Polen

Wroclaw citytrip, de 10 beste bezienswaardigheden 

15 oktober 2023
Wroclav citytrip

Als je aan een local vraagt om Wroclaw te omschrijven, wordt meteen duidelijk dat deze stad door de jaren heen enorm gegroeid is en een unieke locatie vormt waar culturen samenvloeien. Dit is deels het gevolg van de geschiedenis waarbij de stad onder heerschappij was van onder andere de Duitsers, Tsjechen, Oostenrijkers,…

Het is een unieke en compacte stad waar het historische karakter goed behouden werd door de jaren heen. De kleurrijke herenhuizen, verschillende eilandjes en schattige bruggetjes zijn elementen die de stad de nodige portie charme geven. Alsook vind je doorheen heel Wroclaw honderden kabouters op straat. Een uniek beeld wat ook een leuke manier vormt om de stad te ontdekken, voor jong en oud! Daar vertellen we je hieronder ook nog meer over. Ben je klaar om Wroclaw te ontdekken?

Wroclaw citytrip bezienswaardigheden
Wroclaw citytrip bezienswaardigheden
Wroclaw citytrip bezienswaardigheden

Alles start met een korte inleiding tot de geschiedenis van Wroclaw

Wroclaw kende doorheen de geschiedenis verschillende namen zoals Wratislawa, Breslau,.. vanwege de verschillende naties die er heersten. Het oudste deel van de stad is meer dan 1000 jaar oud en werd gebouwd rond het zogenaamde Kathedraaleiland. De stad wordt verdeeld door de verschillende aders van de rivier Oder. Het andere gedeelte van de stad is ook niet bepaald ‘jong’ te noemen. Het meest recente deel van de stad is ook al 800 jaar oud. Wraclav was vroeger een heel grote en toonaangevende stad, een beetje te vergelijken met hedendaagse steden zoals Praag. Dit was vanwege de strategische ligging op de kruisroute van de Amber en Salt route. Dit is eveneens de reden van het immense marktplein. Het vormde een centrale plek in Europa om handel te drijven.

Wroclaw bezienswaardigheden citytrip

10 leuke dingen om te doen in Wroclaw

 1. Zoektocht naar de duizenden dwergen in Wroclaw

Het is niet zonder reden dat Wraclow ‘the City of dwarfs’ genoemd word. Er zijn zo’n 600 dwergen te vinden in de stad. Iedere dwerg is geconnecteerd met zijn directe locatie. Zo zal je aan de universiteit een professor dwerg terugvinden. Aan de wijk van de Italiaanse restaurants een dwerg op de Vespa met pizza in de hand,… Deze worden eveneens door de lokale instanties geïnstalleerd. Hoe deze dwergen in de stad zijn ontstaan, is ook een heel interessant gegeven. Ze zijn namelijk het symbool van verzet van het volk tegen het communisme. In de jaren 1900 protesteerden studenten tegen het communisme op een vreedzame manier door zich als dwerg te verkleden en met het systeem te lachen. Dit groeide uit tot een vast gegeven in de stad!

Tip: je kan de Wroclaw’s dwarfs trail nemen die je langs zogoed als alle plekjes toont waar er dwergen te vinden zijn!

Wroclav dwergen
DSC00013

2. Rynek, het grosele marktplein van Wroclaw 

Als er iets is waar de inwoners van Wroclaw heel fier op zijn, is het hun immense marktplein. Dit vormt het hart van de stad en is eveneens één van de grootste in Europa met zijn 4 hectaren. Wil je van oost naar west wandelen, dan zal je welgeteld 210 meter moeten afleggen. Het is zelfs zo groot dat er maar één centraal punt is waar je alle kanten kan zien. Aan en rond het marktplein is er altijd leven in de brouwerij! Zeker met de 70-tal restaurants die hier te vinden zijn. De ideale locatie voor een culinaire stop dus!

