fbpx
Australië Oceanië

Werken en Reizen in Australië – Bereid je voor!

11 januari 2019
Australia map

Australië, het land van de Gold Coast, kangoeroes, Home and Away en een encyclopedie aan dodelijke dieren. Dit land valt meer en meer in de smaak van een generatie die op zoek is naar datgene dat ze zelf niet weten. Australië ligt aan de andere kant van de wereld dus voorbereiding is key.

Dit zijn een aantal van de vele vragen die we ons al hebben gesteld in onze voorbereiding naar het avontuur van ons leven.

Uit officiële cijfers blijkt dat Australië afgelopen jaar 210.456 visa’s  heeft toegekend. Waaronder 2500 Belgen.

Australië bereiken

Australië ligt nu eenmaal aan de andere kant van de wereld. Om daar te geraken ga je wel wat budget moeten spenderen. Wij besloten om de reis te verdelen en een stop te houden in Bangkok, Thailand. Via Qatar Airways reis je al voor €459,00 (retour) naar Bangkok. Voor diegene die rechtstreeks willen reizen naar Australië, dat gaat ook. Melbourne lijkt de goedkoopste optie te zijn voor €959.00 (retour) eveneens met Qatar Airways. Hou er wel rekening mee dat deze prijzen tijdelijk geldig zijn tot 15/01 voor vluchten tot en met 15/12/2019.

Vluchtprijzen schommelen, dus hou daar rekening mee wanneer je boekt. Persoonlijk zou ik aanraden om de reis te splitsen en te vliegen via Bangkok, Singapore, Doha, Qatar, Dubai of Jakarta. Wij plannen zelfs een tussentrip op Bali om dan pas door te vliegen naar de bestemming in Australië die het goedkoopste blijkt te zijn.

Qatar Airways

Vaste kosten

Je zou ervan versteld staan hoeveel lopende rekeningen je hebt geaccumuleerd in je leven. Een sabbatjaar nemen en de ‘reset’-knop duwen is de beste manier om je van alle vaste kosten te ontdoen.

GSM abonnement

Laat je provider weten dat je naar het buitenland trekt en zet je abonnement tijdig stop. Lees de voorwaarden na en zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan. Stuur een aangetekende brief of mail waarbij je alles duidelijk vermeld. Wanneer je naar het buitenland gaat, kan je eenvoudig een abonnement daar afsluiten. België is één van de duurste telecom landen dus wees blij dat je hier niet meer hoeft te betalen.

Andere abonnementen

Voor mijn vriendin was het de opzeg van haar abonnement voor maandelijkse lenzen, voor mij was het de opzeg van mijn fitness abonnement. Wanneer je naar de wilde natuur gaat of de mooiste stranden gaat bezoeken, stel ik me voor dat je je Netflix abonnement of je Spotify abonnement ook wil pauzeren. Alle vaste kosten die je maandelijks spendeert kan je best goed gebruiken tijdens je ‘work and travel’ avontuur. Hoe er rekening mee dat de meeste abonnementen een maand opzeg hebben, dus zet je abonnementen tijdig stop!

Australia Opera house

Verzekering, sociale zekerheid en professioneel

Je leest liever de blogs die praten hoe zonnig en warm het is in Australië, maar de realiteit is nu éénmaal dat je een heleboel administratieve zaken in orde moet brengen. Stap per stap vertel ik je wat je moet doen.

Adres

Huur je een appartement? Laat je dan terug opschrijven bij je ouders. Alle documenten, brieven, etc worden opgestuurd naar mensen die je vertrouwt en waar je op kan rekenen. Schrijf je niet uit, als je dit wel doet heeft dit nefaste gevolgen voor je zorgverzekering. Uitschrijven heeft ook als gevolg dat je geen recht meer hebt op uitkeringen. Ben je niet zeker of je één of twee jaar gaat reizen? Of je zelf ooit nog terugkomt? Geen problem, dat kan je altijd op afstand regelen.

Sociale Verzekering

Voordat je op reis gaat, dien je een bezoek te brengen aan je sociale verzekering (OZ, De Voorzorg, Christelijke Mutualiteit, etc.). Je blijf je maandelijkse kost betalen, zo blijf je sociale rechten opbouwen in België. Dit is belangrijk voor medische terugbetaling, werkloosheid etc. Vraag aan jouw instelling een reiskaartje waardoor je medische kosten terugbetaald krijgt in Australië.

Protip! Bij aankomst in Australië moet je je zo snel mogelijk inschrijven bij Medicare‘. Vele kosten worden gedekt door Medicare, maar niet allemaal. O.a. de tandarts, dus plan zeker nog een bezoekje voor je vertrekt.

Professioneel

Ben je een zelfstandige? Dan sta je voor de moeilijke keuze of je je zaak gaat stopzetten of niet.

 • Stopzetten? Dit doe je via je boekhouder (extra kosten) of online voor €136,90
 • Voortzetten?
  • RSZ per kwartaal blijven betalen
  • Communicatie met klanten verschilt ongeveer tien uur
  • Gaan al je klanten hiermee akkoord?
  • Hindert dit je authentiek Australisch avontuur?

Zelf heb ik hier heel hard mee geworsteld, maar uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om mijn zaak stop te zetten zodat ik ten volle de Work & Travel ervaring zou kunnen meemaken.

Ben je een werknemer? Je neemt ofwel ontslag ofwel vraag je een loopbaanonderbreking aan (als dit mogelijk is). Ik heb al verhalen gehoord van personen die gaan stempelen voordat ze vertrekken en een uitkering krijgen terwijl ze in Australië aan het werken zijn.

