fbpx
België

Zorgeloos fietsen door Picardisch Wallonië

27 september 2020
Picardisch Wallonië

 

Op zoek naar een ontspannend weekendje in het zuidelijke gedeelte van België, overweeg dan zeker een bezoekje aan de regio van Picardisch Wallonië. Deze regio, gelegen tussen Rijsel en Brussel, heeft met zijn 10 deelgemeenten waaronder Doornik, Aat, Lessen,… veel in zijn mars.

Wat maakt deze regio nu net dat tikkeltje anders dan de rest van Wallonië? Het vormt de ideale locatie voor fietsers, aangezien Picardisch Wallonië bestaat uit groene uitgestrekte vlakke landschappen. Je leest het goed, ‘vlak’. Hier hoeft dus niet al te veel ‘schakelwerk’ aan te pas te komen . Is dit niet iets wat de doorsnee Vlaming weet te smaken? Geef toe, met de fiets doorheen bosmassieven, wouden en uniek werelderfgoed zonder de nodige hoogtemeters? Wij zijn fan!

De groene long tussen Rijsel en Brussel, fietsen in Picardisch Wallonië

De grootste troef van WaPi (Picardisch Wallonië) is zonder twijfel de vele mogelijkheden aan fiets- en wandelroutes. Zo zijn er wel 700 km aan wandelpaden, 200 km MTB-tochten, 200 km paardenroutes en een netwerk van fietsknooppunten van zo’n 1600 km lang! Wie goed kan tellen, heeft al snel de som van 2700 km aan sportief plezier geteld. In 2020 werden enkele wandeltochten in Pays des Collines benoemd tot één van de mooiste wandeltochten.

Mer de Sable in Stambruges (Belœil), de bakermat van legendes

Gelegen in het rustige Belœil vinden we Mer de Sable, een natuurreservaat van 22 hectare groot. Hier vind je vooral droge veenachtige heide, die eveneens een opmerkelijke biodiversiteit herbergt. Buiten de mooie natuur bevat dit gebied verschillende legendes en mythes. L’Arbre à clous, ookwel gekend als de Spijkerboom of lapjesboom, is een Waalse traditie die al jaren stand houdt. Het is een symbool waarbij mensen geloofden dat lichamelijke pijn en ziektes zouden verdwijnen bij het overhandigen van kledij aan deze boom. Op deze manier zou de boom de aandoeningen ‘overnemen’.

Vlakbij L’arbre à clous, vinden we de kleine kapel van Erconpuch waar de legende van Onze-Lieve-Vrouw nog bestaat. Het gaat de ronde dat hier de heilige Onze-Lieve-Vrouw werd gezien, waardoor er tot op heden nog steeds kaarsen worden gebrand. Kortom, we kunnen stellen dat in Stambruges heidense en christelijke rituelen hand in hand gaan.

Picardisch Wallonië

Als laatste nog enkele weetjes over Het bos van Stambruges, de groene longen van Henegouwen:
  • het is een gebied van 475 hectare
  • hier vind je voornamelijk loof- en naaldbomen
  • Mer de Sable vormt een ideaal terrein om te mountainbiken of paard te rijden
  • alsook zijn er verschillende wandel- en fietstochten te vinden

Het kasteel van Belœil, het Versaille van het Noorden

Een niet te missen tussenstop tijdens je bezoek aan Picardisch Wallonië is het kasteel van Belœil. De naam “Belœil” is afkomstig van de quote van een prins, die een bezoekje bracht aan dit immense kasteel. Hij zei namelijk bij het zien van het kasteel ‘quel belle oeil’, wat betekend ‘wat een mooi uitzicht’.

Sinds de 14de eeuw vorm dit kasteel de verblijfplaats van de Prinsen van Ligne en wordt het vaak benoemd als het kleine Belgische Versailles. Dit vanwege de prachtige uitgeruste zalen en de rijkelijke Franse tuin, die werd aangelegd door o.a. Jean-Michel Chevotet, wie een leerling was van Le Nôtre. Wie het vroeger ‘breed’ had, moest dit ook zo laten uitschijnen. Daarom is deze tuin zo’n 25 ha groot, waardoor het honderden jaren in beslag nam om deze te vervolledigen.

Picardisch Wallonië

Picardisch Wallonië

Helaas werd het kasteel in 1900 verwoest tengevolge van een brand, maar gelukkig bleven de twee vleugels intact. ln 1906 werd het kasteel terug opgebouwd en werden de meubels, die gered werden, bijgehouden door verschillende inwoners van Belœil.