Als je op het plein bent, zal je meteen op een majestueus gebouw botsen. Dit is het stadhuis van Wroclaw en eveneens de thuisbasis van het oudste middeleeuwse restaurant van Europa!

Wroclav bezienswaardigheden Rynek (marktplein)
Rynek (marktplein)

3. Maria Magdalenakathedraal

Er zijn enkele prachtige gebouwen te vinden in het historisch centrum van Wroclaw en onze favoriet bij uitstek is de Maria Magdalenakathedraal. Deze kathedraal werd opgetrokken in rode baksteen, heeft een karakteristiek uiterlijk en bevat een openluchtbrug tussen de twee torens van 72 meter hoog. Weer een mooi staaltje architectuur als je het mij vraagt!

Wroclaw
Wroclaw

4. Museum of Art – Four Domes Pavilion:  Modern & Contemporary Art

Met de metro bereik je snel het kunstmuseum van Wroclaw, dat net iets buiten het centrum ligt. Neem zeker je tijd als je dit museum gaat bezoeken, want het heeft veel in zijn mars. Er is enerzijds een permanente collectie van Poolse kunst uit de 20ste en 21ste eeuw dat georganiseerd werd volgens thema’s. Het neemt je mee in de geschiedenis van de jaren 80, pop art,… Anderzijds is er een wisselende collectie telkens met een verschillend thema of onderwerp. Het gebouw op zich, gelegen naast de indrukwekkende Centennial Hall, is een innovatief werk van architect Hans Poelzig, gebouwd tussen 1912 en 1913.

Four Dome Pavilion (Contemporary Art Museum)
Four Dome Pavilion (Contemporary Art Museum)

5. The Centennial Hall & Multimedia Fountain, architecturale hoogstandjes

Na je bezoekje aan de Four Domes Pavilion kan je doorwandelen naar het naastgelegen gebouw, dat de Centennial hall is. Het was een beetje een mijlpaal in de geschiedenis van de architectuur van gewapend beton. Dit initieel multifunctionele recreatiegebouw werd in 1911-1913 door architect Max Berg gebouwd. De speciale cirkelvormige ruimte biedt ruimte voor zo’n 6.000 personen. Als je centraal in de ruimte gaat staan, kijk je recht omhoog naar de 23 meter hoge koepel van glas, staal en beton. De Centennial Hall is een baanbrekend werk op het gebied van moderne techniek en architectuur.

The Centennial Hall Wroclaw

Achter de Centennial Hall ligt de grootste multimedia fontein Wroclaw van Polen en eveneens van Europa! De fontein wordt omringd door mooie pergola’s die in de zomer voor de nodige schaduw zorgen. De fontein werd gebouwd ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de vrije verkiezingen in het naoorlogse Polen en vormde een geschenk voor de inwoners van de stad. Startende vanaf 10 u in de ochtend vindt er ieder uur een nieuwe watershow plaats, waarbij het water samen met licht danst op klassieke en hedendaagse muziek. Dit tot 21.45 u. Hier kan je de tijden met bijhorende informatie raadplegen.

Multimedia fontein Wroclaw

6. De Love bridge, ook wel gekend als Tumski bridge

Het is iets dat je in vele Europese steden tegenkomt. Als teken van liefde een slotje aan een brug hangen om je liefde te vereeuwigen en vervolgens de sleutel in de rivier gooit. Hierdoor ligt de bodem van de rivier vol met hangslotsleutels. Door het zware gewicht aan de brug door al deze sloten, moest de gemeente de twee ton aan sloten verwijderen. Momenteel is het verboden om nog slotjes aan de brug te hangen.

7. Districts of the four dominations Wroclaw

Dit religieuze district ligt in het stadscentrum, vlakbij het Marktplein. Het wordt ook wel eens ‘the quarter of tolerance of religions’ genoemd. Binnen de 200-300 meter zijn er namelijk verschillende religieuze gebouwen terug te vinden zoals een synagoge, een protestante-, katholieke-, evangelische- en orthodoxe kerk. Het wordt aanzien als het symbool van de religieuze, culturele diversiteit en tolerantie van Wrocław.