Maar of dit helemaal legaal is…

Australia uluhuru

Financiële voorbereidingen

Het spreekt voor zich dat je wel wat budget moet hebben als je naar Australië gaat én daar twaalf maanden wil verblijven. Staar je niet blind op de hoge lonen, want de levensstandaard ligt er een pak hoger als in België. De Australische overheid laat je niet binnen als je minder dan € 5000 AUD (= € 3116) op je rekening hebt staan.

Een maatregel dat me slim lijkt.

Bij aankomst moet je:

 • accommodatie zoeken
 • vervoer regelen
 • eten en drinken
 • werk zoeken

Zoveel mogelijk geld meenemen is de boodschap. Een goede manier om je budget te spijzen is je kleerkast opruimen en onnodige zaken op tweedehands zetten. Je zou jezelf verbazen hoeveel rommel voor jou voor anderen nog waard zijn.

Wij hadden een budget van 20.000 euro samen, voor we eerst naar Thailand vertrokken.

Australia 12 apostles

Work Holiday Visum

Proficiat! Je hebt het zwaarste werk allemaal gedaan. De band tussen België en Australië is uiterst transparant en dit komt het aanvragen van het visum ten goede. Iedereen uit België tussen 18 jaar en 30 jaar oud kan een WHV aanvragen. Om alle verwarring te vermijden:

 • Je moet minstens 18 jaar oud zijn
 • je mag 30 jaar en 364 dagen oud zijn en je visum nog aanvragen
 • …en daarna heb je nog een jaar tijd om Australië te betreden

Je surft naar de immigratiedienst van Australië en je maakt een “Immi account” aan. Nadat je de bevestigingsmail ontvangt kan je je visum meteen aanvragen. Het duurt ongeveer vijf à tien minuten om de vragenlijst in te vullen.

Zorg ervoor dat je enkele noodzakelijke dingen bij je in de buurt hebt. Je vraagt een visum aan dus je internationaal paspoort heb je nodig. Het is aangeraden om je internationaal paspoort na te kijken of het nog geldig is. Ben je bijvoorbeeld van plan om twee jaar in Australië rond te reizen en tussendoor Azië nog te verkennen, dan is het belangrijk dat je paspoort geldig is de volgende drie of vier jaar. Je kan je paspoort laten verlengen in Australië, maar dat zal je over de €200 kosten. Je betaalt je visum ‘on the spot’, dus een credit card is nodig. Heb je er geen? Geen probleem, die van je ouders lukt ook hoor. Het visum kost $455 of ongeveer €284.

 • Internationaal paspoort
 • Credit card
 • Een e-mail adres

Je krijgt meteen bevestiging van je aanvraag. Dit is nog niet een goedkeuring! Je goedkeuring kan wel wat duren. Het kan van één uur tot 56 dagen duren tot je goedkeuring krijgt, dus denk daar aan wanneer je je reis plant.

Australia Kangaroo

Essentieel Australië

Rijbewijs

Voordat je de Australische weg op kan, is het aangeraden om een internationaal rijbewijs aan te vragen. Je kan dit aanvragen in je gemeentehuis en duurt twee à drie werkdagen. De kostprijs is afhankelijk van je gemeente en zal schommelen tussen de 20 en 30 euro. Beslis je toch om zonder internationaal rijbewijs naar Australië te gaan, dan kan je worden tegengehouden en vragen ze een ‘vertaling’ van je Belgisch rijbewijs.  De legislatie hierover verschilt per staat, dus kijk zeker na waar je bent en wat je moet doen.

Bankkaart

Een klassieker wanneer je een ander continent opzoekt: Ga naar je bank en leg je situatie uit:

 • Bankkaart open te zetten voor Oceanië
 • Creditcard op maximum zetten
  • Voor borgsommen (auto, appartement)
 • Let op je vervaldatum en vraag tijdig een nieuwe aan

Internationaal Paspoort

Je bent hier minimum één jaar, heel veel onder de Work & Travelers willen ook een tweede jaar Australië. Bovendien wordt er gereisd naar Azië voor één tot drie maanden in afwachting van de goedkeuring van het ‘second year visa‘. Dit betekent dat er meer dan twee jaar voorbij gaan. Let dus op dat je internationaal paspoort geldig is gedurende je verblijf en potentieel verblijf. Het zou een enorme kost zijn moest je speciaal naar je thuisland vliegen om een nieuw paspoort aan te vragen.

Ik heb mijn best gedaan om al onze stappen te noteren voor we op de vlucht stappen naar Thailand en Australië. Hopelijk ben ik niets vergeten. Ben je zelf al op avontuur geweest en heb ik iets over het hoofd gezien, laat het me dan zeker weten. Samen kunnen we dan een grondige Work & Travel Guide schrijven!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

2 Reacties

 • Antwoorden Liesellove 6 februari 2019 at 11:51

  Gaan jullie naar Australië??? Oké, dan ben ik hartstikke jaloers! Wij deden het vorig jaar met ons gezin, weliswaar een beetje op een andere manier en slechts voor 7 weken! Ik waarschuw jullie: je zal nooit meer willen terugkeren! Het is echt een fantastisch land! Overweeg ook zeker om de West-kust te doen! Die is prachtig. Een vriendin van me woont er ondertussen, niet zo ver van Perth. Dus als jullie ooit een Belgisch contact nodig hebben, roep maar!

 • Antwoorden Roadtrip door Zuid-West Australië | Het is de Merckx 19 mei 2019 at 03:12

  […] je interesse om naar Australië te gaan aangewakkerd? Lees dan hier hoe je je Working Holiday Visum aanvraagt voor […]

 • Geef een Antwoord.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.