wel opgepikt en gedropt met de helicopter. Bovendien kan je één van de meest indrukwekkende zwembaden ter wereld bewonderen vanuit je balkon. Hoewel ik je niet ken, denk ik toch dat dit eiland niets voor jou is 😉

Whitsunday Island is realistisch gezien enkel te bezoeken tijdens tours. Desondanks zijn naam als nationaal park kan je hier toch kamperen. Hiervoor moet je een licentie aanvragen of een privé boot ankeren aan Whitehaven Beach. Die laatste optie valt te verwezenlijken indien je negen tot negentien van je beste vrienden uitnodigt en samen een boot huurt (=minstens 1.000 dollar per persoon).

Protip! Indien je een tour boekt naar Whitsunday Island, moet je opletten dat je niet enkel naar Whitehaven Beach gaat, maar ook naar Betty’s Beach of de Whitsunday Lookout. Meestal gaat het om de Full Day Tour!

Great Barrier Reef

Ondanks de 74 prachtige eilanden die slechts enkele kilometers verwijderd zijn van Airlie Beach, valt de focus van velen op het Great Barrier Reef. En terecht! Ter land, ter zee en in de lucht, Airlie Beach heeft genoeg kantoortjes om je het hele jaar door het rif te loodsen. Kortom, je hebt vier mogelijkheden om het Great Barrier Reef te bezoeken:

Boottochten zijn zeer populair onder de backpackers. Aangezien ze relatief goedkoop zijn wegens de inclusieve overnachtingen. Je slaapt meestal op het dek of in een kleine kajuit. De keuze bestaat uit zeilboten, catamarans en yachts. Hou er echter rekening mee dat hoe langer je tocht is, hoe meer je zal zien. Het Great Barrier Reef is 245km verwijderd van Airlie Beach, dus tijdens een half-day tour zal je waarschijnlijk geen rif zien. De routes houden het volgende in:

 • Eerst passeer je Whitehaven Beach.
 • Daarna een bezoek aan Betty’s Beach.
 • Daaropvolgend een wandeling naar Hill Inlet.
 • Optioneel wat snorkelen, afhankelijk van je pakket.
 • Afsluitend het Great Barrier Reef als kers op de taart.

Vliegtuigtochten worden gedaan door jong en oud, rijk en… backpackers. Het is de ideale keuze als je efficiënt met je tijd wil omspringen. Echter is het vliegtuig een duurdere keuze dan de boot, maar dat kon je zelf wel denken. In ruil is het uitzicht vanuit de lucht ontelbaar mooier. Wanneer je bovendien een vlucht boekt, word je opgepikt met de bus uit Airlie Beach om naar de luchthaven te gaan in Proserpine. Hoewel de vlucht maar een uur duurt, reken je best een dikke twee uur erbij in je volledige ervaring om heen en terug te rijden. De populairste optie is de Whitsundays Scenic Flight van één uur:

 • Eerst vlieg je over Whitehaven Beach.
 • Daarna cirkel je over Hill Inlet een paar keer zodat je een foto kan maken.
 • Daaropvolgend zweef je boven Heart Reef.
 • Tenslotte bewonder je het Great Barrier Reef.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Australia (@goossenick) op

Helicoptertochten zijn je duurste optie wegens de beperkte plaatsen. Waarom dan toch voor deze optie kiezen? De vrijheid! Bovendien kan je tegen je piloot zeggen waar je wat langer wil blijven zodat je de perfecte foto kan schieten. Daarnaast kan je landen op een rustig stukje van Whitehaven Beach. Daarbovenop kan je als kers op de taart het Heart Reef van dichtbij bekijken door te landen op het nabijgelegen ponton. Als je het geld hebt raden we dit zeker aan. Samenvattend:

 • Eerst mag je landen op Whitehaven Beach.
 • Daarna zweef je enkele meters boven Hill Inlet.
 • Daaropvolgend land je op het ponton van Heart Reef
 • Daarnaast heb je de optie om te snorkelen aan Heart Reef
 • Kortom, je geniet van ultieme vrijheid.
 • Aansluitend is het een privé-ervaring met je geliefde, partner, vriend, …

Watervliegtuig is naar onze mening de beste keuze dat je kan maken. Aangezien het alle voordelen geeft van een helicopter. Daarbovenop geniet je van de luxe van een vliegtuig. Daarnaast lijkt een bezoek aan de Whitsundays ons het ideale moment om met een watervliegtuig mee te vliegen. Tenslotte zorgt de touroperator voor een luxebrunch op het strand waar je privé kan genieten. Zeg nu zelf, landen op dit wondermooi stukje natuur tart toch alle verbeelding?

Protip! Indien je deze ervaring wilt hebben, zal je tijdig moeten boeken.

great barrier reef

Indien je de Whitsundays wil combineren met andere hoogtepunten van de Oostkust van Australië, dan klik je hier.
Bovendien kan je hier alles te weten komen over het Working Holiday Visum. Daardoor kan je gans Australië doorreizen en daarnaast nog een centje verdienen. Kortom alles over Australië vind je hier.

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.