Tip voor ontbijt: “Charlotte “in het Joodse kwartier & om de hoek zijn er verschillende pubs.

8. Lighter man, de gasverlichting van Wroclaw

Dat Wroclaw en oude tradities vaak hand in hand gaan, is al veelvuldig gebleken. Eén van de zaken die onze gids ons vertelde en toch bijzonder was, is het feit dat op het Kathedraaleiland van Wroclaw de lantaarns nog steeds op gas werken. Bijgevolg is er dus iemand die, iedere avond gedurende 1 uur, de verlichting manueel aanzet. Zo wordt een deel van de stad op een unieke manier verlicht.

Lighter man, oude straatverlichting in Wroclaw

9. Boottocht in Wroclaw op de rivier Odra

Een goede en eveneens leuke manier om de stad te ontdekken is een boottocht maken op de rivier Odra. Er is namelijk zo’n 60 km aan wateren die doorheen de stad kronkelen. Op het kathedraaleiland kan je een boottocht vastleggen. Gewoon relax je laten meeslepen doorheen de stad, gewoonweg zalig. Nog een praktisch detail, meestal duren deze boottochten in Wroclaw zo’n 1 uur.

boottocht Wroclaw

10. History depot Zajezdnia

Ben je sterk geïnteresseerd in de woelige geschiedenis van Polen? Dan kan je zeker een bezoekje brengen aan het History Centre Zajezdnia. Hier vertelt men op een zeer uitgebreide manier het verhaal van de Poolse geschiedenis na WO I en tot 1945. Er werden verschillende souvenirs, documenten, foto’s,… geschonken door de inwoners van Wroclaw. Het gebouw werd geopend in 2016 als een deel van het Wrocław European Capital of Culture programma.

History depot centre Wroclaw
History depot centre Wroclaw
History depot centre Wroclaw

Enkele praktische tips:

 • Snuif je graag de geschiedenis op, dan kan je gaan eten in het oudste restaurant van Europa dat dateert uit 1273. Dit restaurant bevindt zich op het marktplein en noemt “Piwnica Swidnicka”.
 • Wil je lekker gaan ontbijten, probeer dan zeker Charlotte uit. De geweldige invloeden van de Fransen en hun heerlijke patisserie zijn hier niet onopgemerkt voorbijgegaan.

Enkele leuke weetjes over Wroclaw:

 • Na Kraków heeft deze stad de 2de oudste universiteit van Polen, deze is in nauwe samenwerking met Oostenrijk
 • De straten zijn vaak benoemd naar de activiteit of handel die er vroeger gedaan werd, zo heb je o.a. prison street
 • Deze stad is zeer geliefd bij filmmakers (bijvoorbeeld Bridge of Spies) omdat door de periode van communisme geen renovaties werd gedaan en bijgevolg veel gebouwen nog in hun oorspronkelijke staat bevinden.
 • Het is de stad met de meeste Nobelprijs winnaars, namelijk 11! De vele nationaliteiten die hier wonen, dragen hier uiteraard aan bij.
 • 30% van de Poolse inwoners heeft roots uit Lviv, vanuit deze stad was er een grote instroom na WO II
 • 75% van de gehele stad was vernield na WO II
 • Wraclow wordt, buiten ‘city of dwarfs’, ook vaak ‘city of the 100 bridges’ genoemd, omwille van de vele bruggen die de verschillende eilanden verbinden.
 • Wraclaw kent de meeste start ups van heel Polen
 • Het is de 3de grootste stad van Polen
 • Er is zo’n 60 km aan water in de stad terug te vinden. Ideaal voor een boottochtje.
 • 2de grootste van Europa – multimedia fontein

Wil je meer te weten komen over de regio van Neder-Silezië? Lees hier alles over deze prachtige regio!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.