Tip: Wie fan is van mooie en rijkelijke tuinen, kan een bezoekje brengen aan Het park van Edingen. Deze werd in de 17e eeuw beschouwd als één van de mooiste tuinen van Europa mede vanwege zijn kleurrijke dahlia’s en rozen. Het is een paradepaardje van Wallonië met zijn thematuinen, waterpartijen en historische gebouwen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

LITTLE THINGS MEAN A LOT ❗️✌🏼 This weekend we explored the other side of our little country, the region of Wallonie Picarde 🇧🇪 Just a relaxing weekend with us two ✌🏼❤️ Did you know this part of Wallonia is as “flat” as Flanders?😉 Perfect to cycle around and discover the 1.600 km of marked routes 🚲 Oh, girls you have a castle here called ‘Château Beloeil’ which is often described as The Belgian Versailles (and they have a real prince 👑)✨ #ilovewapi #zomerinwapi #belgianblogger #inspiredtravelcouple #travelwithlove #couplewhotravel #couplesthattravel #inspiredtravelcouples #belgique🇧🇪 #explorebelgium #belgium🇧🇪 #travelbelgium #toeristineigenland

Een bericht gedeeld door Lesley | Belgian traveller 🎒 (@lesleystraveldiary) op

Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos, 740 jaar aan geneeskunde

Aan jouw bezoek aan Picardisch Wallonië mag zeker het Onze-Lieve-Vrouw met de Roos niet ontbreken. Dit 13de eeuws hospitaal werd opgericht door Alix de Rosoit. Zij richtte dit hospitaal op, volledig in teken van de opvang en verzorging van noodlijdende zieken, die aan de rand van de maatschappij leefden. De stichting kaderde in een stroming van persoonlijke liefdadigheid, die later door de Christelijke Kerk werd overgenomen. Dit hospitaal fungeert als voorbeeld voor vele andere hedendaagse ziekenhuizen als het Sint-Janshospitaal in Brugge en het Sint-Elisatbethhospitaal in Antwerpen.

Doorheen de jaren evolueerde de geneeskunde sterk, alsook de visie op de structuur en de werking van het lichaam. Niet enkel de geschiedenis van de geneeskunde is enorm interessant, ook het gebouw zelf is best impressionant. Het hele gebouw werd gebouwd in de Vlaamse Renaissance stijl en alles werd doorheen de jaren zeer goed bewaard zoals het meubilair, de verzorgingsobjecten, de verschillende (zieken)zalen,…

Picardisch Wallonië

Picardisch Wallonië

Gelegen aan dit historisch gebouw bevindt zich de geneeskrachtige plantentuin met meer dan 300 geneeskrachtige planten. Verscheidene emblematische planten kunnen ontdekt worden m.b.v. een audiogids met ruimschoots anderhalf uur uitleg.

Picardisch Wallonië

Het Bos van Opzullik, het dromerige blauwe bloementapijt

Fotografen opgelet! Opzullik, een gemeente gelegen aan het riviertje de Zulle (la Sille), maakt in de lente plaats voor een magische blauwe kleurenpracht. Deze wordt gevormd door duizenden boshyacinten en kleine paarse klokjes die zorgen voor een blauw bloemenbedje. Iedereen kent het Hallerbos in Brussel, dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt, maar deze plek in Wallonië is eerder onbekend. In het Bos van Opzullik kan je een mooie wandeling van 10 km maken die je meeneemt langs afwisselende landschappen.

 Deze wandeling start in Place de Graty, 7830 Sille

Doornik (Tournai), uitpakken met de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en het Belfort

Na wat tijd te besteden in de natuur nood aan wat ‘city vibes’? Doornik is een Waalse stad met een gezonde portie aan historische rijkdom. Het is één van de oudste steden van België en is eveneens de enige Belgische stad die enkele jaren onder Engelse heerschappij heeft gestaan. Er zijn verschillende musea te vinden, maar ga zeker ook eens langs de Scheldekaaien wandelen of verdiep je in de wereld van brocanteurs en antiquairs.

Aat, de reuzenstad

Misschien iets minder gekend dan Doornik, is de stad Aat. Deze stad ligt aan de Dender, in het noorden van de Belgische provincie Henegouwen. Wat wist Aat nu precies op de kaart te zetten? Het folkloristisch volksfeest genaamd Ducasse, dat plaats vindt elk 4weekend van augustus. Bovendien is dit ook een stad met karakter in het hart van een groene streek. De 2000 jaar geschiedenis wordt gebundeld in verschillende musea, waar je kan kennismaken met de authentieke, plaatselijke folklore. Kortom een gezellige kleinschalige stad waar je zeker een korte ‘stop’ moet inlassen.

Picardisch Wallonië
DSC03001

 Deze blogpost was in samenwerking met de Toeristische Dienst van Picardisch Wallonië (Maison du Tourisme de la Wallonie Picarde)

Ook onze buren in Duitsland hebben enkele mooie ongekende streken om te ontdekken. Een goed voorbeeld hiervan is Saarland!

Je Kan Dit Ook Leuk Vinden

Geen Reacties

Geef een Antwoord.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.